Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

system automatycznego parkowania a odp. prawna

Featured Replies

Napisano

tak się właśnie zastanawiam, czysto teoretycznie, jak to jest hmm.gif. Coraz częściej pojawiają się systemy asystenta parkowania (który to robi za Ciebie), co jeśli przy takim parkowaniu asystent czegoś tam nie zauważy, porysuje inny samochód, potrąci dziecko co mu wskoczy na jezdnie etc. spineyes.gif kto by w takim wypadku odpowiadał prawnie? niewiem.gif Czy ja jako kierowca, chociaż to asystent wjeżdżał, czy producent samochodu niewiem.gif

Napisano

> odpowiadał prawnie? Czy ja jako kierowca, chociaż to asystent

> wjeżdżał, czy producent samochodu

Ty jako kierowca.

Korzystanie z asystenta nie zwalnia cie z odpowiedzialności. Jeśli widzisz że samochód na coś wjeżdża - naciskasz hamulec.

Jeśli nie widzisz - powinieneś zapewnić sobie pomoc "osoby trzeciej".

Napisano

Odpowiedz jest prosta - TY

Ten system ma pomoc a nie zastapic

Napisano

przeciez kierowca nie producent samochodu jest za kierownica i moze/powinien zareagowac, gdy sie dzieje cos zlego. Chyba odpowiedz zbedna

> tak się właśnie zastanawiam, czysto teoretycznie, jak to jest .

> Coraz częściej pojawiają się systemy asystenta parkowania (który

> to robi za Ciebie), co jeśli przy takim parkowaniu asystent

> czegoś tam nie zauważy, porysuje inny samochód, potrąci dziecko

> co mu wskoczy na jezdnie etc. kto by w takim wypadku

> odpowiadał prawnie? Czy ja jako kierowca, chociaż to asystent

Napisano
  • Autor

wiesz, widziałem, jak w top gear testowali taki system w lexusie, i kilka razy obili o jakąś przeszkode icon_rolleyes.gif

zastanawiałem się, co jeśli stanie się coś nieprzewidywalnego i system zawiedzie, tylko tyle niewiem.gif

Napisano

> wiesz, widziałem, jak w top gear testowali taki system w lexusie, i

> kilka razy obili o jakąś przeszkode

> zastanawiałem się, co jeśli stanie się coś nieprzewidywalnego i

> system zawiedzie, tylko tyle

ok, spoko ok.gif wiesz wszystkie systemy sa tylko udogodnieniami, ktore nie zwalniaja kierowcy z obowiazku myslenia i przewidywania. Idac tym tokiem rozumowania, w sytuacji gdyby zawiodl ABS i zablokowalyby Ci sie kola przez co wjechalbys komus w d..., producent powinien ponosic odpowiedzialnosc.

Napisano
  • Autor

no przy ABSie właśnie jeszcze sam jednak wciskasz ten pedał, a asystenta reklamują jako system, w którym spokojnie możesz się zająć wiązaniem sznurówek w czasie jak on za Ciebie parkuje grinser006.gif patrząc tak na rzeczywistość, pewnie nie raz się znajdzie jakaś dama, która kupi auto z tym wynalazkiem, po to, żeby się w wolnym czasie szminkować, z tąd moje pytanie hmm.gif

Napisano

W TVN Turbo (chyba) pokazywali parkowanie VW w wąskiej uliczce zastawionej z obu stron samochodami. Parkowali tyłem przy lewej krawędzi jezdni, no i system nie zauważył samochodu po prawej stronie i "zaczepił" go przednim zderzakiem grinser006.gif.

Napisano

> Czy ja jako kierowca, chociaż to asystent

A jak zostawisz auto bez biegu i hamulca ręcznego a ono stoczy się wyrządzając szkody to będzie odpowiadał zarządca drogi, bo jest pod kątem?

A jeśli wpadniesz w poślizg na śliskiej drodze i ABS Ci nie pomoże to też odpowiedzialny będzie producent?

