Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] koncepcja stacjonarnej instalacji GPS

Featured Replies

Napisano

Drażni mnie że jak jadę gdzieś dalej i chciałbym skorzystać z GPS to muszę rozkładać cały ten majdan w samochodzie- rozkładać uchwyt, przylepiać do szyby , podłączać zasilanie z zapalniczki etc.

Ponieważ korzystam PPC FS Loox n560 (czyli zabawka z wyższej półki cenowej, w każdym razie kiedyś 270751858-jezyk.gif) to znowu gdy muszę opuścić samochód, majdan trzeba złożyć żeby się jakiś łysy nie połakomił.

Dumam więc nad możliwością stacjonarnego montażu (na stałe) jakiegoś taniego GPS. Myślałem o Larku 35.x - fajny bo mały, chwilę się tym bawiłem, postawiony na Win CE więc oprócz navi można z kilku innych pożytecznych gadgetów korzystać.

Problemem dla mnie jest gdzie i jak to wmontować , zamontować, żeby miało ręce i nogi. Może w jakiś sposób na poły chowany, na zawiasie jakimś, sprytnym wyrzeźbionym chassis, czy temu podobne. Można by się podłączyć ingerując we wnętrzności i żeby się odpalała nawigacja np po odpaleniu stacyjki czy cuś. Choć to już wtórna sprawa.

Liczę na jakieś ciekawe pomysły i w sumie nie tylko w AG.

Napisano

Moj pierwszy glupi pomysl, to oslony przeciwsloneczne z podswietlanymi lusterkami (takowe wystepuja w AF, VB, OB, w AG sa tego samego pokroju). Jesli rzeczone urzadzenie ma grubosc odpowiadajaca glebokosci zamontowanego w oslonie lusterka (na moje oko moze pasowac, ew. lekko wystawac poza grubosc oslony, co absolutnie nie stanowi problemu), mozna owe lusterko z podswietlaniem wybebeszyc z oslony i wstawic tam to ustrojstwo, przewody zasilajace prowadzac po oryginalnym biegu (wyjscie przez palak mocujacy oslone do dachu). Po zlozeniu oslony nikomu przez mysl nie przejdzie, ze tam jest to "cos".

Przerobka takiego czegos (foto z Allegro):

283507237-oslona.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Kupujesz na allegro mały , tani gps z przyciskiem od włączania z przodu , dobrze by było aby wejście na karte pamięci też było z przodu i montujesz go zamiast wyświetlacza w desce rozdzielczej.

Tak sobie zrobił mój znajomy w VB.

Jak to zobaczyłem to mi kopara opadła. Naprawdę super to wygląda.

Napisano

Ja się już kiedyś zastanawiałem co by nie kupić orginalnej konsoli i nie zamontować w tym lark 43.1 bo takowy posiadam ..ale nie wiem jak wymiary by pasowały , problem byłby tylko że stracił bym temperaturę, W cosik takiego zamontować

Napisano
  • Autor

Fajny pomysł ale foto nie działa. Ale czy wtedy trzeba by było osłonę opuszczać? Nie byłoby to zbyt wygodne w podroży gdy jednak nie razi nas słońce .

Napisano
  • Autor

> Kupujesz na allegro mały , tani gps z przyciskiem od włączania z

> przodu , dobrze by było aby wejście na karte pamięci też było z

> przodu i montujesz go zamiast wyświetlacza w desce rozdzielczej.

Ale wyświetlacza oryginalnego nie chcę się pozbywać, tam mam radio, telefon, zegarek i temperaturę.

Przyznam, że je dumam nad jakimś zamocowaniem z lewej strony powyżej kratki nawiewu szyby bocznej (tej na desce) . Lark 35 wpasowuje się tam idealnie. No ale może ktoś wymyśli coś lepszego.

Napisano

Zawsze mozna cos z zywicy wyrzezbic i ewentualnie pomalowac/obszyc i cieszyc sie tym, ze pasuje idealnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

hmm.gifNa razie tu mi się najbardziej wydaje ok (wizualizacja poniżej). Łatwo podprowadzić przewody,nie przeszkadzają a w miarę blisko ekran i nie rzuca się z zewnątrz.

283516570-lark_astra_wizualizacja.jpg

edit:

cfaniaczek.gif A mam jeszcze jeden chitry pomysł na wykorzystanie takiej maszynki. Zbudować małą aplikację na winCE i podpiąć się pod OBD2 i wyświetlać parametry pracy silnika i błędy. Protokół pod mojego Multeca swojego czasu częściowo rozczaiłem. hmm.gif

post-36196-143525069021_thumb.jpg

Napisano

> Na razie tu mi się najbardziej wydaje ok (wizualizacja poniżej).

