Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra III prosba o opinie

Featured Replies

Napisano

> To masz przedliftowy zderzak w poliftowej Astrze?

W zderzaku są zaślepki. A czy kryją się pod nią spryskiwacze to nie wiem. Ale jak sam widzisz w POC spryskiwacz występuje a ksenon nie.

Napisano

Jak te zaślepki wyglądają? Patrz foto w poprzednim poście po edicie.

Napisano

> muszę luknąć. Dziwi mnie jednak to, że szyby są z 2006 roku , ale może to norma w autach z

> początku roku.

Ile masz kropek po cyfrze 6? (bo raczej nie przed 6) Stawiam że co najmniej 4 po cyfrze. To by znaczyło że szyby są z pażdziernika listopada 2006 wiec 2 miesieczny poślizg jest OK.

Napisano

> Jak te zaślepki wyglądają? Patrz foto w poprzednim poście po edicie.

Dokładnie jak na foto nr 2. Ale ksenonów brak.

Napisano

No to w normie. wink.gif Myślałem, że masz ksenony i dlatego pytasz. Wycofuję się z tego wywodu i zarzucania wypadkowości. zlosnik.gif Błąd na łączach. wink.gif

PS. Daj foto. zlosnik.gif

Napisano

> To masz przedliftowy zderzak w poliftowej Astrze?

> Przedlift:

> Polift:

> Przedlift zawsze miał zaślepki, polift tylko wtedy kiedy były ksenony.

Hmm a kiedy datowo i na czym polegal lift w astrze h ... bo ja do tad myslalem ze np. zastapienie chromem przedniej listwy ktora dotad byla w kolorze nadwozia... albo np malowanie listw i klamek w kolorze nadwozia hmm.gif

np TA wyglada mi na poliftowa ... a nie ma takiego zderzaka jak przedstawiona na zdjeciu jako poliftowa

Napisano

> No to w normie. Myślałem, że masz ksenony i dlatego pytasz. Wycofuję się z tego wywodu i

> zarzucania wypadkowości. Błąd na łączach.

> PS. Daj foto.

Jutro zapodam, bo nie mam swoich zdjęć.

Napisano

> Ile masz kropek po cyfrze 6? (bo raczej nie przed 6) Stawiam że co najmniej 4 po cyfrze. To by

> znaczyło że szyby są z pażdziernika listopada 2006 wiec 2 miesieczny poślizg jest OK.

Mam szybkie pytanko odnośnie tych kropek

Czy na wszystkich szybach powinny być takie same?

U mnie wszystkie są z 6, ale w różnej kombinacji z kropkami

Napisano

Z tego co stwierdziłem i na co mi zwrócił uwagę Bouler to inny zderzak przód, grille w zderzaku, w HTB część lampy mleczną zmieniono na przeźroczystą. Czy coś jeszcze to nie umiem powiedzieć. No i to że po FL nie ma zaślepek przy braku sprysków lamp (taki na równo ze zderzakiem) jak w przed FL.

Napisano

Spoko. Miłego użytkowania. ok.gif

Napisano

> Mam szybkie pytanko odnośnie tych kropek

> Czy na wszystkich szybach powinny być takie same?

> U mnie wszystkie są z 6, ale w różnej kombinacji z kropkami

cyfra 6 oznacza szybe z połowy roku 2006. Ilość kropek przed lub po oznacza ilość miesięcy czyli cyfra 6 i 5 kropek po 6 to szyba z listopada 2006. przeważnie powino być tyle samo ale jak będzie niewielka różnica to bym sie nie martwił bo mógł być jakiś zapas starszych albo sie coś podziało na lini produkcyjnej że nie są wszystkie dokładnie z tego samego miesiąca. Ja mam auto z końca kwietnia i 4 do 5 kropek przed cyfrą 6

Napisano

> ja do tad myslalem ze np. zastapienie

> chromem przedniej listwy ktora dotad byla w kolorze nadwozia... albo np malowanie listw i

> klamek w kolorze nadwozia

> np TA wyglada mi na poliftowa ... a nie ma takiego zderzaka jak przedstawiona na zdjeciu jako

> poliftowa

Listwa grilla w kolorze nadwozia lub chromowana jest jako POC w VINie i zależała od życzenia kupującego a nie od liftu.

