Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5 dCi jak u Was z odpalaniem, w taki mróz.

Featured Replies

Napisano

Bry dzień Wszystkim 20.GIF

Moja rumuńska wersja o dziwo odpala, ale po chwili gaśnie. Wczoraj odpalił ale podczas jazdy ( zdążył już się dogrzać ) przerywał i wywalał komunikat "stop". Paliwo tankuję zawsze na BP. Miałem pół baku zwykłego podjechałem wlałem pół Ultimate`a, dodatkowo STP hehe.gif

Łobuz rano zakaszlał popracował chwilę i zdechł, każde następne odpalenie owocowało tym samym.

Czy tylko ja przegrałem z mrozem, czy może ktoś jeszcze ?

Napisano

U mnie odpala (puk puk puk w niemalowane) ale noc "przesypia" w garażu, w temperaturze koło 0 stopni.

Napisano
  • Autor

> U mnie odpala (puk puk puk w niemalowane) ale noc "przesypia" w

> garażu, w temperaturze koło 0 stopni.

Teraz przy -15 zapalił i tylko raz zakaszlał ale przynajmniej już nie gasł. Niestety poranne -23 go przerosło.

A jak z odpalaniem u parkujących pod chmurką ??? Jeżeli ktoś odpalił bez problemu, proszę o informację na jakiej stacji zazwyczaj tankuje.

Napisano

Ostatnio -23 i -24, nad ranem stał pod chmurką nieruszany od ponad 12h odpala bez problemu...

Leję tylko na statoil (no chyba, że poza granicami PL) zwykłe ON bez uszlachetniaczy, nic też nie dolewałem nigdy do ropy wink.gif

Napisano

> Bry dzień Wszystkim

> Moja rumuńska wersja o dziwo odpala, ale po chwili gaśnie. Wczoraj

> odpalił ale podczas jazdy ( zdążył już się dogrzać ) przerywał i

> wywalał komunikat "stop". Paliwo tankuję zawsze na BP. Miałem

> pół baku zwykłego podjechałem wlałem pół Ultimate`a, dodatkowo

> STP

> Łobuz rano zakaszlał popracował chwilę i zdechł, każde następne

> odpalenie owocowało tym samym.

> Czy tylko ja przegrałem z mrozem, czy może ktoś jeszcze ?

Ja mam wprawdzie 1,9 ale nie odbyło się bez sensacji.

po 4 dniach na mrozie musiałem pożyczyć prund od sąsiada.

Ale teraz po codziennej exploatacji i podładowaniu - trasa EL - KR codziennie rano bez problemu za pierwszym razem ale z dłuższym kręceniem.

audi sąsiada od początku mrozów zajmuje miejsce parkingowe bo nawet pożyczka prundu nie pomogła

Napisano
  • Autor

> Ostatnio -23 i -24, nad ranem stał pod chmurką nieruszany od ponad

> 12h odpala bez problemu...

Ja jak wieczorem postawię na parkingu, to rano już marne szanse na bezproblemowy start.

> Leję tylko na statoil (no chyba, że poza granicami PL) zwykłe ON bez

> uszlachetniaczy, nic też nie dolewałem nigdy do ropy

Może za bardzo rozpuściłem swoją rumuńską wersje renault. Nawet jak odpali i nie zgaśnie to podczas jazdy wywali stpoa na pól budzika i będzie przerywał jak cholera. Zobaczę jutro o ósmej rano co się będzie działo oslabiony.gif

Napisano

> Bry dzień Wszystkim

mój typowy 1,5 dCi pali bezproblemowo. leje na BP + depresator xeramic. trochę się obawiałem o paliwko, więc wlałem. przy -21*C jest OK

Napisano

Ostatnio przy -19 st. C odpalił choć grzał świece dobre 4 sekundy. Paliwo leje albo na BP (to droższe) albo statoil (też to droższe).

Napisano

> Ja jak wieczorem postawię na parkingu, to rano już marne szanse na

> bezproblemowy start.

