Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kody 0400, 0136, 0351 i 0354

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, coś takiego mi wyskoczyło. Wczoraj czyściłem zaworek EGR, WD40 i poszedł, silnik odpaliłem i nie dotykalem gazu aż do włączenia się wentylatora chłodnicy. I nic w sumie nie było aż do dziś wieczorem jak wracałem do domu z pracy, jechałem na 5. biegu 60km/h i zapaliło się żółte światełko sciana.gif. Trzy pierwsze rozkodowałem, ale 0354 - co to? Silnik Z14XE z 2001 roku. Czy ma to związek z myciem EGR?

Napisano

P0354: Ignition Coil D Primary/Secondary Circuit Malfunction lub

P0354: Ignition Coil 4 Control Circuit

(IMO cewka zapłonowa na 4 cylinder).

Pozdr.

Napisano

> jechałem na 5. biegu 60km/h

To ile wtedy miałeś obrotów? hmm.gif

> 0354 - co to?

To samo co 0351, tylko dla 4-tej cewki.

> Czy ma to związek z myciem EGR?

Może mieć, jeśli coś źle złożyłeś. Uszczelkę pod EGR dałeś nową? Umyłeś grzybek benzyną po WD? Masz dostęp do diagnoskopu?

Napisano

> jechałem na 5. biegu 60km/h i zapaliło się żółte światełko

U mnie w takiej sytuacji nic się nie zapala, tylko silnik otwiera maskę, wygląda, patrzy mi głęboko w oczy i pyta: "och..jałeś?"

Badasz wytrzymałość panewek i rozrządu?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Trochę grzeczniej proszę, po za tym przy tej prędkości silnik ma ok 1700 obr/min, co wcale nie oznacza, że go katuję. Przy tej prędkości na 5-tce w miarę żwawo przyspiesza. Okres pracy niesabilnej (czyt. wysilonej) zaczyna się od obrotow biegu jalowego do ok 1500 obr (mniej więcej na taką prędkość wału korbowego obliczana jest długość i pojemność ukladu wydechowego) a potem powyżej obrotów mocy maksymalnej (ponad 6000obr). Więc nie twierdź, że katuję ten silnik.

Napisano
  • Autor

> uzupełnij opis, nikt nie wie jakie auto i jaki motor...

Jak klikniesz na nazwę użytkownika to pojwi Ci się cała biografia, co do motoru - Z14XE, w pierwszej wiadomości zaznaczyłem to.

Napisano
  • Autor

> Może mieć, jeśli coś źle złożyłeś. Uszczelkę pod EGR dałeś nową? Umyłeś grzybek benzyną po WD?

> Masz dostęp do diagnoskopu?

Raczej wątpię, żebym mógł źle złożyć, co do uszczelki to nie wymienialem (było po 19:00 i żaden sklep motoryzacyjny nie był już otwarty), ale ta aż tak źke nie wyglądala - przeczyścilem ją, nie była powypalana. Wszystko popranie złożone - przynajmniej tak sądzę. Grzybek umyłem tylko WD40 i przetarlem ręcznikiem papierowym. Ale co o co chodzi z tą cewką 1. i 4. cylinda niewiem.gif? Nie widzę związku, może predzej z tym kodem 0136 to tak. Co do diagnoskopu to niestety nie mam dostępu.

Napisano

> po za tym przy tej prędkości silnik ma ok 1700 obr/min, co wcale nie

> oznacza, że go katuję.

To dokladnie to oznacza. Katujesz silnik i to dość mocno.To nie jest diesel. Możesz sobie liczyć to jakimiś cudami ale mi praktyka z wielu lat jazdy Astrą mówi co innego.

>Przy tej prędkości na 5-tce w miarę żwawo przyspiesza.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif Dawno sie tak nie ubawiłem. Przyśpiesza ? Chyba z wiatrem.

A tak na poważnie to mam Astrę G z x16xel wiec jednostka bardziej elastyczna od z14xe i nigdy bym sie nie ośmielił stwierdzić że poyższych okolicznościach w miare żwawo przyśpiesza.

Wyobraź sobie że nigdy nie miałem problemów z EGRami i innymi cudami. Bo pedału gazu używam do jazdy a nie podpierania stopy.

