Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 TDI - w zimne dni kopci i nierówno chodzi po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Siema. Zastanawiam się o co może biegać.... Jak jest dajmy na to powyżej +5st. Auto ładnie pali.... Natomiast jak są lekkie (i większe) przymrozki to po odpaleniu auto się trzęsie, nieco krztusi i kopci na siwo-niebieskawo (ale tylko kilka-naście sekund).

Byłem w warsztacie, podregulowali, podczyścili mi wtryski i nadal b.z. irked.gif

Pacjent: AUDI A6 C4 1.9TDI 90hp

Napisano

Ja bym sprawdził świece żarowe! Trzęsienie wskazuje na to, że nie chodzą wszystkie cylindry, siwy dym to może być niespalone paliwo z cylindra który nie odpalił.

Rozumiem, że po chwili pracuje równo i nie dymi na siwo tylko ewentualnie na czarno...

pozdrawiam cool.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym sprawdził świece żarowe! Trzęsienie wskazuje na to, że nie

> chodzą wszystkie cylindry, siwy dym to może być niespalone

> paliwo z cylindra który nie odpalił.

> Rozumiem, że po chwili pracuje równo i nie dymi na siwo tylko

> ewentualnie na czarno...

> pozdrawiam

Też obstawiałem coś ze świecami. Trochę dłubię pod maskami i zasugerowałem w serwisie diagnostykę świec... Przy odbieraniu stwierdzono, że to nie świece (zresztą przy przyjmowaniu auta też coś takiego słyszałem). Nie wiem czemu, ale coś mi się zdaje, że może w ogóle nie sprawdzali bo woleli zjechać kilka $$ więcej za coś bardziej opłacalnego.

PS. Kilkukrotne grzanie świec niewiele zmienia. Po 'kryzysowych' chwilach silnik zaczyna pracować równo, dym zmienia się na czarnawy a potem w zasadzie (wizualnie) wydobywa się tylko para...

Napisano

> PS. Kilkukrotne grzanie świec niewiele zmienia. Po 'kryzysowych'

> chwilach silnik zaczyna pracować równo, dym zmienia się na

> czarnawy a potem w zasadzie (wizualnie) wydobywa się tylko

> para...

na 99,99% świece lub automatyka sterująca ich grzaniem tak czy inaczej sprawdź w innym warsztacie...

czasem jedna świeca ulokowana jest za pompą wtryskową i mechanicy z lenistwa jej nie wymieniają jeśli grzeje i wtedy ona pierwsza umiera, a ty będziesz się upierał, że świece masz wymienione.

Napisano

> sprawdź świece żarowe

napisz mi co wniosłeś do wątku po mojej wypowiedzi poza nabiciem posta? no.gifconfused.gif

Napisano

Kolega pytał to odpowiedziałem. Zostanę publicznie zlinczowany?

pzdr

Napisano

> Siema. Zastanawiam się o co może biegać.... Jak jest dajmy na to

> powyżej +5st. Auto ładnie pali.... Natomiast jak są lekkie (i

> większe) przymrozki to po odpaleniu auto się trzęsie, nieco

> krztusi i kopci na siwo-niebieskawo (ale tylko kilka-naście

> sekund).

> Byłem w warsztacie, podregulowali, podczyścili mi wtryski i nadal

> b.z.

> Pacjent: AUDI A6 C4 1.9TDI 90hp

Także proponuje sprawdzenie na początek świec i sprężania,da to przynajmniej pogląd o ogólnej kondycji silnika. waytogo.gif

Napisano

> napisz mi co wniosłeś do wątku po mojej wypowiedzi poza nabiciem

> posta?

masz wyłączność na pisanie w tym wątku ?? hmm.gif

do autora posta:

tak jak inni sugerują sprawdź świece żarowe, mam taki sam objaw.

ponieważ zapłon występuje przy dużym ciśnieniu to przy plusowych temperaturach nie czuć tego ale przy minusowych chwilkę to trwa zanim dany cylinder załapie i efektem jest kopcenie nie spalonego paliwa

Napisano

> tak jak inni sugerują sprawdź świece żarowe, mam taki sam objaw.

