Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obowiązek uodowodnienia zniżki AC

Featured Replies

Napisano

Ciąży na ubezpieczonym ? Nawet jeśli w tym samym towarzystwie ubezpieczenie ma od 3 lat, wcześniej rok w innym towarzystwie a wcześniej w tym samym co obecnie?

Napisano

> Ciąży na ubezpieczonym ? Nawet jeśli w tym samym towarzystwie ubezpieczenie ma od 3 lat???

Zależy od towarzystwa. Niektóre chcą, by im kwity pokazywać i takim dziękujemy. zlosnik.gif

W mBanku wpisuję ilość bezszkodowych lat, tanio wychodzi i to jest słuszny wybór.

Minusem mBanku jest to, że nie da się ubezpieczyć "od dziś", więc ostatnio musiałem się posiłkować Link4. Upusty na gębę, polisa od zaraz po opłaceniu np. kartą kredytową, ale wyszło 500zł drożej niż w mBanku.

Napisano

> Ciąży na ubezpieczonym ? Nawet jeśli w tym samym towarzystwie ubezpieczenie ma od 3 lat, wcześniej

> rok w innym towarzystwie a wcześniej w tym samym co obecnie?

Dlatego zawsze zbieram zaświadczenia o bezszkodowości. Na wszelki wypadek.

Wszystko zależy od OWU.

Napisano

> Ciąży na ubezpieczonym ? Nawet jeśli w tym samym towarzystwie ubezpieczenie ma od 3 lat, wcześniej

> rok w innym towarzystwie a wcześniej w tym samym co obecnie?

W przypadku ostatniej szkody musiałem przedstawić kwit, że od tylu i tylu lat mam AC i tyle zniżek, poszedłem do obecnego TU w którym auto jest 5lat ubezpieczone i poprosiłem o kwit.

Na ki czort to potrzebne było to nie wiem, bo auto od nowości u tego samego TU. niewiem.gif

Napisano

> Zależy od towarzystwa. Niektóre chcą, by im kwity pokazywać i takim dziękujemy.

> W mBanku wpisuję ilość bezszkodowych lat, tanio wychodzi i to jest słuszny wybór.

A nie jest tak, że na życzenie mBanku musisz udowodnić to co wpisałeś ?

Bo jak nie, to każdy może wpisać 99.

Napisano

> A nie jest tak, że na życzenie mBanku musisz udowodnić to co wpisałeś ?

> Bo jak nie, to każdy może wpisać 99.

wpisać pewnie każdy może ale jak przyjdzie do wypłacenia jakiejś szkody to wtedy sie zacznie weryfikowanie tego co podane przy zawieraniu umowy wink.gif

Napisano

> Zależy od towarzystwa. Niektóre chcą, by im kwity pokazywać i takim dziękujemy.

> W mBanku wpisuję ilość bezszkodowych lat, tanio wychodzi i to jest słuszny wybór.

I problem będziesz miał, gdy dojdzie do grubszej szkody.

Bo wtedy Ci sprawdzą szkodowość we własnym zakresie i przeczeszą Cię w zależności od zapisów w OWU.

Lepiej wiec mieć problem z głowy na wejściu, bo potem temat jest znaznie trudniejszy do odkręcenia.

Napisano
  • Autor

> Dlatego zawsze zbieram zaświadczenia o bezszkodowości. Na wszelki wypadek.

> Wszystko zależy od OWU.

A nie jest tak, że to towarzystwo powinno wystawić kwit po zakończeniu okresu ubezpieczenia / rezygnacji umowy ?

Napisano
  • Autor

> W przypadku ostatniej szkody musiałem przedstawić kwit, że od tylu i tylu lat mam AC i tyle zniżek,

> poszedłem do obecnego TU w którym auto jest 5lat ubezpieczone i poprosiłem o kwit.

> Na ki czort to potrzebne było to nie wiem, bo auto od nowości u tego samego TU.

No właśnie podobna sytuacja, miałem szkodę zdecydowałem się na naprawę. Cały czas to samo towarzystwo z przerwą roczną.

Napisano

> A nie jest tak, że to towarzystwo powinno wystawić kwit po zakończeniu okresu ubezpieczenia / rezygnacji umowy ?

Jeżeli masz tak w warunkach umowy ubezpieczenia, to pewnie tak. Ja jeszcze takiego OWU nie widziałem.

Wystawiają na żądanie.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz tak w warunkach umowy ubezpieczenia, to pewnie tak. Ja jeszcze takiego OWU nie

> widziałem.

> Wystawiają na żądanie.

> mar00ha

Cóż, nie pozostaje nic innego tylko pisać.

Napisano

> A nie jest tak, że to towarzystwo powinno wystawić kwit po zakończeniu okresu ubezpieczenia /

> rezygnacji umowy ?

