Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prestiż w nieprestiżowej marce

Featured Replies

Napisano

> Tak, tak. Już widzę jak ochroniarz mówi zaproszonemu do opery

> wybitnemu gościowi - "pan tu nie wejdzie"

I tym sposobem strzeliłeś sobie w kolano.

W operze nie ma "ochroniarzy", ani "bramkarzy", ani "wykidajłów".

Jest portier, który po prostu takiej osoby nie wpuści i tyle.

> Jakby to zrobił szaraczek, to byłby skandal. Jak to robi ktoś

> wybitny, to jest to dowód jego wybitności. Pewnie znasz sławne

> "Skończyły się żarty, zaczęły się schody" ?

Cóż.

Nie zrozum mnie źle, ale nie jesteś obyty i nie rozumiesz pewnych prostych faktów.

Przyjmij to po prostu za aksjomat -> w pewnym towarzystwie pewne rzeczy nie uchodzą.

W/w królowa angielska nie poszłaby do opery w obmemłanych dżinsach, bo to NIE LICUJE Z JEJ STANOWISKIEM.

Więc dywagowanie "a królowej angielskiej też by nie wpuścili" jest co najmniej nie na miejscu.

Nie każdy jest kaczą mendą i nie każdy uważa, że wraz ze stołkiem prestiż jest "z automatu" - patrz też wyżej - ryj i nazwisko - tego nie zmienisz i na to pracujesz całe życie

Napisano

> W takim razie może nie ma aż tak ogromnych dochodów, jak myślą inni,

> ci inni mierzą go swoją miarką, ewentualnie jest ekscentrykiem

> (nikłe szanse).

Nie zrozumiałeś subtelnej aluzji:

Jeździsz s-klassą/bentkiem/majtkiem -> jesteś nuworyszem świeżo nachapanym, w 3/4 na kreskę.

Jeździsz foką (najlepiej przechodzoną, w bidawersji) odzianym w złachane ciuchy z second-handu - możesz kapuchą przez rok w piecu palić, nawet się nie jorgniesz, że masz braki, ale jesteś EKSCENTRYKIEM i gościem z KLASĄ :-)

Tera rozumisz, jak już Cię oświeciłem ? ;-)

Napisano

> Jest portier, który po prostu takiej osoby nie wpuści i tyle.

Jacka Kuronia w dżinsowej koszuli do Sejmu nie wpuszczali ??

> Nie zrozum mnie źle, ale nie jesteś obyty i nie rozumiesz pewnych

> prostych faktów.

Może. Zawsze powtarzam, że jestem prosty chłopak ze wsi.

> Nie każdy jest kaczą mendą i nie każdy uważa, że wraz ze stołkiem

> prestiż jest "z automatu"

Nie wiem, czy znasz powiedzenie, że smoking dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu.

I w wielu przypadkach możesz sobie nakupić cały parking majbachów i rojs-rojsów i prestiżu z tego nie będzie.

A jeśli ktoś uważa, że ten garnitur, czy samochód coś zmienia - mam dla niego parę cytatów, nie z poradnika marketingowca:

„Nie sądźcie z zewnętrznych pozorów, lecz wydajcie wyrok sprawiedliwy”

"nie szata zdobi człowieka" - a w wersji angielskiej "clothes do not make the man".

Napisano

A żeby wrócić do tematu...

To jeszcze przykładem próby zrobienia samochodu prestiżowego, w marce nie zaliczającej się do rpestiżowych jest Honda Legend. Bardzo fajny samochód.. ale jednek nie bijący rekordów popularności.

Jednak większość osób myślących o prestiżowym samochodzie prędzej w tej cenie wybierze BMW, Mercedesa czy nawet Lexusa..

Trochę ich się jednak sprzedaje, właśnie u osób które nie koniecznie chcą mieć samochód pokazujący status..

Napisano

> Komfort - a ileż czasu spędza w samochodzie ktoś naprawdę bogaty ?

A co Cię to obchodzi? Ma ktoś pieniądze, ma prawo oczekiwać, że samochód zapewni mu maksymalny komfort. Choćby i raz w roku jechał nim 15min.

Twoim tokiem rozumowania, to możnym tego świata kupiłbyś Fabie w wersji z klimą, bo po co im coś lepszego... i tak za długo w samochodach nie siedzą.

Wspomniałeś, że bogaci nie zwracają uwagi na to, co jest w samochodzie... owszem, ich to nie interesuje. Oni mają pieniądze, a to Producent samochodu ma zadbać o to, żeby było w pełni komfortowo, cichutko, bezpiecznie i wszystko na najwyższym poziomie i z jak najlepszych materiałów.

Zamów w tym prawie Bentleyu od VW zawieszenie pneumatic, system nightvision, system pre-brake safe. Nie znajdziesz ich nawet na liście opcjonalnego wyposażenia.

Samochody ekskluzywne są drogie m.in. dlatego, że ich Producenci wydają ogromne pieniądze na opracowanie nowinek technicznych, które dopiero z upływem lat spływają do zwykłych samochodów.

