Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pękła sprężyna...

Featured Replies

Napisano

No i stało się :-( Pękła mi lewa przednia sprężyna, całe szczęście miałem te badziewne osłonki i o dziwo nie przebiło mi opony shocked.gif No i rzecz stała się w mieście a nie na trasie, uff...

Wymieniam razem z amorkami, które mam już w zasadzie upatrzone - monroe reflex.

Problem jest tylko ze sprężynami, których wybór jest ograniczony i tu nie mam pojęcia na co się zdecydować, o lesjofors wyczytałem w szukajce więcej złego niż dobrego, więc odpada...

Przejrzałem szukajkę, ostatnie wątki o sprężynach były już jakiś czas temu, zmienialiście i wybieraliście różne, jak to wygląda z perspektywy czasu? Które nie siadły i trzymają się na poziomie?

Napisano

Oryginalne fiata ok.gif

Napisano
  • Autor

> Oryginalne fiata

ale to drogie pieroństwo w ASO mają! Prawie 2 razy niż inne zamienniki :-(

Napisano

> ale to drogie pieroństwo w ASO mają! Prawie 2 razy niż inne

> zamienniki :-(

Powiem szczerze to nie wiem ile to kosztuje ,ale jak narazie zdaje egzamin ok.gif

Napisano

> Oryginalne fiata

panowie a jak by tak zainteresowac sie springami z NB? tam juz sa zmienione springi wzgledem stilo, wieksze obciazenia maja fabrycznie.. trzeba by sie przyjrzec i zobaczyc czy mozna by je do stilacza pyknac hmm.gif

Napisano
  • Autor

> panowie a jak by tak zainteresowac sie springami z NB? tam juz sa

> zmienione springi wzgledem stilo, wieksze obciazenia maja

> fabrycznie.. trzeba by sie przyjrzec i zobaczyc czy mozna by je

> do stilacza pyknac

NB ?!? Co to NB ?!?

Napisano

No faktycznie ,chyba jeszcze nikt tego nie przetestowal hmm.gif

Napisano

> I amorki ma oryginalnie z dużymi miskami.

Mam monroe z małymi miskami i te słynne zabezpieczenia ok.gifsmirk.gif

Napisano

zadzwoń TU i się dowiedz po ile mają. To ASO jest a sprzedają części z b.dużymi rabatami.

Napisano

Te osłonki to była akcja serwisowa?

Jeśli tak, to zna ktoś jej numer?

Stracha załapałem, bo nie wiem czy mam osłony, a coraz więcej czytam o przypadkach pęknięć.

Napisano

> Te osłonki to była akcja serwisowa?

tak 5044

"Spółka Fiat Auto Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre egzemplarze Fiata Stilo mogą stwarzać zagrożenie dla życia i zdrowia użytkowników. Kampania serwisowa, którą rozpoczęto 12 kwietnia, obejmie 12 254 pojazdy.

Importer poinformował, że w niektórych przypadkach może dojść do pęknięcia sprężyn przedniego zawieszenia, co może spowodować przebicie opony. Wada ujawnia się w wyniku korozji sprężyn przedniego zawieszenia i dotyczy wszystkich pojazdów od numerze nadwozia 000001 do 644197, wyprodukowanych od czerwca 2001 r. do września 2006.

Fiat Auto Poland zapewnił, że wszyscy posiadacze samochodów objętych akcją zostaną poinformowani listami poleconymi o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu wymiany osłon sprężyn przedniego zawieszenia z obu stron pojazdu."

Napisano

> Te osłonki to była akcja serwisowa?

Tak ok.gif

> Jeśli tak, to zna ktoś jej numer?

5044

> Stracha załapałem, bo nie wiem czy mam osłony, a coraz więcej czytam

> o przypadkach pęknięć.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277950019&page=0&fpart=1&vc=1

Napisano

> panowie a jak by tak zainteresowac sie springami z NB? tam juz sa

ja załozyłem po pęknięciu POZMIANOWE do stilo i one ponoć nie pękają. Pewnie te z NB na nich bazują zlosnik.gif

Napisano

A czy przypadkiem zamiennik nie jest oryginałem, który fiat pakuje w swoje pudełko za które płacisz razy 2? hehe.gif