Póki co podczas parkowania nadal siedzisz za kółkiem i nie sądzę, żeby zmieniło się to w najbliższej przyszłości.

Napisano

Chciałem odnieść się do wszystkich odpowiedzi powyżej, w tym tez do odpowiedzi naszego, kącikowego prawnika.....

.....................

Otóż wszyscy panowie nie macie racji.

Jesteście w błędzie.

Pamiętacie przypadek, jak gość w USA załączył tempomat i poszedł na tył auta, które chwile później wypadło z zakrętu? Oczywiście winny był producent, bo nie napisał, że trzeba w tym czasie kierować.

Smutne to, ale niestety prawdziwe........... za kilka lat i w UE dojdziemy do takiego poziomu. Już jest gorzej niż było, a głupota nie przyrasta liniowo. Współczuję sobie i Wam, ale tak to się skończy

Napisano
  • Autor

we wszystkich tych sytuacjach nie dajesz aucie zrobić czegoś samemu, tylko jednak uczestniczysz w wydarzeniach, a w przypadku asystenta parkowania auto robi za Ciebie "ponoć" wszystko niewiem.gif osobiście nie mam przekonania do takich wynalazków, przy najmniej nie na tym etapie, na którym są one teraz, ale ciekawi mnie po prostu sytuacja, w której dojdzie do takiego zdarzenia i ktoś może właśnie będzie chciał sobie zaskarżyć producenta za system, który jest wadliwy hmm.gif

Napisano

> we wszystkich tych sytuacjach nie dajesz aucie zrobić czegoś samemu,

> tylko jednak uczestniczysz w wydarzeniach, a w przypadku

> asystenta parkowania auto robi za Ciebie "ponoć" wszystko

Zwróć uwagę na nazwę "asystent parkowania" czy "park assist". Nawet ona wyraźnie sugeruje, że ten system czemuś asystuje, pomaga.

> osobiście nie mam przekonania do takich wynalazków, przy

> najmniej nie na tym etapie, na którym są one teraz, ale ciekawi

> mnie po prostu sytuacja, w której dojdzie do takiego zdarzenia i

> ktoś może właśnie będzie chciał sobie zaskarżyć producenta za

> system, który jest wadliwy

Może za oceanem. zlosnik.gif

Napisano

> Zwróć uwagę na nazwę "asystent parkowania" czy "park assist". Nawet

> ona wyraźnie sugeruje, że ten system czemuś asystuje, pomaga.

Ponadto chyba zawsze w instrukcji jest opisane, że to "system pomocniczy i producent nie odpowiada za...tratata i korzystasz z tego na własną odpowiedzialność" icon_rolleyes.gif

Przynajmniej w Lexusie tak było icon_rolleyes.gif

Napisano

no to chyba posiadasz pedal hamulca - jak cos sie stanie nieprzewidywalnego to zawsze mozesz go nacisnac...

Napisano

A wiesz, że ten system musi najpierw zrobić pomiar na potencjalnym miejscu parkowania ( możesz go skorygować na ekranie dotykowym). Po zatwierdzeniu auto zaczyna samoczynnie maneworwać, ale to kierowca ma podjąć decyzję o zatrzymaniu, gdy stwierdzi, że coś idzie nie tak (w czasie manewru kierowca operuje tylko pedałem hamulca - złapanie kierownicy powoduje natychmiastowe "wyłączenie" systemu).

Moje doświadczenie z LS460 i ASYSTENTEM (słowo klucz zlosnik.gif ) parkowania wskazywało na to, że mniej więcej auto jest w stanie popranie zaparkować 3 do 5 razy na 10 prób. W mieście zanim to się ustawi itd. to już albo ci ktoś zajmie miejsce, albo dostaniesz kilka jobów hehe.gif

Zbędny gadżet i jak nawigacja - ma ewentualnie pomagać (chociaż to wątpliwa pomoc IMO icon_rolleyes.gif, a nie myśleć za kierowcę. Nie można ślepo ufać takim urządzeniom, a producenci zabezpieczają się przed ew. odpowiedzialnością.

