Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maszynowe płukanie silnika

Featured Replies

Napisano

> Witam,

> http://www.mar-mar.net.pl/index2.html

> Korzystał ktoś z Was z takiego urządzenia?

> Jakie ceny i jakie wrażenia?

Skoro bez płukania silniki są w stanie zrobić setki tysięcy kilometrów, to samo płukanie jest w moim mniemaniu usługą dla fanatyków lub ludzi łatwo ufajacych rekamie i przy tym mało znających się na technice motoryzacynej.

Napisano
  • Autor

> po co??

Dla lepszej kondycji silnika?

Napisano

Czasami tworza się jakies naloty ale bez wariacji, w saabie np zatyka się smok i jest to typowa usterka. Co nie znaczy ze wszyscy myją silniki od środka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> po co??

np aby uniknąc tego

20080103028rl3.jpg

co było skutkiem tego

20080104030no0.jpg

zdjęcia autorstwa Jaksy zapożyczone z forum mazdaspeed.pl

Napisano

> np aby uniknąc tego

> co było skutkiem tego

> zdjęcia autorstwa Jaksy zapożyczone z forum mazdaspeed.pl

miałem akurat mazdę i siedziałem sporo na forum mazdy i przede wszystkim winni są użytkownicy zalewający niewłaściwy olej i zwlekający z wymianą. Ja u siebie zdjąłem miskę postraszony takimi zdjęciami i okazało się, że jest czyściutko jak w nowym.

Napisano

> np aby uniknąc tego

> co było skutkiem tego

> zdjęcia autorstwa Jaksy zapożyczone z forum mazdaspeed.pl

jak sie nie zmienialo oleju z ktorym np syf mogl wyleciec to tak sie smok zapycha.

Napisano

> miałem akurat mazdę i siedziałem sporo na forum mazdy i przede

> wszystkim winni są użytkownicy zalewający niewłaściwy olej i

> zwlekający z wymianą. Ja u siebie zdjąłem miskę postraszony

> takimi zdjęciami i okazało się, że jest czyściutko jak w nowym.

panowie

ale kupując samochód używany takie coś może mieć miejsce

poza tym wymieniając olej co 30kkm jak nakazuje instrukcja może się okazać ze właśnie takie błoto jest w waszych silnikach!

Napisano

> Skoro bez płukania silniki są w stanie zrobić setki tysięcy

> kilometrów, to samo płukanie jest w moim mniemaniu usługą dla

> fanatyków lub ludzi łatwo ufajacych rekamie i przy tym mało

> znających się na technice motoryzacynej.

W czasach, gdy silniki miały remont generalny po 100kkm stosowało się płukanie. Specjalny olej myjący wlewało się po zlaniu starego. Po określonym czasie pracy silnika zlewało się płuczkę i zalewało olej właściwy.

Tak naprawdę to rewelacyjna technologia. Napisali, że czyści smog. Normalnie rewelacja dla czystego powietrza w miastach. biglaugh.gif

Napisano

> Specjalny olej myjący wlewało się po zlaniu starego.

> Po określonym czasie pracy silnika zlewało się płuczkę i

> zalewało olej właściwy.

Ten "specjalny" olej myjący, to mógł być zwykły jadalny olej rzepakowy, zalewany dosłownie na moment, a następnie zlewany.

Napisano

> po co??

na przykład po padzie turbo gdy masa opiłków idzie do oleju, często zdarza się że po założeniu nowego turbo, po 2kkm zdycha i ono. Po prostu te opiłki wykańczają nową sprężarkę - problem znany dobrze z silników 1.6 HDI/tdci.

Dlatego robi się płukanko.

W tych silnikach jest inna procedura wymiany oleju - najpierw odkręca się filtr oleju a potem korek (w filtrze jest zastawka, która powoduje że na górze zostaje stary brudny olej z calym syfem). Większość ludzi o tym nie wie i przez to powoli sami sobie silniki wykańczają.

Napisano

> Ten "specjalny" olej myjący, to mógł być zwykły jadalny olej

> rzepakowy, zalewany dosłownie na moment, a następnie zlewany.

Jaki to był to już nie pamiętam. W szkole (na początku lat `90) wspominano o tym jako ciekawostce zawodowej z nieodległej przeszłości.

Napisano

> na przykład po padzie turbo gdy masa opiłków idzie do oleju, często

> zdarza się że po założeniu nowego turbo, po 2kkm zdycha i ono.

> Po prostu te opiłki wykańczają nową sprężarkę - problem znany

> dobrze z silników 1.6 HDI/tdci.

> Dlatego robi się płukanko.

> W tych silnikach jest inna procedura wymiany oleju - najpierw odkręca

> się filtr oleju a potem korek (w filtrze jest zastawka, która

> powoduje że na górze zostaje stary brudny olej z calym syfem).

> Większość ludzi o tym nie wie i przez to powoli sami sobie

> silniki wykańczają.

masz jakieś pewne informacje dotyczące wymiany tego filtra w tych silnikach ?

pytam bo wertując TIS nic takiego nie znalazłem

Napisano

> Ten "specjalny" olej myjący, to mógł być zwykły jadalny olej

> rzepakowy, zalewany dosłownie na moment, a następnie zlewany.

