Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liczniki SX i temperatura

Featured Replies

Napisano

Mogłby mi ktoś powiedzieć, na której kresce powinna być wskazówka od temperaturki w licznikach od SX? Chodzi mi o tę optymalną temperaturę.

Bo raz jak wróciłem ze szkółki to tak miałem:

f_1ia4o7agm_303037b.jpg

A innym razem poniżej pierwszej dłużej cieńszej. I nie wiemgdzie ta optymalna jest.

Napisano

w tej chwili pokazuje 80*C, gruba kreska powyżej oznacza 90*C

każda kreska jest co 5*C

Napisano
  • Autor

> w tej chwili pokazuje 80*C, gruba kreska powyżej oznacza 90*C

> każda kreska jest co 5*C

czyli powinno być na tej grubej kresce?

Napisano

> czyli powinno być na tej grubej kresce?

tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak

yh... to ile się musi grzać!

Jeszcze nigdy mi nie sięgło do tamtej kreski. A miałem osłonę na atrapie, termostat nowy... no nie wiem czemu nie mogę osiągnąc tej tempertury.... eh...

Napisano

> yh... to ile się musi grzać!

> Jeszcze nigdy mi nie sięgło do tamtej kreski. A miałem osłonę na

> atrapie, termostat nowy... no nie wiem czemu nie mogę osiągnąc

> tej tempertury.... eh...

To Twoje jedyne zmartwienie? masz problemy jak baba w ciąży. Ogrzewanie działa? jak działa to git, nie przegrzewa się?-nie.. więc sie nie przejmuj

Napisano

Zakładając że wszytsko masz sprawne wiele zależy od termostatu właśnie. Jeden "zaskakuje" przy 80*C, inny przy 98*C. Jednak w Twoim wypadku smiało mozna powiedzieć, że silnik jest niedogrzany.

Napisano
  • Autor

to nie dobrze, ze jest niedogrzany...

Ale już chyba nic się nie da zrobić....eh trudno.

Napisano

mnie termostat otwiera się przy niemal 100*C

może masz nowy, ale się zbyt wczesnie otwiera jak wyżej ktoś napisał

po wymianie termostatu w moim na zimę nie zakładałem nic na grilla, czy też w kratkę w zdezraku

przy -20*C się zagrzał, dłużej to trwało, bo pod maskę wpadało zimne powietrze i trzymał 90*C

może się już nowy termostat nie domyka, bo jest felerny

moze czujnik temperatury w Twoim aucie ma inny zakres niż w SX?

Napisano
  • Autor

> To Twoje jedyne zmartwienie? masz problemy jak baba w ciąży.

> Ogrzewanie działa? jak działa to git, nie przegrzewa się?-nie..

> więc sie nie przejmuj

może to i drobiazg, ale nie wiem, czy wiesz czym skutkuje niedogzanie silnika przez dłuższy czas.

P.S to nie moje jedyne zamrtwienie, ale o tych poważnych, wolę nie myśleć...

Napisano

niedogrzany silnik może paść ofiarą zjawiska zaciskania tulei - gorący tłok i wychłodzona tuleja cylindra nie popracują zbyt długo ze sobą, ale te 10*C różnicy nie powinno być aż tak tragiczne w skutkach

tak czy siak, trzeba to sprawdzić i założyć inny termostat albo czujnik z SXa jeśli jest inny

Napisano
  • Autor

właśnie dletego pytałem, gdzie powinna być optymalna temperatura, bo nie mam pojęcia i ile jest niedogrzany silnik... ale jak to jest te 10*C to tak jak piszesz, nie powinno być to szkodliwe... dzięki za info.

EDIT

Jak to sprawdzić?

Napisano

jak to jak, napisałem Ci, albo termostat, albo czujnik

idziesz do sklepu i prosisz o czujnik do wskaźnika do swojego i do SXa i siędowiesz, czy to to samo, w razie czego kup czujnik i kiedy nie pomoże, to termostat, wg mnie na gwarancji, jeśli masz rachunek i nie minął rok, ale skoro ten jest nie teges, to kup lepiej inny

Napisano

u mnie w trasie okolice 85*C i więcej nie da rady ok.gif

Napisano
  • Autor

może i czujnik..

A może to wina innej skalki temperatury... może źle odczytuje i może jest dobra temperaturka...

No dobra. Spróbuje tak jak mówisz.. od czujnika.