Zrobi to bez marudzenia - jeśli poprosisz/zażądasz*.

* - niepotrzebne skreślić

Napisano

> A nie jest tak, że to towarzystwo powinno wystawić kwit po zakończeniu okresu ubezpieczenia /

> rezygnacji umowy ?

Obowiązku raczej nie mają. Ja zawsze żądam kwitu. Fakt, że więcej papieru do chomikowania, ale przynajmniej jakby co to wszystko mam na miejscu.

Napisano

> I problem będziesz miał, gdy dojdzie do grubszej szkody.

> Bo wtedy Ci sprawdzą szkodowość we własnym zakresie i przeczeszą Cię w zależności od zapisów w OWU.

Podaję bezszkodowość zgodnie z prawdą i dotąd nie było problemów z wypłatą odszkodowania, ani nie musiałem jak na razie samemu udowadniać tejże. Może mają swoje kanały do kontroli bezszkodowości? hmm.gif

> Lepiej wiec mieć problem z głowy na wejściu, bo potem temat jest znaznie trudniejszy do odkręcenia.

Tzn.?

Pozyskiwać kwity- jak?

Napisano

> Podaję bezszkodowość zgodnie z prawdą i dotąd nie było problemów z wypłatą odszkodowania, ani nie

> musiałem jak na razie samemu udowadniać tejże. Może mają swoje kanały do kontroli

> bezszkodowości?

Ty podajesz. Ale w tym kraju cwaniaczków którzy lubią mijać się z prawdą nie brakuje - trzeba mieć nadzieję, że będą jednak musieli skorzystać z "dobrodziejstw" ubezpieczenia a wtedy tak wesoło im nie będzie.

Napisano

> Ty podajesz. Ale w tym kraju cwaniaczków którzy lubią mijać się z prawdą nie brakuje - trzeba mieć

> nadzieję, że będą jednak musieli skorzystać z "dobrodziejstw" ubezpieczenia a wtedy tak wesoło

> im nie będzie.

No to przecież żałować ich nikt nie będzie... Nawet jak przejmuje się ubezpieczenie po kimś, to wylicza się składkę dla nowego właściciela i następuje korekta w zależności od posiadanych zniżek.

Napisano

> Podaję bezszkodowość zgodnie z prawdą i dotąd nie było problemów z wypłatą odszkodowania, ani nie

> musiałem jak na razie samemu udowadniać tejże.

Mam odwrotne doświadczenia :-)

> Może mają swoje kanały do kontroli

> bezszkodowości?

Mają.

> Tzn.?

> Pozyskiwać kwity- jak?

Jakiś czas temu (dość dawno) u "najlepszego ubezpieczyciela", a raczej "ubezpieczyciela" miałem ubezpieczone auto.

Od nowości, samochód 4 lata.

Jakieś było moje zdziwienie, gdy przy próbie odnowienia polisy na 5 rok "mądra pani" w oficjalnej placówce tegoż "ubezpieczyciela" stwierdziła, że "samochód przez ostatnie 2 lata nie był ubezpieczony, więc zniżków niet i co nam pan zrobi".

Wcześniejsze polisy nie zostały zaewidencjonowane, więc zażądano przedstawienia polis.

Aż na usta się ciśnie cytat:

"Polis chcą k...

A kto k... m... tyle lat polisy trzyma?!".

No ale jak przyjdzie co do czego, to jak udowodnisz ?

Typowy pat...

Napisano

> No ale jak przyjdzie co do czego, to jak udowodnisz ?

> Typowy pat...

Kiedyś zbierałem. Ale już od ładnych paru lat nie zbieram kwitów o bezszokodowości i ubepzieczam tam, gdzie nie chcą powtwierdzenie zniżek na papierze.

Jak gdzieś będą wymagać - odpukać - przy wypłacie z polisy, to zacznę się martwić.

Na razie mam takie zaległości i tylu ubezpieczycieli, że nawet nie chce mi się myśleć o tym smile.gif

Napisano

> No to przecież żałować ich nikt nie będzie... Nawet jak przejmuje się ubezpieczenie po kimś, to

> wylicza się składkę dla nowego właściciela i następuje korekta w zależności od posiadanych

> zniżek.

Ale przechodząc do innego ubezpieczyciela wcale tak być nie musi - i na tym "korzystają" cwaniaczki których cieszy oszustwo na 10zł.

Napisano

> Jak gdzieś będą wymagać - odpukać - przy wypłacie z polisy, to zacznę się martwić.

No ale wtedy masz już łapkę po łokieć w rzadkim kale :-(

Faktem jest, że temat, jeżeli masz u danego ubezpieczyciela polisę dłużej niż rok jest do wybronienia przed sądem, ale - sam wiesz, ile się bujałem z byle g..wnem...