> Łatwo podprowadzić przewody,nie przeszkadzają a w miarę blisko

> ekran i nie rzuca się z zewnątrz.

U siebie montuję dżipipsa właśnie w tym miejscu, ale na standardowej przyssawce do szyby. Zasilanie mam na stałe pociągnięte pod deską. Sprawdza się to dobrze.

k.

Napisano

A może w taką obudowę załadować?? 283516964-zkadrem.jpg

post-69057-1435250690366_thumb.jpg

Napisano

> U siebie montuję dżipipsa właśnie w tym miejscu, ale na standardowej

> przyssawce do szyby. Zasilanie mam na stałe pociągnięte pod

> deską. Sprawdza się to dobrze.

> k.

Mam jak przedmówca.Przewody pociągnięte pod deską,wtyczka / ładowarka / leży na półce pod radiem i w momencie używania wkładam do gniazda zapalniczki.

Dodatkowo GPS aby nie drgała i obciążała uchwytu oparta jest dolną krawędzią o deskę rozdzielczą.

Napisano
  • Autor

> A może w taką obudowę załadować??

A co co to jest? Z tym, że nie chciałbym ryć i wiercić w górze deski.

Napisano

> A co co to jest?

były podobne fabryczne obudowy wyświetlacza, chyba w corsach taka była ok.gif

Napisano

> Mam jak przedmówca.Przewody pociągnięte pod deską,wtyczka / ładowarka

> / leży na półce pod radiem i w momencie używania wkładam do

> gniazda zapalniczki.

A ja mam pod deską zamontowany zasilacz (5V) podpięty do skrzynki z bezpiecznikami. Dzięki temu nie plączą się kable i gniazdo zapalniczki pozostaje wolne.

k.

Napisano

No nie wiem hmm.gif...moim zdaniem ta cała "procedura" nie jest tak upierdliwa jak o niej piszesz,musisz wziąć pod uwage jak często nawigacja jest ci faktycznie potrzebna.W moim przypadku,to były trzy długie wyjazdy zagraniczne,czyli"rozkładałem majdan" raptem trzy razy w ciagu roku. Mój Garmin ma na tyle dobrą baterię że większość pomniejszych tras obsługiwał na zasilaniu bateryjnym.No chyba że lubisz takie modyfikacje ok.gif.Jak dla mnie mobilna nawigacja przymocowana do szyby jest jak najbardziej OK.

283517065-Kamie%F1112.jpg

PS.Teraz będe używał jej faktycznie kilka razy w roku,bo zaopatrzyłem sie w...telefon z GPS-em i oczywiście uchwyt do telefonu bedzie cały czas zamocowany na szybie.

Napisano

obudowa seicento

ja mam zamontowane jak przedmówca ale to troszkę zmniejsza widoczność i kabel lata.. mam też zamontowane w schowku dodatkowe gniazdo zapalniczki

Napisano
  • Autor

> No nie wiem ...moim zdaniem ta cała "procedura" nie jest tak

> upierdliwa

mojego jest upierdliwa a bateria na trasę kilkuset km nie starczy zwłaszcza że korzystam tez z mojego looxa do mobilnego internetu. więc bateria musi być na full

>No chyba że lubisz takie modyfikacje.

lubię

> PS.Teraz będe używał jej faktycznie kilka razy w roku,bo

> zaopatrzyłem sie w...telefon z GPS-em

ja telefon mam w radio wink.gif

Napisano

> mojego jest upierdliwa a bateria na trasę kilkuset km nie starczy

> zwłaszcza że korzystam tez z mojego looxa do mobilnego

> internetu. więc bateria musi być na full

> lubię

> ja telefon mam w radio

w jaki sposob zrobiles ze telefon masz w radiu?

Napisano
  • Autor

> w jaki sposob zrobiles ze telefon masz w radiu?

tak hehe.gif

ccrt700.jpg

Napisano

> Ale wyświetlacza oryginalnego nie chcę się pozbywać, tam mam radio,

> telefon, zegarek i temperaturę.

To może tak?

jakiś tekst

Jest navi, jest wyświetlacz i fabryczne radio wink.gif

Napisano
  • Autor

> To może tak?

> jakiś tekst

> Jest navi, jest wyświetlacz i fabryczne radio

No, sprytne ale skad taką konsolę wziąć. Bo samemu zrobić trudno.