Do takich prac nadaje się olej wrzecionowy. Kiedyś właśnie nim robiło się wszelkie płukanki.

Napisano

> Do takich prac nadaje się olej wrzecionowy. Kiedyś właśnie nim robiło

> się wszelkie płukanki.

Też ok.gif

Napisano

> masz jakieś pewne informacje dotyczące wymiany tego filtra w tych

> silnikach ?

> pytam bo wertując TIS nic takiego nie znalazłem

na ford club polska naczytałem się wątków o padniętych 2 turbach jedno po drugim oraz wypowiedzi serwisantów apropo przyczyn tego.

Więc jakichś zaleceń serwisowych nie posiadam jeśli o to chodzi - ale odsyłam do FKP do ludzi którzy tworzyli te posty.

Napisano

> na ford club polska naczytałem się wątków o padniętych 2 turbach

> jedno po drugim oraz wypowiedzi serwisantów apropo przyczyn

> tego.

> Więc jakichś zaleceń serwisowych nie posiadam jeśli o to chodzi - ale

> odsyłam do FKP do ludzi którzy tworzyli te posty.

FKP sledze

raptem jeden magik o tym napisał

dla sprostowania ASO forda/ cytryny mazdy nic na ten temat nie wie

więc jeden user z fkp nie jest tutaj wyrocznią.

Napisano

> Do takich prac nadaje się olej wrzecionowy. Kiedyś właśnie nim robiło

> się wszelkie płukanki.

A teraz robi się olejem półsyntetycznym 10w40 API SJ renomowanej firmy TESCO za 25 zł/4l

Napisano

> skąd ta cena?

Z półki.

Ale już jakiś czas go nie widziałem.

Napisano

> Z półki.

> Ale już jakiś czas go nie widziałem.

ja widziałem za jakoś 39PLN/4l ostatnio

Napisano
  • Autor

Koszt takiej usługi to 160,00 pln.Na tzw. zachodzie jest sporo punktów wymiany oleju z takimi urządzeniami.

Napisano

Powiem tak, od lat mechanicy na statkach przy każdej wymianie oleju robią płukanie (a przynajmniej należy to do "dobrego tonu" w ich pracy).

Po co ?

By wypłukać szlamy i złogi pozostawione przez olej.Uważam że obowiązku nie ma, ale jak kto dba tak i ma

Napisano

> Powiem tak, od lat mechanicy na statkach przy każdej wymianie oleju

> robią płukanie (a przynajmniej należy to do "dobrego tonu" w ich

> pracy).

> Po co ?

> By wypłukać szlamy i złogi pozostawione przez olej.Uważam że

> obowiązku nie ma, ale jak kto dba tak i ma

Tam troszke gorsze paliwo jest spalane wiec i wiecej syfu moze pozostawac w silniku

Napisano

Ja gdzieś od 4 wymian oleju, stosuje środek do czyszczenia silnika przy wymianie. Zawsze zadziwia mnie kolor zlewanego oleju. Pomimo że chwilę przed wymianą olej na bagnecie jest lekko brązowy. To po zalaniu płukanki wylatuje smolisto czarny.

Napisano

cytat ze strony: "Ołów - jest dodatkiem do paliwa, który eliminujemy ze względu na szkodliwy wpływ na katalizatory. " grinser006.gif

Napisano

> Tam troszke gorsze paliwo jest spalane wiec i wiecej syfu moze

> pozostawac w silniku

W sprawnym silniku paliwo nie ma styczności z układem smarnym, więc to nie ten powód

Napisano

> W sprawnym silniku paliwo nie ma styczności z układem smarnym, więc

> to nie ten powód

No nie do konca tak jest zlosnik.gif

Zwlaszcza kiedy silnik jest zimny, czesc paliwa moze przedostawac sie do oleju i nie swiadczy to bynajmniej o awarii.

Napisano

> pracy).

> Po co ?

no już kilka lat pracuje "w maszynie" i nie widziałem wymiany oleju, ty bardziej płukania...

Do oleju silnika głownego, agregatów masz wirówki, które usuwają zanieczyszczenia itp

Napisano

> no już kilka lat pracuje "w maszynie" i nie widziałem wymiany oleju,

> ty bardziej płukania...

> Do oleju silnika głownego, agregatów masz wirówki, które usuwają

> zanieczyszczenia itp

Ja się opieram na tym co było, jak jest teraz nie wiem bo nikt z mi dobrze znanych w maszynie nie siedzi.

Co nie zmienia faktu że nawet w SC jak sobie o wymianie oleju przypomnę to płukanie najtańszym olejem mu funduję....może dlatego jeszcze jeździ ? hmm.gif

Napisano

> pracy).

