Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 2000r. mam tylko brązowy kluczyk...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem i pytanie jednocześnie.

Brat nabyła niedawno Fiata Bravo z 2000 roku.

Mamy do niego tylko jeden brązowy kluczyk zwany matką czy tez masterem.

Wiem, że kluczyk raczej nie służy do jeżdzenia tylko do programowania kluczyków.

Z taką wiedzą poszedłem do zakladu gdzie dorabia sie klucze.

Zeby dorobili mi grot, wsadzili do niego transponder, a ja już sobie przy pomocy kluczyka matki sparuje go z immo w Bravce.

No i tu zaczynają się kłopoty. Procedura zatwierdzania kluczyka niestety nie udała się.

Wrocilem do klucznika i z tego co powiedzial, to potrzebuje transponder TEMIC, ktorego on na stanie nie ma. Z tym transponderem moglbym sam sobie zaprogramować nowy kluczyk.

On co najwyżej może zrobić kopie brązowego czyli mialbym 2 kluczyki matki... a o to mi nie chodzi.

Dość często się zdarza, że napis code na wyswietlaczu nie gaśnie. Trzeba wyłączać silnik i probować jeszcze raz żeby w końcu zniknął.

Czy gdzieś idzie dostać wysyłkowo odpowiedni transponder do Bravo 2000 r.?

Czy może kupić kluczyk oryginalny, używany, tylko czy idzie z niego wygrzebać potrzebny mi transponder?

Obecnie mam kluczyk z dociętym grotem i miejscem na wrzucenie transpondera i coś chce z tym zrobić, zeby brat nie jezdzil na brązowym kluczyku i jedynym kluczyku jaki posiadamy.

Napisano

ja dorobiłem kluczyk za 150 zł też od brązowego i jest Pięknie

Napisano

> Witam,

> Mam problem i pytanie jednocześnie.

< .................................................................>

> Obecnie mam kluczyk z dociętym grotem i miejscem na wrzucenie

> transpondera i coś chce z tym zrobić, zeby brat nie jezdzil na

> brązowym kluczyku i jedynym kluczyku jaki posiadamy.

TNIJ CYTATY !!!

Iron

Ja jak kupiłem auto to też miałem tylko brązowy i jeden niebieski złamany. Dorobiłem za 140 zł z zaprogramowaniem.

Ostatnio dzwoniłem zapyta to gość mi powiedział że za 70 zł mi dorobi. Ale ogólnie ceny wahają się w granicach 150 zł.

Napisano
  • Autor

> ja dorobiłem kluczyk za 150 zł też od brązowego i jest Pięknie

No dobra, ale w zakładzie gdzie chcialem to zrobić, mowiono mi ze zrobią mi kopie kluczyka.

Czyli kopie kluczyka MASTER, a ja drugiego Mastera nie chce, bo chce zwykły niebieski.

Master służy tylko i wyłącznie do programowania kluczyków i za każdym razem po przekręceniu kluczyka, ta procedura się uruchamia.

Czy Tobie robili kopie Mastera, czy klucznik mial lepszą maszynkę, ktora przy użyciu Mastera potrafila zrobić zwykły klucz.

Napisano

> Ostatnio dzwoniłem zapyta to gość mi powiedział że za 70 zł mi

> dorobi. Ale ogólnie ceny wahają się w granicach 150 zł.

Ceny w Łodzi podobne - dorabiają nawet z niebieskiego

Napisano

Kluczyk brązowy od niebieskiego różni tylko kolor, o tym, że kluczyk jest Master decyduje to, że jest wprowadzony podczas wpisywania kluczy jako pierwszy.

Niech Ci majster dorobi kluczyk bez kopiowania transpondera(tak, żeby nowy klucz miał własny kod) i wprowadź ten kluczyk jako kolejny, wtedy będzie to zwykły kluczyk(2 i 3 wprowadzony w kolejności).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kluczyk brązowy od niebieskiego różni tylko kolor, o tym, że kluczyk

> jest Master decyduje to, że jest wprowadzony podczas wpisywania

> kluczy jako pierwszy.

> Niech Ci majster dorobi kluczyk bez kopiowania transpondera(tak, żeby

> nowy klucz miał własny kod) i wprowadź ten kluczyk jako kolejny,

> wtedy będzie to zwykły kluczyk(2 i 3 wprowadzony w kolejności).

> Pozdrawiam BAS

No własnie tak mialo być. Ze mialem sam sobie zapamietac ten dorobiony kluczyk z transponderem.

Ale za chiny procedura nie chciala przejść.

Podobno dlatego, żę klucznik nie mial odpowiedniego transpondera.

Gdzieś tam w książce znalazł, że w bravo m.in. rocznik 2000 byly transpodery TEMIC.

na kartce dostalem coś takiego:

TP04 TEMIC Fix

Nie wiem co to konkretnie oznacza. Klucznik mial dzwonić gdzies do hurtowni i sciągać odpowiedni trandponder, ale już to troszkę trwa.

