Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P308 vs OctaviaII (nowe)

Featured Replies

Napisano

Witam, zauważyłem że dział motodyskusje odszedł do lamusa dlatego tu pytam, do kupienia nowe auto salonowe, do wydania 60kpln, do użytku domowego, przebieg roczny ok. 20tys. Kombi, silnik benzynowy najchętniej 1,6l, lpg nie wchodzi w gre, żadnych specjalnych wymagań do samochodu nie ma, z wyposażenia ma mieć klime, autko ma być w miare bezobsługowe tzn. bezawaryjne. Za i przeciw w/w modelom. Dziękuję za uwagę.

Napisano

Zaraz ktos powie ze auta na "F" to zuo. Ale ja bym sie sklanial ku Octavii, ale najchetniej w jakims klekocie.

Napisano

> ...autko ma być w miare bezobsługowe tzn. bezawaryjne.

Marek Floryda mówił, że Lexus jest bezawaryjny zlosnik.gif

A tak to skąd możesz wiedzieć, czy egzemplarz, który kupisz będzie bezawaryjny?

Kup co Ci bardziej odpowiada, a nie co odpowiada komuś icon_eek.gif

Napisano

Nie wiem w jakiej wersji kupisz P308 albo O 2. Ale Kie cee'd lub i30 kupisz już w miarę przystępnym wyposażeniem. Np. w Kii gwarancja starczy Ci na jakieś 6 lat.

Napisano

Jak wybór jest pomiędzy P308 a Octavia II to bierz P308. Octavii na ulicach jest tak dużo, że zaczyna się niedobrze robić na ich widok. Lubię mieć auto, które nie powtarza się na drodze co 5 minut. Do tego w środku Pług będzie ładniejszy.

Napisano

> w miare bezobsługowe tzn. bezawaryjne. Za i

> przeciw w/w modelom.

Pug może się podobać, ale bezawaryjności w nim nie szukaj.

Jeśli auto ma być bezawaryjne to raczej octavia.

Napisano

> Pug może się podobać, ale bezawaryjności w nim nie szukaj.

> Jeśli auto ma być bezawaryjne to raczej octavia.

opierasz to na doświadczeniu życiowym czy na zasłyszanej bzdecie, że nie kupuje się samochodów na "F"?

a do autora wątku: bierz to co tobie pasuje bardziej (octavia ma większy bagażnik, a 308 jest ładniejszy w środku)

Napisano

> Pug może się podobać,

powiedz ze zartujesz pad.gifpad.gifpad.gif w wersji KOMBI nie ma bardziej ochydnego auta old.gif

Napisano

> powiedz ze zartujesz w wersji KOMBI nie ma bardziej ochydnego auta

przynajmniej Pug budzi emocje - w którą stronę - kwestia gustu.

Octavia to jedne z pierwszych "niewidzialnych" aut - jest tak nijakie ze znika na ulicy.

Napisano

> Pug może się podobać, ale bezawaryjności w nim nie szukaj.

no właśnie nie do końca, tak jak 307 nie należały do samochodów bezawaryjnych to już w 308 jakość się poprawiła i jakoś specjalnie się nie psują ( podobnie z resztą 207)

ja natomiast bym się przyczepił do czegoś innego , o ile octavią mi się jeździ bardzo fajnie to w 308 nigdy nie mogłem znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą i peugeot ma wg mnie mniej precyzyjne zawieszenie i układ kierowniczy niż skoda

Napisano

Nie zwykłem powtarzać zasłyszanych bzdet.

Co do tego typu "wiedzy" - jeżdżę już kolejnym DU, więc o czymś to świadczy.

Dodatkowo Ci powiem, że idiotyzmem jest wrzucanie do jednego wora Puga i Renault - awaryjność tych aut różni się zasadniczo.

Napisano

> do kupienia nowe auto

> salonowe, do wydania 60kpln, do użytku domowego, przebieg roczny ok. 20tys. Kombi...

A może zerknąć w stronę Astry III (Classic) Kombi?

Mój teść 5D z ładnym rabatem kupił. Tu akurat diesel, ale pewnie benzynowe też są.

Napisano

> A może zerknąć w stronę Astry III (Classic) Kombi?

> Mój teść 5D z ładnym rabatem kupił. Tu akurat diesel, ale pewnie benzynowe też są.

to jak juz doradzamy spoza propozycji z tematu:

Nowe megane grandtour - zaczyna sie od 54 tysi.

