Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki Dębica vs ADAC 2:0 OBIEKTYWNIE

Featured Replies

Napisano

No cóż.... Do niedawna byłem zagorzałym przeciwnikiem "polskich" opon (perturbacje z Kormoranami w starym autku). Ale: Kupiłem niegdyś do Punto Continentale. Sąsiadka miała Dębice Frigo jedynki. Autko dokładnie takie samo. Jako, że parkowałem często jej bolid do garażu miałem porównanie. Stwierdziłem, że niestety Dębica wypada lepiej. Ale... nie moje auto, sprawdzałem tylko na parkingu itd... dopóki... nie kupiłem do świeżo nabytej Marysi opon niesamowicie zalecanych przez ADAC Michelin Alpine A3 (2,5 roku temu). Nie było ich na rynku w żadnej hurtowni (w Internecie też), więc czekałem 3 miesiące i zapąłciłem jak za TOP3 przystało. Następnie w ramach oszczędności zakupiłem do Bravki żony (ten sam silnik itd) Dębice Frigo 2. Po 2-3 sezonach jazdy stwierdzam jednoznacznie: Michelin Alpine A3 nie dorasta do pięt Dębicom.... Opinia o tyle obiektywna, że:

1/ naprawdę byłem ich przeciwnikiem (Dębic)

2/ pojazdy bardzo podobne

3/ obydwoma jeżdżę

4/ droga hamowania Dębic daje szanse na przeżycie, Michelinek bez szans na wyjazd choćby z ośnieżonej drogi (sprawdzone)

5/ dlaczego w testach ADAC są wietnamskie ścierwa, chińskie i nie wiadomo jakie, ale Polskich nikt nigdy nie widział?....

Napisano

Ja mam porównanie opon zimowych Dębica Frigo do Pirelli Carving i do Kleber Krisalp HP (tak jakoś bodajże się nazywają) może nie w takich samych ale w podobnych autach..i niestety bądź stety Dębice wypadają w warunkach zimowych najlepiej. Także naprawdę te Frigo dają rade ok.gif

Napisano

> Ja mam porównanie opon zimowych Dębica Frigo do Pirelli Carving i do

> Kleber Krisalp HP (tak jakoś bodajże się nazywają) może nie w

> takich samych ale w podobnych autach..i niestety bądź stety

> Dębice wypadają w warunkach zimowych najlepiej. Także naprawdę

> te Frigo dają rade

Mam podobne odczucia. Zmieniłem kormorany, które nigdy mnie w głebokim śniegu nie zawiodły na Pirelli Carving. Pierwszy wyjazd w góry i tam gdzie kormorany dawały radę,(podjazd do teścia) pirelki mnie zawiodły. Po nich nastał czas dębicy frigo 2 i podjazd do teścia, mi niestraszny. Trochę się ślizgają na mokrej nawierzchni, ale trudno, mają się dobrze spisywać na śniegu i błocie pośniegowym. Jestem z nich zadowolony.

Napisano

Opony produkowane w Polsce to zazwyczaj stare i sprawdzone konstrukcje (mieszanka+wzmocnienie+wzór) firm matek. Przemysł oponiarski skupia się w rękach kilku koncernów, reszta to małe marki dawno wykupione, produkujące pod swoim szyldem dla pewnej grupy odbiorców.

Polskich opon nie ma się co bać, to taki seat który dziedziczy z audi to co sprawdzone.

Napisano

bo np Dębica frigo 2 to odpowiednik dobrej sprawdzonej oponki GY ultra grip 5 cool.gif

Napisano

> bo np Dębica frigo 2 to odpowiednik dobrej sprawdzonej oponki GY

> ultra grip 5

a Dębica frigo 1 (kierunkowa oczywiście) to Ultra Grip 4 GoodYear'a smile.gif

Napisano

4/ droga hamowania Dębic daje szanse na przeżycie, Michelinek bez szans na wyjazd choćby z ośnieżonej drogi (sprawdzone)

Jeżeli ktoś nastawia się na częstą jazdę po kopnym śniegu to świeże Dębice są jednym z najlepszych wyborów. Jak ktoś jeżdzi w zimie po wodzie (np. 95% miasto i drogi woj.) to doceni Michealiny.