Napisano

Jest identycznie jak u mnie lub u ciebie w seryjnej Nawigacji Stilo.... na początku masz informacje i ostrzeżenia które musisz zaakceptować... ty ponosisz 100% odpowiedzialności drive.gif

Napisano

> Ponadto chyba zawsze w instrukcji jest opisane, że to "system

> pomocniczy i producent nie odpowiada za...tratata i korzystasz z

> tego na własną odpowiedzialność"

To akurat chyba z myślą o Amerykanach. zlosnik.gif Coś jak "kubek z kawą jest gorący i grozi poparzeniem". zlosnik.gif

> Przynajmniej w Lexusie tak było

Nie znam człowieka. grinser006.gif

Napisano

> Zbędny gadżet i jak nawigacja - ma ewentualnie pomagać (chociaż to

> wątpliwa pomoc IMO , a nie myśleć za kierowcę. Nie można ślepo

> ufać takim urządzeniom, a producenci zabezpieczają się przed ew.

> odpowiedzialnością.

No właśnie. Nawet przy każdorazowym włączaniu nawigacji muszę zaakceptować informację, że uruchamiam ją na własną odpowiedzialność i przepisy ruchu drogowego są ważniejsze od tego co widzę na ekranie.

Tak jak napisałem przed chwilą to są działania raczej zbędnę w naszym porządku prawnym ale jak widać producenci wolą dmuchać na zimne.

Napisano

to jest konkretne bo auto może zaparkować a z zewnątrz można wszystko kontrolować smile.gif

Napisano

> Chciałem odnieść się do wszystkich odpowiedzi powyżej, w tym tez do

> odpowiedzi naszego, kącikowego prawnika.....

> .....................

> Otóż wszyscy panowie nie macie racji.

> Jesteście w błędzie.

> Pamiętacie przypadek, jak gość w USA załączył tempomat i poszedł na

> tył auta, które chwile później wypadło z zakrętu? Oczywiście

> winny był producent, bo nie napisał, że trzeba w tym czasie

> kierować.

> Smutne to, ale niestety prawdziwe........... za kilka lat i w UE

> dojdziemy do takiego poziomu. Już jest gorzej niż było, a

> głupota nie przyrasta liniowo. Współczuję sobie i Wam, ale tak

> to się skończy

otóz Ty jestes w bledzie. mamy polski czy amerykanski system prawny ?? cazusy amerykanskie maja niewiele wspolnego z polskimi realiami i naszymi przepisami. A jak bedzie kiedys, zobaczymy i wtedy bedziemy mogli pogadac na ten temat

Napisano

> otóz Ty jestes w bledzie. mamy polski czy amerykanski system prawny

> ?? cazusy amerykanskie maja niewiele wspolnego z polskimi

> realiami i naszymi przepisami. A jak bedzie kiedys, zobaczymy i

> wtedy bedziemy mogli pogadac na ten temat

Spokojnie, żartowałem smile.gif

Ale zobaczysz, że u nas tez tak będzie frown.gif

Mało to przypadków idiotycznych wyroków mamy?

Napisano

> Spokojnie, żartowałem

> Ale zobaczysz, że u nas tez tak będzie

> Mało to przypadków idiotycznych wyroków mamy?

mam nadzieje, ze nie doczekam momentu, kiedy nasze spoleczenstwo bedzie tak zidiociale jak amerykanie, chociaz patrzac na dzisiejsze dzieciaki, moze to juz niedlugo nastapic sick.gif

Napisano

> Zbędny gadżet i jak nawigacja - ma ewentualnie pomagać (chociaż to

> wątpliwa pomoc IMO , a nie myśleć za kierowcę.

Rzadko mi się zdarza parkować równolegle. Odkąd mam asystenta parkowania korzystałem z niego z 5 razy. Zawsze zaparkował idealnie. smile.gif

Jestem na tak dla tego ułatwiacza w moim aucie. ok.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.