Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekiny 5J i 5,5J oraz oponki 175/50R13

Featured Replies

Napisano

Witam,

Będę miał niedługo rekiny 2 szt 5x13 i 2 szt 5,5x13... Do tego oponki 175/50...

Wiem że na 5,5J będzie to fajnie wyglądało, a jak ma się to felgi 5J??

Czy nie będzie ta oponka jakoś dziwnie wyglądała??

Napisano

Zależy jakiej firmy opony, bo np: Fulda 175/50 na 5,5J wygląda ok, natomiast Dunlop Sp Sport 175/50 jest szersza od fuldy i już widać, że opona jest szeroka w stosunku do felgi ok.gif

Na 5J będzie słabo

Napisano
Kiepsko będzie wyglądało IMHO min to 6J do 175/50
Napisano

> Kiepsko będzie wyglądało IMHO min to 6J do 175/50

Ja nawet na 6J nie chce 175/50. Taka opona to od 7 wzwyż wink.gif

Napisano

To może ja się podłącze żeby nowego tematu nie zaczynać.

Skoro 175/50/13 nadają się na min 7 cali to jaka będzie odpowiednia opona??

Napisano

> To może ja się podłącze żeby nowego tematu nie zaczynać.

> Skoro 175/50/13 nadają się na min 7 cali to jaka będzie odpowiednia opona??

na 5 cali masz tu wątek

na 5,5 proponuje 165/55, i na 6 też :d

Napisano

> To może ja się podłącze żeby nowego tematu nie zaczynać.

> Skoro 175/50/13 nadają się na min 7 cali to jaka będzie odpowiednia opona??

na 6" jak najbardziej się nadaje, tyle, że lansu nie ma grinser006.gif

Napisano

> na 5 cali masz tu wątek

> na 5,5 proponuje 165/55, i na 6 też :d

Otóż to smile.gif Na 6J mam 165/55 i nie ma kartofla przynajmniej ok.gif

Napisano

> Czy nie będzie ta oponka jakoś dziwnie wyglądała??

> Witam,

> Będę miał niedługo rekiny 2 szt 5x13 i 2 szt 5,5x13... Do tego oponki 175/50...

> Wiem że na 5,5J będzie to fajnie wyglądało, a jak ma się to felgi 5J??

tak

SSA41127.JPG

Napisano
  • Autor

Zobaczymy... Może nie będzie tragedii hmm.gif

A jak coś to albo się z czasem dokupi dwie 5,5J albo sprzeda 175/50 i kupi 165/55 wink.gif

Napisano

> na 5 cali masz tu wątek

> na 5,5 proponuje 165/55, i na 6 też :d

Co do 5,5 cala to ok. Chociaż gdyby znalazła się jakaś poglądowa fota to by było jeszcze lepiej. Podlinkowany wątek przeczytałem, fotę zobaczyłem. Jeśli dobrze rozumuje to na 5,5 cala kapcie 165/55 a na 5 cali 145/70??

Teraz tylko pytanie jedno, a w zasadzie dwa:

1. Czy 165 na tyle nie będzie wystawać poza obrys i ewentualnie czy nie będzie dobijać jak mi ktoś usiądzie z tyłu(zawias na razie seria)

2. Czy 20 mm różnicy w szerokości opon przód/tył to czasem nie przesada??

Obecnie jeżdżę na rekinach 5cali 145/70 przód i 5,5cala 155/70. Zdaje sobie sprawę, że to balony i trzeba by je zmienić. Na takim zestawie jak wsiądzie mi ktoś do tyłu to na nierównościach balon szlifuje mi plastikowe nadkola. Podejrzewam, że może to być spowodowane zużytymi springami.

Napisano

Takie foto znalazłem u siebie:

175/50 Fulda na rekinie 5,5J

69201353.jpg

Jeszcze, gdzieś mam foty na Dunlopie 175/50(ona jest szersza), ale to bym musiał poszukać ok.gif

Napisano

> Co do 5,5 cala to ok. Chociaż gdyby znalazła się jakaś poglądowa fota to by było jeszcze lepiej.

