Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaskoczenie po dolewce oleju

Featured Replies

Napisano

Miałem deficyt oleju - musiałem dolać litr świeżego. Po do dolewce na lpg zrobił się narowisty. Przepaliłem zbiornik gazu do końca (około 200km - w tym czasie brak zmian na lepsze) i zaczęła się jazda na Pb - 50km, następnie tankowanie gazu i jazda - wróciło do normy. Przypuszczam po dolewce oleju coś się zmieniło, co spowodowało jakieś wahania w podawanej dawce paliwa. Po przejażdżce na benzynie mapa się "wyprostowała" i ponowna jazda na gazie była poprawna. Dla mnie to nowość, bo nie przypuszczałem, że litr oleju będzie miał taki wpływ na pracę silnika, ale właśnie - jaki wpływ ?

Napisano
  • Autor

> Co masz na mysli piszac "narowisty"?

antonim łagodnego; szczególnie przy zmianie biegów i jakby zduszony przy ruszaniu...

Napisano
  • Autor

> A może to zwykły zbieg okoliczności.

Odpada

Napisano

Moim zdaniem efekt placebo, podsycony nizsza temperatura. Nizsza temperatura=wiecej powietrza w komorze spalania (taki mini efekt turbo).

Napisano
  • Autor

Laikiem w temacie techniki moto nie jestem żeby mi takie teorie sprzedawać - efekt placebo: temperatura czy wilgotność powietrza odpada.

Napisano

> Laikiem w temacie techniki moto nie jestem żeby mi takie teorie

> sprzedawać - efekt placebo: temperatura czy wilgotność powietrza

> odpada.

A ty czasem nie masz tam VTECa??? jeśli tak to masz już odpowiedż na nurtujące cie pytanie zlosnik.gif

Napisano

podobnych obserwacji można dokonać po dolewce płynu chłodzącego... obroty jałowe momentalnie się poprawiają i silnik chodzi spokojniej...

Napisano
  • Autor

Bez V-tec'a.

Ponadto nawet gdyby był - narowistość pojawiała się tylko na niskich...

Napisano
  • Autor

Też - zaobserwowałem w bravolocie; przyznam to dla mnie również ciekawostka. Jakieś logiczne wytłumaczenie ?

Napisano

> Miałem deficyt oleju - musiałem dolać litr świeżego.

> Dla mnie to nowość, bo nie

> przypuszczałem, że litr oleju będzie miał taki wpływ na pracę

> silnika, ale właśnie - jaki wpływ ?

Brak litra oleju to od 20% do 45% całej pojemności olejowej najpopularniejszych silników.

A co to oznacza? Suche tarcie.

Napisano

> Brak litra oleju to od 20% do 45% całej pojemności olejowej

> najpopularniejszych silników.

> A co to oznacza? Suche tarcie.

Przecież dopóki smok zasysa olej z miski nie ma mowy o żadnym suchym tarciu.

Napisano

> Brak litra oleju to od 20% do 45% całej pojemności olejowej

> najpopularniejszych silników.

> A co to oznacza? Suche tarcie.

Czyli, analogicznie, jak mamy 1/4 zbiornika paliwa, to silnik dostaje tylko 25% potrzebnego paliwa? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Tylko niższe ciśnienie oleju, ale i tak powyżej szkodliwego dla silnika... Chyba, że jedziesz 50km/h na najwyższym biegu i dajesz w palnik

Napisano

> Tylko niższe ciśnienie oleju,

Z jakiej racji? No chyba, że z powodu wyższej temperatury oleju spowodowanej jego mniejszą ilością, ale to pomijalne sprawy w normalnym użytkowaniu przy panujących obecnie temperaturach.

Napisano
  • Autor

Większa poduszka gazowa w silniku, ale sądze, że to i tak niewiele zmienia. Jeśli pompa oleju ma co tłoczyć i jest w 100% zalana - nie ma problemu. Poza tym z tego co pamiętam między minimum, a max na bagnecie równa się litrowi pojemność w misce olejowej, a u mnie było tylko 3mm poniżej.

Napisano

>suche tarcie

to mi kiedyś wywaliło 3l oleju (na 4l w układzie) przez niedokręcony czujnik oleju i na tym jednym litrze przejechałem jeszcze 20 km do roboty. To silnik miałbym już zatarty wink.gif Kontrolka czasami mrugała na przechyłach i bardzo wolnych obrotach wink.gif

Napisano

> to mi kiedyś wywaliło 3l oleju (na 4l w układzie) przez niedokręcony

> czujnik oleju i na tym jednym litrze przejechałem jeszcze 20 km

> do roboty. To silnik miałbym już zatarty Kontrolka czasami

> mrugała na przechyłach i bardzo wolnych obrotach

No widzisz jak Cię oszukują na trzech litrach? hehe.gif

Napisano

napisałem, że jest możliwa jazda z tak dużym ubytkiem oleju i nic silnikowi się nie stało. A zrobiłem to nieświadomie. Ciśnienie oleju zrobiło swoje i wypluło olej prze czujnik. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.