Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olejowy problem

Featured Replies

Napisano

Czy te mrozy sie kiedyś skończą??? Chyba uszkodziły mi auto. Stało sobie pod chmurką całą noc, rano odpalam (-27), a tam komunikat "Low oil level - stop engine". Czerwona lampka oleju zgasła normalnie. Sprawdziłem na bagnecie - zero śladów oleju. Opatrzyłem silnik dookoła - zero wycieków. Dopiero po dolaniu 1l pojawiło się dwie kropki na wyświetlaczu i śladowe ilości oleju na końcu bagnetu. Przejechałem ze 30km, silnik pracuje i przyspiesza normalnie. Ale zaintrygowany tym, gdzie ten olej, odkręciłem pokrywę silnika. No i sie znalazł stracony olej w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Jak myślicie którędy sie tam wydostał i czy jak postawię autko na kilka godzin w ciepłym garażu, to może mu to pomoże - to mi zasugerował jako pierwszą czynność zaufany mechanik. Zaznaczę ze po tych 30km tak jakby oleju nie ubyło, nadal paliły sie dwie kropki.

282817320img5738.jpg

Napisano

> Czy te mrozy sie kiedyś skończą??? Chyba uszkodziły mi auto. Stało

> sobie pod chmurką całą noc, rano odpalam (-27), a tam komunikat

> "Low oil level - stop engine".

<..................................................>

Zamarzła odma...

Napisano

Oooo..poznaje na zdjęciu..silnik z mojego stilona smile.gif Też stawiam u Ciebie na odmę.Przy tych temperaturach olej 0w czy 5w moze robic roznice.

Napisano
  • Autor

> Oooo..poznaje na zdjęciu..silnik z mojego stilona

Tak, pozwoliłem sobie zamieścić z innego posta... smile.gif

Napisano

A co to jest "odma" w silniku ? hmm.gif

Słyszałem to kilka razy od właścicieli VW Polo ale jakoś nikt mi nie powiedział wprost

Napisano

> A co to jest "odma" w silniku ?

"W skrzyni korbowej, czyli kadłubie silnika, pod tłokami powstaje nadciśnienie w wyniku przedostawania się powietrza lub gazów spalinowych z komory spalania. Do prawidłowej pracy silnika potrzebne jest odpowietrzenie, które kieruje nagromadzone gazy z powrotem do cylindrów. Niedrożność odpowietrzenia pojawia się w odstojniku i usterka ta najczęściej występuje w wyeksploatowanych silnikach z powodu dużej ilości gazów przedmuchowych. Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość. Im lepszy tym parowanie oleju mniejsze, a więc i ilość oparów mniejsza.

W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia.

Kłopoty z drożnością odpowietrzenia mogą pojawić się także w nowych silnikach i dają znać o sobie przeważnie podczas zimy. Powodem jest gromadząca się wilgoć, która miesza się z olejem i osadza w odpowietrzeniu. Wówczas nawet niewielki mróz może całkowicie zatkać przepływ. Zjawisko to pojawia się najczęściej podczas jazdy na krótkich odcinkach i przy niedogrzanych silnikach. Aby uniknąć zamarzania, należy wykonywać co jakiś czas dłuższą jazdę. Silnik osiągnie wówczas odpowiednią temperaturę i nagromadzone osady odparują."

Napisano
  • Autor

> Zamarzła odma...

I co teraz zrobić? Ciepły garaż i co dalej?

Napisano

> I co teraz zrobić? Ciepły garaż i co dalej? Jak masz farelka to podgrzej okolice odmy, uzupełnij stan oleju na odpowiedni i zobacz co sie dzieje powinno byc ok przegoń gdzieś dalej fure wypali ten szlam i tyle. Jeżeli sie myle niech ktoś mnie poprawi.

Napisano

> Aby

> uniknąć zamarzania, należy wykonywać co jakiś czas dłuższą

> jazdę. Silnik osiągnie wówczas odpowiednią temperaturę i

> nagromadzone osady odparują."

warto także zimą korzystać z wyższych obrotów -3000rpm

Napisano

> Czy te mrozy sie kiedyś skończą??? Chyba uszkodziły mi auto...<

A nie będą przypadkiem zatkane kanał(y) olejowy(e) odprowadzający olej do miski ?.

Dlatego zbiera się u góry i nie spływa.

W moim drugim autku Uno w zeszłym tygodniu właśnie zamarzła odma, efekt - wyrzuciło bagnet od pomiaru oleju, pół silnika zalanego olejem. Doszedłem, że coś jest nie tak ponieważ silnik nadzwyczaj szybko łapał temperaturę 90'C - 1 litr oleju w układzie mniej.

Napisano

> A co to jest "odma" w silniku ?

to jest ta czarna cienka gumowa rurka "ciut po prawo" najbliżej przodu samochodu, wychodzi z pokrywy zaworów obok tego "niby korka"

dodam że "zaliczyłem" przypadłość zamarznięcia, w moim przypadku wywaliło olej przez turbo do intercoolera i jedynym widocznym skutkiem była chmura dymu ze spalonego za samochodem oleju, żadnego rozbiegania silnika co kiedyś już było tu na forum poruszane, a wyssało mi prawie cały olej, podobną przypadłość przeszła Stilka w czerwonym Mj'cie. przytkana odma wywala cały olej z silnika przez turbo na odcinku około 200 metrów jazdy, więc są to spore ilości trafiające do intrecoolera i do komór spalania w naszych silnikach.

