Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y20DTH - pasek czy łańcuch?

Featured Replies

Napisano

W tym silniczku jest pasek czy łańcuch. W przypadku łańcucha na czy polega obsługa rozrządu?

Napisano

> W tym silniczku jest pasek czy łańcuch.

łańcuch ok.gif

> W przypadku łańcucha na czy polega obsługa rozrządu?

nie miałem nigdy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A jak sprawuje się ten silniczek (autko jest z pewnego źródła)

Napisano

> A jak sprawuje się ten silniczek (autko jest z pewnego źródła)

Szczerze? Zenujaco niska moc i marna charakterystyka "oddawania" mocy w stosunku do komplikacji konstrukcji. Porownujac do poczciwego 1,9 TDI, nawet pierwszego 1Z, DTH wypada blado...Wybaczcie, takie jest nie tylko moje zdanie, ktore wielokrotnie prezentowalem, mialem okazje porownac ten silnik do wielu innych diesli doladowanych o bardzo podobnej pojemnosci, w szerokiej gamie pojazdow roznych producentow...

Zaraz sie zacznie dyskusja...

Czesto siadaja pompy VP44 (nastawnik i czujnik), czujniki polozenia walu i walka pompy (co skutkuje wymiana calej pompy-brak czujnika jako elementu wymiennego), czeste uszkodzenia czujnika cisnienia oleju...ma jeszcze kilka drobnych wad, wymienilem najczesciej spotykane. Koniecznie nalezy utrzymywac wysoki poziom oleju (najlepiej pomiedzy 3/4 a Max), znane sa przypadki wadliwego dzialania hydraulicznego napinacza lancucha przy niskim stanie oleju (co skutkuje grzechotaniem, a nawet zerwaniem luznego lancucha).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ale pompy VP44 montowane są w wielu innych autach min Audi, Nissanie. To w Oplu tylko padają?

Napisano

> Ale pompy VP44 montowane są w wielu innych autach min Audi, Nissanie.

> To w Oplu tylko padają?

Nie tylko. Padają również w Fordach i Audi wink.gif

Napisano
  • Autor

A co jest przyczyną padaki tych pomp - kiepskie paliwo?

Napisano

> A co jest przyczyną padaki tych pomp - kiepskie paliwo?

Olej opałowy i przebieg powyżej 300tys.

Napisano

> A co jest przyczyną padaki tych pomp - kiepskie paliwo?

Jeszcze jazda z małym poziomem paliwa (ropa chłodzi pompę), złe odpowietrzanie pompy po wymianie filtra paliwa (pompa chodzi na sucho).

Napisano

> A jak sprawuje się ten silniczek (autko jest z pewnego źródła)

Na pewno lepiej, niż można się dowiedzieć z "obiegowych" opinii. Zrobiłem Astrą z tym silnikiem ok. 90 tyś km - absolutne zero problemów z silnikiem, wymieniałem jedynie świece żarowe przy przebiegu ok. 170 kkm. Newralgicznym punktem jest wrażliwa na jakość paliwa pompa wtryskowa VP 44, ale receptą na to jest po prostu tankowanie dobrego ON.

Mam porównanie z moim obecnym autem, czyli Fiatem Bravo 1.9 Multijet 120KM. Oplowski Y20DTH ma wtrysk bezpośredni, ale jeszcze nie Common Rail, przez co kultura pracy jest wyraźnie niższa niż w Multijecie, silnik jest też bardziej "klekotliwy" i po prostu głośniejszy. Dodatkowo (zapewne za sprawą sprężarki o stałej geometrii łopatek) Astra 2.0 DTI zaczynała jechac od ok. 1900 obr/min, wczesniej jest zauważalna wyraźna turbodziura, co wymaga nieco przyzwyczajenia - Fiat na ten przykład ciągnie ładnie juz od ok. 1500 obr/min, przez co turbodziury prkatycznie nie ma. Natomiast nie zgodzę sie z tym że w Y20DTH brakuje mocy - poza tym że silnik nie jest nowinką technologiczną i to czuć, to dynamika jest naprawde przyzwoita. Moje obecne Bravo ma na papierze o 20 KM więcej niz Opel, i oceniając subiektywne wrażenia ta róznica się zgadza ok.gif

Generalnie bardzo miło wspominam to auto smile.gif

Napisano

> W przypadku łańcucha na czy

> polega obsługa rozrządu?