Napisano

Przy okazji kodów usterek w Astrze. Jak wywołać kody w Astrze H z motorem Z19DTL z 2007 roku? Wciśnięcie jednocześnie pedałów gazu i hamulca a następnie przekręcenie stacyjki nie daje żadnego rezultatu. Any idea?

Napisano

> Przy okazji kodów usterek w Astrze. Jak wywołać kody w Astrze H z motorem Z19DTL z 2007 roku?

> Wciśnięcie jednocześnie pedałów gazu i hamulca a następnie przekręcenie stacyjki nie daje

> żadnego rezultatu. Any idea?

bo nie masz bledow smile.gif

Napisano

> bo nie masz bledow

Na pewno? Czy ECN nie powinien pokazać komunikatu o treści ECN0000000 oznaczając, że błędów nie ma?

Napisano

> Na pewno? Czy ECN nie powinien pokazać komunikatu o treści ECN0000000 oznaczając, że błędów nie ma?

U mnie nie pokazuje ECN000000 jak nie mam błędów. Sprawdzane z Techem.

A jak błedy są to pokazują się. np miałem 1614.. związany z CIMmem

Po skasowaniu błędu Techem ECN 000000 sie nie pokazał.

Napisano

> U mnie nie pokazuje ECN000000 jak nie mam błędów. Sprawdzane z Techem.

> A jak błedy są to pokazują się. np miałem 1614.. związany z CIMmem

> Po skasowaniu błędu Techem ECN 000000 sie nie pokazał.

Póki co odkryłem, jak bez TECHa skasować inspekcję i zaprogramować ją na kolejny przegląd. Wciskasz pedał gazu, hamulca i przycisk zerowania licznika a następnie przekręcasz stacyjkę i trzymasz 10 sek.

Napisano

> U mnie w takiej sytuacji nic się nie zapala, tylko silnik otwiera maskę, wygląda, patrzy mi głęboko

> w oczy i pyta: "och..jałeś?"

> Badasz wytrzymałość panewek i rozrządu?

Nie znasz się. To się nazywa ekodrajwing i jest teraz trendi zlosnik.gif

Napisano

No właśnie katujesz. Panewki bardzo cierpią przy takim traktowaniu. no.gif Poza tym - ja mam moment od 1950 obr/min 230Nm aż do 5500 i mi nie przyśpiesza od 1700. Więc katujesz i oducz się tego lepiej.

Napisano
  • Autor

Wg Ciebie, przy jakiej prędkości obrotowej panewki pracują poprawnie, jeśli można oczywiście stwierdzić coś takiego. Nie przyjmuję do wiadomości tekstu typu " ale nie przy prędkości 1700 obr/min" bo jest to jednoznaczne z nieznajomością tematu. Jak wcześniej wspominałem uklady wydechowe buduje się tak, aby silnik rozpoczął pracę bezpieczną przy prędkości wału min 1500 obr/ min. Polecam przeczytanie samouczka inż. Grabowskiego

Napisano

to i ja wtrące swoje 10 gr smile.gif Co do eco driving to jazda 2 tys obrotów i gdy zajdzie taka potrzeba wcisnac pedał przyspieszenia do oporu....ale jazda poniżej 2tys to już masakra i jak dla mnie katowanie silnika ale moze się nie znam...moja asterka kocha od 3 do 4 tys obrotów zeby.GIF

Napisano

Przy gwałtownym przyspieszaniu na 5 biegu powstają duże przeciążenia na panewkach, a ciśnienie oleju pozostaje niskie to raz. Dwa nie przynosi to oczekiwanego efektu, nie ma znaczenia że silnik jest projektowany na prace od 1700 czy nawet 1500 obrotów, ogromne znaczenie ma tu przełożenie skrzyni biegów i siła jaką potrzeba do ruszenia tymże samochodem na tymże biegu, nie sam silnik ma tu znaczenie.

Napisano
  • Autor

hmm, jakbym miał gwałtownie przyspieszyć to napewno zredukowałbym bieg do 4., ba nawet do 3. Natomiast przy prędkości 60km/h po co mam deptać gaz do dechy?

Napisano

Chciałem sobie wymigać błędy w X16XEL, wziąłem ściągawkę i....

no właśnie, powinna być informacja, że gniazdo jest do góry nogami 270751858-jezyk.gif

Druga sprawa: czemu nie działa astra.autokacik.pl ?

