Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z klimatyzacją

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pacjentem jest fiat bravo 98 r. (klima manualna).

Problem z klimatyzacją jest taki, że nawet przy temperaturze otoczenia 10+ stopni sprężarka raz się załącza a raz nie. Klima w ostatnim sezonie letnim działała bez zarzutu. Wiem, że są dwa rozwiązania albo nie ma czynnika w układzie i sprężarka się nie uruchomi ponieważ jest to zabezpieczenie- nieszczelny uklad. Drugie rozwiązanie jest trudniejsze bo może to być elektryka (wszystkie bezpieczniki sprawdzone) lub może brak oleju(?) w sprężarce? Testy ostatnio wykazały, że jeśli sprężarka się załączy to chłodzenie było w miarę ok, czyli wszystko działa.

Teraz pytanie czy w układzie może być czynnika na granicy włączy się/ nie włączy się? A co jeżeli klima jest pusta? Można nawet w te mrozy uzupełnić czynnik (nie będzie to miało negatywnych skutków) czy raczej poczekać do wiosny bo jazda bez czynnika niczym nie grozi?

Auto to nie pamięta kiedy ostatni raz było w takim serwisie.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi smile.gif

Napisano

Jest opcja nr 3: jest za zimno, poczekaj aż się ociepli, on ma schładzać powietrze do +17*C, więc nie ma nic do roboty przy +10*C.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A co to za problem sprawdzić ciśnienie w układzie?

Taki, że nie da się tego zrobić w domu.Trzeba pojechać do serwisu klimatyzacji, gdzie odciągną cały czynnik z układu i go zważą(maszyna robi to automatycznie) a następnie napełnią układ taką ilością jaką zaleca producent. Zabawa kosztuje 100zł.

Proponuję poczekać aż będzie na tyle ciepło, żeby klimatyzacja miała co robić i dopiero się zastanawiać. Na tą chwilę jedyna metoda sprawdzenia to farelka do środka auta, nagrzać do +30*C, zamknąć obieg powietrza i włączyć klimatyzator.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wy to wszystko sobie utrudniacie. Kupuje się cisnieniomierz za $5 i puszke z R-134 za $10 i samemu dopelnia. 10 minut roboty.

Napisano

> Wy to wszystko sobie utrudniacie. Kupuje się cisnieniomierz za $5 i

> puszke z R-134 za $10 i samemu dopelnia. 10 minut roboty.

może u ciebie. ja jeszcze u nas nie widziałem R-134 walających się po półkach

Napisano
  • Autor

> Taki, że nie da się tego zrobić w domu.Trzeba pojechać do serwisu

> klimatyzacji, gdzie odciągną cały czynnik z układu i go

> zważą(maszyna robi to automatycznie) a następnie napełnią układ

> taką ilością jaką zaleca producent. Zabawa kosztuje 100zł.

> Proponuję poczekać aż będzie na tyle ciepło, żeby klimatyzacja miała

> co robić i dopiero się zastanawiać. Na tą chwilę jedyna metoda

> sprawdzenia to farelka do środka auta, nagrzać do +30*C, zamknąć

> obieg powietrza i włączyć klimatyzator.

> Pozdrawiam BAS

Test był przeprowadzany w ogrzewanym garażu przy otwartej masce, gdzie jak na dłoni było widać czy elektromagnes załączał sprężarkę czy też nie. Najważniejsza kwestia to jest to czy ewentaualna jazda z brakiem czynnika jest szkodliwa dla klimy? Pytam teoretycznie gdyż prawdopodobnie w układzie jest trochę czynnika.

Napisano

> Jest opcja nr 3: jest za zimno, poczekaj aż się ociepli, on ma

> schładzać powietrze do +17*C, więc nie ma nic do roboty przy

> +10*C.

> Pozdrawiam BAS

Mała poprawka: do +8, nie +17 wink.gif

Napisano

1. Obowiązującą w tym kraju walutą jest PLN

2. R-134 (dokładnie to R134a) nie jest w naszym kraju, ani w Europie osiągalny w wolnej sprzedaży. To nie jest "environmentally concious" hamełyka...

