Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przednie światła mijania działające jak dzienne

Featured Replies

Napisano

W zawiązku z jazdą na światłach całą dobę, chciałbym się dowiedzieć, czy zgodne z przepisami będzie korzystanie ze świateł mijania jako świateł dziennych. Chodzi o to, że tylko dwa przednie reflektory będą się świecić, podczas gdy cała masa pozostałych żarówek (podświetlenie zegarów, przełączników, tablicy rejestracyjnej i światła z tyłu) będzie wyłączona.

Nie zapytam co sądzicie o takim pomyśle, bo aż się boję hehe.gif

Chodzi mi głównie o nie wypalanie żarówek, które potem trudno wymienić. Nie interesuje mnie obniżanie napięcia i korzystanie ze świateł drogowych. Auto wygląda wtedy idiotycznie.

To jak to jest - da się?

Napisano

Chyba jak mijania to musza wszystkei swiecic oprcz oswtelenia tablicy i zegarow wewnetrz (ja tak mam w Oplu).

Napisano
  • Autor

> Chyba jak mijania to musza wszystkei swiecic oprcz oswtelenia tablicy i zegarow wewnetrz (ja tak

> mam w Oplu).

czyli tyłu nie mogę odłączyć? Dziwne, że w przypadku dziennych, te z tyłu nie muszą się palić

Napisano
  • Autor

> jeździj na postojowych jak ja

słabe rozwiązanie - 1) niezgodne z kodeksem 2) pali się dalej to co chcę wyłaczyć.

Ale rozumiem, że to tylko był żarcik a nie treściwa odpowiedź zlosnik.gif

Napisano

nie bedzie zgodne z przepisami

swiatla mijania a dzienne to dwa rozne pojecia i rozne homologacje

Napisano
  • Autor

> nie bedzie zgodne z przepisami

> swiatla mijania a dzienne to dwa rozne pojecia i rozne homologacje

bez sensu, ale cóż :-(

Byłoby to fajne i szybkie rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą nic doczepiać do auta

Napisano

> bez sensu, ale cóż :-(

> Byłoby to fajne i szybkie rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą nic doczepiać do auta

dziennych na rynku jest dzisiaj tyle ze spokojnie mozna dobrac fajne swiatelka pod auto, no i zamontowac tak ze ok.gif

Napisano
  • Autor

> dziennych na rynku jest dzisiaj tyle ze spokojnie mozna dobrac fajne swiatelka pod auto, no i

> zamontowac tak ze

no ale na takie z prawdziwą homologacją trzeba wywalić kilka stówek

Napisano

> no ale na takie z prawdziwą homologacją trzeba wywalić kilka stówek

i nie zawsze jest miejsce, aby te dzienne zgodnie z homologacją na samochodzie zawiesić tj ważny wymiar max 40 cm od krawedzi samochodu

Napisano

no za free ich nie rozdaja zlosnik.gif

Napisano

> i nie zawsze jest miejsce, aby te dzienne zgodnie z homologacją na samochodzie zawiesić tj ważny

> wymiar max 40 cm od krawedzi samochodu

wywalasz halogeny p.m, wkladasz dzienne w halogenach p.m i juz jest miejsce

Napisano
  • Autor

> wywalasz halogeny p.m, wkladasz dzienne w halogenach p.m i juz jest miejsce

W Skodzie Octavii Tour?

Napisano

> słabe rozwiązanie - 1) niezgodne z kodeksem

przepisy są po to aby je łamać zlosnik.gif

2) pali się dalej to co chcę wyłaczyć.

tu jest problem icon_rolleyes.gif

> Ale rozumiem, że to tylko był żarcik a nie treściwa odpowiedź

ok.gif

Masz kilka wyjść:

1. zakładasz dzienne za kilka stów

2. wymieniasz auto na takie które ma w standardzie dzienne

3. kombinujesz przełącznik wyłączający deskę rozdzielczą i inne pierdoły

Napisano
  • Autor

> no za free ich nie rozdaja

no więc - Twoja opcja nie rozwiązuje mojego problemu, bo nie chcę nic doczepiać. Po prostu chciałem wykorzystać światła które mam.

Nie widzę tylko związku z homologacją a tylnymi światłami. Odpowiedziałeś mi i wiesz na pewno, że nie można, czy po prostu przypuszczasz, że nie można?

Jak się nie da to się nie da

Napisano

głupoty piszesz beksa.gif

Napisano

może wrzucisz schemat elektryczny jak podłączyć by gasły w momencie włączenia świateł mijania waytogo.gif

Napisano

> może wrzucisz schemat elektryczny jak podłączyć by gasły w momencie włączenia świateł mijania

a google nie dziala biglaugh.gif

toc to opierasz na 2 przekaźnikach i paru kablekach i wszystko w temacie smile.gif

schemat mam ale nieche mi sie szukac smile.gif

dobra macie linka bo sie potniecie zaraz smile.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283501756&page=&vc=1

Napisano

> jeździj na postojowych jak ja

Równie dobrze możesz jeździć z zupełnie wyłączonymi.