Z tego co ja się dowiadywałem, rozrząd jest praktycznie bezobsługowy - wymienia sie go kiedy zaczyna hałasować - wg. mechaników z którymi rozmawiałem może to nastąpic po 300-400 kkm przebiegu. Ja sprzedałem Astrę z przebiegiem 210kkm i do rozrządu nie było potrzeby zaglądać ok.gif

Napisano
  • Autor

> jakość paliwa pompa wtryskowa VP 44, ale receptą na to jest po

> prostu tankowanie dobrego ON.

Nie miałem Diesla więc chciałbym siędowiedzieć co to znaczy dobry ON - zwykłay ON kupowany na sprawdzonych stacjach, czy też ulepszony ON (Verva czy BP ultimate)?

Napisano

> co to znaczy dobry ON

ON z pewnych stacji i tyle od czasu do czasu można zalać to ulepszone paliwo ok.gif

Napisano

> Nie miałem Diesla więc chciałbym siędowiedzieć co to znaczy dobry ON

> - zwykłay ON kupowany na sprawdzonych stacjach, czy też

> ulepszony ON (Verva czy BP ultimate)?

Dobre pytanie smile.gif Ja po zakupie Astry tankowałem normalny ON na BP. W międzyczasie zarejestrowałem sie na autokąciku, i tu mnie ludzie nastraszyli ta pompą wtryskową. Wtedy przerzuciłem sie na V-Power Diesla z Shella. I naprawdę z całego serca polecam to paliwo - trochę spadło mi spalanie, mniej więcej na tyle żeby zrekompensować wyższą cenę, więc ostatecznie koszt jest podobny do zwykłego ON z markowej stacji. Jak kupiłem auto, zdarzało mu się czasem delikatnie poszarpywać na wolnych obrotach - mechanik sugerował że to może być kończąca sie pompa. Wtedy właśnie na stałe przestawiłem się na V-powera. Po jakimś czasie poszarpywanie zniknęło, a ja zrobiłem na tym paliwie bezproblemowo kolejne 80 kkm. Z tego co wiem obecny właściciel też jeździ i nie narzeka.

Wiem że brzmi to troche jak bajka, ale są to moje osobiste, jak najbardziej prawdziwe doświadczenia zlosnik.gif

Napisano

> Olej opałowy i przebieg powyżej 300tys.

Co w oleju opalowym jest tak szkodzące dla pompy wytryskowej?

Napisano

> Co w oleju opalowym jest tak szkodzące dla pompy wytryskowej?

Na pewno wyższa zawartość siarki(korozja).

Napisano

> Na pewno wyższa zawartość siarki(korozja).

tak, jeżeli ktoś próbuje pozbyć się czerwonej barwy.

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno pytanie- czy te silniki aż tak słabo grzeją? Wiem, że diesle nie grzeja dobrze, ale przejechałem dziś 10 km i wskazówka pod koniec jazdy dopiero drgnęła i przekroczyła dolne kreski. Wczoraj zaś jechałem dłużej po mieście i temperatura silnika max była ok 80 stopni. TTTM czy to może być wina termostatu?

