Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co myślicie o tym astrolocie ?

Featured Replies

Napisano

klik

Dziś go oglądałem, wygląda całkiem ok. Wszystkie szczelinki równe, jedynie co wykryłem i co właściciel mi powiedział, że był robiony przedni zderzak bo w coś wjechał

Niepokoi mnie tylko ten naderwany włącznik klaksonu i brak zagłówków z tyłu. Czy astry II mogą mnie mieć zagłówków tylnich? Dodam że cała tapicerka zrobiona jest na sportową. wiec może są dziurki niewiem.gif

Napisano

> Niepokoi mnie tylko ten naderwany włącznik klaksonu

To akurat normalka, przy aucie z dużym przelotem, wyciera się kierownica - obstawiam auto firmowe.

i brak zagłówków z tyłu. Czy astry II mogą mnie mieć zagłówków tylnich? Dodam że cała tapicerka zrobiona jest na sportową. wiec może są dziurki

Brak zagłówków pewnie z powodu kratki co potwierdza moją teorię na temat auta firmowego i odprowadzonego podatku VAT.

Jeżeli tapicera została wymieniona zapewne była zniszczona w skutek ciężkiej eksploatacji.

Silnik nie za bardzo udany, ale jak tam chcesz.

PZDR VEN

Napisano

Co mysle...silnik bardzo zdecydowanie za slaby do tego pojazdu (nie sugeruj sie tymi 90 KM...)....To dla mnie glowny i bardzo powazny mankament. Nawet jesli woz jest godny uwagi, szukalbym czegos z wiekszym silnikiem, glownie ze wzgledu na ekonomie, komfort jady i bezpieczenstwo...Co sie pod tym kryje, zainteresowani wiedza.

Pozdrawiam

Napisano

.."jedynie co wykryłem i co właściciel mi powiedział, że był robiony przedni zderzak bo w coś wjechał..." hmm.gif

To "wykryłeś" ?, czy Ci wlaściciel powiedział..? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Co mysle...silnik bardzo zdecydowanie za slaby do tego pojazdu (nie

> sugeruj sie tymi 90 KM...)

Dla mnie akurat to nie problem. Mój też nie jest mocny, a jeszcze jest zagazowany. Wiec jestem przyzwyczajony do braku koników

Napisano

no i bez urazy silnik 1,4 do d...

nie dość że muł to strasznie pije paliwo.

i jeszcze na domiar złego klimatyzacja.

może być ciężko z ruszeniem

(jak zapakujesz budę)

Napisano

Powiem szczerze wolałbym te twoje X16SZR niż te 90 koni w tym 1,4.

Dobrze założona i wyregulowana instalacja gazowa w twoim silniku nie powinna osłabiać silnika. Ja u siebie nie odczuwam różnicy.

Napisano
  • Autor

To jakie będzie spalanie na tym silniku ? I jak poznać czy w samochodzie była kratka ?

Napisano

> To jakie będzie spalanie na tym silniku ?

Zależy jak jeździsz. Ale spalanie w mieście będzie mniej więcej o 1,5 litra więcej od silnika X14NZ (60 koni) z powodu osiąganego momentu obrotowego, w tym 90 konnym silniku trza kręcić aby te auto jechało (osiągneło ten moment), inaczej niż w 60 konnym motorze.

Różnice to osiągalne maksymalne prędkości jak i czas rozpędzania się do tzw. setki, ale to wszystko jest okupione niestety ekonomią.

I jak poznać czy w samochodzie była kratka ?

Hm... nie wiem. Ale wiem że w niektórych autach są demontowane zagłówki aby mogła być kratka. Musiałbyś pooglądać czy nie widać miejsc montażowych lub wymiany elementów w których były dziury aby założyć kratkę.

PZDR VEN

Napisano

> To jakie będzie spalanie na tym silniku ? I jak poznać czy w

> samochodzie była kratka ?

