Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chińskie skutery

Featured Replies

Napisano

Witam , czy ktos może chiński skuter i jest z niego zadowolony. Nadchodzi po mału czas kiedy bede cos musiał kupić córce. Budrzet dajmy na to ok 3000 zł.Wiem, ze moge a to kupic za to chinola lub ew. węgierkiego keewaya. W tej cenie markowe uzywki beda już racej z przebiegiem 5-7 tyś km. i pare lat za soba. mam dylemat i nie wiem co zrobić, wiadomo, że wolałbym nówkę. Jak jest z awaryjnoscią tych skuterów. Może jest to tak jak z dawnym Daewoo gdzie psy wieszali ludzie którzy w zyciu tym nie jeździli a mieli najwiecej do powiedzenia. Jak sie okazało samochody całkiem OK nie odbiegajace awaryjnościa od innych.

Osoby które nie miały do czynienia z chinolami prosze o niekomentowanie.

Dzieki z góry.

Napisano

> Osoby które nie miały do czynienia z chinolami prosze o

> niekomentowanie.

To się tylko Josyp ze Swoim rometem odezwie. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> doloz troche i wez np. kymco nexxona

Żeby był na normalnych małych kołach to bym sie nie zastanawiał. ten poprostu wyglada paskudnie. A inny model kymco raczej w tej cenie nie bedzie.

Sąsiadma jakiegos Kymco juz chyba z 5 lat. Motorek naprawde fajny, ale dał za niego wtedy ponad 6 tys.

Napisano

Jesli ktos zna sie na mechanice, ma warunki i czas na naprawy, ma cierpliwosc i przeswiadczenie, ze kupno czegos co czasem jezdzi za 3000 zl to interes zycia...to tak, mozna sie szarpnac.

Ale corce? Nigdy! Wnuczce...wierze, ze bedzie warto.

Pozdrawiam!

P.S. 4 lata naprawialem skutery (incl. China).

Napisano

Ja w zeszłym roku o tej porze kupiłem nowe Kymco Agility 50 za 3600 (rocznik 2009), więc myślę że w tym roku rocznik 2009 powinieneś kupić koło tych pieniędzy, popytaj w kilku salonach bo to dobry sprzęt za normalne pieniądze.

Napisano

> Żeby był na normalnych małych kołach to bym sie nie zastanawiał. ten

> poprostu wyglada paskudnie. A inny model kymco raczej w tej

> cenie nie bedzie.

> Sąsiadma jakiegos Kymco juz chyba z 5 lat. Motorek naprawde fajny,

> ale dał za niego wtedy ponad 6 tys.

na duzych kolach latwiej sie prowadzi na "rownych" drogach a akurat ta konstrukcja jest wyjatkowo sprawdzona

Napisano

niedawno kupiłem ale mam niecałe 100km przejechane, ogólnie jakość plastików jest słaba (spasowanie) i czasem zdarzy się felerny egzemplarz (u markowych też zdarza się)

Napisano

Ależ proszę Cię bardzo...

Ujeżdżam chińczyka od zeszłych wakacji, w 3 miesiące zrobiłem ponad 6 tys bez awarii, skuter kupiłem za 2500 zł nówkę salonową i.... i jestem z niego zadowolony, bo to jedyny skuter który spełnił moje wymagania, ale do rzeczy.

to mój skuter na PJ

Skuter posiada silnik czterosuwowy (4T), chłodzony powietrzem, kopia silnika hondy Dax (stosowany obecnie również w motorowerach Romet, Łoś, GB Motor i innych chińskich) który pracuje bardzo fajnie, nie jest mocny, ale do napędu mego skutera, który waży 75kg w pełni gotowy do jazdy, jest wystarczający (z wieloma 4T skuterami wyścig wygrywałem), spalanie na poziomie 1,5-1,8 litra na setkę jest wynikiem efektownym, przy czym skuter ten nie posiada żadnych blokad. Części są ogólnodostępne, i za grosze, niemniej jeszcze nie musiałem żadnych kupować... skuter jeździ bezawaryjnie