Napisano
  • Autor

> Kupić w ASO (ok. 600zł)

Taaa.. alien.gif

Quote:

... Dumam więc nad możliwością stacjonarnego montażu (na stałe)
jakiegoś taniego GPS
...

270751858-jezyk.gif

Napisano

> Taaa..

> Quote:

> ... Dumam więc nad możliwością stacjonarnego montażu (na stałe)

> jakiegoś taniego GPS ...

Jak masz kogoś w UK to zagadaj, kolega twierdzi, że tam ta konsola to koszt około 100zł w ASO - warto sprawdzić. No i pozostaje polowanie na allegro, czasem się trafiają.

Napisano

> Jak masz kogoś w UK to zagadaj, kolega twierdzi, że tam ta konsola to

> koszt około 100zł w ASO - warto sprawdzić. No i pozostaje

> polowanie na allegro, czasem się trafiają.

Ta,bajki o zbujach opowiadasz.

3 lata patrzyłem szukałem i nie było,nie ma i nie będzie.

Napisano

> Ta,bajki o zbujach opowiadasz.

> 3 lata patrzyłem szukałem i nie było,nie ma i nie będzie.

Napisałem wyraźnie - SPRAWDZIĆ. Takie info dostałem od kolegi, więc się nie unoś. Sprawdzałeś cenę w UK? Jeśli tak to nie ma tematu.

Napisano

> Napisałem wyraźnie - SPRAWDZIĆ. Takie info dostałem od kolegi, więc

> się nie unoś. Sprawdzałeś cenę w UK? Jeśli tak to nie ma tematu.

Sie nie unosze bo po co - szkoda zdrowia.

Szukałem bo chciałem zamienić swojego Gida na Cida a do tego potrzeba "budki".

Dałem sobie spokój bo to nie do dostania.A ceny w ASO powalają.

Na allegro widziałem Cida za 1000 zł a "budki" nigdy nie widziałem.

Napisano

> Dałem sobie spokój bo to nie do dostania.A ceny w ASO powalają.

> Na allegro widziałem Cida za 1000 zł a "budki" nigdy nie widziałem.

Szybko przejrzałem ebey-a - nowa srebrna za 35 funtów kup teraz lub od 1 funta licytacja. Niestety zakończyła się ciut ponad godzinę temu, chętnych brak.

KONSOLA

Generalnie można to dostać w chrześcijańskich pieniądzach. Wysłałem zapytanie do kolegi odnośnie ceny w ASO w UK, jak odpisze dam znać.

EDYTA: Otrzymałem odpowiedź - konsole CID były faktycznie tanie w UK do września zeszłego roku, kiedy to zaprzestano produkcji Astry G. Teraz są ciężko dostępne, a jeśli już są to 2-3 razy droższe.

Napisano
  • Autor

A ja już sobie upolowałem Larka takiego jak wymyśliłem . Na alledrogo w całkiem alletanio cenie 893goodvibes.gif i do tego nie musiałem płacić za przesyłkę, tylko zrobić kurs na drugi koniec miasta 893goodvibes.gif. No ale dylemat dalej pozostał gdzie go zamontować hmm.gif

Napisano

> A ja już sobie upolowałem Larka takiego jak wymyśliłem . Na

> alledrogo w całkiem alletanio cenie i do tego nie musiałem

> płacić za przesyłkę, tylko zrobić kurs na drugi koniec miasta .

> No ale dylemat dalej pozostał gdzie go zamontować

sorry za glupie pytanie, ale wam tn gps jest az tak potrzebny zeby tak pruć auto? Nie wiem jak to robicie ale ja zjezdizlem CAłą polskę po oich ukochanych zamkach, bunkrach, fortyfikacjach itp i NIGDY nie uzylem tego "cuda" . Zawsze docieralam gdzie chcialem wg mapy samochodowej . No chyba ze dorabiacie do glodowych pensji w DHL czy innej "siodemce" i pomaga wam to w docieraniu pod rozne dziwne adresy. Wtedy zwracam honor zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

mad.gif eee zaraz rozgorzeje temat na wyższością jednego nad drugim i popsuje wątek. Miało być technicznie a nie co lepsze! I właśnie niczego nie chcę pruć.