Ja u siebie mam kratkę. Nie wiem, czy tak jest w każdym, ale kratka jest mocowana do takich uszek na śruby przy podłodze bagażnika za kanapą. Sprawdź czy takowe są (i czy mają ślady po śrubach) lub ślady po samych uchach. Albo weź dowód rejestracyjny i zobacz czy jest wbite, że ciężarowy (lub czy dowód niedawno wymieniany).

Patrząc po astrach, które znam - stan kierownicy może potwierdzać przebieg. Moja była bardziej gładka przy prawdziwych 208 tyś km.

Mi na sekwencji pali w trasie od 7,5 (noga Lubej) lub 8,5 (moja noga) do 9,5 (przy prędkości do 140), krakowskie korki (5km w 40 minut) ok 12 gazu. Na benzynie było zdecydowanie lepiej.

Napisano

> To jakie będzie spalanie na tym silniku ? I jak poznać czy w

> samochodzie była kratka ?

Spalanie ok 12 litrów gazu w mieście.

Kratki mogło nie być. Z tego co pamiętam we Francji zdażały się wersje tzw societe bez zagłówków z tyłu.

Grill z chromowanym paskiem hmm.gif chyba w 99 roku takich nie dawali? Poproś o VIN to dowiemy się czy oprócz zderzaka Pan kierownik wymieniał też maskę z grilem. Mam Astrolota z tego samego rocznika w wersji comfort i nie mam takiego grilla i lakierowanych listew drzwi.

Wyłącznik klaksonu to jakaś porażka. U mnie po ponad 200 tyś jest lekko starty. Sprawdź to dobrze bo może widzimy zaślepkę zamiast poduchy.Nie ma wiecej zdjęć wnętrza więc nie sposób ocenić zużycia. Wydaje mi się ze nakładki pedałów są nie zniszczone. Czyżby wymienione?

Napisano

> klik

> Dziś go oglądałem, wygląda całkiem ok. Wszystkie szczelinki równe,

> jedynie co wykryłem i co właściciel mi powiedział, że był

> robiony przedni zderzak bo w coś wjechał

> Niepokoi mnie tylko ten naderwany włącznik klaksonu i brak zagłówków

> z tyłu. Czy astry II mogą mnie mieć zagłówków tylnich? Dodam że

> cała tapicerka zrobiona jest na sportową. wiec może są dziurki

Na przednich fotelach widać zwykłe pokrowce. Jeśli z tyłu jest to samo, to pewnie po prostu nie zrobił w nich dziurek i nie wsadził zagłówków.

Moi rodzice kupili pofirmową Zafirę i tam zagłówki były, a samochód był do wglądu przed demontażem kratki więc nie ma raczej mowy o kombinacjach ok.gif

Napisano

Mój szwagier jak kupował astrę II trafiła mu się z 99 roku, bez zagłówków z tyłu, samochód był sprowadzany z Włoch.

Napisano

> Mój szwagier jak kupował astrę II trafiła mu się z 99 roku, bez

> zagłówków z tyłu, samochód był sprowadzany z Włoch.

Dziwne hmm.gif

Napisano

> no i bez urazy silnik 1,4 do d...

> nie dość że muł to strasznie pije paliwo.

No to że muł to jeszcze mogę przełknąć,ale że strasznie pije paliwo paliwo? hmm.gif...nie wiem, czy jak w moim twinporcie średnia wynosi 7,5 litra to daje nam straszne spalanie?.No chyba że dla mnie to mało jak poprzednik Astry wciagał średnio 11,5 l/100 km.

Napisano

> No to że muł to jeszcze mogę przełknąć,ale że strasznie pije paliwo

> paliwo? ...nie wiem, czy jak w moim twinporcie średnia wynosi

> 7,5 litra to daje nam straszne spalanie?.No chyba że dla mnie to

> mało jak poprzednik Astry wciagał średnio 11,5 l/100 km.