Napisano

A mozesz zrobic fotke jak taka oslonka wyglada bo nie wiem czy ja mam zeby.GIF

mi jak pekla tez opona cala, wiec moze mam, ale chcialbym zobaczyc

Napisano

do d..y ta akcja. Nie likwidują przyczyny tylko ograniczają jej skutki. Mnie też pękła sprężyna, dobrze że się nie zabiłem w czasie jazdy. Nie trudno sobie wyobrazić co się może stać, gdy pęknięta spężyna rozrywa oponę... Wg mnie FIAT dał poważną plamę, przy którym problemy toyoty to pikuś. Notabene sprężyny pękają także w punto o czym dowiedziałem się od znajomego, który tego doświadczył. Czy makaronom tak ciężko dobrze policzyć sprężynę?

Napisano

> do d..y ta akcja. Nie likwidują przyczyny tylko ograniczają jej skutki.

Racja ok.gif Wykpili się tanim kosztem i zakrawa to na skandal.

> Czy makaronom tak ciężko dobrze policzyć sprężynę?

Użyto złego materiału do wykonania sprężyn. Dlatego ja przy wymianie sprężyn podziękowałem za "oryginały".

Napisano

> do d..y ta akcja. Nie likwidują przyczyny tylko ograniczają jej

> skutki.

kiedyś dostałem takie pismo "wyjaśniające" cała akcje nawrotową:

279098920-odpowiedz.JPG

Napisano

To czym prędzej umawiam się na blaszki. Zmęczyłem cały 27 stronicowy wątek, masakra w jakie kulki oni lecą. Ciekawe co powiedzą na moje żądanie wymiany springów w 8 letnim aucie, pewnie będzie, że za stare i zmęczenie materiału (o ile poprzedni właściciel nie wymieniał).

Jeszcze bardziej ciekawe czy po takim czasie będą mieli zestawy "naprawcze".

Napisano
  • Autor

> do d..y ta akcja. Nie likwidują przyczyny tylko ograniczają jej

> skutki. Mnie też pękła sprężyna, dobrze że się nie zabiłem w

Tak, oczywiście najmniejszym kosztem... Była jakiś czas temu dyskusja na forum i akcja pisania pisma do Urzędu Ochrony Konsumenta, ja napisałem takiego glejta do nich z kopią do FAP, dostałem odpowiedź z UOK-u, że FAP spełnił jakieś tam wymogi i wszystko jest okej :-(

Fotki tej osłonki zrobię, ale na razie auto u mechanika stoi...

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Jeszcze bardziej ciekawe czy po takim czasie będą mieli zestawy

> "naprawcze".

Napisz do Bielska, bo wątpie aby w ASO po trzech latach mieli jeszcze te zestawy.

Napisano
  • Autor

> Napisz do Bielska, bo wątpie aby w ASO po trzech latach mieli jeszcze

> te zestawy.

Jak nie mają to niech sprowadzą! Akcja była i jest, nie jest ona czasowo ograniczona.

pzdr...

/kustosz

Napisano

Najpierw zadzwonię do FAP i zapytam co proponują jeśli chodzi o termin.

EDIT: FAP na infolinii odmówił podania informacji o kampaniach odsyłając do ASO icon_eek.gif WTF

Napisano
  • Autor

> zadzwoń TU i się dowiedz po ile mają. To ASO jest a sprzedają

> części z b.dużymi rabatami.

Dzwoniłem TU , amorek za 300zł/szt, sprężyna za 180zł/szt - niestety nie wiedzą co to za producent, więc bez sensu jest przepłacać w ciemno :-(

Wybór padł na amorek Monroe Reflex za 220zł/szt.

Sprężyna - niestety z braku innych - Lesjofors za 140zł/szt :-( Obdzwoniłem kilkanaście sklepów w Łodzi i niestety nie mają żadnych innych niż tylko Lesjofors :-(

Napisano

> Jak nie mają to niech sprowadzą! Akcja była i jest, nie jest ona

> czasowo ograniczona.

> pzdr...

> /kustosz

Słusznie, wymienią bez łaski, bo serwisy mają za to gotowy szmal od FAP. Mnie wymienili ze trzy miesiące temu przy jakiejś wizycie w aso. Nie prosiłem ich, sami zaproponowali. Wyznaczyli termin, sprowadzili i zamontowali. Pozdrawiam.