Co do wyglądu to przypomina stare motorowery i nie ma zbędnych plastików, na czym mi bardzo zależało, nie wygląda jak coś nowego, przez co czasami wzbudza zainteresowanie na drodze, ale nie martwię się o to, że ktoś na nim będzie chciał oko (lub rękę) zawiesić na dłużej

Jednakże nie polecam go dla kobiet, gdyż posiada, w prawdzie bardzo prostą, ale manualną skrzynię biegów (4 biegi) i z tym może być mały problem... jednakże jest droższa o jakieś 200-300 zł wersja Quest Classic, która ma już półautomat i więcej plastików

Co do napraw... hm... proste jak budowa cepa, jedyne co wykonywałem sam to wymiana filtra powietrza (kilka minut pracy z dwoma śrubkami) oraz olej (30 zł za butelkę, wymiana co 1500-2000 km), z racji tego że to czterosuw, to tankuje się tylko paliwo smile.gif

ogólnie polecam go za bezawaryjność, prostotę, nietypowość itp, ale nie dla kobiety ze względu na manualną skrzynie biegów (chociaż znam dziewczyny które sobie z tym radzą) i niską cenę, podkreślam, kupiłem nowego za 2500 zł

jak coś jeszcze chcesz wiedzieć o chińczykach i polakach na chińskich częściach pisz

Napisano

> to mój skuter na PJ

Ale Cię jakiś szczeniak dojechał w komentarzach hehe.gif

A jak toto jeździ? Bo brzydkie jak dupa słonia, ale może warto?

Napisano

> Ale Cię jakiś szczeniak dojechał w komentarzach

> A jak toto jeździ? Bo brzydkie jak dupa słonia, ale może warto?

no fakt, dawno nie byłem na PJ i nie widziałem... i fakt, machnąłem się z nazwą modelową..., a jeździ... hm... dość żwawo, biorąc pod uwagę że ma niedużą masę, wąskie kółka i nie zablokowany silnik w serii (osobiście zamykałem licznikowe 70 km/h a nawet raz przekręciłem nieco licznik)

wszystko w nim jest manualne, więc palił mi nawet w największe mrozy... ma starter nożny i elektryczny

nie mój filmik ale o nim

i mój z palenia gumy (piasku)

skuter ten występuje w trzech odmianach kolorystycznych:

czarny, czerwony i niebieski (te dwa mają więcej malunku, co widać na filmie, czarny ma widelec srebrny)

co do tego jak to jeździ zapraszam się przejechać

a co do wyglądu może wersja Classic Quest Classic

jedyny fakt jest taki, że są one mało popularne, ale mają części z innych więc można robić co się chce (łącznie z silnikiem 125ccm)

ps. ta aukcja co podał ten młodzik w komentarzu to firmy u której kupiłem skuter i jeżdżę dokładnie tym z fotek

Napisano

Eeee..przecie to nie skuter tylko moped 270751858-jezyk.gif Zestaw wskaźników ma "szalony", zwłaszcza ten obrotek do 12 tys zeby.GIF

Napisano

> Eeee..przecie to nie skuter tylko moped Zestaw wskaźników ma

> "szalony", zwłaszcza ten obrotek do 12 tys

i powiem Ci, że bez problemu się wkręca na te obroty smile.gif a na prostej na 2-gim biegu miałem kiedyś coś koło 11 tys (prędkość około 50 km/h)

Edit: i raczej nie moped, bo pedałów nie ma smile.gif

do autora, looknij jeszcze w Rometa (ogar 900) i GB Motor, lub chopera Łoś (wszystko ten sam silnik, i polska produkcja reszty)

Napisano

Żeby był na normalnych małych kołach to bym sie nie zastanawiał. ten

> poprostu wyglada paskudnie. A inny model kymco raczej w tej

> cenie nie bedzie.

> Sąsiadma jakiegos Kymco juz chyba z 5 lat. Motorek naprawde fajny,

> ale dał za niego wtedy ponad 6 tys.