Prezentowane auto jest z 2000 roku a wówczas o twinportach to się w GM mówiło no chyba na imprezach integracyjnych.

"stary 1,4 " choć moc miał taką jak naswz czyli 90 km palił do 2 L więcej (szczególnie w mieście)

myślę że się źle zrozumieliśmy

Napisano

> No to że muł to jeszcze mogę przełknąć,ale że strasznie pije paliwo

> paliwo? ...nie wiem, czy jak w moim twinporcie średnia wynosi

> 7,5 litra to daje nam straszne spalanie?

Twinport 1.4 to rozwiercony 1.2 i przez to jest to zupełnie inna , nowocześniejsza konstrukcja niż x14xe.Dlatego pali mniej. Uważam że spalanie 10 litrów benzyny w mieście przez dychawiczny silnik 1.4 jest dużo za duże nawet jeśli porównać je do spalania x16xel który jest mocniejszy pali tyle samo a konstukcyjnie jest taki sam.

.

Napisano

> Dla mnie akurat to nie problem. Mój też nie jest mocny, a jeszcze

> jest zagazowany. Wiec jestem przyzwyczajony do braku koników

Śmiem twierdzić, że SZR na LPG jedzie lepiej od 1.4 16v, którego trzeba kręcić do wysokich obrotów, żeby jakoś jechał, a w SZR masz już sporo momentu przy 2500 obr/min, a nieźle też idzie przy 2000, także moc maksymalna i max moment to nie wszystko przy sprawnej i bezpiecznej jeździe, zarówno w mieście jak i w trasie. Dodatkowo AII chyba jest cięższa od AI.

Moim zdaniem 1.6 to minimum.

Dodatkowo widzę tu element tuningu w postaci "pół gładkiej klapy z tyłu" czyli, że nie ma emblematów. Jak widzę takie coś, to od razu zapala mi się światełko czujności, żeby dokładnie sprawdzić tył, bo całkiem możliwe, że klapa była naprawiana, wymieniana bądź tylko lakierowana, a z emblematami już się nikt nie wysilał, żeby przekleić, przykleić, czy w ogóle dokupić.

Napisano

> Śmiem twierdzić, że SZR na LPG jedzie lepiej od 1.4 16v, którego

Masz racje, brak dołu w 16V troche boli. Ale potem jaka bajka. zeby.GIF

Jako posiadacz x14xe i z14xep powiem ze stary pali mniej wiecej litr wiecej, moze nawet litra nie ma (benzyny oczywiscie). Ciezar praktycznie taki sam, a jak zatankuje gaz to nawet efka jest ciezsza. zeby.GIF Miedzy jednym a drugim jest chyba 40kg roznicy wg dowodu rejestracyjnego.

Napisano
  • Autor

No dobra to ile pali taki 1,4 dokładnie ktoś może ma ? Ile na LPG ile na benzynie. Sprawdzając zużycie innych materiałów, nie kierownicy, nie widać dużego przebiegu. Myślicie że ktoś by się bawił w robienie skórzanej kierownicy dla zamaskowania przebiegu. Czy skórka była by watra wyprawki ? Po czym jeszcze można jeszcze sprawdzić. Maska moim zdaniem nie była bita. Jeszcze dokładnie sprawdzę.

Napisano

> No dobra to ile pali taki 1,4 dokładnie ktoś może ma ? Ile na LPG ile

> na benzynie. Sprawdzając zużycie innych materiałów, nie

> kierownicy, nie widać dużego przebiegu. Myślicie że ktoś by się

> bawił w robienie skórzanej kierownicy dla zamaskowania

> przebiegu. Czy skórka była by watra wyprawki ? Po czym jeszcze

> można jeszcze sprawdzić. Maska moim zdaniem nie była bita.

> Jeszcze dokładnie sprawdzę.

