Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont silnika - jakie koszty?

Featured Replies

Napisano

Teść uparł się, że chce remontować silnik w swoim Fordzie Fiesta z '94 roku.

Silnik benzynowy 1.4 z jednopunktowym wtryskiem paliwa.

Chciałem się dowiedzieć jaki jest przypuszczalny koszt regeneracji głowicy, szlifowania wału i cylindrów oraz dobór tłoków i panewek.

Może ktoś z Was ma styczność z tego typu sprawami i może określić mniej więcej jaki jest koszt takich zabiegów.

Napisano

polecam www.fiestaklubpolska.pl/forum

poza tym jeszcze najprawdopodobniej wymiana wałka rozrządu bo się chyba w tych silnikach wyciera...

Napisano

Wez kup na allegro silnik za 500zł i po klopocie. Szkoda kasy na remont bo pewnie wyjdzie 2 x tyle.

Napisano

> Wez kup na allegro silnik za 500zł i po klopocie. Szkoda kasy na

> remont bo pewnie wyjdzie 2 x tyle.

no a czy ten silnik z allegro bedzie wyraźnie lepszy od obecnego hmm.gif

Napisano

> no a czy ten silnik z allegro bedzie wyraźnie lepszy od obecnego

Chyba kazdy sprawny bedzie wyraznie lepszy od obecnego.

Niewidze sensu do auta wartego 3000zł ladowac w silnik 1000zł albo wiecej.

Napisano
  • Autor

> polecam www.fiestaklubpolska.pl/forum

> poza tym jeszcze najprawdopodobniej wymiana wałka rozrządu bo się

> chyba w tych silnikach wyciera...

Rejestrowanie. logowanie - nie chce mi się, dlatego pytam tutaj, niekoniecznie na przykładzie Fiesty, może być inny i podobny silnik, chodzi o przybliżone koszty.

Napisano
  • Autor

> Wez kup na allegro silnik za 500zł i po klopocie. Szkoda kasy na

> remont bo pewnie wyjdzie 2 x tyle.

Teść wychodzi z założenia, że chce wyremontować i koniec, poz a tym ma też trochę racji, co z tego, że kupi używany silnik jak dalej w sumie będzie miał to samo, bo przecież nie trafi na nówkę tylko jakiś zajechany.

Napisano

> Teść wychodzi z założenia, że chce wyremontować i koniec, poz a tym

> ma też trochę racji, co z tego, że kupi używany silnik jak dalej

> w sumie będzie miał to samo, bo przecież nie trafi na nówkę

> tylko jakiś zajechany.

Jego wybor co robi z pieniedzmi. Koszt uzywanego silnika to zaczyna sie od 300zł a za 600zł mysle ze kupi w dobrym stanie.

Napisano

> Chyba kazdy sprawny bedzie wyraznie lepszy od obecnego.

> Niewidze sensu do auta wartego 3000zł ladowac w silnik 1000zł albo

> wiecej.

To zależy, czy obecny silnik musi byc remontowany bo coś się wysypało czy ma spory przebieg i się po prostu zużył. Jak ze względu na zużycie to używka też może być w niewiele lepszej kondycji.

Napisano

A co jest temu silnikowi, jakie objawy?

Jak dużo twój teść jeździ rocznie?

Jak chciałem remontować swoje megane z 96 roku, to sam koszt części powyżej 1000zł (nie licząc roboty) wystarczająco mnie zniechęcił.

Kupiem używany silnik z rozbitka za 600zł i nie to auto wink.gif

Napisano

Robiłem remont x16xel w Astrze I. Razem ok. 2000zł. I raczej taniej nie wyjdzie, przy okazji okaże się, że np. sprzęgło już na wykończeniu i dojdą ze trzy stówki. Ekonomicznie nieopłacalne przy tej wartości samochodu.

Napisano

Zależy jaka wartość auta. Remont będzie o mniej więcej 75% droższy. Ja remontowałem w swoim bravolocie mimo niskiej wartości - poniżej 10kpln i planie zmiany auta, ale jego ogólny stan był idealny dlatego zadecydowałem robić. Z tego co wiem nowy właściciel nadal cieszy się autkiem. Koszt remontu wyniósł prawie 2kpln...

Napisano

> Zależy jaka wartość auta.

No ile taka Fiesta warta 2-3 tysiace.

Napisano

> No ile taka Fiesta warta 2-3 tysiace.

Kolego, pytają o koszt remontu. Jak znasz, to podaj, nie znasz, to nie nadawaj w koło jak zacięta płyta - kup kolejnego trupa i go reanimuj.

Ja kiedyś w uno też remontowałem silnik na 50% wartości auta i się opłaciło, bo samochodem jeździłem średnio odcinki po 300km i wiedziałem że dojadę.

Napisano

> Chciałem się dowiedzieć jaki jest przypuszczalny koszt regeneracji

> głowicy, szlifowania wału i cylindrów oraz dobór tłoków i

> panewek.

> Może ktoś z Was ma styczność z tego typu sprawami i może określić

> mniej więcej jaki jest koszt takich zabiegów.