Napisano

> Sprężyna - niestety z braku innych - Lesjofors za 140zł/szt :-(

> Obdzwoniłem kilkanaście sklepów w Łodzi i niestety nie mają

> żadnych innych niż tylko Lesjofors :-(

Patrząc na opinie możesz się na tym mocno przejechać. Może warto po prostu zakupić przez internet?

Napisano
  • Autor

> Najpierw zadzwonię do FAP i zapytam co proponują jeśli chodzi o

> termin.

> EDIT: FAP na infolinii odmówił podania informacji o kampaniach

> odsyłając do ASO WTF

?!? Co !!! W FAP odmówili informacji o kampaniach!!! O zgrozo!!! Weź to na piśmie ;-)

Napisano
  • Autor

> Patrząc na opinie możesz się na tym mocno przejechać. Może warto po

> prostu zakupić przez internet?

Słuchaj, jakaś straszna posucha jest ze sprężynami, dzwoniłem do kilku sklepów, szukałem na allegro i sprężyn po prostu innych nie ma!!! Albo są w katalogu na nie wiadomo kiedy :-( Nie mam innego wyboru, bo auto potrzebne.

Co innego amorki, tu jest już trochę większy wybór, ale te monroe reflex wydały mi się najrozsądniejsze jakość/cena. Opinie jeśli chodzi o monroe i np. kayaba są podzielone.

No cóż, zobaczymy, dam znać za jakiś czas, co z tego wyszło...

Napisano

> ?!? Co !!! W FAP odmówili informacji o kampaniach!!! O zgrozo!!! Weź

> to na piśmie ;-)

ASO dało radę, Stilo uczestniczyło w 5044 (zapewne w DE), a przy okazji wymiany klocków nie rzuciły mi się w oczy żadne anomalie, stąd wniosek, że zawieszenie było wymieniane i raczej mogę spać spokojnie.

Ale postawa FAP na infolinii to jakaś paranoja.

Napisano
  • Autor

> To nie podpasuje?

>

Podpasowało! Dzięki! Właśnie tam zamówiłem ;-) Czyli podsumowując będzie:

amorki monroe reflex - 220zł/szt

sprężyny kayaba - 125zł/szt.

robocizna za całość 200zł.

I teraz pytanie, czy powinno się ustawić zbieżność po wymianie amorków i sprężyn ?!? Mechanik mówi, że nie ma potrzeby...

Napisano

> robocizna za całość 200zł.

Trochę drogo sobie życzy no.gif

> czy powinno się ustawić zbieżność po wymianie amorków i sprężyn ?!?

Zalecane. Ustawienie zbieżności kosztuje kilkadziesiąt zł, więc nie warto podejmować ryzyka zjechania opon, które są warte dużo więcej.

Napisano
  • Autor

> zmień mechanika

tiaa... a znacie kogoś godnego polecenia w Łodzi, a najlepiej w Aleksandrowie Łódzkim?

Napisano

Witam

I mnie dopadł problem, grunt ze pękła na podwórku... problem w tym że pękła prawa i nie było tam osłony... osłone mam tylko z lewej strony...

Teraz mam do was pytanie, mam 1.9JTD MW i czy moge zalozyc sprezyne od 1.6 5D ?, bo mam taka... a zrobienie calego zawieszenia zostawil bym sobie na lato bo teraz zimo ;P

No i czy jest sens pytac ASO czy ta akcja serwisowa mi to uwzględni ?

Napisano

> od 1.6 5D ?, bo mam taka... a zrobienie calego zawieszenia

> zostawil bym sobie na lato bo teraz zimo ;P

Jezeli masz JTD 115km to lepiej nie bo bedzie krzywo stal i moze go pozniej sciagac...

Lepiej zalozyc juz dwie nowe na przod i miec spokoj ok.gif

Napisano

> Jezeli masz JTD 115km to lepiej nie bo bedzie krzywo stal i moze go

> pozniej sciagac...