Astra ze zdjęcia jest przedliftowa

Listwy boczne czy też ich brak/malowanie zależą od wyposażenia

Napisano

Na zdjęciu jest przedliftowy przód, ale 2007 to powinien być poliftowy?

Napisano

> Na zdjęciu jest przedliftowy przód, ale 2007 to powinien być poliftowy?

Nie pamiętam dokładnie daty liftu ale chyba od lutego / marca 2007 r.

Napisano

> cyfra 6 oznacza szybe z połowy roku 2006. Ilość kropek przed lub po oznacza ilość miesięcy czyli

> cyfra 6 i 5 kropek po 6 to szyba z listopada 2006. przeważnie powino być tyle samo ale jak

> będzie niewielka różnica to bym sie nie martwił bo mógł być jakiś zapas starszych albo sie coś

> podziało na lini produkcyjnej że nie są wszystkie dokładnie z tego samego miesiąca. Ja mam

> auto z końca kwietnia i 4 do 5 kropek przed cyfrą 6

Wszystkie mają 1 lub 2 kropki przed 6, tylko jedna ma aż 6 (mała w tylnych drzwiach)

Napisano

Ja bym rzekł że od MY2007, ewentualnie coś mi się pomyliło. wink.gif Późno już. wink.gif

Napisano

> A czy mnie też, jako staremu Astrowiczowi

rusek icon_eek.gif

witamy znowu :-)

Napisano

> rusek

> witamy znowu :-)

Spokojnie Azjato... Astra jeszcze nie kupiona. Na razie została gruntownie sprawdzona w serwisie i zrobiłem wywiad w Niemczech. Póki co wygląda to dobrze... Ale... Auto ma 132.000 km przebiegu (oryginalny, bo serwis w DE potwierdził ostatnią inspekcję w lipcu 2009 przy stanie licznika 94.590 km). Zastanawiam się kiedy należy/należało zrobić cały rozrząd, bo w instrukcji napisali dla silnika Z19DTL zmianę po 150.000km a w PL krzyczą, że po 120.000 należało zmienić. Zgłupiałem. Do tego musiałbym zmienić klocuszki na dzień dobry, bo zostało ich niewiele. Kolega Krisb by miał znów zarobek na mnie. Ale nie wiem, co sądzić o tym rechotku. Rozumiem, że ten motor ma DPFa. Co to oznacza w przypadku Opla? W Octavii mam ten filterek i nawet nie wiem o jego istnieniu. Czy w Oplach trzeba jakoś specjalnie się z tym obchodzić? Co ile wymienia się to badziewie i jaki jest koszt?

Napisano

> Zastanawiam się kiedy należy/należało zrobić cały rozrząd, bo w instrukcji

> napisali dla silnika Z19DTL zmianę po 150.000km a w PL krzyczą, że po 120.000 należało

> zmienić. Zgłupiałem.

Ja swoją kupiłem z przebiegiem 162 tys. (potwierdzony w serwisie w DE) i tam rozrząd był zrobiony przy 152 tys. (razem z pompą wody)

Napisano

> Ja swoją kupiłem z przebiegiem 162 tys. (potwierdzony w serwisie w DE) i tam rozrząd był zrobiony

> przy 152 tys. (razem z pompą wody)

Napisz mi coś o tym DPFie.

Napisano

> Napisz mi coś o tym DPFie.

Na razie specjalnie nie mam co pisać

Zrobiłęm ok 3 tys prawie cały czas miasto i tyle, po prostu jeżdżę i nic o DPFie na razie nie wiem

Podobno Opel deklaruje, że przy jeździe miejskiej DPF też się wypala także zobaczymy co będzie dalej.