A jak ja moja Coupe kupowalem to dali mi ponad 11% rabatu. Czyli mozna jeszcze niezle poprzebierac w dodatkowych pakietach.

Napisano

> no właśnie nie do końca, tak jak 307 nie należały do samochodów bezawaryjnych to już w 308 jakość

> się poprawiła i jakoś specjalnie się nie psują

Mechanicznie duża część elementów jest wspólnych - gama silników, elementy zawieszenia, więc jakiś radykalny skok jakościowy byłby zaskoczeniem.

> 308 nigdy nie mogłem znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą i

Co do tego przyczepiłbym się do nierówności 308 - z przodu jest ogrom miejsca, za to z tyłu nawet dzieciom nie jest wygodnie (a jestem kurdupel - 175 cm).

Napisano

> Jak wybór jest pomiędzy P308 a Octavia II to bierz P308. Octavii na ulicach jest tak dużo, że

> zaczyna się niedobrze robić na ich widok. Lubię mieć auto, które nie powtarza się na drodze co

> 5 minut.

a myślisz że czemu jest tych aut tak dużo? po prostu to dobre auta za dobrą cenę. oczywiście można zarzucić że wielu przedstawicieli handlowych nimi jeździ. ale czemu? ano pewnie dlatego, że oprócz dobrej ceny mają jeszcze niską awaryjność, a o to chodzi autorowi wątku. taki PH musi mieć samochód sprawny a nie wiecznie siedzieć w serwisie, bo nie zarobi na wypłatę.

Napisano

> Mechanicznie duża część elementów jest wspólnych - gama silników, elementy zawieszenia, więc jakiś

> radykalny skok jakościowy byłby zaskoczeniem.

mechanicznie tak, ale za równo zawias jak i silnik jakoś specjalnie się nie sypały w 307 , głównym problemem była elektronika i elektryka oraz osprzęt i to właśnie zostało poprawione

Napisano

> a myślisz że czemu jest tych aut tak dużo? po prostu to dobre auta za dobrą cenę. oczywiście można

> zarzucić że wielu przedstawicieli handlowych nimi jeździ. ale czemu? ano pewnie dlatego, że

> oprócz dobrej ceny mają jeszcze niską awaryjność, a o to chodzi autorowi wątku. taki PH musi

> mieć samochód sprawny a nie wiecznie siedzieć w serwisie, bo nie zarobi na wypłatę.

jasne, bo firmy zarządzające flotami głównie kierują się statystykami awaryjnosci...

poprostu Ford, Skoda i Toyota bardzo mocno pracują na rynku korporacyjnym - i maja najlepsza oferte flotową. Stąd masa białych Focusow Kombi, Aurisow/Corolli/Avensisow/Yarisow oraz karawanów Skody z panami w krawatach za kierownica.

Nie ma to NIC wspolnego z raportami o awaryjnosci. Jesli by mialo - Skoda by nikt nie jezdzil, bo u DEKRY raczej nie przoduje (chociaz jest najepsza w grupie VW) - byliby lepsi pretendenci.

kolejna rzecz PH ma w powazaniu niezawodonosc swojego auta - widac to po sposobie ich jazdy. Najlepsze auto terenowe? Auto sluzbowe - wjedzie wszedzie smile.gif

Wracajac do tematu: oba auta sa ok. Jesli nie zalezy na wygladzie, ma byc praktycznie - to Octavia jest sporo wieksza niz reszta segmentu C.

Jesli zalezy na wygladzie auta: do Skody nie podchodz.

Napisano

Ja Ci nie będe mówił który z tych samochodów mnie sie lepiej podoba bo to nie dla mnie chcesz go kupić, no chyba że..... smile.gif

Podjedź do jednego salonu i drugiego i obejrz oba samochody. Usiądź w każdym z nich a i jak sie da to przejedź i sam zobacz w którym sie lepiej czujesz. Myslę że Peugeot będzie miał lepsze materiały wewnątrz.

Co do awaryjności - w tej kategori zakładałbym remis.

Na koniec porównaj oferty cenowe i podejmij decyzje.

Napisano

Co do 308 to bym poelcał diesla 110 km - w osiagach szału nie ale przynajmniej średnie spalanie na poziomie 5,8. W benzynie bedzie zapewne znacznie wiecej.

Ja 308 przejechałem jak do tej pory bezawarynjie 53kkm.

Auto w sumie takie nijakie moim zdaniem nie wyróżnia się niczym na plus ani na minus grinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.