Napisano

> Mogłby mi ktoś powiedzieć, na której kresce powinna być wskazówka od

> temperaturki w licznikach od SX? Chodzi mi o tę optymalną

> temperaturę.

> Bo raz jak wróciłem ze szkółki to tak miałem:

> A innym razem poniżej pierwszej dłużej cieńszej. I nie wiemgdzie ta

> optymalna jest.

dobrze jest - 80 stopni to w sam raz dla tego silnika.

byleby podczas jazdy nie spadała poniżej to będzie dobrze

czujniki temperatury też nie są idealne i mają jakiś tam niewielki rozrzut wiec bym się nie przejmował tym.

pozdr

Napisano
  • Autor

o! o takiej odpowiedzi oczekiwałem. Czyli jest ok i się nie przejmować, chyba, że się niżej zatrzymywać będzie...

Napisano

u mnie optymalną temperaturę na trasie łapie 93-95 stopni i tak się utrzymuje. W korku potrafi skoczyć na 100-105 stopni i wtedy wentylator się załącza. Czujnik mam założony od Fiata CC. W twoim przypadku może być winny czujnik. A stojąc w korku nie wchodzi Ci wskazówka momentalnie do 100 stopni? Bo u mnie chwila wskazówka idzie do góry i słychać wentylator wink.gif

Napisano
  • Autor

a nie zwróciłem uwagi, kiedy włącza się wentylatorek... ale ja zbytnio nie mam korków po drodze... crazy.gif

Alee postaram się zwrócić uwagę kiedy włącza się... czy wchodzi na 100... a jak szybko wchodzi to co?

Napisano

> może i czujnik..

> A może to wina innej skalki temperatury... może źle odczytuje i może

> jest dobra temperaturka...

czujnik? wg mnie nie ma różnicy pomiędzy czujnikiem zwykłym a SX. opieram to stwierdzenie na podstawie odczytów temperatury silnika w zwykłych zegarach i po zmianie - w SX-owych. 90* tu i tam wskazuje bezproblemowo. termostat VERNET u mnie działa w ten sposób, że na zimno wskazówka osiąga ~95* a następnie leci w dół na ~80* i w końcu stabilizuje się w okolicach dziewięćdziesiątego stopnia biglaugh.gif

co do odczytów - tak jak koledzy piszą - grubsza pozioma kreska to w SX-ie 90*.

ale: zauważyłem, że włączenie/wyłączenie świateł ma zauważalny wpływ na wskazanie: wyłączenie reflektorów powoduje minimalny ruch wskazówki w dół, włączenie - odwrotnie... spineyes.gif to normalne? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy od dokładności czujnika

dla mnie trzymałeś 11 minut włączony samochód?!

hmmm.... Pomyślmy...

Ja jadę max 12minut, nie stoję w korkach. Średnia v=80km/h. czyli generalnie nagrzewa się autko jak w trasie - wolniej. Może jakbym stał więcej w kurkach to by się nagrzał szybciej... Jedynie gdzie stoję to na jednych światłach ok. 2-4minutki i to na zimnym silniku. To akurat wskazówka podnisie się do dugiej cienkiej... w ciepłe dni.

Napisano

> dla mnie trzymałeś 11 minut włączony samochód?!

27 I 2010 icon_rolleyes.gif

Napisano

> (...)

> ale: zauważyłem, że włączenie/wyłączenie świateł ma zauważalny wpływ

> na wskazanie: wyłączenie reflektorów powoduje minimalny ruch

> wskazówki w dół, włączenie - odwrotnie... to normalne?

Nie - to nie jest normalne.

Nie masz dobrego styku na kablu masowym od akumulatora.

Dokładniej jakieś 20 - 30cm od klemy na kablu masowym zaciśnięte jest oczko przykręcone do karoserii

(tu właśnie brak styku - ale raczej pomiędzy tym oczkiem a kablem - w miejscu zaciśnięcia)

Dalej przewód idzie do skrzyni biegów.

Możesz też wykonać dodatkowe połączenie pomiędzy masą silnika a masą karoserii odpowiednio grubym przewodem.

pozdr

Napisano

> Nie - to nie jest normalne.

> Nie masz dobrego styku na kablu masowym od akumulatora.

podejrzewałem jakieś połączenie, tyle, że w samych zegarach...