Mnie kiedyś pan policial.gif za coś takiego potraktował jak za zwykłe "niemanie świateł".

Mało to, to te "niemanie" miałem jeszcze na parkingu, wyjechałem na ulicę - włączyłem mijania... mimo to Pan busted.gif bardzo upierdliwy był...

Napisano

> jak już, to myślałem o diodach.

za 200zł z małym hakiem kupujesz diodowe z homologacją bez potrzeby zbednych przekaźników. Podłączasz tylko 3 kable: + zapłon, + postojówek i masa i wszytko gra. Światła załączają się wraz z uruchomieniem silnika a gasną jak włączysz postojówki czy mijania ok.gif

Napisano

> W zawiązku z jazdą na światłach całą dobę, chciałbym się dowiedzieć, czy zgodne z przepisami będzie

> korzystanie ze świateł mijania jako świateł dziennych. Chodzi o to, że tylko dwa przednie

> reflektory będą się świecić, podczas gdy cała masa pozostałych żarówek (podświetlenie zegarów,

> przełączników, tablicy rejestracyjnej i światła z tyłu) będzie wyłączona.

Dokładnie tak mam fabrycznie zmajstrowane "światła dzienne", z tym że ostatnio zauważyłem, że w tym trybie żarówki dostają nieco niższe napięcie, bo jak włączę mijania to świecą wtedy nieco jaśniej.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak mam fabrycznie zmajstrowane "światła dzienne", z tym że ostatnio zauważyłem, że w tym

> trybie żarówki dostają nieco niższe napięcie, bo jak włączę mijania to świecą wtedy nieco

> jaśniej.

serio!!!! W Toyotach to standard? Dla mnie byłoby to zielone światło do zrealizowania swojego niecnego planu.

Pytanie tylko - czy palą Ci się TYLKO światła z przodu a z tyłu masz wyłączone?

Napisano

> Pytanie tylko - czy z palą Ci się TYLKO światła z przodu a z tyło masz wyłączone?

Dokładnie tak. Czujnik zmierzchu, albo pokrętło dołączają pozostałe światła (pozycyjne, oświetlenie tablicy). Jedna uwaga: Toyota jest zza wielkiej wody, nie wiem jak w europejskich zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak. Czujnik zmierzchu, albo pokrętło dołączają pozostałe światła (pozycyjne, oświetlenie

> tablicy). Jedna uwaga: Toyota jest zza wielkiej wody, nie wiem jak w europejskich

grrrrrrrrr. no właśnie.

Czy ktoś zna się na tyle, że potwierdzi, że tak można?

Napisano

> grrrrrrrrr. no właśnie.

> Czy ktoś zna się na tyle, że potwierdzi, że tak można?

No ale dlaczego nie można? smile.gif

Napisano
  • Autor

> No ale dlaczego nie można?

Nie chcę mieć problemów z Policją. No i w razie stłuczki, w przypadku nieprzepisowego oświetlenia, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.

A z bardziej prozaicznych powodów - nie chcę też kłopotów podczas przeglądów rejestracyjnych. Czy Tobie diagnosta w żaden sposób nie próbował kwestionować takiego rozwiązania?

Napisano

> Nie chcę mieć problemów z Policją.

To, że masz wyłączone światła tylne policjant zobaczy, jak już koło patrolu przejedziesz... A nawet jeśli - to przecież możesz mieć tak podłączone dzienne...

> No i w razie stłuczki, w przypadku nieprzepisowego oświetlenia, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.

> A z bardziej prozaicznych powodów - nie chcę też kłopotów podczas przeglądów rejestracyjnych. Czy

> Tobie diagnosta w żaden sposób nie próbował kwestionować takiego rozwiązania?

Przecież diagnosta nie wsiada do auta i nie sprawdza, jak się zachowują światła zeby.GIF Kwetionował ktoś komukowiek oświetlenie typu "walk-me-home" ? Przecież takie podłączenie nie jest opisane w Rozporządzeniu zeby.GIF

Napisano

wiele aut ma przerobione drogowe na dzienne. Wstawiają układzik który impulsowo zasila żarówkę tak ze świeci jak by miała 20W i jest git.

Włączenie normalnych świateł odłancza układ i "długie" działają jak trzeba.

Napisano
  • Autor

> To, że masz wyłączone światła tylne policjant zobaczy, jak już koło patrolu przejedziesz... A nawet

no ale przyjżą się dokładniej, jak mnie zatrzymają do dokładnej kontroli, lub w przypadku stłuczki.

> jeśli - to przecież możesz mieć tak podłączone dzienne...

