Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pękła sprężyna...

Featured Replies

Napisano

> To znaczy że na gwarancji wymienili 1 pękniętą sprężynę i ona jest

> bez osłony, a na "starą" założyli osłonę?

Nie, pękła lewa spręzyna, wiec ją wymienili i założyli osłonę, prawej strony nie ruszali. Dopiero teraz (kilka dni temu) pękła ta z prawej stony, bez osłony.

(Oczywiscie jeszcze jest mozliwosc że poprzedni właściciel coś zacfaniakował, w każdym bądz razie samochód już był na naprawie gwarancyjnej wiec nici, jedynie jeżeli ktoś ma Stilo które jeszcze nie było w ASO na naprawie to obowiązuje ona do dziś i wciąz jest bezpłatna)

Napisano

> obowiązuje ona do dziś i

> wciąz jest bezpłatna)

to zareklamuj, które to ASO ma takie wielkie serce i spirngi też wymienia grinser006.gif z tego co na forum pamiętam to sporo osób z różnymi ASO walczyło, ale sprężyn sobie nie załatwili ... no.gif

Napisano

A ja mam następujące pytanie. Poprzedni właściciel po 15 tys km, zmienił oryginalne sprężyny na eibacha. Po zakupie auta zmieniłem z powrotem na oryginały. Gdy mi pęknie ta sprężyna to podlega ona darmowej wymianie ? Dodam, że auto brało udział w akcji montowania osłon.

Napisano

Skoro już jest po zamontowaniu koszyków to raczej bez szans.

Napisano

kolego Wafer czy ty się przypadkiem nie umówiłeś na montaż tych koszyczków pod sprężyną ??

Napisano

Jaką stilo powinno mieć wysokość od ziemi do nadkola ( przód )?? na standardowym zawieszeniu ??

Napisano

> Jaką stilo powinno mieć wysokość od ziemi do nadkola ( przód )?? na

> standardowym zawieszeniu ??

Musisz poszukać, kiedyś były takie wątki. Ale:

a) dotyczyły jak mi się zdaje tylko 5d, 3d ma chyba trochę niżej "brzuszek" (10mm?)

b) przeważnie były podawane od osi do nadkola (OIDP 38.5-39.5cm na nowych, 36cm na mocno "zsiadłych"), ale ktoś, chyba Lisek, podawał też od ziemi ok.gif

Napisano

Witam .

Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek .

Panowie , chciałbym zakupić nowe sprężyny . Gdyż mój Stilak "buja" się na boki i jest strasznie miękki . Co daje wrażenie nie komfortowej jazdy . Tzn. chcę kupić amortyzatory i sprężyny przednie firmy Kayaba . Czy opłaca się taki zestaw ? Czy ma ktoś sprężyny Kayaba ? Zastanawiam się czy po ich założeniu , przód nie będzie za nisko ? Za odp z góry dziękuję .

Napisano

> Tzn. chcę kupić amortyzatory i sprężyny przednie firmy Kayaba .

> Czy opłaca się taki zestaw ? Czy ma ktoś sprężyny Kayaba ?

> Zastanawiam się czy po ich założeniu , przód nie będzie za nisko ?

Kupuj ok.gif Ktoś niedawno zakładał sprężyny KYB na przód i samochód dźwignęło. Ja zakładałem Monroe i samochód też poszedł w górę. Widocznie nowe sprężyny tak mają.

Co do amortyzatorów KYB, to sam takie założyłem i wszystko w porządku. Zawieszenie jest o wiele bardziej sztywne i sprężyste, niż było wcześniej.

Jednak teraz wybrałbym raczej amortyzatory Monroe ok.gif

Napisano

> Jednak teraz wybrałbym raczej amortyzatory Monroe

Dlaczego? Miałeś już Monroe, czy byłby kolejnym testowanym producentem?

Napisano

> Dlaczego? Miałeś już Monroe, czy byłby kolejnym testowanym

> producentem?

Ja do KYB nic nie mam, bo bardzo dobrze spełniają swoje zadanie, tylko... no może ja miałem pecha. Po prostu w jednym amortyzatorze skrzypi tłoczysko amortyzatora przy skręcaniu kołami w skrajnych położeniach.

A Monroe owszem, miałem kiedyś i też bardzo fajnie się jeździło na nich. A założyłem je do CC700 ok.gifbiglaugh.gif

Z powodu tego skrzypienia KYB wolałbym teraz pójść w Monroe - może Monroe by nie skrzypiał smile.gif

Napisano

Czuję, że po zimie będzie trzeba zadbać o zawieszenie, stąd moje pytanie zlosnik.gif

Ale podejrzewam pech co do egzemplarza, bo chyba wcześniej żaden posiadacz KYB nie zgłaszał takiej przypadłości.