> Lepiej zalozyc juz dwie nowe na przod i miec spokoj

tak mam jtd 115km, nie bedzie stal krzywo bo spezyna tez jest uzywana wiec sie 'wyrowna', pytanie tylko czy fabrycznie sa to te same sprezyny czy z silnikami 1,6 montowano slabsze...

ps. wlasnie doczytalem ze tak, montowano rozne sprezyny w zaleznosci od silnika

Napisano

> ps. wlasnie doczytalem ze tak, montowano rozne sprezyny w zaleznosci

> od silnika

Dokladnie dlatego do jtd115km sa twardsze ok.gif

Napisano

bez takiego kawałka sprężyny da się jeździć ?? czy bez względnie od razu wymiana ?? 283461266-P1010177k.JPG

post-133439-14352506670183_thumb.jpg

Napisano

IMO - jezeli sprezyna siedzi w swoim miejscu i masz zalożoną tą osłonę żeby nie spadła to jak troche pojezdzisz raczej nie powinno sie nic stac, ale jesli nie masz oslony to spręzyna ci spadnie i wbije się w oponę... wiec bezwględnie do wymiany.

Napisano

Osłonę mam i siedzi na miejscu ... to mówisz, że raczej nic się nie powinno stać ? zastanawia mnie czemu auto dalej ma taką samą wysokość ??

Napisano

Chciałbym podkreślić że moim zdaniem nic się nie stanie, jeśli zrobisz parenascie kilometrów.....

Samochód nie opadł bo ten kawalek co się urwał jest tak jakby podwójny... ciezko to wyjasnic, dlatego ubytek jest prawie nie zauwazalny, mi się urwało tyle samo i dodatkowo cały jeden zwój sręzyny spadł poniżej tego kielicha... i przechył jest w granicach 2cm

//edit

No wiec byłem dzisiaj w ASO, gdy powiedziałem że chodzi o Stilo i przednie zawieszenie od razu sami powiedzieli ze jest to objęte gwarancją i robią to za free... w moim przypadku niestety po sprawdzeniu VIN okazalo sie ze bylo to już robione we francji.... ale żabojady poleciały w kulki i zrobili tylko jedną stronę :/ Niestety mimo chęci ASO nie może drugiej zrobić za darmo bo mają zapisane że już było robione....

Postanowiłem kupić spręzyny i tą brakującą osłonę, w tym ASO nie mieli, wiec pojechałem do drugiego w którym rownież sami wyszli z inicjatywą wymiany gwarancyjnej.... kupiłem brakującą osłonę (90zł komplet), oraz sprężyny zamienniki firmy "CS Germany" ponoć całkiem dobre.

A wiec chciał bym powiedzieć iż ASO nie robi żadnego problemu z gwarancyjną wymianą spręzyny i osłon... jeżeli ktoś jeszcze ma Stilo ze starymi spręzynami i bez osłon zrobią bez problemu mimo upływu czasu wink.gif

A przy okazji, ktoś wymieniał sam te spręzyny ? Jakie ściągacze powinny być, na 28cm, czy takie na 22cm wystarczą ?

Pozdrawiam.

Napisano

> A wiec chciał bym powiedzieć iż ASO nie robi żadnego problemu z

> gwarancyjną wymianą spręzyny i osłon... jeżeli ktoś jeszcze ma

> Stilo ze starymi spręzynami i bez osłon zrobią bez problemu mimo

> upływu czasu

To dlaczego nie założyli Ci sprężyn za darmo, tylko sam chcesz wymieniać?

Napisano

> To dlaczego nie założyli Ci sprężyn za darmo, tylko sam chcesz

> wymieniać?

Ponieważ w moim Stilo już raz je wymieniali (jeszcze we Francji, zaraz po ogłoszeniu akcji naprawczej) a niestety ten element podlega tylko jednorazowej wymianie w ramach gwarancji.

Niestety naprawdopodobniejsza wizja jest taka ze we francji wymienili jedynie jedną stronę.... a drugą zostawili bez zmian dlatego teraz strzeliła, niestety w 'komputer' wklepali ze wymienili wszystko stąd teraz ASO nie może mi powtórnie tego wymienić.

(Skąd wiem ze wymienili tylko jeden?, bo na drugiej nie ma tej oslony i widac po sprezynie ze jest duzo starsza od tamtej, no chyba ze poprzedni wlasciciel przyliczyl dzwona w bok i wstawil co mial, w kazdym badz razie moj samochod juz raz mial wymieniane na gwarancji te elementy)

Napisano

> bez takiego kawałka sprężyny da się jeździć ?? czy bez względnie od razu wymiana ??

Nie słuchaj głupot, od razu wymieniaj sprężyny na nowe i to komplet !!!!.

Napisano

To znaczy że na gwarancji wymienili 1 pękniętą sprężynę i ona jest bez osłony, a na "starą" założyli osłonę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.