Nie wiem z jakim rodzajem silników miałeś doczynienia ale oleju w tych silnikach się nie wymienia w 100% - jedynie stosowane są większe lub mniejsze dolewki, lub też częściowe wymiany oleju wynikające z nie trzymania norm. Do oczyszczania oleju służą wirówki. Polecam stronę full ahaed świetna stona prowadzona przez człowieka z maszyny

Napisano

jak zastosujesz odpowiedni olej do silnika, wymieniasz olej zgodnie z zalecanym przebiegiem lub trochę częściej wraz z filtrem oleju to nie ma wg mnie potrzeby płukania silnika. wink.gif Ewentualnie jak chcesz go przepłukać to kupić jakiś najtańszy odpowiednik stosowanego oleju i przepuścić go przez silnik grinser006.gif

Takie płukanie może się przydać jedynie w przypadku awarii uszczelki pod głowicą gdzie do oleju dostanie się np. płyn chłodzący bądź jakieś opiłki wink.gif Zresztą zobacz ile samochodów jeździ po świecie i nikt nie płucze silnika. A po 10 takich płukaniach jak zapłacisz 10x160 zł=1600 zł kupujesz używany silnik w dobrym stanie lub remontujesz stary. 270635636-JUMP2.gif

p.s. z tym to podobnie jak z Calgonitem do pralek. po 10 latach używania pieniądze co zapłaciłbyś za ten środek mógłbyś przeznaczyć na 2 nowe pralki rotfl.gif

Napisano

> j

> p.s. z tym to podobnie jak z Calgonitem do pralek. po 10 latach

> używania pieniądze co zapłaciłbyś za ten środek mógłbyś

> przeznaczyć na 2 nowe pralki

wiesz, są tacy, ktorzy swym umilowanym sejem, "najlepszym autem pod sloncem" chca jezdzic do smierci. Wiec o motorek dbac trzeba hehe.gif

Napisano

> pracy).

> Po co ?

wawerku, z przykroscią stwierdzam, pomimo calej sympatii do Ciebie, ze znowu mijasz sie z prawdą i zdrowym rozsadkiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czasami jednak jak to w życiu bywa, jest różnie i np. kupując auto i nie mając żadnych informacji co do tego co masz w silniku chyba jednak warto zrobić taką płukankę.Bo kupuje sie auto za xxx złotych i chce sie trochę jeszcze pojeździć.Gdyby zastosować Twój pomysł z najtańszym olejem i płukanie nim różnice zaczynają być dużo mniejsze.Żeby było jasne, też jestem podobnego zdania że nie należy przesadzać w drugą stronę ale myślę że jest to ciekawa metoda na to żeby mieć w silniku czysto.Koszty są jakie są ale czas pokaże czy okaże się popularna i spadną koszty czy w drugą stronę będzie.

Napisano
Ja nie miałem z okrętowymi wcale. Ale mój wujek spędził w maszynowni parę lat (od 10 jest na emeryturze więc to nie są współczesn czasy).
Napisano

> Zresztą zobacz ile samochodów jeździ po świecie

> i nikt nie płucze silnika.

Ty to masz wiedzę boje_sie.gif. Stwierdzasz to z całą oczywiście stanowczością ?

A po 10 takich płukaniach jak

> zapłacisz 10x160 zł=1600 zł kupujesz używany silnik w dobrym

> stanie lub remontujesz stary.

Uuuuuuuuuuuuu...1600 za cały motor w dobrym stanie ..fiu fiu.

Oceniasz stan na podstawie pewnie książki serwisowej

hahaha.gifhehe.gif...choć nie, pewnie popatrzysz okiem swym i już wiesz

> p.s. z tym to podobnie jak z Calgonitem do pralek. po 10 latach

> używania pieniądze co zapłaciłbyś za ten środek mógłbyś

> przeznaczyć na 2 nowe pralki

Co nie zmienia faktu że jak się ma w kranie wodę z dużą ilością kamienia kotłowego, to czy to czajnik, czy pralkę przepłukać można...a czy to będzie calgonit za 50 (zgaduję) złotych czy coś za 2 złote...to już zależy co kto lubi

Napisano

chociaż z drugiej strony jakby przeznaczyć te 160 zł na normalną wymianę oleju, przepłukać silnik na dystansie np. 1000 km i zrobić kolejną wymianę też nie byłby to głupi pomysł hmm.gif

Napisano

to podam Ci orientacyjne koszty silników (samochody którymi aktualnie jeżdżę): do Uno 1.0 można kupić już za 300 zł a olej wymieniam 2 razy do roku bo robię duże przebiegi. to po 2 płukaniach silnika mam mogę kupić silnik używkę grinser006.gif Scenic 1.6 widziałem już od 700 do 1000 zł. to 5 płukań silnika wink.gif Przy drogich silnikach można byłoby się zastanawiać Ale nikt nie jeździ jednym samochodem cale życie. Zazwyczaj szybciej blacha zgnije niż silnik się rozleci. Z tego co widzę to jak samochód się wyeksploatuje to idzie na handel, trafia jakiegoś dziadka, który jeździ do starości. A młodsi teraz samochody zmieniają jak rękawiczki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem, metoda znana i popularna i z powodzeniem praktykowana, co do kupowania silników, jak oceniasz jego stan techniczny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.