Napisano

> Zamarzła odma...

Jeśli tak sie stało to mogła polecieć uszczelka np: pod osłoną zaworów. Warto sprawdzić i w razie konieczności wymienić.

Napisano

> Jeśli tak sie stało to mogła polecieć uszczelka np: pod osłoną

> zaworów.

Miałem tak w seicento.

Odma zamarzła i zaczęło wyciskać olej gdzie to możliwe. Pokrywa zaworów, misa olejowa, uszczelniacz wałka rozrządu. Kapnąłem się dopiero kiedy wystrzelił korek wlewu oleju no i były koszty.

Napisano

Wystrzelił mi olej przez bagnet. Gdzie znajduje się odma ? czy to może coś innego ? Pod korkiem było czysto, nie ma "majonezu". Na oko wszystko dobrze wygląda. Przejechałem się jeszcze raz autem i już bagnet nie wyskoczył. Dodam, że po nocnym postoju jechałem do pracy i sprawdzałem pod maską i było czysto. Po pracy mi się to stało

Napisano

Woda zbiera sie w silniku zawsze... niestety w autach w których jest uszkodzony termostat lub które pracują ciągle niedogrzane - za małe odcinki, ta woda nie paruje tylko zbiera się w misce olejowej ... w momęcie mrozów dochodzi do jej zamarzania w misce olejowej jak i w przewodach, odmie itp ... i może doprowadzić skrajnie do uszkodzenia - zatarcia silnika lub powstania ciśnienia i wywalenia uszczelnień.

Dlatego koniecznie nalezy od czasu do czasu ( to zależy ... jeśli ktoś codziennie jedzie do pracy 5 km i wraca 5 km ... to po miesiącu już ma problem ) rozgrzać auto do optimum i przynajmniej przez kilkanaście minut utrzymać tą temp.

Napisano

Ciężko powiedzieć czy termostat mam walnięty. Odcinki jakie robię to 8 km, max 12 po mieście. Przy takim odcinku raczej do pionu wskazówka nie dochodzi. Dziś autko ruszyło bez problemu. Jakby ktoś mógł mi wskazać gdzie jest ta odma, bo nie mogę jej zlokalizować. Najlepiej zdjęcie lub jakiś obrazek. Dzięki

Dodam jeszcze, że od 2 tyg jeżdżę bez osłony pod silnikiem. Mam ją zamówioną, ale pech chciał, że pocztą ją zagubiła. Termostat chyba ok, wyczytałem, że można go sprawdzić poprzez odpalenie auta i dotknięcie 2 rur od chłodnicy. Górna ma być ciepła a dolna zimna.

Napisano

przecież napisałem !!!!

popatrz na zdjęcie w pierwszym wątku, to ta cienka czarna rurka w osi podłużnej auta, wchodzi do pokrywy zaworów obok takiego czarnego niby korka, po przeciwnej stronie zwykłego korka do oleju.

porzyczyłem obrazek, wstawiłem "harpun"

283370029-282817320img5738.jpg

"szczałka" pokazuje odmę, jej drugi koniec jest w JTD'kach podłączony do karbowanej rury idącej do turbo.

post-7259-14352506299325_thumb.jpg

Napisano

> W moim drugim autku Uno w zeszłym tygodniu właśnie zamarzła odma,

> efekt - wyrzuciło bagnet od pomiaru oleju, pół silnika zalanego

Ja niedawno też zobaczyłem że bagnet wyskoczył i się zdziwiłem bo ciasno wchodzi i nigdy wcześniej nie wyskoczył.

Teraz czytając wasze posty wiem dlaczego.

Napisano

W silniku 1,8 sterownik HITACHI z pokrywy zaworow od strony akumlatora wychdzi waz ktory sie rozdwaja na dwa.Obydwa wchdza do zespolu przepustnicy.Jeden cienszy przed przepustnice,drugi grubszy przez zawor zwrotny(kulka+sprezyna) za przepustnice .Czyli z powietrzem do spalania co zabrudza przepustnice i kolektor dolotowy powietrza i szleja obroty.To jest"odma"

Napisano

Jakbyś mógł zrobić zdjęcie to byłbym wdzięczny smile.gif

Napisano

> Ale ja mam silnik 1.8 To nie jest to samo

hmmm, no nie sprawdziłem wersji, moja wina.

odpowietrzenie skrzyni korbowej, czyli tzw. odma jest wyprowadzona zawsze z najwyższego punktu silnika, czyli spod zaworów, szukaj więc rurki która z tamtąd zmierza do kolektora ssącego, bo tam są doprowadzane pary ze skrzyni korbowej. nie mam pod ręką obrazka 1,8 może któryś z Kolegów zamiesci ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.