3. układ należy napełnić określoną ilością czynnika - nie mniej, ale też i nie więcej niż określona w instrukcji.

4. Środki w sprzedaży to czysty R134a, nie zawiera baaaaardzo istotnej rzeczy -> OLEJU smarującego obieg, bez którego ani rusz.

Jak więc widzisz - sprawa nie jest taka hop-siup...

Napisano

> Jest opcja nr 3: jest za zimno, poczekaj aż się ociepli, on ma

> schładzać powietrze do +17*C, więc nie ma nic do roboty przy

> +10*C.

> Pozdrawiam BAS

chyba tak nie jest do końca. Ostatnio uruchamiałem klime (profilaktycznie bo była zastana po zimowych mrozach) w garażu gdzie termometr samochodowy pokazywał +7 i klima załączała się bez problemu i było czuć że ciągnie po chłodzie wiejącym z kratek i po charakterystycznym "burczeniu" klimy podczas sprężania.

Napisano

W kraju Obamy masz do wyboru puszki z czystym R134, zmieszanym z olejem, z wykrywaczem przeciekow, środkiem do konserwacji o-uszczelek i tajemniczym preparatem MaxiCool powodujacym ze samochód zamienia się w zamrazarke (przetestowalem osobiście). A z ta dokładnością nie ma co przesadzać. Wlaczasz klime i pompujesz preparat aż ciśnienie po niskiej stronie jest ok. Jak sie za dużo wleje to białe misie maja potem problem z rakiem skory.

Napisano

> W kraju Obamy masz do wyboru

No wypas.

Ale tu je Polsza...

Napisano

> chyba tak nie jest do końca.

Masz rację ~+6*C pokazywał termometr włożony w kratkę na przeglądzie klimatyzacji, coś mnie wczoraj przyćmiło(niech kolega tak sprawdzi czy klimatyzacja działa).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1. Obowiązującą w tym kraju walutą jest PLN

> 2. R-134 (dokładnie to R134a) nie jest w naszym kraju, ani w Europie

> osiągalny w wolnej sprzedaży. To nie jest "environmentally

> concious" hamełyka...

> (...)

mylisz się nieco jeśli chodzi o punkt 2

zobacz tutaj

pozdr

Napisano

> Dokladnie o tym pisalem - wszystko co niezbedne by samemu dopompowac

> klime.

Bardzo fajny "kit"... nawet nie wiedziałem o istnieniu takowego póki nie przeczytałem Twojego posta ok.gif

serwis banalnie prosty

Napisano

Nie jest to takie proste. bo ciśnienie zależy od wielu czynników - od zaworów, od temperatury, od konstrukcji układu. Generalnie po ciśnieniu nie da się stwierdzić, ile czynnika jest w układzie. Dlatego trzeba go odessać i zważyć.

Takie "dolewanie na oko" może się źle skończyć dla klimy.

Napisano

> Dokladnie o tym pisalem - wszystko co niezbedne by samemu dopompowac

> klime.

Tylko powiedz gdzie sens takiego działania? Środek kosztuje ok.100pln + przesyłka, ciśnieniomierz trzeba też kupić (nie wiem ile ale pewnie 20-30pln) niby dopompujesz środka ale nie wiesz czy rzeczywiście go brakowało, oleju nie dolejesz. no.gif

Drugi scenariusz to : jadę do serwisu, fachowiec podłącza maszynę, maszyna sprawdza ilość środka oczyszcza go , uzupełnia, dodaje olej, sprawdza szczelność. Całość kosztuje ca. 100-120pln i spokojna głowa. Dokładam jeszcze 70pln i mam odgrzybianie.

W sytuacji kiedy sam klimę dopełnisz, a okaże się być nieszczelna, to cały zabieg o kant d....y rozbić, kasa w plecy, a i tak do serwisu pojedziesz.

Napisano

> Nie jest to takie proste.

A benzyne sam tankujesz? Jak mi sie dawniej chcialo to sam zmienialem olej, plyn w automacie, plyn hamulcowy, klocki, tarcze, serwisowalem klime itp. W koncu nie swieci garnki lepia. A teoria o tym ze jakis gosc po zawodowce z stacji obslugi umie to zrobic lepiej ode mnie jest bledna.