Napisano

> Kupuj Ktoś niedawno zakładał sprężyny KYB na przód i samochód

> dźwignęło.

Wie może ktoś gdzie kupić spręzyny Kayaba? W Intercars i AD Stachura niestety nie mają :/ Chodzi o te: RH2618. Amortyzatory są ale springów niet frown.gif Na allegro nie chce kupować - chce mieć pewność że to oryginały (a te tam są w podejrzanie niskiej cenie).

LESJÖFORSów nie chce bo podobo szybko siadały/siadają i ich jakość spadła.

A może coś innego? Jak nie będzie trzeba kupić oryginały sick.gif

Napisano

> A może coś innego? Jak nie będzie trzeba kupić oryginały

Wyboru wśród zamienników dla oryginalnych sprężyn, to chyba nie ma za dużego.

Chyba tylko KYB, Monroe i te nieszczęsne Lesjofors niewiem.gif

Napisano

> Mogą być Monroe byle z pewnego źródła i na FV...

Ja kupowałem w sklepie, więc źródło raczej pewne - 129zł/szt.

Napisano
  • Autor

> Wie może ktoś gdzie kupić spręzyny Kayaba? W Intercars i AD Stachura

ja kupiłem tu: LINK

mam już założone, autko śmiga ;-)

Napisano
  • Autor

> Panowie , chciałbym zakupić nowe sprężyny . Gdyż mój Stilak "buja"

> się na boki i jest strasznie miękki . Co daje wrażenie nie

> komfortowej jazdy . Tzn. chcę kupić amortyzatory i sprężyny

> przednie firmy Kayaba . Czy opłaca się taki zestaw ? Czy ma ktoś

> sprężyny Kayaba ? Zastanawiam się czy po ich założeniu , przód

> nie będzie za nisko ?

>

Ja tydzień temu założyłem sprężyny KYB a amorki Monroe Reflex. Auto sztywniejsze niż na poprzednich oryginałach, odległość od osi do nadkola 39cm, więc dość dużo, ale pewnie siądzie z czasem :-(

• 9 miesięcy później...
Napisano

> A wiec chciał bym powiedzieć iż ASO nie robi żadnego problemu z gwarancyjną wymianą spręzyny i

> osłon... jeżeli ktoś jeszcze ma Stilo ze starymi spręzynami i bez osłon zrobią bez problemu

> mimo upływu czasu

Witam,

Od paru godzin kopie i szukam info na ten temat...

Wczoraj pekła mi sprężyna(bo ponocz wypaść nie może ) i przeciołem nową oponę zimową ...

Moje pytanie jest takie czy jeśli nie została wymieniona ta fabryczna wadliwa sprężyna od nowości to ASO zrobi mi to za free + doda te zabezpieczenie na amorki???

Auta pochodzi z Francji - ma to coś wspolnego z darmową wymianą ???

Raczej nie liczę ze sprężyny dadzą mi nowe ale wymiana + osłona za free zadwolila by mnie w zupełości ...

Jak myślicie ???

Napisano

> wszystko o kampanii

Dzięki czyli z tego co widzę różnie bywa z wymiana tych sprężyn i osłon ... ale numery tel mam za chwilę będę dzwonić ...

Napisano

> Dzięki czyli z tego co widzę różnie bywa z wymiana tych sprężyn i osłon ... ale numery tel mam za

> chwilę będę dzwonić ...

Ze sprężynami bywa różnie ale osłony powinni założyć ok.gif

Napisano

> Witam,

> Od paru godzin kopie i szukam info na ten temat...

> Wczoraj pekła mi sprężyna(bo ponocz wypaść nie może ) i przeciołem nową oponę zimową ...

> Moje pytanie jest takie czy jeśli nie została wymieniona ta fabryczna wadliwa sprężyna od nowości

> to ASO zrobi mi to za free + doda te zabezpieczenie na amorki???

> Auta pochodzi z Francji - ma to coś wspolnego z darmową wymianą ???

> Raczej nie liczę ze sprężyny dadzą mi nowe ale wymiana + osłona za free zadwolila by mnie w

> zupełości ...

> Jak myślicie ???

