Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczny tester akumulatora? - jak działa?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy może ktoś orientuje się na jakiej zasadzie działają automatyczne (elektroniczne) testery akumulatorów. Teoretycznie podłączany do akumulatora wykonuje jakieś testy i wydaje werdykt - "sprawny" lub "zepsuty" podając przy tym stopień naładowania itp..

Pytanie dodatkowe - w jaki sposób sprawić, żeby akumulator, który nie działa najlepiej, a wedle takiego testera jest "sprawny ale nie naładowany" wyszedł jako "zepsuty" (czy na przykład kilkakrotne rozładowanie do zera spowoduje że akumulator zostanie uznany przez urządzenie za popsuty)

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

http://www.akumulator.pl/forum/viewtopic.php?p=2466 na dole strony

A najprościej chyba rozcieńczyć elektrolit wodą destylowaną.

Rozładowanie spowoduje zasiarczenie, a to najczęściej efekt złego użytkowania i podstawa do odmówienia roszczeń gwarancyjnych - bo to tego jak sądzę zmierzasz zlosnik.gif

Napisano

> http://www.akumulator.pl/forum/viewtopic.php?p=2466 na dole strony

> A najprościej chyba rozcieńczyć elektrolit wodą destylowaną.

> Rozładowanie spowoduje zasiarczenie, a to najczęściej efekt złego

> użytkowania i podstawa do odmówienia roszczeń gwarancyjnych - bo

> to tego jak sądzę zmierzasz

Koledze chyba jedna chodzi o procedure zrobienia ZE sprawnego akumulatora NA uszkodzony akumulator.

Napisano
  • Autor

> Koledze chyba jedna chodzi o procedure zrobienia ZE sprawnego

> akumulatora NA uszkodzony akumulator.

Generalnie problem jest taki - akumulator na testerze wychodzi jako sprawny. Jednak ewidentnie jego pojemność bardzo spadła, ponadto następuje jego samorozładowanie (czasem).

Ponieważ akumulator jest objęty gwarancją, chciałbym że w ten sposób został wymieniony.

Podobno procedura producenta przewiduje gwarancyjną wymianę tylko wtedy, gdy tester elektroniczny wykaże że akumulator jest wadliwy. No i problem - jak przekonać ten tester żeby pokazał "uszkodzony akumulator"...

Napisano
  • Autor

> uszkodzić aku

No właśnie w jaki sposób żeby wyszło na testerze (teraz jest uszkodzony, a wychodzi że dobry) i żeby nie było na pierwszy rzut oka widać że to wina użytkownika.

Pozdrawiam

Ł

Napisano

> Koledze chyba jedna chodzi o procedure zrobienia ZE sprawnego

> akumulatora NA uszkodzony akumulator.

przeczytaj powoli jeszcze raz - "rozcieńczyć elektrolit"

Napisano
  • Autor

> http://www.akumulator.pl/forum/viewtopic.php?p=2466 na dole strony

> A najprościej chyba rozcieńczyć elektrolit wodą destylowaną.

> Rozładowanie spowoduje zasiarczenie, a to najczęściej efekt złego

> użytkowania i podstawa do odmówienia roszczeń gwarancyjnych - bo

> to tego jak sądzę zmierzasz

Ciekawe to co tam napisali, chociaż nie wszystko rozumiem. Dzięki za link.. Czyli generalnie to urządzenie nie mierzy pojemności akumulatora, tylko prąd jaki jest on w stanie dać. czyli może byc akumulator w takim stanie, że po dwóch rozruchach wyładowuje się, a nadal urządzenie będzie twierdziło "OK".. Poza tym tam inne przypadki fałszywego wyniku "OK" podają (ja osobiście to podejrzewam jakieś delikatne zwarcie wewnętrzne czy coś takiego..)

Cóż, może rzeczywiście z tą wodą destylowaną to jakaś myśl. ile trzeba by dolać? I pozostaje pytanie czy da się tak otworzyć aku bezobsługowe żeby nie było widać tej ingerencji.

Napisano

Musisz z celi ściągnąć cały elektrolit zasiarczony a potem zastąpić wodą destylowaną i powinien jako tako się naładować... Tak zreanimowałem akumulator przed sprzedażą auta 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz z celi ściągnąć cały elektrolit zasiarczony a potem zastąpić

> wodą destylowaną i powinien jako tako się naładować... Tak

> zreanimowałem akumulator przed sprzedażą auta

Ale tu nie chodzi o poprawienie stanu akumulatora. Ładować to on się ładuje. I nawet nie jest tragicznie. Raczej chodzi o pogorszenie jego stanu - aby został zakwalifikowany do wymiany gwarancyjnej....