W tej samej cenie jest Agility. Ma 12-ki.

Emocji nie wzbudza, ale sie nie psuje. ok.gif

Napisano

> Dlaczego chińczyki dodają do swoich wynalasków wyświetlacz biegów a

> japończyki tego nie mają?

nie mam pojęcia... ale przydatne to jest smile.gif

Napisano

> To się tylko Josyp ze Swoim rometem odezwie.

a pewnie, ze nie omieszkam sie nie ozwac

skutera co prawda nie mialem chinskiego, ale jesli opinie wszechwiedzacych sa tak samo prawdziwe jak w stosunku do chinskich motocykli to mozesz brac w ciemno, a sprzecik bedzie maxymalnie bezawaryjny (przy zalozeniu, ze sie go samemu serwisuje, ewentualnie oddaje na przeglady do serwisu - czego osobiscie nie polecam, bo sa stosunkowo drogie jak na zakres wykonanych prac, chociaz i tak ponad dwukrotnie tansze niz w przypadku firm markowych) grinser006.gif

Napisano

> nie mam pojęcia... ale przydatne to jest

Nie mają??

Nowe motocykle wyposażone są już w wyświetlacz biegów. Dziwne, że do skuterów wynalazek ten jeszcze nie dotarł...

Wyświetlacz biegów to przydatna rzecz smile.gif Bardzo często zdarzało mi się "wrzucać" siódemkę spineyes.gif

Szczególnie przydatne podczas jazdy w mieście.

Napisano

> Kymco agility 4500

> chińskie X - 2500

> duza różnica

bierz kymco 3800 stoją na allegro

link

tutaj ja na kymco agility city całkiem fajny i wygodny sprzęt smile.gif

DSC02041.JPG

Napisano

> Nie mają??

> Nowe motocykle wyposażone są już w wyświetlacz biegów. Dziwne, że do

> skuterów wynalazek ten jeszcze nie dotarł...

> Wyświetlacz biegów to przydatna rzecz Bardzo często zdarzało mi się

> "wrzucać" siódemkę

> Szczególnie przydatne podczas jazdy w mieście.

pokaz mi japonskie moto, ktore maja wyswietlacz biegow, niewiele ich znajdziesz

Napisano

> pokaz mi japonskie moto, ktore maja wyswietlacz biegow, niewiele ich

> znajdziesz

gladius zlosnik.gif

Napisano

Jeżdżę Agilitką. Bardzo spokojny skuter. Bez awaryjny, cichy, oszczędny a wyniki spalania poniżej 2l/100 mówią same za siebie. Ja go wybrałem za wygodę i silnik, który nie robi szału(bo nie robi) a jest bezobsługowy i pozwala mi na nieprzerwaną jazdę z prędkością jak narazie 65km/h bo odblokowałem przekładnię. Ale mam w planach wymianę dyszy na większą, którą dołączył mi producent oraz wymianę modułu. Chcę tę granicę jeszcze przesunąć dalej tak, żeby te 72-75 śmigał bez stękania, optymalnie.

A i szczególną uwagę zwróciło na mnie oparcie pod plecy co żaden skuter nie ma i jakby nie patrzeć wybrałem go też z tego powodu. Nie wyobrazam sobie jazdy bez tego oparcia, baa nawet nie złozyłem go ani razu.

Z wad mogę wymienić bak który jest za mały mieści nieco ponad 5l benzyny co nie pozwala na długie dystanse a takie preferuję. Przydał by się tak z 8l to juz był bym zadowolony bo nudzi strasznie tankowanie co 250-270km. Ale juz niedługo przesiadka na motocykl więc sikam na togrinser006.gif.

Aha jedynymi moimi kosztami dod. wynikajacymi z eksploatacji były oleje i nic po za tym. Jeszcze nawet do świecy nie zaglądałem...nawet nie wiem jaka tam jest shhh.gif.Ale narazie mam mały przebieg nieco ponad 6kkm. Jak zrobię nim z 25kkm wtedy bedę polecał na 100% ten sprzęt.