Mam Alpin A3 i z tym śniegiem aż tak tragicznie nie jest smile.gif

Ostatnio to z zimą bywa różnie i często trzeba jeździć na zimówkach w dodatnich temp i tu Michealin spisuje się rewelacyjnie (choć może to dziwna zachęta do zakupu zimówek smile.gif ). Ale jechać wolniej po śniegu to nie obciach a snuć się w zakrętach przy dobrej pogodzie żadna przyjemność smile.gif

Napisano

> Opony produkowane w Polsce to zazwyczaj stare i sprawdzone

> konstrukcje (mieszanka+wzmocnienie+wzór) firm matek.

Co do zimówek Dębicy to się zgodzę. Z letnimi Dębicami chyba tak nie jest (niestety).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Fakt, że mokrej nawierzchni trzymają się super - są dobre na zachodnie, odśnieżane drogi, jednak jak posypie śniegiem... bez komentarza;)

Napisano

> Fakt, że mokrej nawierzchni trzymają się super - są dobre na

> zachodnie, odśnieżane drogi, jednak jak posypie śniegiem... bez

> komentarza;)

Napisz może coś więcej o jaki śnieg chodzi. Tak dla przestrogi, bo ciekaw jestem na co mam uważać.

Ostatnio trochę zimy jest i ponieważ jak pada to chyba nie odśnieżają miałem okazję pojeździć po asfalcie pokrytym śniegiem i przy prędkościach ok 60km/h nie widziałem problemu. Bardzo pewnie samochód zachowywał się w sytuacjach gdy jedna strona samochodu była na w miarę czystym asfalcie a druga musiała wjechać w śnieg. Raz miałem przypadek przy "ataku po zewnętrznej" w zakręcie, na śniegu uciekał mi dość poważnie tył, ale dzięki przyczepności przedniej osi udało się szybko z tego wyść.

Pare razy na lodzie przy zbyt szybkim starcie spod świateł traciłem nieco przyczepność ale samochód ślizgał się idealnie do przodu.

Za michealiny dałem w 2008 200zł czyli jakieś 40-50zł więcej niż za Dębice.

Może przy michealinach różnie spisują się różne szerokości? (ja mam 175/65/R14)

Napisano

> Fakt, że mokrej nawierzchni trzymają się super - są dobre na

> zachodnie, odśnieżane drogi, jednak jak posypie śniegiem... bez

> komentarza;)

O jakich oponach piszesz, bo chyba nie o Frigo2? Jak pisałem, świetne są na śniegu i błocie pośniegowym, słabe przy dodatnich temperaturach i mokrej nawierzchni. Mam te opony w dwóch autach. Inni mają podobną opinię o tych oponach, do mojej.

Napisano

mam debice i na sniegu rewelacja na mokrym juz nie ale nie ma tragedii, na mokrym raczej najlepiej spisują sie opony letnie

Napisano

Zima daje się ostro we znaki i chyba jednak nie dam rady przetrzymać jej na letnich. Za sprawą tego tematu myślę poważnie o dębicach, tym bardziej że cenowo wypadają wręcz rewelacyjnie. Mam nadzieję, że się na Was nie zawiodę smile.gif

Napisano
  • Autor

Imienniku - spoko. Pisałem w odniesieniu do Alpinek. Bo z Dębicami zgadzam się z Tobą w 99,9%;)

Napisano
  • Autor

Więc: na zimę stosuję zamienniki185/60R14 (w Marei i Bravo śmigam na letnich 15"). Podaję szczegóły porównania:

#śnieg (świeży i lekko zbity) - 5:0 dla Dębic

#błoto pośniegowe - porównywalnie, chociaż... wink.gif

#mokra nawierzchnia - duży plus dla Michelin'ek - jak na zimówki NIESAMOWITE odprowadzanie wody i tym samym przyczepność

(nie do końca zgodzę się z "jardo". że na mokrym raczej najlepiej spisują sie opony letnie, ponieważ podczas odwilży i zejściu śniegu mamy sucho?... a zima może trwać...)