MB S-klasa miał ABS w latach '70! Fabrycznego GPS'a można było zamówić pod koniec lat '90 ubiegłego wieku. Ale to pewnie zbędne gadżety zepsutych bogaczy hmm.gif

Oczywiście bogaty człowiek o prawym sercu i zdrowym podejściu wybierze Focus'a na full wypasie ok.gifhehe.gif

Skoro twierdzisz, że nie ma nic nadzwyczajnego w samochodach luksusowych w porównaniu do samochodów wielkoseryjnych, to znaczy, że w żadnym z nich nawet nie siedziałeś.

Napisano

> Twoim tokiem rozumowania, to możnym tego świata kupiłbyś Fabie w

> wersji z klimą, bo po co im coś lepszego...

Ja bym im nic nie kupił - niech se sami kupią.

Nie wiem czemu uważasz, że to że ktoś kupuje rojs-rojsa czy majbacha mi przeszkadza. Niech kupuje, jak najbardziej, jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy - pieniądze są w obiegu, ludzie mają pracę itd ....

> Zamów w tym prawie Bentleyu od VW zawieszenie pneumatic, system

> nightvision, system pre-brake safe.

A co mi to da ? Będę od tego młodszy albo przeżyję ekstazę ?

> Samochody ekskluzywne są drogie m.in. dlatego, że ich Producenci

> wydają ogromne pieniądze na opracowanie nowinek technicznych,

> które dopiero z upływem lat spływają do zwykłych samochodów.

> MB S-klasa miał ABS w latach '70! Fabrycznego GPS'a można było

> zamówić pod koniec lat '90 ubiegłego wieku.

Fajnie. Ale mnie to nie "jara".

Pewnie to dla Ciebie dziwne, ale zupełnie mnie nie obchodzi jakie 3 literowe cuda producent upchnął w kupę złomu.

> Ale to pewnie zbędne

> gadżety zepsutych bogaczy

Rozumiem, że Ty z wypiekami na twarzy śledzisz nowości w każdej dziedzinie.

Gdy Intel albo NVidia wypuszczają nowy procesor, następnego dnia montujesz go w swoim komputerze ?

Oczywiście uważasz, że posługiwanie się komputerem, który nie ma najnowszego krzyku Intela/AMD/Nvidii to obciach ? I napisanie na czymś takim kontraktu na kilka milionów nie uchodzi ?

> Skoro twierdzisz, że nie ma nic nadzwyczajnego w samochodach

> luksusowych w porównaniu do samochodów wielkoseryjnych, to

> znaczy, że w żadnym z nich nawet nie siedziałeś.

Możesz tak myśleć.

Powiedz mi a takim razie cóż one (te luksusowe cuda) robią innego poza jechaniem do przodu i do tyłu ? Umieją korki omijać, czy tak samo się stoi w korku rojs-rojsem i zardzewiałym tico ?

Ze względu na zasady tego kącika nie zadam Ci standardowego pytania o pewną funkcjonalność, która by w pewien sposób wpływała na moją przyjemność.

Napisano

> Powiedz mi a takim razie cóż one (te luksusowe cuda) robią innego poza jechaniem do przodu i do tyłu ?

Z Twoich wypowiedzi płynie już czysty absurd i forsowanie swojego stanowiska za wszelką cenę, choćby i kosztem kompromitacji. Naprawdę, dalsza dyskusja jest zupełnie bezcelowa.

BTW, tylko ludzie których nie stać na rzeczy luksusowe, twierdzą, że wcale tego nie potrzebują - psychologowie określają to syndromem kwaśnych winogron.

Napisano

> BTW, tylko ludzie których nie stać na rzeczy luksusowe, twierdzą, że

> wcale tego nie potrzebują - psychologowie określają to syndromem

> kwaśnych winogron.

Ależ ja nie przeczę że mnie nie stać na rojs-rojsa, czy majbacha.

Znam takich, których stać może nie na rojs-rojsa, czy majbacha ale na solidną drugą ligę (mercedes, audi, bmw) i jeżdżą oplem czy fordem.

Znam też takich, którzy muszą mieć co 2 lata nowe auto.

Tyle, że co to ma wspólnego z prestiżem ??

BTW - czy jeśli mnie stać na iPhone'a a go nie mam, to powinienem już biec do sklepu ? Czy to dowód na mój syndrom kwaśnych winogron ?

Napisano

> (...)

> Oczywiście bogaty człowiek o prawym sercu i zdrowym podejściu

> wybierze Focus'a na full wypasie

> (...)

Problem w tym, że wielu ludzi dysponujących dużymi pieniędzmi może nawet nie kojarzyć takiego auta jak Ford Focus. Dbają o to marki premium.

Mogę nawet rzucić przykładem z naszego rynku. Prawnicy w naszym kraju dostają korporacyjne czasopisma w których są reklamy marek premium, łodzi i domów na Florydzie.

Ponadto np. Mercedes przysłał ostatnio bardzo ładne zaproszenie do salonu. Oferują miłą obsługę, poczęstunek, pokażą samochody, dopieszczą klienta. Nie ma się co potem dziwić, że np. nowa E-klasa jest modna wśród adwokatów. Po prostu nigdy nie dostali zaproszenia od Fiata czy Skody.

Napisano

> Znam takich, których stać może nie na rojs-rojsa, czy majbacha

Ich księgowym jesteś, że znasz ich dochody screwy.gif

Napisano

tu macie prawdziwie prestiżowe samochody, przy czym RR moim zdaniem nie dorasta do pięt MB W100 zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.