Wrzuć kilka zdjęć wnętrza w dużej rozdzielczości i dobrej jakości. Przede wszystkim nakładki pedałów, lewarek biegów, Inaczej to tylko szklana kula pozostaje... I obowiązkowo pomiar grubości lakieru. Nawet taki czujnik z allegro za 25 zł da rade przy odrobinie wcześniejszego treningu. Wiem bo sam mierzyłem.

Kiera mogła być zmieniana bo się wytarła i było niewygodnie prowadzić. Ja tak zrobiłem i założyłem skórzaną bo kosztowała na allegro tyle co zwykłe.

Napisano
  • Autor

lewarek jest ok. nie wytarty. W poniedziałek zabiorę go do znajomego mechaniora niech on go zobaczy, podepnie pod kompa. Wtedy porobie fotki.

Napisano

> Kierownica wymieniona, pokrowce na fotelach, przebieg prawdopodobnie

> powyżej 250tys.

Po tych pokrowcach poznałeś cfaniaczek.gif

Napisano

> Wrzuć kilka zdjęć wnętrza w dużej rozdzielczości i dobrej jakości.

> Przede wszystkim nakładki pedałów, lewarek biegów

Niestety nawet po oględzinach w/w elementów nie ma pewności co do przebiegu. Kiere, mieszki oraz pedały można bez problemu wymienić i to wcale nie dużym kosztem. Trzeba by było sprawdzić stan obić na fotelach. Podejrzanie wygląda spasowanie maski względem prawego boku. Wygląda tak jakby maska była odkręcana i źle wyregulowana na śrubach. Sprawdź czy śruby były ruszane ewentualnie śruby prawego błotnika czy są oryginalne. Raczej do wymiany zderzaka nie potrzeba zdejmować maski. Jeśli faktycznie samochód był wykorzystywany jako auto służbowe to przebieg za mały. Moja ze stycznia 2004 ma przebieg 160kkm a nie robiła jako służbowe

Napisano

> No dobra to ile pali taki 1,4 dokładnie ktoś może ma ? Ile na LPG ile

Moja eFka z x14xe (sedan) pali srednio 7,5, troche miasta, troche korkow, troche trasy. G kombi napewno bedzie brac wiecej. Osobiscie nie bralbym G kombi z takim silnikiem. Jak jezdze sam na codzien wszystko OK, ale ja waze 60kg. Jak wiozlem raz rodzinke z "lekka nadwaga" to nie moglem dojechac. zeby.GIF

LPG IIg oczywiscie 20% wiecej. zeby.GIF

Napisano

wg tego co widzę na fotkach tylny zderzak był powtórnie montowany i teraz albo tak "po łebkach" albo nic więcej nie dało się wycisnąć...

widać słabe spasowanie - prawy tł w szczególności.

Inna sprawa że u mnie w nowym przynajmniej przeze mnie nie bitym aucie też spasowanie wielu elementów odbiega od poprawności.

zatem jak jest w miarę dobra kupować, jeździć i trzymać odstęp !!!!!

Napisano

> ile ważysz ? 60 kilo ???

kilka lat temu bylo 72... potem sie ozenilem zeby.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wasze obawy się potwierdziły, auto było z kratką. Mimo że silnik mechanior sprawdził i był ok. Ale wiadomo jakie są samochody które miały kratkę.

Znalazłem inny co o nim myślicie

klik

Napisano

> Wasze obawy się potwierdziły, auto było z kratką. Mimo że silnik

> mechanior sprawdził i był ok. Ale wiadomo jakie są samochody

> które miały kratkę.

> Znalazłem inny co o nim myślicie

> klik

Na dzień dobry poproś o belgijski CarPass (taki dokument obowiązkowo dawany przez zbywcę auta w Belgii gdzie są pokazane serwisy , przeglądy ze stanem licznika) Jak sprzedawca nie ma, nie wie co to jest lub się zgubił to bądź pewien że przebieg jest co najmniej x2.

Zdjęcia są na tyle nieczytelne że nic nie można wywnioskować.