> Przecież diagnosta nie wsiada do auta i nie sprawdza, jak się zachowują światła

Jak to nie wsiada - zawsze wsiada i sprawdza oświetlenie!

Kwetionował ktoś

> komukowiek oświetlenie typu "walk-me-home" ? Przecież takie podłączenie nie jest opisane w

> Rozporządzeniu

ale samochód nie jest wtedy w ruchu.

Napisano
  • Autor

> wiele aut ma przerobione drogowe na dzienne. Wstawiają układzik który impulsowo zasila żarówkę tak

> ze świeci jak by miała 20W i jest git.

> Włączenie normalnych świateł odłancza układ i "długie" działają jak trzeba.

jak już wcześniej pisałem - pomijając wątpliwą legalność takiego połaczenia, nie chcę tak robić, bo efekt końcowy jest nieco ... brzydki (światła świecą jakby w samochodzie była jakaś usterka)

Napisano

> Dokładnie tak mam fabrycznie zmajstrowane "światła dzienne", z tym że ostatnio zauważyłem, że w tym

> trybie żarówki dostają nieco niższe napięcie, bo jak włączę mijania to świecą wtedy nieco

> jaśniej.

u mnie w VW wystarczy zewrzeć dwa styki we włączniku świateł i mam dokładnie taki sam efekt : chyba to se zmajstruję na stałe - bo na razie tylko testowo spiąłem

Napisano

Dokładnie tak mi serwis zakodował światła. Świeci się sam przód, bez postojowych, bez tablic i bez tyłu. Czy spełnia to wymogi przepisów dotyczących świateł dziennych to wątpię bo wykorzystuję żarówki od świateł mijania.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak mi serwis zakodował światła. Świeci się sam przód, bez postojowych, bez tablic i bez

> tyłu. Czy spełnia to wymogi przepisów dotyczących świateł dziennych to wątpię bo wykorzystuję

> żarówki od świateł mijania.

a co na to diagnosta?

Napisano

> a co na to diagnosta?

Raczej się nie dowiem. Pierwsze badanie techniczne za 3 lata, ale już raczej nie za mojej kadencji.

Edit: Jednak się dowiedziałem, ruszyłem 4 litery i podszedłem na stację diagnostyczną.

Zdania podzielone - zależy od diagnosty, moi by przepuścili. Policja podobnie - w najgorszym wypadku zabranie dowodu i trzeba wykonać badanie usterki (nie działających pozostałych świateł) na stacji diagnostycznej - koszt - 12 do 20 zł.

Czy mandat nie wiem, nie mam gdzie blisko podjeść i zapytać biglaugh.gif

Napisano

> może wrzucisz schemat elektryczny jak podłączyć by gasły w momencie włączenia świateł mijania

mimo że pytanie było do innego usera - proszę bardzo: ja jeżdżę na takim połączeniu:

283636016-LEDDZIENNE.JPG

post-109606-14352507521792_thumb.jpg

Napisano

> Nie chcę mieć problemów z Policją. No i w razie stłuczki, w przypadku nieprzepisowego oświetlenia,

> ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.

Ale w jakim sensie to oświetlenie ma być nie przepisowe. Nie montujesz przecież chińskich wynalazków bez homologacji, tylko używasz homologowanych świateł. Raczej nie ma precyzyjnej regulacji prawnej w tym zakresie. Na razie obowiązkową jest jazda na światłach dziennych lub mijania. Jadąc na przegląd nie musisz nikomu oświadczać ze masz tak działające światła "dzienne". Sprawdzane jest działanie oświetlenia pojazdu, a wprowadzając patent o którym tu mówimy, nie pozbawiasz pojazdu sprawnego oświetlenia światłami mijania, drogowych, pozycyjnych itd. Co o mojego auta - które przypomnę ma fabrycznie tak skonstruowane światła dzienne - to przed dopuszczeniem do ruchu w kraju było skrupulatnie badane przez diagnostę. Musiałem m.in przerobić przednie światła pozycyjne i dorobić światło przeciwmgłowe. Do "dziennych" nie było zastrzeżeń.

Napisano

> Policja podobnie - w najgorszym

> wypadku zabranie dowodu i trzeba wykonać badanie usterki (nie działających pozostałych

> świateł)

Policja nie da mandatu jeżeli usuniesz "usterkę" na miejscu - w tym wypadku przekręcisz pokrętło i włączysz pozostałe światła tj. pozycyjne i oświetlenie tablicy.

Napisano

> Ale w jakim sensie to oświetlenie ma być nie przepisowe. Nie montujesz przecież chińskich

> wynalazków bez homologacji, tylko używasz homologowanych świateł. Raczej nie ma precyzyjnej

> regulacji prawnej w tym zakresie.

no niezupełnie nie ma: oto fragment Rozporządzenia : 3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeśli nie są włączone światła pozycyjne , z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.