Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta od komornika

Featured Replies

Napisano

No właśnie jak to jest prawnie... niewiem.gif auto ma dowód rejestracyjny na osobę prywatną. Osoba ta za niezapłacone raty zostaje pozbawiona auta a komornik w imieniu banku je sprzedaje ...... Dostaje sie jakąś fakturę od banku/komornika ale oni nie sa właścicielami tego auta.... kto opłaci OC jesli to wygasło w międzyczasie i auto nie ma opłaconego ubezpieczenia.... no i jakie są potem problemy z przerejestrowaniem auta?

Napisano
  • Autor

> wtedy auto staje sięwłasnością banku.

Ale jak sie staje.... skoro dowód rejestracyjny nie jest na bank.

Napisano

> Ale jak sie staje.... skoro dowód rejestracyjny nie jest na bank.

A jak się ktoś staje właścicielem samochodu, jak ma umowę ale dowód na poprzedniego właściciela?

Tak samo. Idziesz z papierami do WK i przerejestrowujesz.

Napisano

poprzez komornika bank staje się nowym właścicielem samochodu w ramach długuok.gif

Napisano

> No właśnie jak to jest prawnie... auto ma dowód rejestracyjny na osobę prywatną. Osoba ta za

> niezapłacone raty zostaje pozbawiona auta a komornik w imieniu banku je sprzedaje

> jakie są potem problemy z przerejestrowaniem auta?

Ja kiedyś kupiłem auto sprzedane przez bank, samochód ten został zabrany właścielowi za niespłacone raty, i nigdy już tego nie zrobie, bo Polska to dziki kraj i żadne przepisy nieobowiązują. W moim aucie okazało się że został dodatkowo zajęty przez innego komornika, który nie miał prawa tego zrobić i później ja musiałem udowadniać ze nie jestem wielbłądem a komornikowi że nie miał prawa tego zrobić, wniosek-jeśli chcesz go kupić to sprawdź wszystko a nawet więcej bo później Ty będziesz musiał wszystko odkręcać a komornik będzie miał to w du....

Napisano

> No właśnie jak to jest prawnie... auto ma dowód rejestracyjny na osobę prywatną. Osoba ta za

> niezapłacone raty zostaje pozbawiona auta a komornik w imieniu banku je sprzedaje ......

> Dostaje sie jakąś fakturę od banku/komornika ale oni nie sa właścicielami tego auta.... kto

> opłaci OC jesli to wygasło w międzyczasie i auto nie ma opłaconego ubezpieczenia.... no i

żadnych problemów nie ma , ja tak kupiłem mojego espace ok.gif

komornik ma umowę podpisaną in blanco przez właściciela auta w celu dalszej odsprzedaży , do ubezpieczyciela wysyłasz faxem rozwiązanie umowy wraz z umowa kupna auta oraz potwierdzeniem sprzedaży komorniczej i po bólu ok.gif

wazne jest to by wysłać dokumenty do ubezpieczyciela jak najszybciej po zakupie auta ok.gif

w wydziale komunikacji tez bez problemów ok.gif

sprawdzić tez trzeba rejestr zastawów sądowych , czy przypadkiem komornik sądowy na aucie łapy nie trzyma , bo on sobie , a windykacja bankowa sobie nono.gif

Napisano

> żadnych problemów nie ma , ja tak kupiłem mojego espace

> komornik ma umowę podpisaną in blanco przez właściciela auta w celu dalszej odsprzedaży , do

> ubezpieczyciela wysyłasz faxem rozwiązanie umowy wraz z umowa kupna auta oraz potwierdzeniem

> sprzedaży komorniczej i po bólu

> wazne jest to by wysłać dokumenty do ubezpieczyciela jak najszybciej po zakupie auta

> w wydziale komunikacji tez bez problemów

> sprawdzić tez trzeba rejestr zastawów sądowych , czy przypadkiem komornik sądowy na aucie łapy nie

> trzyma , bo on sobie , a windykacja bankowa sobie

Zdajesz sobie sprawe ze nie jest to zgodne z prawem?

Napisano

> Zdajesz sobie sprawe ze nie jest to zgodne z prawem?

może tak , może nie , ale odkupiłem auto w dobrej wierze od podmiotu gospodarczego jakim jest BANK ....

i to jest dowód dla sadu "na wszelki wypadek"

ja nie muszę aż tak dokładnie znać wszystkich przepisów i ich nie znam , ale skoro bank "sili sie na wałek" to zapraszam ok.gif

Napisano

> w wydziale komunikacji tez bez problemów

Mi dla odmiany WK robil mase problemow.

Auto bylo wczesniej zastawem skarbowym i nie mogli zrozumiec prawa upadlosciowego i definicji komornika/syndyka masy upadlosci.

Napisano

> Mi dla odmiany WK robil mase problemow.

> Auto bylo wczesniej zastawem skarbowym i nie mogli zrozumiec prawa upadlosciowego i definicji

> komornika/syndyka masy upadlosci.

Ja kiedyś kupiłem auto pokradzieżowe, które rok stało na parkingu sądowym, potem przejęte przez ubepzieczalnię i nastepnie opchnięte mi przez komis. Sam musialem jeździć po urzedach komunikacji, aby wreszcie w swoim móc to zarejestrować. Trochę problemów, ale autko kupione było tanio i ladnie sięsprawowało ok.gif

Napisano

> niezapłacone raty zostaje pozbawiona auta a komornik w imieniu banku je sprzedaje ......

> Dostaje sie jakąś fakturę od banku/komornika ale oni nie sa właścicielami tego auta.... kto

> opłaci OC jesli to wygasło w międzyczasie i auto nie ma opłaconego ubezpieczenia.... no i

jeżeli cokolwiek kupisz od komornika/syndyka to jest to automatycznie wolne od JAKICHKOLWIEK obciążeń.