> ponieważ zapłon występuje przy dużym ciśnieniu to przy plusowych

> temperaturach nie czuć tego ale przy minusowych chwilkę to trwa

> zanim dany cylinder załapie i efektem jest kopcenie nie

> spalonego paliwa

Kolega ma taki sam objaw w Sharanie, świece sprawdzane, sprawne ok.gif też szuka przyczyny niewiem.gif

Napisano

Sprawdź na poczatku świece,przekaźnik i czy jest napiecię na listwie do świec. ok.gifW następnej kolejności kąt wtrysku na VAG-u,czujnik 4-pinowy który daje sygnał o temp. zewn. do sterownika silnika(taki 4 pinowy z prawej strony silnika)G62 i chyba wszystko.Jak to co wypisałem nie pomoże to zostaje już tylko zmierzenie kompresji. ok.gif

Napisano

Idź tropem świec - miałem identyczne objawy w Octavii po 230kkm Silnik ASZ.

Wymieniłem świece na Bosha i problemy zniknęly.

To co mówią Ci mechanicy może czasami odbiegać od stanu rzeczywistego.

Napisano

> Kolega ma taki sam objaw w Sharanie, świece sprawdzane, sprawne też

> szuka przyczyny

czesto nawet jeśli wszystkie swiece sa sprawne a jest walnięty sterowink świec to tak czy inaczej w danym cylindrze świeca nie bedzie grzała Sprawdzić też sterownik świec

Napisano

ok waytogo.gif przekaże, mam nadzieje że to tylko ten problem wink.gif

Napisano

> masz wyłączność na pisanie w tym wątku ??

Nie mam wyłączności, lecz pisanie postów bez czytania wszystkich postów wątku skutkuje powielaniem tego samego tekstu, a co za tym idzie zaśmiecaniem wątku.

IMHO pisać powinni ludzie, którzy mogą coś wnieść konstruktywnego, jednak od pewnego czasu zaobserwowałem swoistą o jak największą ilość postów, co skutkuje powyższym. Na wielu forach taki post byłby usunięty przez moda.

PS

przepraszam autora tematu za tego posta ale musiałem WYRAŹNIE uzasadnić mojego posta, ponieważ niektórzy nie potrafili odczytać moich intencji

Pozdrawiam

Napisano

jeśli to było też skierowane do mnie to posty czytałem i napisałem co było przyczyną u mnie. możesz wcisnąć ignoruj i po problemie. ok.gif a Ty co konstruktywnego teraz wniosłeś do tematu dyskusji tym postem? z mojej strony tyle w tym wątku.

darrkus

Napisano

> Nie mam wyłączności, lecz pisanie postów bez czytania wszystkich

> postów wątku skutkuje powielaniem tego samego tekstu, a co za

> tym idzie zaśmiecaniem wątku.

Tak się składa że przeczytałem wszystkie posty a skoro odpowiedzi są powielane w tym samym temacie to znaczy że jest duże szansa że tak jest ok.gif

Pamiętaj że jedna odpowiedź nie jest wyrocznią

Napisano

> jeśli to było też skierowane do mnie to posty czytałem i napisałem co

> było przyczyną u mnie.

Informacyjnie, napisałeś co ma zrobić, a nie co było u ciebie (cyt."sprawdź świece żarowe"), ja napisałem to samo tylko wcześniej!

> Ty co konstruktywnego teraz wniosłeś do tematu dyskusji tym

> postem?

wyjaśniłem "co autor miał na myśli", ponieważ chyba nie załapałeś za pierwszym razem

EOT

Napisano

> napisz mi co wniosłeś do wątku po mojej wypowiedzi poza nabiciem

> posta?