Jeśli dojdzie do zakupu to broń Boże nie podpisuj umowy na Belga tylko ze sprzedawcą lub komisem w Polsce.

Napisano

No to w moim 1,8 spalanie w trasie przy prędkościach do 140 km wynosi 9,3 litra i to jest zadowalające

Napisano

> Wasze obawy się potwierdziły, auto było z kratką. Mimo że silnik

> mechanior sprawdził i był ok. Ale wiadomo jakie są samochody

> które miały kratkę.

> Znalazłem inny co o nim myślicie

> klik

ja bym odpuścił diesla lepiej benzyna i LPG

Napisano

8 letni diesel i 140 tys przebiegu + facet ostatecznie zamieni na qada. Ja w to nie wchodzę.

pozdrawiam

Napisano

> ja bym odpuścił diesla lepiej benzyna i LPG

Miałem benzyna i LPG, a teraz diesla, z którego jestem bardzo zadowolony. Mógłbym napisać, że odpuściłbym jakieś gazowe instalacje, ale najlepiej kupić samochód nie zajeżdżony w dobrym stanie technicznym (odpowiednio do budżetu kupującego), obowiązkowo sprawdzony w warsztacie.

Napisano
  • Autor

> ale najlepiej kupić samochód nie zajeżdżony w dobrym

> stanie technicznym (odpowiednio do budżetu kupującego),

> obowiązkowo sprawdzony w warsztacie.

No i takiego szukam, szukam, szukam. Byłem dziś na giełdzie i się załamałem nic nie znalazłem crazy.gif

Może się samemu wybrać gdzieś zagramanicę hmm.gif

Napisano

Byłem parę razy zagramanicą, do naszych sąsiadów to się już tak średnio opłaca. Teraz co wytrwalsi jeżdżą do Holandii tam można jeszcze coś znależć ciekawego. Z tym że daleko trochę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Uzasadnij tą wypowiedź?

Trochę można znaleźć postów o problemach z silnikami diesla nawet tymi Isuzu, poza tym eksploatacja diesla jest bądź co bądź droższa niż benzyny, nie mówiąc już o kosztach części, no a przy tych cenach ropy to...

Ja prywatnie jeżdżę na PB+LPG w obydwu autach jakie mam i jestem bardzo zadowolony, tylko jest warunek kupujesz auto z PB i dopiero wtedy nie żałując kasy oddajesz do założenia LPG do dobrego gazownika i cieszysz się tanią eksploatacją.

Służbowo śmigam dieslem już 3-cim i rewelacji nie ma po 3 latach firma opycha auto bo zaczynaj a się problemy z osprzętem, w poprzednim po awarii turbiny i skrzyni poleciał po 2 latach, a auto szanuje jak swoje więc nie ma mowy o zarzynaniu. Ps. to francuzy wszystko smirk.gif

Ale taka jest moja opinia i kalkulacja jaką kiedyś prywatnie robiłem.

Napisano

> No i takiego szukam, szukam, szukam. Byłem dziś na giełdzie i się

> załamałem nic nie znalazłem

> Może się samemu wybrać gdzieś zagramanicę

Pocieszę Ciebie ja swojej AG szukałem ponad pół roku, przez ten czas tyle aut oglądałem że już miałem się poddać bo w 75% to wszystko to szroty były. A szukałem auta do 17tyś, no i znalazłem i jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Napisano

>Byłem parę razy zagramanicą, do naszych sąsiadów to się już tak średnio opłaca.

Bo do Niemiec już nie jeżdźi się po okazje cenowe, choć i takie się zdarzają, tylko po autka pewne technicznie a nie odpicowane szroty zwiezione na lawetach jakie sprzedają u nas handlarze.

> Trochę można znaleźć postów o problemach z silnikami diesla nawet

Częstszymi niż w silnikach na PB lub LPG? Nie sądzę.