> Podlinkowany wątek przeczytałem, fotę zobaczyłem. Jeśli dobrze rozumuje to na 5,5 cala kapcie

> 165/55 a na 5 cali 145/70??

> Teraz tylko pytanie jedno, a w zasadzie dwa:

> 1. Czy 165 na tyle nie będzie wystawać poza obrys i ewentualnie czy nie będzie dobijać jak mi ktoś

> usiądzie z tyłu(zawias na razie seria)

> 2. Czy 20 mm różnicy w szerokości opon przód/tył to czasem nie przesada??

> Obecnie jeżdżę na rekinach 5cali 145/70 przód i 5,5cala 155/70. Zdaje sobie sprawę, że to balony i

> trzeba by je zmienić. Na takim zestawie jak wsiądzie mi ktoś do tyłu to na nierównościach

> balon szlifuje mi plastikowe nadkola. Podejrzewam, że może to być spowodowane zużytymi

> springami.

Opony 165/55 sa strasznie niskie, wiec nie ma problemu z wysokością.

Wiesz ja sie staram na przód coś szerszego wsadzić.

A opony 155/7o sa ogromnie wysokie!

Napisano

283642970-DSC00454.JPG

tu masz zdjecie Dunlopa 175/50 na 5,5J .Sory za jakosc ale tylko takie mialem.

post-132898-14352507541572_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Na 5,5J są Dunlopy - wg mnie wygląda ok.gif

Na 5J są Yokohamy - są węższe od Dunlopów, tak??

Tak jak mówiłem, będzie tragedia to zarzuci się 165/55 i powinno być ok.gif

Napisano

> Opony 165/55 sa strasznie niskie, wiec nie ma problemu z wysokością.

> Wiesz ja sie staram na przód coś szerszego wsadzić.

> A opony 155/7o sa ogromnie wysokie!

Masz racje, że są wysokie. W takim razie rozglądnę się za 165/55 i 175/50. Zobaczę jak z dostępnością i ceną wtedy zdecyduje. Tobie piwo.gif, Lukasq`owi piwo.gif i Mirasowi_MM piwo.gifbardzo dziękuje, za foty też smile.gif

Napisano

> Masz racje, że są wysokie. W takim razie rozglądnę się za 165/55 i 175/50. Zobaczę jak z

> dostępnością i ceną wtedy zdecyduje. Tobie , Lukasq`owi i Mirasowi_MM bardzo dziękuje, za

> foty też

Wiesz do 700 (jeżeli ją masz) to bym poszedł w inną stronę, na tył 4,5 cala i opony 135/70 (wąskie i niskie bardzo, min. wyższe jak 165/55) + dystanse aby jakoś wypchało, i masz niskie opory toczenia, a na przód 5-5/5 cali i opony 155/65 w miarę szerokie, lub unikatowe 145/60 zlosnik.gif na 5 cali i zaj... niskie i w sam raz na 700

Napisano
  • Autor

Inne pytanko: Ile atmosfer powinno być w oponce 175/50 która leży na rekinie?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Inne pytanko: Ile atmosfer powinno być w oponce 175/50 która leży na rekinie??

Dotarły do mnie rekiny z oponami...

Dwie sztuki z oponami Yokohama ( felga 5,5j )

Dwie z Fulda ( 5j )

Rekin 5j nie powinien nigdzie obcierać z przodu??

Napisano

> Dotarły do mnie rekiny z oponami...

> Dwie sztuki z oponami Yokohama ( felga 5,5j )

> Dwie z Fulda ( 5j )

> Rekin 5j nie powinien nigdzie obcierać z przodu??

nie bedzie obcierał ja mam 5,5 i nic sie nie dzieje opony dynlop sport 175/50 pozdr

Napisano
  • Autor

> nie bedzie obcierał ja mam 5,5 i nic sie nie dzieje opony dynlop sport 175/50 pozdr

Może pytanie typowego laika ale co tam wink.gif - na ile atmosfer pompujesz kółko ??