Ty uważaj, bo Ci żyłka pęknie, straszny jesteś ciśnieniowiec grinser006.gif

Napisano

> Ty uważaj, bo Ci żyłka pęknie, straszny jesteś ciśnieniowiec

a Ty nie wcinaj się jak stringi, nie napiszę w co... no.gif

Napisano

Napiszę i ja, na podstawie doświadczenia z ostatnich dni: sprawdź lub wymień pro forma świece żarowe. Mój TDI przy mrozie -18 odpalał bardzo ciężko, musiałem kręcić go kilka razy po 6-8 sekund a po odpaleniu chwilkę mocno dymił. Za radą kolegów z forum passata, kupiłem świece beru (20zł/szt. allegro) i przy wymianie rozrządu poleciłem mechanikowi je wymienić. Kręcił głową i mówił, że to nie świece, że może akumulator, sprężanie, itp. Mechanior - >10 lat doświadczenia w ASO VW. Gdy odbierałem auto przyznał się do błędu i pokazał 3 uszkodzone świece zlosnik.gif Były czarne, coś tam grzały, ale nie tak jak nowe. Obecnie, przy -14 odpala za pierwszym razem "od dotknięcia".

Ps. Autko 230kkm, jak widać sprężanie całkiem niezłe 270751858-jezyk.gif

Napisano

nie pisz że disel pali od dotknięcia przy temperaturach powyżej - 10 bo pewnie nikt ci nie uwierzy, specyfika ustrojstwa pod nazwą TDI ma to do siebie że troche trzeba pokręcić.

dziwi mnie że nikt nie zaproponował sprawdzenia kąta wtrysku a objawy są identyczne, przy cieplejszej pogodzie tego nie wyczujesz, przy minusowej owszem.

każdy wymienił powody typu świece żarowe (owszem b.możliwe), kompresja (przy tym przebiegu raczej brak możliwości jej braku).

najprościej podłączyć pod VAG i sprawdzić kąt o którym mowa oraz błędy czy oby nie jest walnięty czujnik temepratury.

u mnie po wymianie rozrządu kąt wtrysku przestawiony o około 0,5stopnia i działy się cyrki, po sprawdzeniu okazało się że kąt jest do kitu i trzeba było poprawić mechanika. od tej pory problemu brak (dodam że trzeba było długo kręcić zanim odpalił i chodził początkowo jak tzw.czołg).

teraz po wymianie rozrządu, ustawieniu pompy,wymianie świec,czujnika temperatury, filtrów i sprawdzeniu kompresji auto pali po około 3s. kręcenia więc powtórze się - pierdoły wypisujesz że palił na styk.

Napisano

> nie pisz że disel pali od dotknięcia przy temperaturach powyżej - 10

> bo pewnie nikt ci nie uwierzy, specyfika ustrojstwa pod nazwą

> TDI ma to do siebie że troche trzeba pokręcić.

Powyżej -10 pali zdecydowanie lepiej hehe.gif niż poniżej -10, ale i tak odbywa się to bez kręcenia rozrusznikiem dłużej niż 0,5-1 sekundy. Mój diesel to AVF (pompowtryski), tak jak napisałem wcześniej - z nalotem 230kkm.

> teraz po wymianie rozrządu, ustawieniu pompy,wymianie świec,czujnika

> temperatury, filtrów i sprawdzeniu kompresji auto pali po około

> 3s. kręcenia więc powtórze się - pierdoły wypisujesz że palił na

> styk.

Być może Twój tak pali. Ja 3 sekund nie kręcę, bo nie ma takiej potrzeby. A może powinienem? - bo "każdy" TDI trzeba kręcić? zlosnik.gif

Ps. Wiem, że to mało realne (odległość), ale chętnie bym Cię zaprosił na moje poranne uruchamianie w minusowych temperaturach. Wtedy przynajmniej Ty jeden mógłbyś zaświadczyć, że nie jestem kłamczuch, co w pierwszym zdaniu mi zarzuciłeś.

Napisano

> Ps. Wiem, że to mało realne (odległość), ale chętnie bym Cię zaprosił

> na moje poranne uruchamianie w minusowych temperaturach. Wtedy

> przynajmniej Ty jeden mógłbyś zaświadczyć, że nie jestem

> kłamczuch, co w pierwszym zdaniu mi zarzuciłeś.