Nie mam komputra żeby podejrzeć kiedy się wypala

Jak kupowałem asterkę był zapiep...y bo już się sprężynka świeciła, ale zanim dojechaliśmy do ASO na przegląd (ok. 15 km) już go ładnie przedmuchało, tak że na TECHu nawet nie pokazało żadnego błędu z tym związanego

Jak do tej pory (odpukać!) nic się nie dzieje złego

Aha, ponoć w serwisie krzyczą za wymianę parę tysiaków (oczywiście chcą już wymieniać jak się tylko kontrolka zapali)

spineyes.gif

Napisano

> Aha, ponoć w serwisie krzyczą za wymianę parę tysiaków (oczywiście chcą już wymieniać jak się tylko kontrolka zapali)

DPFa można wypalić programowo smile.gif

Najgorsze ASO w Katowicach bierze za to 120zł

Napisano

> Aha, ponoć w serwisie krzyczą za wymianę parę tysiaków (oczywiście chcą już wymieniać jak się tylko

> kontrolka zapali)

DPF nie jest wieczny. Dlatego stosuje sie specjalne nisko popielące oleum silnikowe z normą C3 coby dłuzej pochodził. Popiołek z oleju zapycha filtr a nie da sie go wyczyścić programowo bo to nie sadza.. Niestety pewnym momencie przychodzi kryska na Matyska Jak sie zapcha do reszty to tylko wymiana , wycięcie z wyłączeniem programowym lub płukanie w kolejności od najbardziej do najmniej kosztownej wersji

Napisano

Jeszcze mam dylemat.... W dowodzie widnieje wpis, że Astra ma 88KW czyli 120 KM. Wg VINu W0L0AHL3572108022 wychodzi, że to silnik Z19DTL, a ten z kolei ma 100KM. Zgłupiałem. O co tu chodzi i jaki w końcu jest tam motor?

Napisano

> Silnik to Z19DT - 8 zaworów, 120KM.

Chyba nie bardzo. W kodach POC jest

Quote:

LPP SILNIK WYSOKOPRĘŻNY Z19DTL

Możliwe że go podkręcono i ma 120 KM dlatego taki wpis w dowód. W końcu Ordnung muss sein. Inaczej tego nie widze bo DTL powinien mieć w dowodzie 100KM.

Dziwna sprawa hmm.gif

Napisano

Myślisz, że źle wpisali w dowód?

U mnie POC też pokazuje DTL-a, ale dekodowanie VIN-a, DT.

Dla pewności można sprawdzić co jest wybite na kadłubie waytogo.gif

283599183-kod.GIF

post-53490-14352507337564_thumb.gif

Napisano

> Myślisz, że źle wpisali w dowód?

> U mnie POC też pokazuje DTL-a, ale dekodowanie VIN-a, DT.

> Dla pewności można sprawdzić co jest wybite na kadłubie

Jak szukałem Astry to czesto spotykałem się z DTLami z Niemiec i zawsze w Vinie był DT a w POC był DTL tym że w dowodzie też 100KM było

np W0L0AHL4875035231

Masz racje , kadłub prawde powie

Napisano

Wyszło jednak szydło z wora - Z19DTL, 74 KW. Dowód pomylił sprzedawca. A ja nie spojrzałem przy oględzinach.

Zanabyłem więc srebrną strzałę z 2007 roku o mocy 101PS. Nie ma to jak powrócić na stare Astrokącikowe śmieci. Prawda Azja?

Napisano

> Wyszło jednak szydło z wora - Z19DTL, 74 KW. Dowód pomylił sprzedawca. A ja nie spojrzałem przy

> oględzinach.

> Zanabyłem więc srebrną strzałę z 2007 roku o mocy 101PS. Nie ma to jak powrócić na stare

> Astrokącikowe śmieci. Prawda Azja?

prawda waytogo.gif

teraz się ładnie przywitaj w wątku podwieszonym, koniecznie z foto zlosnik.gif

gratulacje i bezawaryjności ok.gif

Napisano

> prawda

> teraz się ładnie przywitaj w wątku podwieszonym, koniecznie z foto

> gratulacje i bezawaryjności

8302fec2fe1af552.jpg 723de2c2d6869b99.jpg 13e761da155e455f.jpg 7922af7fb5a74f51.jpg

Póki co załatwiam wszelką papierologię. Pozdro.

Napisano

> Myślisz, że źle wpisali w dowód?

> U mnie POC też pokazuje DTL-a, ale dekodowanie VIN-a, DT.

> Dla pewności można sprawdzić co jest wybite na kadłubie

Chyba, że nie ma tam nic, tak jak u mnie - sprawdzałem kilka razy przy różnym świetle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.