Napisano

> To jeszcze jedno pytanie- czy te silniki aż tak słabo grzeją?

silnik nagrzewa się dosyć wolno przy niskich temp. Ja osiągam 85 C po ok 10 km ciągłej jazdy i z nadmuchem na 1 biegu i 1/2 na pokrętle ciepła. W korkach przy ogrzewaniu na max i na 2 biegu temp silnika spada do 80 C i niżej w zależności od temp zewn. ok.gif Zrób test macajewa i zobaczysz czy termostat masz sprawny ok.gif

Napisano
  • Autor

Ciągłej jazdy ale bez korków? Bo ja mam 10 km ale jest to częściowo w korkach.

Co do testu macajewa - przy jakiej temperaturze powinien otworzyc się termostat w tym silniku? Bo jeśli przy ok 90, to cały czas powinien "jechać" na małym obiegu.

Napisano

> To jeszcze jedno pytanie- czy te silniki aż tak słabo grzeją? Wiem,

> że diesle nie grzeja dobrze, ale przejechałem dziś 10 km i

> wskazówka pod koniec jazdy dopiero drgnęła i przekroczyła dolne

> kreski. Wczoraj zaś jechałem dłużej po mieście i temperatura

> silnika max była ok 80 stopni. TTTM czy to może być wina

> termostatu?

Nagrzewają się bardzo wolno i do tego do niezbyt wysokiej temperatury.

Swoim x20dth ubiegłe lato przejeździłem bez sprawnego wentylatora chłodnicy wspomagając się tylko kilka razy w korku włączeniem ogrzewania i nawiewu na full. Termostat mam sprawny wink.gif ale u siebie możesz na wszelki wypadek sprawdzić ok.gif

Temperatura otwarcia wg info ze strony Termotu to 92stC

Napisano
  • Autor

> Temperatura otwarcia wg info ze strony Termotu to 92stC

Czyli wskazówka powinna dojść do 90 stopni i dopiero spaść ( przełączenie na duży obieg)

Napisano

> Czyli wskazówka powinna dojść do 90 stopni i dopiero spaść (

> przełączenie na duży obieg)

No nie bardzo bo w trakcie pracy silnik nagrzewa się stopniowo i tak samo otwiera się termostat.

Napisano
  • Autor

Czyli 90 stopni to jest temp. pełnego otwarcia termostatu?

Napisano

> Czyli 90 stopni to jest temp. pełnego otwarcia termostatu?

Teoretycznie w tej temp powinien zacząć się otwierać a pełnie otwarcie w okolicach 102C Natomiast u mnie wskazówka nie pokazuje nigdy więcej niż 85-87 C ok.gif

Napisano

wtrącę sie letko do dyskusji...

> Teoretycznie w tej temp powinien zacząć się otwierać a pełnie

> otwarcie w okolicach 102C Natomiast u mnie wskazówka nie

> pokazuje nigdy więcej niż 85-87 C

no ja też tak mam i juz myślę o wymianie termostatu...

chociaż podobnie miałem w poczciwej "jedynce" X17DTL i jak wymieniłem termostat to po ok 5 km zimą silnik ładnie się nagrzał i w środku bardzo cieplutko było, przed wymianą to 10 i więcej km. Czasami jak jechałem latem z większej górki na niskich obrotach to wskazówka opadała w oczach w pobliże niebieskiego pola icon_rolleyes.gif.

Teraz w X20DTL powoli robi się podobnie. Za jakiś czas tak czy inaczej zmienię ten termostat.

Napisano

> no ja też tak mam i juz myślę o wymianie termostatu...

myślę że niewiele to pomoże. Przerobiłem dwa termostaty (Wahler padł po roku) i obydwa pokazywały podobnie w okolicach 85-87c

> to wskazówka opadała w oczach w pobliże niebieskiego pola .

wskazówka opada ale lekko podczas mrozów i stania w korku i włączonym ciepłym nawiewie. Nie zdarzyło sie aby spadła dużo poniżej 80C wyjątek mrozy w okolicy -20C. Wynika to z tego że silnik produkuje mniej ciepła niż odbiera nagrzewnica.