Też mam z francji, mi w jedym ASO sami zaroponowali i powiedzieli że jest to obięte akcją naprawczą i zaraz to zrobią, jednak gdy zajżeli w historię stilona okazało się że akcje już było przeprowadzana w francji i drugi raz nie może, a że (prawdopodobnie) ASO w francji poleciało w kulki bo była zrobiona tylko jedna strona to już im nie udowodnisz wink.gif

Także jeśli w twoim stilo jeszcze nigdy nie była ta akcja przeprowadzana zrobią ci napewno, co wymienią na swój koszt to już cięzko powiedzieć, generalnie powinni wszystko, jedynie z oponą może być problem. Jesli w jakimś ASO będą kręcić nosem to jedz do innego, czasem 2km różnicy a ludzie nie z tej ziemi....

Pozdrawiam.

Napisano

> Także jeśli w twoim stilo jeszcze nigdy nie była ta akcja przeprowadzana zrobią ci napewno, co

> wymienią na swój koszt to już cięzko powiedzieć, generalnie powinni wszystko, jedynie z oponą

> może być problem. Jesli w jakimś ASO będą kręcić nosem to jedz do innego, czasem 2km różnicy a

> ludzie nie z tej ziemi....

> Pozdrawiam.

Witam,

Jednak sie okazało że obydwie sprężyny były pęknięte ( z prawej strony sama końcówka - dobrze ze nie spadła , a z lewej dużo więcej i ta sprężyna spadła )

dowdj.jpg

Porobiłem foty z mechanikiem i jutro chyba będę dzwonił do :

Fiat Auto Poland – obsługa serwisowa 033 813 56 07 , 813 -56-94

A jak będą kręcić nosem to do :

Rzecznik praw konsumenta FIAT P.Barbara Stopa

tel 012/262 12 26 +48 122612 26

Ciekaw jestem czy coś wywalczę ( mam nadzieję że chociaż te "kielichy zabezp " mi założą za free )

Napisano

> Witam,

> Jednak sie okazało że obydwie sprężyny były pęknięte ( z prawej strony sama końcówka - dobrze ze

> nie spadła , a z lewej dużo więcej i ta sprężyna spadła )

> Porobiłem foty z mechanikiem i jutro chyba będę dzwonił do :

> Fiat Auto Poland – obsługa serwisowa 033 813 56 07 , 813 -56-94

> A jak będą kręcić nosem to do :

> Rzecznik praw konsumenta FIAT P.Barbara Stopa

> tel 012/262 12 26 +48 122612 26

> Ciekaw jestem czy coś wywalczę ( mam nadzieję że chociaż te "kielichy zabezp " mi założą za free )

Bez sprawdzenia histori nie ma sensu dzwonić bo nic nie ustalisz.

W pierwszej kolejności musisz jechać do ASO (nawet bez samochodu z samym dowodem) i spytać czy akacja była u Ciebie przeprowadzana i masz 2 możliwości -

1. Okaże się że akcja nie była przeprowadzana i wtedy się z nimi dogadasz na naprawe, kielichy, spręzyny etc. jeśli Cie to nie zadowoli dopiero wtedy możesz dzwonić do Fiat Auto Poland (mają miłą obsługę, sprawdzalem grinser006.gif )

2. ...lub, okaże się że akcja została już przeprowadzona, nie masz samochodu od nowości i FAP Ci tu nic nie pomoże, to nie ich wina że poprzedni właściciel je odkręcił i nie poinformował cię o tym fakcie.

Także FAP narazie odpuść, udaj się z dowodem do ASO i sprawdz co i jak wink.gif

Napisano

> Bez sprawdzenia histori nie ma sensu dzwonić bo nic nie ustalisz.

> W pierwszej kolejności musisz jechać do ASO (nawet bez samochodu z samym dowodem)

Nie wiem czy dobrze znalazłem ale na stronie fiata w zakładce dealerzy i serwis znalazłem punkt w swoim mieście :

Serwis mechaniczny gwarancyjny i pogwarancyjny

Godziny otwarcia: pn-pt: 7:00 - 18:00 sob: 7:00 - 15:00

Tel.: (32 )4152341 ; Fax: 4190269 ; Email: [email protected]

Problem w tym że jutro jak wszystko dobrze pójdzie to będę miał auto gotowe ( wymienione sprężyny na nowe org , ale amorki nadal bez kielichów ) i ciekaw jestem czy mam szanse na zwrot kosztów wymiany spreżyn i samych sprężyn oraz na darmowe założenie kielichów ... )

Napisano

> Nie wiem czy dobrze znalazłem ale na stronie fiata w zakładce dealerzy i serwis znalazłem punkt w

> swoim mieście :

> Serwis mechaniczny gwarancyjny i pogwarancyjny

> Godziny otwarcia: pn-pt: 7:00 - 18:00 sob: 7:00 - 15:00

> Tel.: (32 )4152341 ; Fax: 4190269 ; Email: [email protected]