Napisano

> może tak , może nie , ale odkupiłem auto w dobrej wierze od podmiotu gospodarczego jakim jest

> BANK ....

Ale zauważyłeś, że mowa jest o aucie kupionym od komornika ?

I jak rozumiem wiesz, że to zupełnie inne światy ?

Napisano

Dobra, trochę oświecę, bo widzę, że tu ludzie mieszają systemy myślowe.

Jeżeli kupujesz samochód (czy cokolwiek innego) od komornika, to - jak niżej wspomniano - jest to automatycznie wolne od WSZELKICH wad prawnych.

Choćby 10 sekund potem wpadła policja i przedstawiła jasne kwity, że auto było jumane - jesteś w prawie i mogą Cię w pompę cmoknąć.

Choćby zgłosiło się 1000 osób, każda z wpisem w rejestrze zastawów - jesteś w prawie i mogą Cię w pompę cmoknąć - w momencie sprzedaży auta przez komornika WSZELKIE roszczenia do przedmiotu sprzedaży automatycznie wygasają.

Dostajesz od komornika dokumenty (bardzo! istotne), z którymi idziesz rejestrować pojazd. W przypadku nieruchomości jest to postanowienie sądu, nie wiem, czy jest analogicznie w przypadku ruchomości.

Dowodu rejestracyjnego, pozostałych dokumentów, a często i kluczyków :-) do auta zwykle nie dostajesz, bo rzadko kto, kto już dopuści do egzekucji komorniczej dobrowolnie wydaje auto wraz z kwitami.

Co do OC - jeżeli dostaniesz kwity/info gdzie pojazd był ubezpieczony, to aby oszczędzić sobie ewentualnych biegań (wysłania kwitów komorniczych do ubezpieczalni z poleceniem udania się na najbliższe drzewo) wysyłasz wypowiedzenie OC lub przepisujesz je na siebie.

Jeżeli nie wiesz, gdzie auto było ubezpieczone, to po prostu wykupujesz OC sam (z datą nabycia!) i czekasz, aż poprzedni ubezpieczyciel się odezwie, a jak się odezwie, to wysyłasz kwity komornicze i mówisz, żeby cię cmoknęli.

Aha - powyższe dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE zakupu auta od KOMORNIKA (sądowego, skarbowego), ale NIE auta "powindykacyjnego" w rozumieniu np odebrania auta przez bank dłużnikowi - wtedy po prostu kupujesz od innego podmiotu, wraz ze wszelkimi ewentualnymi problemami.

Napisano
  • Autor

> Aha - powyższe dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE zakupu auta od KOMORNIKA (sądowego, skarbowego), ale NIE

> auta "powindykacyjnego" w rozumieniu np odebrania auta przez bank dłużnikowi - wtedy po prostu

> kupujesz od innego podmiotu, wraz ze wszelkimi ewentualnymi problemami.

No właśnie dowiadywałem sie dzisiaj i wygląda to tak, że na auto będzie wystawiona faktura przez bank.... więc nie do końca komornika. Dowód rejestracyjny, kluczyki i wszystkie dokumenty są ale na panią X

Ubezpieczenie jest ale z dokumentów wygasło miesiąc temu.

Co musze mieć aby być na 100% pewny że kupuję auto a nie problem ..... jakieś kwity od komornika?

Proszę o poradę sciana.gif

Napisano

> Co musze mieć aby być na 100% pewny że kupuję auto a nie problem ..... jakieś kwity od komornika?

> Proszę o poradę

Pytanie w jaki sposób bank wszedł w posiadanie pojazdu - czy była to "dobrowolna" windykacja bez udziału komornika, czy też komornik na podstawie tytułu egzekucyjnego zajął pojazd i przekazał do niego prawa wierzycielowi.

Jeżeli to drugie - prawie zero problemu, bo wyjąwszy sytuację, gdzie to bank ma problemy z wypłacalnością i między zdarzeniem "zakupu" auta od komornika a sprzedażą go Tobie pojazd został w jakiś sposób zajęty na poczet długów banku - takie zajęcia są wówczas "ważne".

Jeżeli nie - sprzedaż jest na takiej samej zasadzie jak każda inna - jeżeli pojazd ma jakieś wady prawne, to ciągną się one za nim.

Bank wraz z f-rą powinien przekazać Ci dokumenty, z których wynika jego prawo do dysponowania autem.

Co ważne - bank odpowiada za pojazd na zasadach rękojmi za wady prawne i fizyczne - nabywasz pojazd od podmiotu gospodarczego. W razie kwasu możesz ich chwytać za gardło.

Dopilnuj, aby na f-rze wpisali Ci "pojazd wolny od wad i roszczeń prawnych oraz praw osób trzecich" (lub coś w ten deseń - nie chce mi się odpalać firmowego kompa, tam mam określone precyzyjne wpisy "zabezpieczające") - jeżeli takie coś podpiszą, to masz piękne podstawy do chwytania ich za gardło i jaja :-)

Napisano
  • Autor

> Dopilnuj, aby na f-rze wpisali Ci "pojazd wolny od wad i roszczeń prawnych oraz praw osób trzecich"

> (lub coś w ten deseń - nie chce mi się odpalać firmowego kompa, tam mam określone precyzyjne

> wpisy "zabezpieczające") - jeżeli takie coś podpiszą, to masz piękne podstawy do chwytania ich

> za gardło i jaja :-)

Na razie wielkie dzieki 20.GIF

mam nadzieje ze nie wtopie mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.