> Teraz w X20DTL powoli robi się podobnie. Za jakiś czas tak czy

> inaczej zmienię ten termostat.

możesz spróbowac ale wydaje mi się że nie pomoże. Zrób test macajewa i się przekonasz czy masz sprawny termostat

Napisano
  • Autor

Tylko u mnie oprócz tego, że się nie nagrzewa silnik, to jeszcze mam zimno w aucie... Żeby choć ciepło było w autku

Napisano

> Tylko u mnie oprócz tego, że się nie nagrzewa silnik, to jeszcze mam

> zimno w aucie... Żeby choć ciepło było w autku

to ile pokazuje ci na blacie ?? Może masz zapchaną nagrzewnice??

Napisano
  • Autor

Teraz jechałem prawie 1,5 godziny w korku, wskażnik był na ponad 80, a powietrze leciało ledwo ciepłe... A jeszcze jedno - to klimatronic.

Napisano

> Teraz jechałem prawie 1,5 godziny w korku, wskażnik był na ponad 80,

> a powietrze leciało ledwo ciepłe... A jeszcze jedno - to

> klimatronic.

Powinno lecieć gorące więc podejrzewam zapchaną nagrzewnicę crazy.gif

Napisano
  • Autor

Byc może- poprzedni własciciel jeżdził od nowości (2002 rok) bez wymiany płynu ( płyn zielony) - a podobno w tym płynie wytrącaja się jakieś kłaczki po 5 latach

Napisano

> Powinno lecieć gorące więc podejrzewam zapchaną nagrzewnicę

Albo coś nie teges z klimatronikiem hmm.gif

Napisano
  • Autor

Jak dam Lo albo 16, to wieje zimnym, jak dam Hi lub 28 to letnim.. Kierunki nawiewu zmienia

Napisano
  • Autor

Okaząło się, ze termostat był do wymiany. Wymieniłem tez płyn chłodniczy na nowy - i w związku z tym pytanie- czy nowy płyn oczyści trochę nagrzewnicę?

Napisano

> Okaząło się, ze termostat był do wymiany. Wymieniłem tez płyn

> chłodniczy na nowy - i w związku z tym pytanie- czy nowy płyn

> oczyści trochę nagrzewnicę?

Płyn może nie dać rady dobrze oczyścić układu, dlatego wymyślono środki do przepłukania układu przed zalaniem nowego płynu idea.gif

Napisano
  • Autor

no więc tak - teraz grzeje się szybciej - czyli jednak padnięty był termostat. Jednak ogrzewanie chodzi kiepskawo, nawet jak jest na blacie 85-88 stopni. Poczekac jeszcze trochę, moze się ukłąd przeczyści, czy jechać od razu do mechanika na czyszczenie nagrzewnicy?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zrób test macajewa i się przekonasz czy masz sprawny termostat

no własnie zrobilem ten test i po lilkuminutowej jezdzie po miescie wskazówka nie drgnęła a rury chłodnicy były letnie buu.gif

Napisano

> no własnie zrobilem ten test i po lilkuminutowej jezdzie po miescie

> wskazówka nie drgnęła a rury chłodnicy były letnie

Ale sprawdzaj od zimnego silnika na luzie może masz uwalony czujnki na zegary ale podejrzewał bym termostat jak wąż się będzie stopniowo nagrzewał, a nie gwałtownie oslabiony.gif

Napisano

> Szczerze? Zenujaco niska moc i marna charakterystyka "oddawania" mocy

> w stosunku do komplikacji konstrukcji. Porownujac do poczciwego

> 1,9 TDI, nawet pierwszego 1Z, DTH wypada blado...Wybaczcie,

> takie jest nie tylko moje zdanie, ktore wielokrotnie

> prezentowalem, mialem okazje porownac ten silnik do wielu innych

> diesli doladowanych o bardzo podobnej pojemnosci, w szerokiej

> gamie pojazdow roznych producentow...