Ja ci mogę podać tylko koszt remontu głowicy (planowanie, uszczelniacze, części) do Astry I, silnik 1,4 8 V - 520 zł. Robota koło 200 zł, reszta to części + planowanie. Ile by wyszło za całość nie wiem. Robiłem w styczniu.

Napisano

> Może ktoś z Was ma styczność z tego typu sprawami i może określić

> mniej więcej jaki jest koszt takich zabiegów.

To trochę pytanie z cyklu "jak długi jest kawałek sznurka".

Pytanie zasadnicze - CO trzeba zrobić.

Aby się tego dowiedzieć, trzeba zrobić "sekcję zwłok" pacjenta - wyjąć silnik i go zgodnie ze sztuką pomierzyć - sprawdzić wymiary cylindra, tłoków, pomierzyć czopy wału itd itd i wtedy będzie wiadomo CO trzeba robić bezwzględnie, co "nie zaszkodzi", a co jest fanaberią.

Silnik nie zużywa się równomiernie - w jednym np siądą kompletnie panewki a gładzie będą cacane, w drugim może być dokładnie na odwrót.

Do tego odpowiedz sobie na pytanie ILE ten silnik ma po remoncie przejechać - czy starczy np kolejne 100 kkm, czy też robisz założenie, że robisz ze sprzęta nówkę, koszta nie grają roli.

Koszta przeszlifowania cylindrów, montażu tłoków i pierścieni, remont głowicy (grzech nie ruszyć jak i tak masz na wierzchu) to IMO koszt wyjściowo OD 1500 pln mocno w górę (zakładam, że wyjmiesz, rozbierzesz, złożysz silnik sam, dobrze poszukasz klamotów w dobrych cenach, znajdziesz dobry warsztat do obróbki i nie zedrą z Ciebie skóry.

Cena "do" ?

Dychę w remoncie silnika też można utopić, ale to wariactwo.

Za 3-5 kpln da się już kompleksówkę zrobić, ale jeszcze nie na bazie nowych oryginalnych części.

CHOCIAŻ...

To stary silnik - może być i tak, że trafisz na jakąś "wyprzedaż" np tłoków na nadwymiar w ASO - może leżą i się kurzą na półce, więc wybawisz ich w ten sposób od problemu...

Napisano
  • Autor

W pełni się z Tobą zgadzam.

Teść jest starej daty i głównym problemem jest konflikt pokoleń czyli on się upiera żeby zrobić remont, bo samochód mu się podoba i się przyzwyczaił i inne tego typu fanaberie, a ja mu mówię, żeby pogonił strucla i nie ładował do niego już żadnej kasy tylko kupił sobie za 3000zł jakiegoś Cinquecento i miał święty spokój.

A samochód jest mu głównie potrzebny do jeżdżenia do pracy gdzie w jedną stronę ma góra 5km.

Czasami raz w roku wypuści się w dłuższą trasę.

I co?

I nie przegadasz.

On chce remont i do tego dowiedział się, że jakiś tam "majster" może go zrobić za 800zł.

No to jak mu powiedziałem, że 800zł to może w porywach kosztować sama porządna regeneracja głowicy to stwierdził, że gadam głupoty.

No i nie pogadasz.

Napisano

> No i nie pogadasz.

Nie Twoja kasa, nie Twój problem :-)

Najwyżej powiesz "a nie mówiłem?".

Natomiast co do koncepcji "reanimacji trupa", to wszystko zależy od baaardzo wielu czynników.

Wspomniane CC za 3 kpln niestety może być w zbliżonym stanie - coś sensownego zaczyna się od 10 kpln (mówię o klasie CC/SC/Matiz). Mając samochód który ZNASZ i wiesz, że np wydatek na kapitalkę to jedyny wydatek i dalej pojeździsz jeszcze jakiś czas bezinwestycyjnie rozważenie tej koncepcji może być całkiem słuszne.

No i są jeszcze wartości cenniejsze niż pieniądze - sentyment do auta chociażby.

W końcu jesteśmy tylko ludźmi :-)

Napisano

> Wspomniane CC za 3 kpln niestety może być w zbliżonym stanie - coś

> sensownego zaczyna się od 10 kpln (mówię o klasie CC/SC/Matiz).

> Mając samochód który ZNASZ i wiesz, że np wydatek na kapitalkę

> to jedyny wydatek i dalej pojeździsz jeszcze jakiś czas

> bezinwestycyjnie rozważenie tej koncepcji może być całkiem

> słuszne.

> No i są jeszcze wartości cenniejsze niż pieniądze - sentyment do auta

> chociażby.

> W końcu jesteśmy tylko ludźmi :-)

No własnie. Ja 1999r robiłem kapitalke w maluchu to nawet mechanik mi mówił, że się to nie opłaca ale ja wolałem wyłożyć kilka stów i mięć dalej swój samochód, który w rodzinie był od 1984r. No i jeszcze dzięki temu podwoiłem wartość samochodu. zlosnik.gif

Napisano

> No i

> jeszcze dzięki temu podwoiłem wartość samochodu.

Wartość księgową :-)

Napisano

> Wartość księgową :-)

teoretyczną grinser006.gif

PS jako ciekawostkę dodam, że remont silnika był robiony przy przebiegu 180 tyś (wcześniej przy 100 tyś robione były tylko panewki) cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.