Pewnie wyprzedają roczniki i napewno kupisz taki za 3kzł. Sam widziałem za 2,8kzł

Jechałem Kingwayem Colibrem i całość drży wibruje tudzież dzwoni a hamując awaryjnie zastanawiałem się czy aby napewno wyhamuję bo hamulce są ale...no właśnie...słabe

Napisano

> nieliczny wyjatek ........

Bardzo dużo jest takich motocykli smile.gif

Teraz w niektórych klasach jest to standard.

Nie wymienię Ci w tej chwili konkretnych modeli, ale jeśli trzeba to mogę poszukać:)

Napisano

> Przydał by się tak z 8l to juz był bym zadowolony bo nudzi

> strasznie tankowanie co 250-270km. Ale juz niedługo przesiadka

> na motocykl więc sikam na to.

a Ty myslisz, ze motocykl to co ile bedziesz tankowal?

Napisano

> a Ty myslisz, ze motocykl to co ile bedziesz tankowal?

Słuszna uwaga palacz.gif

Motocykl może mieć pojemność zbiornika paliwa rzędu 18 litrów... ale co z tego, skoro cholera żre 6l/100km spineyes.gif

Napisano

> Kymco agility 4500

> chińskie X - 2500

> duza różnica

Jest roznica i nie wynika ona z niczego.

Natomiast z cena za Agility nieco przesadziles.

Ten skuter kosztuje 4200, czasem mozna trafic taniej.

Napisano

jak jezdze na maxa to co 430km, a jakbym sie toczyl emerycko to jest szansa na ponad 600km grinser006.gif

Napisano

> jak jezdze na maxa to co 430km, a jakbym sie toczyl emerycko to jest

> szansa na ponad 600km

no dobra, pomijamy rometa hahahaha

Napisano

Jak najrzadziej i jak najwięcej na jednym baku przejechać palacz.gif

Ponadto nie szukam kosiarki tylko czegoś co ma trochę momentu i jest bardziej kulturalnego a nie tylko "yyyyyynnn" i żeby toto pojechało to musi koniecznie wejść w zakres 6-11tyś...bo jazda poniżej nie ma sensu a i paliwa spali więcej bo dusimuy silnik i nie korzystamy z jego optymalnego zakresu użytecznych obrotów. Ok wiem, ze wystarczy już 3,5tyś żeby był odjazd ale bardziej rozchodzi mi się o to żeby nie piłować dziada żeby zaczął jechać.

Wracając do tematu jak agility za drogie to jak dla córki zadowoli się pewnie każdym skuterem a pewno jej posłuzy długo bo kobiety bardziej szanują i jeżdżą ostrożniej więc minie kupa czasu nim coś wysiądzie w nim.

Napisano

> Jak najrzadziej i jak najwięcej na jednym baku przejechać

> Ponadto nie szukam kosiarki tylko czegoś co ma trochę momentu i jest

> bardziej kulturalnego a nie tylko "yyyyyynnn" i żeby toto

> pojechało to musi koniecznie wejść w zakres 6-11tyś...bo jazda

> poniżej nie ma sensu a i paliwa spali więcej bo dusimuy silnik i

> nie korzystamy z jego optymalnego zakresu użytecznych obrotów.

> Ok wiem, ze wystarczy już 3,5tyś żeby był odjazd ale bardziej

> rozchodzi mi się o to żeby nie piłować dziada żeby zaczął

> jechać.