> poza tym eksploatacja diesla jest bądź co bądź

> droższa niż benzyny

To ja chyba jeżdżę jakimś dziwnym dieslem. Wcześniej jeździłem tylko benzyną i miesięczny koszt eksploatacji mam teraz mniejszy niż wcześniej.

>po 3 latach firma opycha auto bo zaczynaj a się problemy z osprzętem, w

Opycha ponieważ kończy się amortyzacja i firma nic już nie może odliczyć na danym aucie.

Napisano

> klik

> Dziś go oglądałem, wygląda całkiem ok. Wszystkie szczelinki równe,

> jedynie co wykryłem i co właściciel mi powiedział, że był

> robiony przedni zderzak bo w coś wjechał

> Niepokoi mnie tylko ten naderwany włącznik klaksonu i brak zagłówków

> z tyłu. Czy astry II mogą mnie mieć zagłówków tylnich? Dodam że

> cała tapicerka zrobiona jest na sportową. wiec może są dziurki

Jeżeli benzyna to 1.6 - optymalna pojemnosc dla kombii, przecież na jakieś wakacje też sie od czasu do czasu śmiga.

Napisano

> Byłem parę razy zagramanicą, do naszych sąsiadów to się już tak

> średnio opłaca. Teraz co wytrwalsi jeżdżą do Holandii tam można

> jeszcze coś znależć ciekawego. Z tym że daleko trochę

Opłaca to się kupować auto w Polsce bo jest 30% tańsze na Zachodzie. To jeśli chodzi o cenę. Natomiast zadbany i pewny samochód to tylko tam bo w Polsce też są ale jest ich bardzo mało i są szybko wyłapywane przez handlarzy.

Takie auto kosztuje z reguły dużo powyżej średniej. Nie da się kupić za polską cenę (czyli tanio)dobrego auta. Ćwiczyłem to kilka miesięcy i w końcu kupiłem w Niemczech za cenę która byla adekwatna do stanu i wyposażenia na rynku niemieckim. W Polsce takie sztuki wyceniano ponad 5 tysi niżej. Resztę można dośpiewać samemu.

Napisano

> Częstszymi niż w silnikach na PB lub LPG? Nie sądzę.

Kolejny dla którego gaz to zło grinser006.gif

> To ja chyba jeżdżę jakimś dziwnym dieslem. Wcześniej jeździłem tylko

> benzyną i miesięczny koszt eksploatacji mam teraz mniejszy niż

> wcześniej.

czytaj dokładnie i ze zrozumieniem, ja odnoszę się do PB+LPG a nie samej benzyny

> Opycha ponieważ kończy się amortyzacja i firma nic już nie może

> odliczyć na danym aucie.

a co pracujesz w tej samej firmie i znasz politykę flotową tejże firmy ? pad.gif

Napisano

Siostra moja niedawno kupila z firmy, w ktorej pracuje, AG z 1,7 DTI, z przebiegiem cos kolo 180 kkm, woz z klima, elektryka w bardzo dobrym stanie, po cenie o ok 5 kPLN nizszej niz rynkowa....Ogladalem, jezdzilem, zakup idealny...

Pozdrawiam

Napisano

> Kolejny dla którego gaz to zło

A w którym miejscu to napisałem? Odnosiłem się do PB lub LPG w stosunku do ON.

> czytaj dokładnie i ze zrozumieniem, ja odnoszę się do PB+LPG a nie

> samej benzyny

Czytaj co piszesz wink.gif

Quote:

Trochę można znaleźć postów o problemach z silnikami diesla nawet tymi Isuzu, poza tym eksploatacja diesla jest bądź co bądź droższa niż benzyny, nie mówiąc już o kosztach części, no a przy tych cenach ropy to...

> a co pracujesz w tej samej firmie i znasz politykę flotową tejże

> firmy ?

Nie ale większość firm eksploatuje auta do czasu aż się zamortyzują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.