> Dokładniej jakieś 20 - 30cm od klemy na kablu masowym zaciśnięte jest

> oczko przykręcone do karoserii

> (tu właśnie brak styku - ale raczej pomiędzy tym oczkiem a kablem - w

> miejscu zaciśnięcia)

trzeba będzie sprawdzić waytogo.gif

> Dalej przewód idzie do skrzyni biegów.

tego połączenia jestem pewny na 125% - oczyszczone, dokręcone i potraktowane wazelinką techniczną bezkwasową waytogo.gif

Napisano

Hmm,najlepiej nie zmieniać na SX i mieć tylko kontrolkę,wtedy czego oczy nie widzą ...... alien.gif

Przyjda upały będzie w sam raz.

Napisano

> Hmm,najlepiej nie zmieniać na SX i mieć tylko kontrolkę,wtedy czego

> oczy nie widzą ......

> Przyjda upały będzie w sam raz.

Ja bym nie powiedział... To dosyć ważny wskaźnik i dzięki niemu można ocenić ewentualną niesprawność układu chłodzenia ok.gif Poza tym wiadomo kiedy już można wyciskać z silnika siódme poty grinser006.gif

Napisano

> no, bo przeca na zimnym 5tyś zdrowiej nie osiągać, tak?

Nie ma jakiejś jedynej słusznej granicy, której nie wolno przekraczać zanim silnik się nagrzeje grinser006.gif W każdym razie zanim osiągnie właściwą temperaturę pracy lepiej powstrzymać się przed ostrym pałowaniem jeśli chce się żeby silnik pojeździł jak najdłużej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma jakiejś jedynej słusznej granicy, której nie wolno przekraczać

> zanim silnik się nagrzeje W każdym razie zanim osiągnie

> właściwą temperaturę pracy lepiej powstrzymać się przed ostrym

> pałowaniem jeśli chce się żeby silnik pojeździł jak najdłużej

na zimno go niepałuje. Generalnie stram się biegi zmieniać tak do 4tysi, ale jak go cisne....

No w końcu chcę, zeby jeszcze dłuuuugo posłużył mnie ten wóz i silniczek smile.gif

Napisano
  • Autor

I tu się wiatrak włącza... Akurat wstawiałem samochód do garażu i okienko miałem otwarte, usłyszłem wiatrak i fuuu za telefon i pstryk!

Dobrze to czy źle?

f_2ish77gbm_c7e6977.jpg

Napisano

> I tu się wiatrak włącza... Akurat wstawiałem samochód do garażu i okienko miałem otwarte, usłyszłem

> wiatrak i fuuu za telefon i pstryk!

> Dobrze to czy źle?

Powinien w okolicach środkowej grubej kreski się włączać.

Coś czuje że masz wskazówkę nieco przestawioną na wskaźniku.

Stąd te wskazania.

pozdr

Napisano

zadajesz pytanie retoryczne, czy na prawdę nie wiesz?

skoro piszemy, że 80 to moze być za nisko, a przy 75 włącza się wentylator, to chyba wiadomo, że źle

powinien się włączać przy ponad 100, a przynajmniej w większości aut tak jest

Napisano
  • Autor

i co z tym zrobić?

A i nie wiem czy to ważne, ale wskazówka na starcie jest poniżej pierwszej grubej kreski...

Napisano

> i co z tym zrobić?

> A i nie wiem czy to ważne, ale wskazówka na starcie jest poniżej pierwszej grubej kreski...

No to już znasz odpowiedz na swoje pytanie. Wskazówkę masz za nisko obróconą sick.gif

Ściągnij ją i na nowo włóż tylko trochę wyżej.

Napisano
  • Autor

o żesz.... trochę rozbierania jest oslabiony.gif eh...

No dobra, będę zdejmował licznik to przy okazji poprawi i to...

Dzięki wielkie!

Napisano

> o żesz.... trochę rozbierania jest eh...

> No dobra, będę zdejmował licznik to przy okazji poprawi i to...

> Dzięki wielkie!

nagrzej auto tak aby się włączył wentylator chłodnicy i w momencie jego pracy załóż wskazówkę tak by była nieco powyżej środkowej grubej kreski.

pozdr

Napisano
  • Autor

a jak będzie zimny to nie mogę dać na pierwszą grubą?

A po za tym zanim to rozbiorę to silnik zimny już będzie...

Napisano

> a jak będzie zimny to nie mogę dać na pierwszą grubą?