A ja lubię przydatne gagety bo lubię technikę, lubię motoryzację i lubię pogrzebać i cieszy jak sobie coś sam wymajstruję. I większą mam radochę jadąc z GPS niż kartkując papierowy atlas. A jak jadę to lubię kierować bo ... lubię, choć mogłaby np moja żona. Tak już jestem skonstruowany, że lubię to co sprawia mi przyjemność. wink.gif

Napisano

> eee zaraz rozgorzeje temat na wyższością jednego nad drugim i

> popsuje wątek. Miało być technicznie a nie co lepsze! I właśnie

> niczego nie chcę pruć.

> A ja lubię przydatne gagety bo lubię technikę, lubię motoryzację i

> lubię pogrzebać i cieszy jak sobie coś sam wymajstruję. I

> większą mam radochę jadąc z GPS niż kartkując papierowy atlas. A

> jak jadę to lubię kierować bo ... lubię, choć mogłaby np moja

> żona. Tak już jestem skonstruowany, że lubię to co sprawia mi

> przyjemność.

sorrki..... szwagier zaprosil na bro i jestem poalkoholowo "odwazny i pyskaty"

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> po oich ukochanych zamkach, bunkrach, fortyfikacjach itp i NIGDY nie uzylem tego "cuda"

Za pierwszym razem za ch....olerę nie trafiłbym do Osówki bez nawigacji. A zapewniam Cię że mapę umiem czytać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie wiem jak to robicie ale ja zjezdizlem CAłą

> polskę po oich ukochanych zamkach, bunkrach, fortyfikacjach itp

> i NIGDY nie uzylem tego "cuda" . Zawsze docieralam gdzie

> chcialem wg mapy samochodowej . No chyba ze dorabiacie do

> glodowych pensji w DHL czy innej "siodemce" i pomaga wam to w

> docieraniu pod rozne dziwne adresy. Wtedy zwracam honor

Nie wiem, jak to robisz, ale mój pradziadek zjeździł całą Polskę i nigdy nie używał tego cuda - samochodu. Zawsze docierał tam, gdzie chciał na koniu albo pieszo. No chyba ze dorabiasz do głodowych pensji w DHL czy innej "siódemce" zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i zmontowałem.

Zrezygnowałem na razie z koncepcji jakiejś budki, czy uchwytu stacjonarnego głównie z powodu mojej zona.gif, która ostrzegła że musi być GPS łatwo demontowalny, bo ona nie będzie się denerwować, że przyjdzie w nocy jakiś łoś i wybije szybę.

A do tego to najlepiej się nadaje jednak oryginalny uchwyt. Sprytnie wymyślone zatrzaski, tak że łatwo się wpsztyka i wypsztyka tego larka. A ponieważ uchwyt jest przyssany z boczku szyby to sobie może tam zostać na stałe bo nic nie zasłania ani nie przeszkadza.

Wyszło tak.

283591028-gps_1.jpg

283591028-gps_2.jpg

283591028-gps_3.jpg

Z najważniejszych rzeczy, które zrealizowałem to podciągnięcie zasilania, żeby nie bawić się z zapalniczką. Wykorzystałem oryginalną ładowarkę zapalniczkową ale nie jest wpięta do zapalniczki tylko w instalację +12V z zestyku W stacyjki. Zmieniłem kabelek na taki z wtyczką kątową bo oryginalny prosty zbyt wyrczał sick.gif.

Dorobiłem wewnątrz Larka układ do samoczynnego załączania i wyłączania. Jak to ja, zrobiłem to na malutkim uC. Zmieścił się w środku larka, zasilanie bierze z Larka (0,1uA 893goodvibes.gif). Zależnie czy napięcie pojawi się czy zniknie na gnieździe i zależnie czy Lark jest włączony czy nie, to wystawia sobie impuls 2s na wejście od switch'yka POWER i załącza bądź wyłącza. Załącza się po przekręceniu stacyjki a wyłącza po wyciągnięciu kluczyka. Oczywiście manualne wył i zał działa sobie niezależnie.

I działa tak

post-36196-14352507278219_thumb.jpg

Napisano

No cóż claps.gifclaps.gifclaps.gif i jeszcze raz claps.gif

Jestem pełen podziwu zdolności, pomysłowości i kreatywności.

Gratulacje i PZDR VEN

Napisano

Mam to rozwiązane bardzo podobnie. Do zasilania użyłem takiego zasilacza, ukrytego pod deską i podpiętego pod bezpieczniki. Ponieważ brakuje mu napięcia +5V potrzebnego dla mojej nawigacji, ustawiłem 6V i wlutowałem w szereg z nawigacją diodę prostowniczą (na której spadek napięcia to ok. 1V). Działa to już ponda 2 lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.