Napisano

> Może pytanie typowego laika ale co tam - na ile atmosfer pompujesz kółko ??

z przodu 2,1 , 2,2 z tyłu 2,0 waytogo.gif

Napisano

> nie bedzie obcierał ja mam 5,5 i nic sie nie dzieje opony dynlop sport 175/50 pozdr

Wrzuć jakieś foto jak masz zlosnik.gif

Napisano

> na zawiasie -40

Not Found

Napisano

> z przodu 2,1 , 2,2 z tyłu 2,0

Troszkę mało

Napisano

> Not Found

to nie wiem spróbuje moze inne , ja wiem czy mało z tyłu to 2.0 jest i jak czasami wjade w dziure to strasznie sztywno odbija :/ w sam raz tak samo z przodu jest tak jak powinnao być moim zdaniem nie potrzeba wiecej do cienkiego ładowac barów pozdr

Napisano

> to nie wiem spróbuje moze inne , ja wiem czy mało z tyłu to 2.0 jest i jak czasami wjade w dziure

> to strasznie sztywno odbija :/ w sam raz tak samo z przodu jest tak jak powinnao być moim

> zdaniem nie potrzeba wiecej do cienkiego ładowac barów pozdr

Ja ładuję 2.7 do niskiego profilu na 7zoll

Napisano
  • Autor

Dzisiaj była przymiarka Rekinów smile.gif - w celu sprawdzenia jakie śruby kupić.

Z tyłu 5,5j leży ok zlosnik.gif Nic nie obciera...

Z przodu do 5j potrzebny dystans... 5mm załatwia sprawę, nic nie tarło... Bez dystansu zacisk hamulcowy obcierał o felge confused.gif

Ale mam wrażenie że po założeniu dystansu felga nie trzyma się na piaście tylko na samych śrubach ;wow ;zly Można tak jeździć??

Jutro kupuje śrubki i przykręcam wszystkie 4 kółka zlosnik.gif

Fotki będą jutro wink.gif

Napisano

ja mam drugi komplet rekinów na zimowkach i tez mam z przodu 5j i nic mnie nie obciera (juz) wiesz co zobacz moze być to ze miedzy zaciskiem klocków a felga są dosłownie ze 2 , 3 mm odstępu i moze masz na feldze jakis odstajacy kawałek spawu na tej częsci obręczy z otworami ja tak miałem i to zeszlifowałem i jest waytogo.gif

Napisano

> ja mam drugi komplet rekinów na zimowkach i tez mam z przodu 5j i nic mnie nie obciera (juz) wiesz

> co zobacz moze być to ze miedzy zaciskiem klocków a felga są dosłownie ze 2 , 3 mm odstępu i

> moze masz na feldze jakis odstajacy kawałek spawu na tej częsci obręczy z otworami ja tak

> miałem i to zeszlifowałem i jest

U mnie też jeździ taki sam zestaw (5/5,5 cala) i nic z przodu nie obciera a nie mam dystansów. Nie mniej jednak luz pomiędzy zaciskiem a felgą jest na tyle mały że nie dało się wyważyć przednich kół tak jak się wyważa alusy oslabiony.gif

A jak wygląda sprawa gdyby wsadzić 5,5 cala na przód - potrzeba dystans??

Napisano

> U mnie też jeździ taki sam zestaw (5/5,5 cala) i nic z przodu nie obciera a nie mam dystansów. Nie

> mniej jednak luz pomiędzy zaciskiem a felgą jest na tyle mały że nie dało się wyważyć

> przednich kół tak jak się wyważa alusy

> A jak wygląda sprawa gdyby wsadzić 5,5 cala na przód - potrzeba dystans??

nie trzeba bo letnie mam na 5,5 wszystkie cztery i nic sie nie dzieje smile.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie też jeździ taki sam zestaw (5/5,5 cala) i nic z przodu nie obciera a nie mam dystansów. Nie

> mniej jednak luz pomiędzy zaciskiem a felgą jest na tyle mały że nie dało się wyważyć

> przednich kół tak jak się wyważa alusy

> A jak wygląda sprawa gdyby wsadzić 5,5 cala na przód - potrzeba dystans??