> Może za bardzo rozpuściłem swoją rumuńską wersje renault. Nawet jak

> odpali i nie zgaśnie to podczas jazdy wywali stpoa na pól

> budzika i będzie przerywał jak cholera. Zobaczę jutro o ósmej

> rano co się będzie działo

Dziś jak jechalem do fabryki... -22 bezproblemowy start, choć przez kilkanaście sekund silnik chodzi jak traktor smile.gif

Jak o diesla dbasz to odpali, wymieniaj filtry i olej co 15kkm, najlepiej filtr paliwa przed zimą i nie powinno być problemów, no i aku, jak są problemy to się nie bawię w doładowywanie tylko kupuje nowy

Napisano

> Może za bardzo rozpuściłem swoją rumuńską wersje renault. Nawet jak

> odpali i nie zgaśnie to podczas jazdy wywali stpoa na pól

> budzika i będzie przerywał jak cholera. Zobaczę jutro o ósmej

> rano co się będzie działo

No, niestety wskazuje to na problemy z paliwkiem - woda lub parafina.

Ciepły garaż, jakiś środek do rozpuszczenia świństw, potem tankowanie dobrej jakości diesla i powinno być OK.

Napisano

a to nie jest tak źle

ja mam HDI ale przy -21 po dwóch dniach odpalał za trzecim razem grzanie + kręcenie paliwo NESTE bez dodatków

choć po oplu widzę że o wiele lepsze paliwo mają na LUKOIL

Napisano
  • Autor

> No, niestety wskazuje to na problemy z paliwkiem - woda lub parafina.

Tego już się domyśliłem, bardziej boli mnie fakt że auto ma zaledwie 5500 km nalotu i od początku jest tankowane na jednej stacji BP. Liczyłem bardziej na jakieś info o wadzie, która powoduje zamarzanie paliwa w filtrze albo coś w tym stylu.

Najważniejsze, że dzisiaj zagadał bezproblemowo.

> jakiś środek do rozpuszczenia świństw, potem tankowanie

> dobrej jakości diesla i powinno być OK.

Właśnie wyżej opisałem, że wsio wymienione, było zapobiegawczo zastosowane.

Napisano

1.4 HDI przy -26 C odpala bez problemu paliwo Statoil bez dodatków (żona mówi, że chwilę go muliło zanim się zagrzał). VW 1.9 TD też Statoil ale tankowane w sylwestra zapala ale kompletny brak mocy - czeka na ocieplenie. Ciekawe czy miesiąc temu było inne paliwo czy przez miesiąc coś się utleniło?

Napisano

Corsa 1,3CDTI za 3 razem odpaliła przy -20 ale chodziła jak traktor ( stała 2 dni nie odpalana ). Teraz jak jeżdżę nią codziennie to pali bez problemu od kopa. Paliwo Orlen Verva ON. Scenic 1,9 dCi jak postał weekend to w poniedziałek jak za 2 razem nie odpalił przy -20 to go nie męczyłem i po powrocie z pracy koło 17 przy -15 odpalił za pierwszym razem. Paliwo BP ON. W jednym i drugim brak uszlachetniaczy.

Napisano

To prawda zimny to głośno pracuje - jak stare diesle.

Napisano

U mnie przy -20 palił bez problemów, fakt długo grzał świece i zanim nabrał temperatury to chodził jak traktor.

Ale poza tym na plus mojego dodam że od 4 do 20 stycznia stał na parkingu w W-wie i odpalił bez zająknięcia po takim czasie, a ja byłem wręcz pewny że nawet drzwi mi nie otworzy smile.gif Miła niespodzianka.

Napisano

Partner (diesel) przy -26 palił od razu (ze trzy razy włączałem wcześniej stacyjkę grzejąc świece), żony Thalia (benzyna) odpaliła po 2 minutach walki z rozrusznikiem (akumulator wytrzymał).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.