Napisano

Na kluczu matce masz znak, to taki mały prostokącik. Musisz dobrać dwa kluczyki niebieskie z identycznym znakiem i ilością kropek w środku. Jeśli masz już groty to wykorzystasz tylko transpondery z tych nabytych kluczy i zakodujesz wszystko kluczem matką. Uważaj przy wyciąganiu bo transpondery są kruche i pekają. Kluczyki dostaniesz na szrocie, albo na allegro. Ja w swojej bravie zastosowałem kluczyk z allegro, nawet nie wiem z jakiego auta, był kształtem zgodny z moim oryginałem. Zakodowanie powiodło się bez problemów.

Napisano
  • Autor

> Na kluczu matce masz znak, to taki mały prostokącik. Musisz dobrać

> dwa kluczyki niebieskie z identycznym znakiem i ilością kropek w

> środku. Jeśli masz już groty to wykorzystasz tylko transpondery

> z tych nabytych kluczy i zakodujesz wszystko kluczem matką.

> Uważaj przy wyciąganiu bo transpondery są kruche i pekają.

> Kluczyki dostaniesz na szrocie, albo na allegro. Ja w swojej

> bravie zastosowałem kluczyk z allegro, nawet nie wiem z jakiego

> auta, był kształtem zgodny z moim oryginałem. Zakodowanie

> powiodło się bez problemów.

transpondery w niebieskich kluczykach są zalewane? Czy takie same jak klucz matka czyli da się je rozpołowić?

Napisano

> transpondery w niebieskich kluczykach są zalewane? Czy takie same jak

> klucz matka czyli da się je rozpołowić?

Grot osadzony jest w twardym czarnym plastiku, który jest zalany niebieską gumą. Gumę ścinasz bez strachu nożykiem do tapet. Transponder jest ukryty pod małym wsunietym w dziurę plastikiem. Jak to rozbierzesz to wszystko będzie jasne. uważaj bo transponder ciężko wychodzi. Pierwszy chciałem wydobyć i puknąłem w imadło, niestety wypadł w kawałkach, kolejny wyjmowałem ostrożniej na rękę. Za kluczyk dałem 20zł, docięcie grotu wyszło 15zł.

Napisano

> Master służy tylko i wyłącznie do programowania kluczyków i za każdym

> razem po przekręceniu kluczyka, ta procedura się uruchamia.

a czym sie objawia procedura programowania kluczykow ? cos sie dzieje przy odpalaniu innego , zauwazalnego , ze nie mozna smigac na tym kluczyku ? pytam bo ja nie mialem brazowego no.gif mialem jakis tam uniwersalny z chipem , ktory potem skopiowalem i wsadzilem do fiatowskich kluczykow z pandy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a czym sie objawia procedura programowania kluczykow ? cos sie dzieje

> przy odpalaniu innego , zauwazalnego , ze nie mozna smigac na

> tym kluczyku ? pytam bo ja nie mialem brazowego mialem jakis

> tam uniwersalny z chipem , ktory potem skopiowalem i wsadzilem

> do fiatowskich kluczykow z pandy

Zauwazalne jest, to ze znak code często nie chce gasnąć ale autko odpala.

Mowia, że z zaswieconym code nie wolno jezdzic.

W ksiazce tez chyba jest informacja, zeby na masterze sie nie poruszać.

Napisano
  • Autor

> Za kluczyk dałem 20zł, docięcie

> grotu wyszło 15zł.

Przeszukuje allegro od kilku dni i widze tylko kluczyki ze stacyjkami... samego kluczyka w używce nie znalazłem.

Napisano

> Przeszukuje allegro od kilku dni i widze tylko kluczyki ze

> stacyjkami... samego kluczyka w używce nie znalazłem.

Więc pozostaje ci wycieczka na jakiś szrot zlosnik.gif Zapytaj też Darcyka, może ma jakiś zbędny kluczyk.

Napisano

Umów się z kimś, kto ma BBMMa (albo innego fiata z podobnego okresu z systemem Fiat Code) i skopiuj transporder z jego kluczyka... Można też kupić same kluczyki niedocięte na allegro...

Potem go zaprogramujesz.

Napisano

> Zauwazalne jest, to ze znak code często nie chce gasnąć ale autko

> odpala.

> Mowia, że z zaswieconym code nie wolno jezdzic.

> W ksiazce tez chyba jest informacja, zeby na masterze sie nie

> poruszać.

Nie gaśnie Ci, bo auto jest w trybie programowania kluczyków... zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Umów się z kimś, kto ma BBMMa (albo innego fiata z podobnego okresu z

> systemem Fiat Code) i skopiuj transporder z jego kluczyka...

> Można też kupić same kluczyki niedocięte na allegro...

> Potem go zaprogramujesz.

I tu dochodzimy do kolejnego problemu albo nawet dwóch problemow.

Doczytalem, ze do w procedurze programowania kluczyków potrzebne są minimum 2 sztuki kluczyków niebieskich.

czyli matka - niebieski 1- neibieski 2- matka

Następny problem jest taki, że transpondery w tych "nowych" kluczykach muszą być identyczne [ta sama firma]. Doczytalem, że poznać to można po obudowie kluczyka.