#trwałość - nie wiem jeszcze, ale ścieralność Michelinek będzie chyba mniejsza (na kilka dooobrych sezonów), chociaż z drugiej strony kilkuletnie zimówki ze wzgl. na właściwości gumy i tak należy zmienić...

Napisano

> Zima daje się ostro we znaki i chyba jednak nie dam rady przetrzymać

> jej na letnich. Za sprawą tego tematu myślę poważnie o dębicach,

> tym bardziej że cenowo wypadają wręcz rewelacyjnie. Mam

> nadzieję, że się na Was nie zawiodę

Ja na swojej furce mam Dębice Frigo 2 i jaknajbardziej polecam. Na pewno się nie zawiedziesz.

Napisano

Wydawnictwa żyją nie tylko z reklamy i sprzedaży...

Napisano

> Więc: na zimę stosuję zamienniki185/60R14 (w Marei i Bravo śmigam na

> letnich 15"). Podaję szczegóły porównania:

> #śnieg (świeży i lekko zbity) - 5:0 dla Dębic

> #błoto pośniegowe - porównywalnie, chociaż...

> #mokra nawierzchnia - duży plus dla Michelin'ek - jak na zimówki

> NIESAMOWITE odprowadzanie wody i tym samym przyczepność

> (nie do końca zgodzę się z "jardo". że na mokrym raczej najlepiej

> spisują sie opony letnie, ponieważ podczas odwilży i zejściu

> śniegu mamy sucho?... a zima może trwać...)

> #trwałość - nie wiem jeszcze, ale ścieralność Michelinek będzie chyba

> mniejsza (na kilka dooobrych sezonów), chociaż z drugiej strony

> kilkuletnie zimówki ze wzgl. na właściwości gumy i tak należy

> zmienić...

I dlatego wybrałem Michealiny smile.gif

Mieszkam w centrum - 95% "zimy" (jak jest) to jazda w solance frown.gif

Nigdy nie wiadomo kiedy zima się zaczyna a kiedy kończy - często po pierwszym ataku zimy trzeba jeździć jeszcze długo na suchym lub w deszczu i w dodatnich temperaturach.

Głębokiego śniegu unikam smile.gif Mam szczęście, że pod mój blok, pługo-traktor zagląda w miarę regularnie smile.gif

Dębice są zapewne lepsze na bardziej extremalne zimowe warunki - co potwierdzają znajomi, którzy muszą np. przebrnąć kawałek do asfaltu. No i z tego co widzę w TV to wszędzie zima potrafi zaskoczyć (tylko w TV bo u nas o dziwo w tym roku na razie zima spokojniejsza).

I chyba dobrze, że są różne opony do różnych zastosowań i nie powinno się ich bezpośrednio porównywać jako "zimówki" (może wyjść zarówno 2:0 jak i 1:5).

Warto może podkreślić że Dębica daje zatrudnienie w naszym kraju.

Napisano

A jest to słowacka fabryka kupiona przez Continentala

I są super i w ogóle i kosztowały nie za dużo bo tylko 160 PLN za sztuke ( 185/70 R14 )

A te wszystkie niemieckie testy to w buty można wsadzić bo co to za test czy niemiecka bardzo droga opona jest lepsza od niemieckiej jeszcze droższej opony czy nie ( zresztą ktoś to już napisał że testują górna półkę cenową z badziewiem z Chin ale nie z oponami z przejętych przez koncerny lokalnych fabryk )

Napisano

> a Dębica frigo 1 (kierunkowa oczywiście) to Ultra Grip 4 GoodYear'a

nieprawda:

ug4:

522186_1024.jpg

frigo 1:

_public_content_Picture__l_debica_frigo_directional_oponix.jpg.lg.jpg

to dwie różne opony waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.