PS. możesz wrzucić film na youtube nagrany aparatem cyfrowym smile.gif

Napisano

zgodze sie z tym ze jesli w tdi jest wszystko ok to nawet-15 pali jak benzyna od dotkniecia- tak jest u mnie.Przelot 400.000

Napisano

> PS. możesz wrzucić film na youtube nagrany aparatem cyfrowym

claps.gif To jest dobry pomysł. Czekam teraz na mrozy palacz.gif

Napisano

kolego nie żebym był niedowiarkiem...ale również mogę nagrać ci filmik np trzecie czy czwarte uruchomienie które nastąpi na styk czyli bez kręcenia. nie spotkałem się z przypadkiem żeby TDI czy to zwykły czy na pompowtryskach zapalił rano na styk. tego ani mi ani innym tu zgromadzonym nie udowodnisz jednoznacznie - skąd będziemy wiedzieć że to faktycznie pierwsze uruchomienie....ale z powyższych postów widzę że umiesz się przechwalać swoimi informacjami a jakoś nie wykazałeś żadnej większej wiedzy w tym temacie.....

do autora wątku aby obeszło się bez OT...

sprawdzić świece, podłączyć do vag i na ciepłym silniku sprawdzić parametry na pompie oraz czujnik temperatury....

jeśli potrzebujesz szczegóły dot, jak to zrobić pisz na pw

Napisano

> Sprawdź na poczatku świece,przekaźnik i czy jest napiecię na listwie

> do świec. W następnej kolejności kąt wtrysku na VAG-u,czujnik

> 4-pinowy który daje sygnał o temp. zewn. do sterownika

> silnika(taki 4 pinowy z prawej strony silnika)G62 i chyba

> wszystko.Jak to co wypisałem nie pomoże to zostaje już tylko

> zmierzenie kompresji.

Jakbyś czytał na blacie to byś zauważył,że wszystkie Twoje sugestie juz padły w mojej odpowiedzi na drugiej stronie,a Ty tylko dublujesz wcześniej zaproponowane rozwiązania. ok.gif

Napisano

zwracam honor.nie zauważyłem twojego wpisu

Napisano

> kolego nie żebym był niedowiarkiem...ale również mogę nagrać ci

> filmik np trzecie czy czwarte uruchomienie które nastąpi na styk

> czyli bez kręcenia. nie spotkałem się z przypadkiem żeby TDI czy

> to zwykły czy na pompowtryskach zapalił rano na styk. tego ani

> mi ani innym tu zgromadzonym nie udowodnisz jednoznacznie - skąd

> będziemy wiedzieć że to faktycznie pierwsze uruchomienie....

Masz rację, skoro nie wierzysz, że odpala mi tak jak napisałem, to nie uwierzysz dopóki sam go nie odpalisz i nie zobaczysz. O takim niedowiarku to już prawie 2000 lat temu pisali...

ale

> z powyższych postów widzę że umiesz się przechwalać swoimi

> informacjami a jakoś nie wykazałeś żadnej większej wiedzy w tym

> temacie.....

Przepraszam, ale tu Ciebie nie rozumiem. Opisałem własne doświadczenie związane z moim TDI. Zacytuj przynajmniej jedno zdanie, w którym "przechwalam się swoimi informacjami". Moja wiedza z zakresu budowy silników i ich naprawy nie jest wielka. Motoryzacja to moje hobby, nie zawód. Uwierz mi proszę, że wiem troszeczkę więcej o samochodach, niż tylko to, gdzie jest silnik, wlew paliwa i kierownica. Nie wiem co Cię tak ugryzło, bo chyba nie to, że Twój TDI nie pali tak jak mój?

> do autora wątku aby obeszło się bez OT...

> sprawdzić świece, podłączyć do vag i na ciepłym silniku sprawdzić

> parametry na pompie oraz czujnik temperatury....

> jeśli potrzebujesz szczegóły dot, jak to zrobić pisz na pw

By nie było OT też wtrące swoje 3 grosze do czujnika temperatury płynu chłodzącego. Jeśli jest zespolony (jak u mnie G62) to podaje temp do kompa i na zegary. Jak część od zegarów szwankuje, wskazówka często faluje, natomiast jak część od kompa - komp dostaje wartość, którą interpretuje jako b. niską temperaturę i w związku z tym grzeje długo świecami i podnosi obroty. Do VAGa nie zaszkodzi podpiąć i to sprawdzić, ale ja nie w tym czujniku upatrywałbym kłopotów autora wątku.

Z mojej strony EOT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.