Patrząć na obudowe kluczyka w miejscu owalnym jest pole z kropkami. Czasem są dwie kropki, czasem jedna. U mnie akurat jedna kropka.

http://yfrog.com/j3dscf3461mj

a tak wygląda transponder w matce i inne oznaczenia:

http://yfrog.com/4vdscf3459j

http://yfrog.com/b8dscf3460j

http://yfrog.com/4vdscf3462j

http://yfrog.com/jldscf3463nj

Napisano

tak aby zaprogramować immo musisz mieć 2 niebieskie, inaczej nie zamkniesz procedury dodawania kluczyków.

To że nie gaśnie Ci code to tylko sprawa tego że w matce transponder jest bardziej oddalony od antenki immo...jak skopiujesz matke na inny to problem zniknie smile.gif

Inne wyjście to znalezienie kogoś z takim samym autem i skopiowanie jego immo na nowy kluczyk który będzie już docięty do twojego auta, tyle że musisz to 2 razy zrobic smile.gif

Napisano
  • Autor

> To że nie gaśnie Ci code to tylko sprawa tego że w matce transponder

> jest bardziej oddalony od antenki immo...jak skopiujesz matke na

> inny to problem zniknie

ale drugiej matki nie potrzebuje, zreszta auto odpala bez problemu mimo ze code wciaz swieci.

Chyba faktycznie bede musial znaleźć kogos z dwoma niebieskimi kluczykami i skopiować sobie od nich transpondery i pozniej modlic sie aby procedura zapamietywania kluczykow udała się, bo inaczej 2x 150 zl w plecy...

Napisano

Nie chce zakładać nowego tematu bo mam taki sam problem:P A więc chciałbym kupić takie coś LINK i czy jak zmienie bębenki i przełoże IMMO z mojej matki do tej matki to wszystko powinno grać i buczeć po zaprogramowaniu? zlosnik.gif

Napisano

Rozumiem że niebieskie kluczyki chcesz wykorzystać w całości z transponderami z allegro ?

W takim razie zapytaj sprzedawcę z którego rocznika i modelu jest ten zestaw bo możesz nie trafić na identyczne transpondery jak w twoim

PS.

Jeśli chcesz coś zmienić albo dodać w swojej wypowiedzi to używaj opcji edycja posta ok.gif

Napisano

> Nie chce zakładać nowego tematu bo mam taki sam problem:P A więc

> chciałbym kupić takie coś LINK i czy jak zmienie bębenki i

> przełoże IMMO z mojej matki do tej matki to wszystko powinno

> grać i buczeć po zaprogramowaniu?

Jeśli oznaczenie na kluczykach jest takie samo jak na twoich (ilość kropek) to masz dużą szansę, że to się uda.

Napisano

Chciałem edytowac ale już za długo post był wpisany zlosnik.gif Dobra to ja się zapytam i jak będzie tyle samo kropek i rocznik podobny to zaryzykuje cool.gif

Napisano

> Chciałem edytowac ale już za długo post był wpisany

Fakt waytogo.gif

> Dobra to ja się zapytam i jak będzie tyle

> samo kropek i rocznik podobny to zaryzykuje

Spytaj też od razu czy 1szt. z opisu aukcji to 1 kluczyk czy cały zestaw wink.gif

Napisano

Dla porządku:

kopia mastera nie będzie masterem. Będzie miała funkcje klucza użytkowego. Nie jest to dokładnie kopia mastera (klucza matki) w jego funkcjach jak chodzi o rangę klucza...

Napisano

> kopia mastera nie będzie masterem.

Kolega z tego co pisze to chce wykorzystać oryginalny transponder ze swojego mastera .

Napisano

> Kolega z tego co pisze to chce wykorzystać oryginalny transponder ze

> swojego mastera .

No więc kopia mastera będzie kluczem użytkowym (gdyby taki kluczyk dorobić i powielić).

Napisano

> Dla porządku:

> kopia mastera nie będzie masterem. Będzie miała funkcje klucza

> użytkowego. Nie jest to dokładnie kopia mastera (klucza matki) w

> jego funkcjach jak chodzi o rangę klucza...

kopia mastera jest widziana przez centralkę jako master.

Napisano

> kopia mastera jest widziana przez centralkę jako master.

A kolega sprawdzał to czy to tylko według logiki ? smile.gif

Napisano

> A kolega sprawdzał to czy to tylko według logiki ?

Kluczyk dla immo to pewien kod który w kluczyku zapisany jest w transponderze, a urządzenie do koiowania które posiadają panowie od dorabiania kluczy kopiują cały kod którym zgłasza się kluczyk...inaczej byś nie zapalił auta kopią bo immo nie rozpoznało by kodu.

btw.

Znaomy miał skopiowanego mastera i mógł nim dodawać inne kluczyki.

Napisano

Niestety te kluczyki były bez transponderów frown.gif Dorobie sobie 2 nowe niebieskie kluczyki i nie bedzie problemu ok.gif Może będzie troche drożej ale mam pewność że będzie działało zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.