> A po za tym zanim to rozbiorę to silnik zimny już będzie...

nie

rozbierz zegary

zdejmij wskazówkę

podłącz zegary

zapal auto i czekaj aż się nagrzeje.

pozdr

Napisano

> a jak będzie zimny to nie mogę dać na pierwszą grubą?

A skąd będziesz wiedział, że jak będzie zimny to będzie pokazywał taką temperaturę, jaka jest na pierwszej kresce w danym momencie??

> A po za tym zanim to rozbiorę to silnik zimny już będzie...

Wyjmij i rozbierz licznik wcześniej ok.gif

Napisano
  • Autor

ło kurde! to przecież chwile potrwa zanim się rozgrzeje... a ile paliwa....

No nic, się pomęczę...

Napisano

> ło kurde! to przecież chwile potrwa zanim się rozgrzeje... a ile paliwa....

> No nic, się pomęczę...

pad.gif

Wracasz sobie powiedzmy ze szkoły do domu. Masz nagrzany silnik. Gasisz. Wyjmujesz licznik - z rozebraniem i dostaniem się do wskazówki - max 5 minut. Odpalasz, czekasz na załączenie się wentylatora, i zakładasz wskazówkę tak jak mówi pawel_78 ok.gif

Myślisz, że ile paliwa spalisz przez ten czas? Nawet tego nie zauważysz pad.gif

Napisano
  • Autor

no i tak zrobię...

Dzięks Wam za pomocną dłoń.

Najważniejsze, że znam przeyczynę i wiem już jak zlikwidować problem smile.gif

Napisano

zestaw Ci wyjmę w poniżej minuty, odsuń mi tylko fotel na maksa i przygotuj imbus 4

dzisiaj dwa razy go wyciągałem hahaha.gif mam wprawę, haha

Napisano
  • Autor

Dobra miszczu, kiedy będziesz? zeby.GIF

Chociaż bardziej mi chodzi o to, że mi się nie chce takiej pierdoły robić...

Napisano

niby pierdoła, ale zawsze pokazuje mniej niż jest faktynicze

u mnie przy wyłączonym zapłonie wskazówka leży na ograniczniku, a po włączeniu wskakuje na 60, czyli minimalne wskazanie, mozesz na zimnym spróbować i tak ustawić wskazówkę, na zapłonie dać ją na 50 i zobaczyćco dalej

warto wiedzieć ile stopni masz w układzie chłodzenia

nienormalne jest w dzisiejszych autach, że wracają do kontrolki - niebieska = zimny; czerwona = zbyt gorący

a wskaźniki mają i tak sporą bezwładność i pokazują 90 w zakresie 80 - 100, żeby się nie przejmować takimi wahaniami

Napisano

U mnie też pomiar temperatury zatrzymywał się trochę ponad 60 *C. Uznałem, że to termostat.....po jego wymianie to samo. Pomiar temperatury termometrem laserowym obudowy czujnika pokazał 88*C. ...więc termostat trzyma w normie. Został tylko czujnik albo wskaźnik. Wymontowałem to ustrojstwo i zrobiłem pomiar cyfrowy. Dodałem do tego jeszcze temperaturę zewnętrzną. Teraz widzę konkretnie jaka jest faktyczna temperatura silnika.Foto wskaźnika w załączniku.

post-99480-14352507242403_thumb.jpg

Napisano

> U mnie też pomiar temperatury zatrzymywał się trochę ponad 60 *C. Uznałem, że to termostat.....po

> jego wymianie to samo. Pomiar temperatury termometrem laserowym obudowy czujnika pokazał 88*C.

> ...więc termostat trzyma w normie. Został tylko czujnik albo wskaźnik. Wymontowałem to

> ustrojstwo i zrobiłem pomiar cyfrowy. Dodałem do tego jeszcze temperaturę zewnętrzną. Teraz

> widzę konkretnie jaka jest faktyczna temperatura silnika.Foto wskaźnika w załączniku.

Kurcze świetnie Ci to wyszło, możesz powiedzieć na jakich gratach to zrobiłeś, co i jak dokładnie? Bo chciałem sobie zrobić coś takiego tylko do temp. oleju.

Napisano

Faktycznie super bejer,myśle że jakbyś zapodał jakiś manual było by świetnie bo znając życie wielu będzie chętnych. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

jakiegoś manuala dasz... pomysł fajny.

A w nocy nie za ostro po gałach daje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.