Piszesz, że miałeś okazję porównywać ten silnik do innych szczególnie 1.9 TDI i dlatego dziwi mnie stwierdzenie:

"Żenująco niska moc i marna charakterystyka "oddawania" mocy w stosunku do komplikacji konstrukcji."

Z mojej strony napiszę tylko, że się z tym stwierdzeniem kompletnie nie zgadzam.

Jeździłem Astrą z silnikiem 2.0 DTH i bylem mile zaskoczony dynamiką. Fakt, że moc rozwijana jest zupełnie inaczej jak w TDI tzn. w DTH bardziej równomiernie bez charakterystycznego mocnego kopa od niskich obrotów jak w TDI. Po prostu silnikami DTI trzeba umieć jeździć - miałem 2.2 DTI w Vectrze i Passaty 110 i 115 KM zostawały w tyle!

Obecnie mam Leona TDI i musiałem się uczyć jeździć od nowa silnikiem diesla, po prostu DTI i TDI to zupełnie inne odczucia i wrażenia z jazdy - dlatego pewnie dużo osób jadąc raz czy dwa silnikiem DTI mają odczucia mułowatości.

> Czesto siadaja pompy VP44 (nastawnik i czujnik),

Niestety w 90% to zła diagnoza mechaników którzy idą na łatwiznę oddając pompę od razu do serwisu i naciągają swoich klientów na duże koszty choć naprawa pompy to najczęściej błahostka o której dużo można poczytać na innych forach.

> czujniki polozenia walu

Tu się zgodzę bo sam musiałem wymienić ten czujnik -100PLN + 15 min roboty.

> ma jeszcze kilka drobnych wad, wymienilem

> najczesciej spotykane.

A inne auta nie mają wad? choćby TDI i ciągłe problemy z przepływomierzami, zaworkami N..., pękającymi głowicami, zacierającymi się wałkami - długo by wymieniać.

> Koniecznie nalezy utrzymywac wysoki

> poziom oleju (najlepiej pomiedzy 3/4 a Max) znane sa przypadki

> wadliwego dzialania hydraulicznego napinacza lancucha przy

> niskim stanie oleju (co skutkuje grzechotaniem, a nawet

> zerwaniem luznego lancucha).

Przez 3 lata użytkowałem silnik DTI, przeczytałem mnóstwo informacji na forach Astry i Vectry i ten problem jest mi obcy.

Napisano

>dlatego dziwi mnie stwierdzenie:

> "Żenująco niska moc i marna charakterystyka "oddawania" mocy w

> stosunku do komplikacji konstrukcji."

> Z mojej strony napiszę tylko, że się z tym stwierdzeniem kompletnie

> nie zgadzam.

Zgadzam sie z tym, ze sie nie zgadzasz...poniewaz kazdy z nas ma inne wymagania w stosunku do samochodu, inne "odbieranie" samochodu wraz z silnikiem w nim zamontowanym...

Po wielokrotnych jazdach samochodami z tym silnikiem (AG, VB, OB po lifcie z 2,2 DTI) zawsze czulem niedosyt i rozczarowanie, a staram sie poznac kazda wersje ze wzgledu na osiagi i odczucia z jazdy, aby wypracowac odniesienie do innych konstrukcji. Z tego tez wzgledu pewne opinie prezentowane przeze mnie na lamach tegoz forum moga budzic i budza kontrowersje. Wracajac jednak do tematu: dla mnie DTL/DTH nie jest udana jednostka, zarowno w sposobie oddawania mocy jak i w sposobie prezentowania osiagow w stosunku do problematycznej konstrukcji. O wiele lepiej radza sobie TDI (poczynajac od wspomnianego juz 1Z, idac przez PD do CR, ktore zapewniaja naprawde przyzwoite osiagi, wbrew pozorom ich konstrukcja jest nadal prosta-rozwazam tu zaleznosc zlozonosci konstrukcji do oferowanych osiagow, co jest poniekad wyznacznikiem wlasciwej mysli technicznej...), w ktorych czuc jest wyrazny przyrost mocy po przekroczeniu pewnych obrotow...