Napisano

> Aż na usta się ciśnie cytat:

> "Polis chcą k...

> A kto k... m... tyle lat polisy trzyma?!".

np ja .... mam wszystkie od nowości poprzedniego auta, ale wiem, że jestem dziwny, plik w excelu ze wszystkimi tankowaniami, wydatkami i naprawami, segregator ze wszystkimi papierami z każdej naprawy ....

banan na twarzy faceta któremu to auto sprzedawałem ... bezcenny zlosnik.gif

Polisy i tak sobie zostawiłem, łącznie z fakturą za auto .... tak na pamiątkę zlosnik.gif

a wracając do tematu .... ubezpieczenie zawierałem na oświadczenie o bezszkodowym przebiegu dotychczasowego ubezpieczenia. Przy szkodzie, która likwidowałem z AC, poprosili o zaświadczenie od poprzedniego ubezpieczyciela - dostarczyłem i nie było problemów.

Napisano

> a wracając do tematu .... ubezpieczenie zawierałem na oświadczenie o bezszkodowym przebiegu

> dotychczasowego ubezpieczenia. Przy szkodzie, która likwidowałem z AC, poprosili o

> zaświadczenie od poprzedniego ubezpieczyciela - dostarczyłem i nie było problemów.

Ciekawe jakie są konsekwencje oświadczenia nieprawdy, bo w OWU np. PZU nie widzę. Czy tylko roszczenie o dopłacenie różnicy w składce czy problemy z wypłatą odszkodowania. hmm.gif

Napisano

> Ciekawe jakie są konsekwencje oświadczenia nieprawdy, bo w OWU np. PZU nie widzę. Czy tylko

> roszczenie o dopłacenie różnicy w składce czy problemy z wypłatą odszkodowania.

AC - pewnie wolna amerykanka. OC - sam wiesz, jaką moc prawna ma tu jakiekolwiek OWU zlosnik.gif

M.

Napisano

> AC - pewnie wolna amerykanka. OC - sam wiesz, jaką moc prawna ma tu jakiekolwiek OWU

W tytule mowa jest o AC. zlosnik.gif

edit: Hestia na przykład ma taki zapis:

Quote:

4. Jeżeli Ubezpieczający uzyskał zniżkę składki na

podstawie danych niezgodnych ze stanem rzeczywistym

lub utracił ją wskutek rezygnacji z ubezpieczenia jednego

lub więcej ryzyk objętych umową pakietową (zniżka

nienależna), Ergo Hestii przysługuje prawo żądania

dopłaty udzielonej zniżki wraz z odsetkami lub potrącenia

ww. kwoty z należnego odszkodowania.

Napisano

> Ciekawe jakie są konsekwencje oświadczenia nieprawdy, bo w OWU np. PZU nie widzę. Czy tylko

> roszczenie o dopłacenie różnicy w składce czy problemy z wypłatą odszkodowania.

Czytając OWU Benefii AC myślę, że na tej podstawie:

Quote:

Umowa ubezpieczenia

§ 8.

9. Umowa może być rozwiązana w drodze pisemnego wypowiedziana przez Towarzystwo ze skutkiem natychmiastowym w razie stwierdzenia rażących zaniedbań w zabezpieczeniu pojazdu albo w razie stwierdzenia, że Ubezpieczający lub jego przedstawiciel zataił przed Towarzystwem, informacje, o które Towarzystwo zapytywało przed zawarciem umowy.

innych nie znalazlem hmm.gif

Napisano

> Myślę, że masz rację. Ale w kilku innych OWU nie widzę takich zapisów, a jest np. to co cytowałem

> wyżej.

może wychodzą z założenia, że ludzie nie będa ich przy tym kantować, bo tylko sobie mogą szkodę zrobić w razie czego hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> może wychodzą z założenia, że ludzie nie będa ich przy tym kantować, bo tylko sobie mogą szkodę

> zrobić w razie czego

Jeśli tak to trochę lekkomyślne postępowanie. zlosnik.gif

Allianz na przykład, jeśli wierzyć ich OWU, dopuszcza przyznanie zniżek wyłącznie na podstawie zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia.

Napisano

> Jeśli tak to trochę lekkomyślne postępowanie.

> Allianz na przykład, jeśli wierzyć ich OWU, dopuszcza przyznanie zniżek wyłącznie na podstawie

> zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia.

jak pierwszy raz auto ubezpieczałem to właśnie w zdziwiło mnie to mocno, że nie chcieli zaświadczenia o bezszkodowości, ale to było 2004 roku teraz chyba dziwnym jest żądanie przy zawieraniu umowy takich zaświadczeń zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.