> Wracając do tematu jak agility za drogie to jak dla córki zadowoli

> się pewnie każdym skuterem a pewno jej posłuzy długo bo kobiety

> bardziej szanują i jeżdżą ostrożniej więc minie kupa czasu nim

> coś wysiądzie w nim.

jak chcesz jezdzic ponizej 6 krpm to raczej duzego wyboru nie bedziesz mial ... chyba ze cos z armatury

Napisano

> jak chcesz jezdzic ponizej 6 krpm to raczej duzego wyboru nie

> bedziesz mial ... chyba ze cos z armatury

XX daje radę ok.gif

Napisano

> XX daje radę

hayka pewnie tez, podobnie jak XJR, FJR, Bandit 1250 i inne ale to nie sa sprzety dla poczatkujacego

Napisano

> jak chcesz jezdzic ponizej 6 krpm to raczej duzego wyboru nie

> bedziesz mial ... chyba ze cos z armatury

Co to jest "armatura"? niewiem.gif

Napisano

A ile dziennie robisz kilometorw? Jak sobie taka maszyna poradzi ze 110kg+ czlowiekiem? Latwojest ten skuter odblokowac? Jakie sarzeczywiste koszty uzytkowani?

Dzieki za odpowiedzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> odpuść sobie albo lepiej kup córce simsona

Cały problem w tym, ze taki simson ma 15-20 lat a jest nie duzo tanszy od chinczyka. Nie ukrywam, ze i ja bym od czasu do czasu tym skuterem pojeździł.

Napisano

> Cały problem w tym, ze taki simson ma 15-20 lat a jest nie duzo

> tanszy od chinczyka. Nie ukrywam, ze i ja bym od czasu do czasu

> tym skuterem pojeździł.

to sam sobie odpowiedziałeś

Napisano

> to sam sobie odpowiedziałeś

obawiam się, że przy takim 15-20 letnim simsonie będzie więcej pracy niż przy takim nowym chińczyku, podkreślam że mój zrobił 6000 km bez awaryjnie, a znam osoby, co Rometami Ogarami 900 (ta sama konstrukcja tylko plastiku więcej) zamykają 20-30 kkm bez remontu i awarii ;p a w takim simsonie to na start byłoby parę rzeczy do zrobienia, do tego dwusuw i olej trzeba dolewać itp... nie żebym był przeciwnikiem simsonów, bo jeździłem takim... ale przy obecnych skuterach wyglądają i chodzą jak dziadki... a i są wolniejsze, nawet od mojego (4T)

Napisano

> Witam , czy ktos może chiński skuter i jest z niego zadowolony.

> Nadchodzi po mału czas kiedy bede cos musiał kupić córce.

> Budrzet dajmy na to ok 3000 zł.Wiem, ze moge a to kupic za to

> chinola lub ew. węgierkiego keewaya. W tej cenie markowe uzywki

> beda już racej z przebiegiem 5-7 tyś km. i pare lat za soba. mam

> dylemat i nie wiem co zrobić, wiadomo, że wolałbym nówkę.

Po doświadczeniach z chińćzykiem powiem Ci że nie warto. Choć nie lubię kupować niczego używanego, to już wiem, że znacznie lepszym wyjściem jest kupienie używanego skutera uznanej marki. Sprawdź dobrze czy nie miał żadnych przygód i będziesz bardziej zadowolony niż z chińćzyka. Z bratem mieliśmy chińskiego Kingway Yaroxa. Największe jego wady wynikały z oszczędnosci materiałowych w fabryce:

- mizerna jakość plastików. To jak są zmontowane to pół biedy - najgorsze, że one były takiej "wysokiej" jakości, że wokół wszystkich mocowań pękały, a niektóre w końcu zaczęły odpadać (np. przedni błotnik odpadł w trakcie jazdy wskutek wstrząsu po najechaniu na dziurę). Po 2 latach przy wsiadaniu i podczas jazdy po nierównościach cały skuter trzeszczał.

- kiepskie opony - jazda na nich po mokrym nie należy do bezpiecznych

- felgi łatwo się krzywiły

- bardzo szybko przerdzewiał wydech (skuter miał chyba z 5000 km jak go sprzedawaliśmy)

- z czasem zaczęło opadać podczas jazdy prawe lusterko

- reflektory świecące w powietrze

W sumie jak to ma być dla kogoś kto nie jeździł skuterem i będzie się na nim uczył, to taki chińczyk to może i dobry pomysł - jak się uszkodzi to mniej boli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.