> Problem w tym że jutro jak wszystko dobrze pójdzie to będę miał auto gotowe ( wymienione sprężyny

> na nowe org , ale amorki nadal bez kielichów ) i ciekaw jestem czy mam szanse na zwrot kosztów

> wymiany spreżyn i samych sprężyn oraz na darmowe założenie kielichów ... )

Jeśli wymieniłeś sprężyny na nowe to IMO nie ma sensu juz zakładać kielichów, tego nie stosuje się w żadnych innych samochodach, tu była jednorazowa akcje tylko do tych fabrycznych sprężyn bo było prawdopodobieństwo że pękną.

Co do adresu, jeśli na strnie fiata to dobrze znalazłeś wink.gif

Napisano

> Serwis mechaniczny gwarancyjny i pogwarancyjny

> Godziny otwarcia: pn-pt: 7:00 - 18:00 sob: 7:00 - 15:00

Tak, to jest w byłej Sprawności.

Napisano

Panowie byłem w ASO w swojej okolicy i Panowie twierdzą że nie mogą niczego sprawdzić ponieważ mój VIN nie jest nigdzie przypisany ...angryfire.gif

Nie mają go w swojej bazie danych ale smiem twierdzić ze nie bardzo wiedzą o co "kanan" i chyba będę musiał podjechać do innego ASO bardziej kumatego...

Psss

Da sie przez tel sprawdzić czy moje auto skorzystało z tej akcji w sprawie kielichów ( bo te nowe sprężyny niby są pozbawione wady fabrycznej ale dziwnie to wygląda i wolał bym te kielichy posiadać aby nie wymieniać kiedyś znowu opony w razie ich pęknięcia... )

Napisano
Napisano

> Panowie byłem w ASO w swojej okolicy i Panowie twierdzą że nie mogą niczego sprawdzić ponieważ mój

> VIN nie jest nigdzie przypisany ...

To jest właśnie ASO Fiata, trafić na takie w którym ludzie potrafią korzystać z komputera jest ciężko wink.gif

> Nie mają go w swojej bazie danych ale smiem twierdzić ze nie bardzo wiedzą o co "kanan" i chyba

> będę musiał podjechać do innego ASO bardziej kumatego...

Otórz to, ja nawet w Częstochowie takie znalazłem wink.gif

> Psss

> Da sie przez tel sprawdzić czy moje auto skorzystało z tej akcji w sprawie kielichów ( bo te nowe

Teoretycznie przez tel Ci nikt nic nie powie, bo takie info można udzielac tylko właścicielowi.... ale np. w M&M Częstochowa można przez tel dowiedzieć się wszystkiego o każdym Audi więc zależy gdzie zadzwonisz i na kogo trafisz wink.gif

> sprężyny niby są pozbawione wady fabrycznej ale dziwnie to wygląda i wolał bym te kielichy

> posiadać aby nie wymieniać kiedyś znowu opony w razie ich pęknięcia... )

IMO nie ma sensu zakładać, ale jak bardzo chcesz to w ASO kielichy płaciłem po 70zł, tylko nie pamiętam czy za szt. czy za komplet, pamiętaj że są 2 rodzaje kielichów old.gif stilo z 1.9JTD i 2.4 ma grubsze amorki i muszą być większe kielichy wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

To ja przy okazji zapytam czy wyeliminowano tą wadę pękania sprężyn bo zakupiłem ostatnio oryginały (50701024) i zastanawiam się czy one nadal mają tendencję do pękania?

Napisano

> To ja przy okazji zapytam czy wyeliminowano tą wadę pękania sprężyn bo zakupiłem ostatnio oryginały

> (50701024) i zastanawiam się czy one nadal mają tendencję do pękania?

O ile się nie mylę nie jest to kwestia sprężyn a konstrukcji zawieszenia, ale mogę się mylić.

EDIT: Akcja była później niż wyprodukowano moje stilo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To ja przy okazji zapytam czy wyeliminowano tą wadę pękania sprężyn bo zakupiłem ostatnio oryginały

> (50701024) i zastanawiam się czy one nadal mają tendencję do pękania?

Wada została wyeliminowana, fiat twierdzi że nie mają prawa pęknąć, nie słuszałem też żeby komuś pękły nowe oryginały, sam mam zamiar takie założyć wink.gif Także nie ma już potrzeby stosowania tych osłon.

ps. niech się jeszcze wypowiedzą inni, osobiście na nowych oryginałach nie jeżdzę, piszę to co słyszałem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.