To pytanie do np modów grinser006.gif

Napisano

Ten cały ekodrajwing to wymyślił chyba (z całym szacunkiem) spec od owadów czy innych drzewek. Silnik ma najniższe jednostkowe zużycie paliwa i najlepsze warunki pracy przy obrotach maksymalnego momentu obrotowego i najlepiej dla danej prędkości podróżowania dobierać przełożenie tak aby obroty były w rozsądnym zakresie zbliżone do wyżej wymienionych.

Napisano
  • Autor

Zgadza się, silnik ma najwyższą sprawność przy najmniejszym jednostkowym zużyciu paliwa. Co do ecodrivingu jedną z zasad, jakiej tam uczą to, że biegi zmienia się maksymalnie przy 2,500 obr/min, natomiast podstawową ideą jest osiąganie jak najszybciej prędkości przejazdowej. Co do zużycia silnika to nie jest ono o wiele większe niż przy normalnej jeździe (osobiście mam skodę felicję 1,3 i od blisko 50kkm jeżdżę tak, miałem sposobność we wrześniu ubiegłego roku wymienić łańcuszek rozrządu, przy zdemontowanej misce sprawdziłem luz między wałem a korbowodem i nie wykazywał on nadmiernej wartości - nie czułem stukania). W dodatku przy zmianie biegu na wyższy przy prędkości 2000obr te nigdy nie spadną poniżej 1500. Niedowiarką proponuję test, jechać 50km/h na 5. biegu i wdepnąć mocno gaz, silnik zacznie głośniej pracować i mniej więcej przy 55km/h zacznie pracować stabilniej

Napisano

Będę niedowiarkiem - podawanie zasad że przy 2500 zmieniamy bieg, przy każdym silniku i skrzyni jest conajmniej bez sensu. Bez stosowania dziwnych zasad ecodrivingu, a wręcz nie jeździłem Astrą poniżej 2000 obr/min osiągnąłem spalanie w trasie 4.7l/100km przy silniku 1.6 8V 75KM benzynie. Wystarczy jechać rozsądnie i przewidywać a nie zamęczać silnik. Almera przy podobnej rozsądnej jeździe (Warszawa->Kraków DK7) z prędkościami rozsądnymi wzięła 5.5l/100km.

Napisano

> Będę niedowiarkiem - podawanie zasad że przy 2500 zmieniamy bieg, przy każdym silniku i skrzyni

> jest conajmniej bez sensu.

Jest wrecz debilne, poniewaz kazdy silnik ma inaczej "postawiony" zakres predkosci obrotowej silnika przypadajacy na maksymalny moment obrotowy...

Podstawowa zasada ecodrivingu mowi jasno: jak najszybciej osiagnac zadana predkosc, czyli rozpedzac samochod w zakresie maksymalnego momentu obrotowego, gdy silnik zuzywa najmniejsza ilosc paliwa. Powolne rozpedzanie nic nie daje, operowanie silnikiem w zakresie maksymalnego moementu obrotowego daje satysfakcjonujace wyniki, co jest zdrowe nie tylko dla portfela uzytkownika, ale rowniez dla zywotnosci silnika. Przydatny jest obrotomierz, pozniej mozna jezdzic "na sluch".

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie ukrywam, że ta dyskusja zeszła z tematu głównego. Co do budowy silników -ośmiozaworowy ma większą elastyczność jak 16V, w dodatku max moment obrotowy przeważnie jest usytuowany w niższych zakresach obrotów (skoda ma 106 Nm przy 2600, astra G z silnikiem Z14XE 125 Nm przy 4000). Ale weźmy to na chłodno. Te dane dają nam tylko podgląd na stopień napełnienia cylindra, który jest proporcjonalny do sprawności jednostki napędowej (106/1,298 = 0,82; 125/ 1,389 = 0,90). Ważna jest rozpiętość wartości bliskich maksymalnego momentu obrotowego - 16V mają łagodniejszą charakterystykę, krzywa momentu obrotowego jest raczej płaska, 8V jest bardziej paraboliczna. Co do zużycia paliwa - mnie udało się pobić dwa swoje życiowe rekordy - Skoda fabia 1,9 SDI - 4,4 l/100km, Skoda felcia 1,3 glxi 4,92 l/100km. Jazda z prędkością 80 -100km/h bez przystanków na odcinku 230km.

Napisano

Astra F X16SZR 4.7l i bez męczenia tak silnika jak piszesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.