Napisano

> Tylko powiedz gdzie sens takiego działania?

A satysfakcja ze zrobienia czegos samemu???

Napisano

> A benzyne sam tankujesz?

Nie. LPG. I nie sam.

> Jak mi sie dawniej chcialo to sam zmienialem

> olej, plyn w automacie, plyn hamulcowy, klocki, tarcze,

To też sam robię, jak mam ochotę. Jest tylko drobna różnica - to wszystko ma widoczne wskaźniki zużycia/poziomu.

A tego brakuje w klimatyzacji.

Już byłem w jednym "warsztacie" - i po wizycie w Warsztacie temperatura na wylocie spadła o 6*.

A sprzęt na oko mieli całkiem podobny.

Napisano

> A benzyne sam tankujesz? Jak mi sie dawniej chcialo to sam zmienialem

> olej, plyn w automacie, plyn hamulcowy, klocki, tarcze,

> serwisowalem klime itp. W koncu nie swieci garnki lepia. A

> teoria o tym ze jakis gosc po zawodowce z stacji obslugi umie to

> zrobic lepiej ode mnie jest bledna.

Koła też sobie sam wyważasz?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Koła też sobie sam wyważasz?

> Pozdrawiam BAS

Przecież zrobi to lepiej od gościa po zawodowce.

Napisano

Napisz jeszcze ile razy to robiłeś hehe.gif

Napisano

> A satysfakcja ze zrobienia czegos samemu???

Jak mam płacić za ta satysfakcję więcej niż wizytę w "serwisie" klimy, to dziękuję bardzo skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Jak mam płacić za ta satysfakcję więcej niż wizytę w "serwisie"

> klimy, to dziękuję bardzo

Dyskusja przeszła trochę na inny "tor" grinser006.gif

Czy brak czynnika w układzie, poprzez długi okres czasu może spowodować późniejszą konieczną naprawę aby klima w ogóle "ruszyła"? Czy może jednak można poczekać trochę z jej nabiciem?

Napisano

> Dyskusja przeszła trochę na inny "tor"

> Czy brak czynnika w układzie, poprzez długi okres czasu może

> spowodować późniejszą konieczną naprawę aby klima w ogóle

> "ruszyła"? Czy może jednak można poczekać trochę z jej nabiciem?

kompletny brak czy brak na tyle duzy, ze nie pozwoli zalaczyc sprezarki? Jesli to pierwsze to osuszacz bedzie do wymiany. Jesli to drugie to mozesz nabic pozniej.

Do temperatur gdzie klima sie bez problemow zalaczy zostalo...hmm miesiac? Poczekaj.

Napisano

Brak czynnika to brak oleju zawartego w tymże.W drastycznych przypadkach przyspieszona korozja elementów sprężarki i możliwy jej zgon poprzez zatarcie przy uruchomieniu po nabiciu.

Napisano

> "ruszyła"?

Kiedy wiąże się z rozszczelnieniem układu - to tak. Zawilgocenie może spowodować korozję (klima smaruje się i uszczelnia przez olej krążący wraz z czynnikiem - dlatego producenci zalecają odpalanie klimy dla przesmarowania na kilka minut co dwa tygodnie nawet w zimie).

> Czy może jednak można poczekać trochę z jej nabiciem?

IMO teraz jest dobry moment - ceny jeszcze niskie i kolejek brak. Na wiosnę robi się ruch. I jak nie stwierdzą nieszczelności w warsztacie, to niech nabiją farbką do wykrywania rozszczelnień.

Być może problemem jest skorodowany skraplacz - w Lanosach np. bardzo częste. Bo jest tam styk stali z aluminium w newralgicznym miejscu, jest ciepło (chłodnica) i jak do tego dochodzi zimowa solanka, to się piękne ogniwo robi i korozja dostaje hiperprzyspieszenia.

Napisano

Ja bym poczekał do cieplejszych dni i pojechał sprawdzić ile jest czynnika.

Potem ewentualnie uzupełnić i sprawdzić, czy gdzieś nie "ucieka".

Generalnie, nie przejmuj się za dużo waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.