> Jeździłem Astrą z silnikiem 2.0 DTH i bylem mile zaskoczony dynamiką.

Jezdzilem, zawiodlem sie, zdecydowanie lepiej i przyjemniej jezdzila AG z 1,7 DTI-w celu wyskalowania mojej miary dotyczacej silnika..

> Fakt, że moc rozwijana jest zupełnie inaczej jak w TDI tzn. w

> DTH bardziej równomiernie bez charakterystycznego mocnego kopa

> od niskich obrotów jak w TDI.

Co w mojej skali oczekiwan jest pozbawione sensu, rozwlekanie mocy w czasie i rownomiernie po skali obrotomierza nie zapewnia komfortu np. podczas wyprzedzania, kiedy w TDI wiem, ze od takich do takich obrotow mam wyrazne, zdecydowane przyspieszenie, tak przydatne podczas np. wyprzedzania...

>po prostu DTI i TDI to zupełnie inne odczucia i wrażenia

> z jazdy - dlatego pewnie dużo osób jadąc raz czy dwa silnikiem

> DTI mają odczucia mułowatości.

Wole zdecydowanie TDI, szczegolnie PD...Poza Isuzu, Opel nie zainstalowal rozsadnego diesla....

> Niestety w 90% to zła diagnoza mechaników którzy idą na łatwiznę

> oddając pompę od razu do serwisu i naciągają swoich klientów na

> duże koszty choć naprawa pompy to najczęściej błahostka o której

> dużo można poczytać na innych forach.

Coz, liczne zrodla warsztatowe oraz literatura tematu twierdza, iz pompa VP 44 nie jest cudem techniki, zdecydowanie bardziej wrazliwa na uszkodzenia niz klasyczna VP 37, potwierdza sie to nie tylko w konstrukcjach Opla, ale i innych marek, gdzie owa pompe zainstalowano....

> A inne auta nie mają wad? choćby TDI i ciągłe problemy z

> przepływomierzami, zaworkami N..., pękającymi głowicami,

> zacierającymi się wałkami - długo by wymieniać.

Maja wady, jak kazde urzadzenie techniczne...tylko zastanawia mnie jedno...Podlinkowywalem wielokrotnie temat na pewnym forum, gdzie swietnie byla przedstawiona konstrukcja glowicy w silniku DTL/DTH, opisana rzeczowo przez praktykow w branzy...I nikt nawet zdaniem nie napisal: troche skomplikowane...jak sie to przeklada na moc i moment obrotowy w porownaniu do innych jednostek napedowych w tej samej klasie pojemnosci... Przeplywomierze, szczegolnie te z tzw "goracym drutem" maja wytrzymalosc ok 200 kkm, przy zapewnieniu odpowiedniej czystosci filtra powietrza i td, co mozna zaprzepascic w kazdym samochodzie w ow przeplywomierz wyposazonym...zaworki N75?-norma taka sama jak np. zaworki odprowadzania par paliwa w Astrach F i G...typowa elektrotechnika, ktora ma prawo sie zepsuc...Pekajace glowice? Jesli chodzi o PD to zdarza sie to nagminnie, z powodu wady konstrukcyjnej w pierwszych latach produkcji, pozniej usunieto...Zacierajace sie walki? Silniki 2,5 V6 i 3,0 TDI V6, norma, blad konstrukcyjny, ale odbiegamy w tym momencie od klasycznego silnika z czterema tlokami, normalna glowica i tym podobnymi rozwiazaniami, w Oplu tez sie zdarzylo wsadzic 3,0 V6 TD Isuzu, silnik od lodzi motorowej, nieco przerobiony...

Synonimem niezawodnosci jest PROSTOTA konstrukcji....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.