Napisano

> Generalnie problem jest taki - akumulator na testerze wychodzi jako

> sprawny. Jednak ewidentnie jego pojemność bardzo spadła, ponadto

> następuje jego samorozładowanie (czasem).

Coś mi się wydaje, że czepiasz się akumulatora niepotrzebnie.

Sprawdziłeś pobór prądu w aucie podczas postoju?

Napisano
  • Autor

> Coś mi się wydaje, że czepiasz się akumulatora niepotrzebnie.

> Sprawdziłeś pobór prądu w aucie podczas postoju?

Oczywiście. Pierwsza sprawa... 0,04A-0,05A

Napisano

> Oczywiście. Pierwsza sprawa... 0,04A-0,05A

A napięcie ładowania, z włączonymi światłami ?

Napisano

> A napięcie ładowania, z włączonymi światłami ?

Włączone światła to IMO mało, należy włączyć wszystko, co można i wtedy powinno być przynajmniej te wymagane min. 13,9V

Ja przy włączonych światłach mam >14V czyli niby typowo jak się jeździ, ale jak włączę wszystko, najnowsze pomiary wskazały ~13,6V fakt, że tak praktycznie rzadko się jeździ, ale mimo to mam akumulator nie doładowany i co jakiś czas muszę ratować się prostownikiem, prąd upływu poniżej 0,01A (7-9mA).

Sprawdzałem u dwóch osób co nie mają problemu z akumulatorem, jeden to prawie nowy samochód napięcie ładowania przy włączonych wszystkich odbiornikach prądu 14,2V.

Drugi dla kontrastu to prawie 20letnie auto i napięcie ładowania przy pełnym obciążeniu 14,3V.

Więc jak widać te 0,6-0,7V brakujące u mnie robi różnicę.

pzdr

Napisano

Wiarygodne testery są o takie* obciążeniowe + pomiar areometrem. I wtedy wszystko wiadome jest...

* - foto

a600_d.jpg

Jak zepsuć akku? Rozładowac (głeboko) , zasiarczy się i gotowe...

Napisano

> Wiarygodne testery są o takie* obciążeniowe + pomiar areometrem. I

> wtedy wszystko wiadome jest...

No nie do końca, właśnie takim testem (foto) pan mnie spławił, bo powiedział, że akumulator "trzyma" czyli jest sprawy, miesiąc później niestety już po gwarancji poddałem akumulator właśnie takiemu testerowi jak z tematu wątku, na podstawie której to sklepy przyjmują akumulatory do reklamacji i ten tester elektroniczny powiedział, że akumulator jest uszkodzony.

pzdr.

Napisano

dlatego dopisałem "+ pomiar areometrem" to może wiele powiedzieć o kondycji akku. Z resztą - baterie lubią paść nagle i nieprzewidywalnie np. uszkodzenie celi.

Faktycznie ciekawe to urządzenie z forum o akku.

Napisano

> Wiarygodne testery są o takie* obciążeniowe + pomiar areometrem. I

> wtedy wszystko wiadome jest...

> * - foto

> Jak zepsuć akku? Rozładowac (głeboko) , zasiarczy się i gotowe...

Nikt mu nie wymieni zasiarczonego aku na gwarancji wink.gif

Napisano

> Włączone światła to IMO mało, należy włączyć wszystko, co można i

> wtedy powinno być przynajmniej te wymagane min. 13,9V

> Ja przy włączonych światłach mam Sprawdzałem u dwóch osób co nie mają

> problemu z akumulatorem, jeden to prawie nowy samochód napięcie

> ładowania przy włączonych wszystkich odbiornikach prądu 14,2V.

> Drugi dla kontrastu to prawie 20letnie auto i napięcie ładowania przy

> pełnym obciążeniu 14,3V.

> Więc jak widać te 0,6-0,7V brakujące u mnie robi różnicę.

> pzdr

Masz rację, w sumie powinienem napisac "co najmniej" światła wink.gif

W poprzedniej firmie miałem stycznośc ze sprzedażą akumulatorów do samochodów. Często przy wymianie pytaliśmy się klienta ile wytrzymał poprzedni akumulator, oraz zawsze staraliśmy zmierzyc napiecie ładowania. W większości przypadków, auta które miały napięcie w górnej granicy (14,4V) jeździły najdłużej na jednej baterii (np Seicento, Lanos), za to bardzo słabo wypadała właśnie Fela która ledwo łapała dolną granicę wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.