Jutro z tym powalczę smile.gif Dzisiaj jak przymierzałem już się ściemniało a pod blokiem latarnia nie świeciła akurat klnie.gifwink.gifWięc trzeba było skończyć zabawę grinser006.gif

Napisano

Panowie podepne sie pod temat rekinkow, czy powiekszacie otwor centrujacy?? Bo u mnie z tylu nawet wchodza a z przodu juz nie bardzo. Poradzcie cos, 5,5J szerokie.

Napisano

> Panowie podepne sie pod temat rekinkow, czy powiekszacie otwor centrujacy?? Bo u mnie z tylu nawet

> wchodza a z przodu juz nie bardzo. Poradzcie cos, 5,5J szerokie.

Ja mam roztoczone otwory centrujące na średnice fiatowską 58,1

Napisano

> czy powiekszacie otwor centrujacy??

tak, trzeba, bo od wciskania na sile moze spekac felga, tak smao jak od uzywania zwyklych srub do felg 4x100.

powiekszac najlepiej na tokarce. ok.gif

Napisano

> tak, trzeba, bo od wciskania na sile moze spekac felga, tak smao jak od uzywania zwyklych srub do

> felg 4x100.

> powiekszac najlepiej na tokarce.

A plywaki wystarcza o takiej samej dlugosci jak ori sruby?

Napisano

> A plywaki wystarcza o takiej samej dlugosci jak ori sruby?

Z tego co pamietam to musza byc dluzsze troche.

Napisano
ja do stalowych i alu rekinow uzywalem tych samych plywakow o dlugosci gwintu 29mm.
Napisano

Z góry uprzedze, nie powiększaj otworu centrującego pilnikiem itp. bo będą Ci biły zlosnik.gif pisze to, bo kiedyś tu krążyły takie pomysły ok.gif

Ja ostatnio przetaczałem swoje rekiny 5,5J (4szt.) u tokarza, po zabiegu idealnie wchodzi na piaste, do tego skręcone pływakami i zero bicia itd, wchodzą bez rzadnych dystansów.

Przy oponie 175/50 na glebie -40 nic nie obciera (w tyle zostały nawet nadkola plastykowe) waytogo.gif

Napisano

> Z góry uprzedze, nie powiększaj otworu centrującego pilnikiem itp. bo będą Ci biły pisze to, bo

> kiedyś tu krążyły takie pomysły

> Ja ostatnio przetaczałem swoje rekiny 5,5J (4szt.) u tokarza, po zabiegu idealnie wchodzi na

> piaste, do tego skręcone pływakami i zero bicia itd, wchodzą bez rzadnych dystansów.

> Przy oponie 175/50 na glebie -40 nic nie obciera (w tyle zostały nawet nadkola plastykowe)

Napisz ile dałeś za wytaczanie??

Napisano

Generalnie bierze 10zł od felgi, ale dawałem cztery od razu to taniej zrobił waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj założyłem felgi...

Tył - 5,5J - wszystko ok ok.gif Fajnie się prezenci i nie obciera nic zlosnik.gif

Przód - 5J - no i tu problem no.gif Felga obciera mi o zacisk klnie.gif Po założeniu dystansu 5mm problem znika... Tyle że wtedy felga trzyma się tylko na samych śrubach, więc raczej ta opcja odpadnie mad.gif

Pojeździłem trochę na tym i jest niby ok... Nic nie bije, felgi proste i wyważone...

Ale mimo wszystko - felga wisi na samych śrubach frown.gif

Rozwiązań jest kilka:

1. Sprzedać felgi - kupić jakieś aluski hmm.gif

2. Dystans z kołnierzem jakiś - tak średnio mi się to widzi

3. Sprzedać 2 szt felg 5J i kupić w to miejsce 2 szt 5,5j

hmm.gif

Napisano
mialem bez dystansu stalowe rekiny 5" z 175/50 przy serii i przy glebie -40/-40 - nic nie tarlo.
Napisano

> mialem bez dystansu stalowe rekiny 5" z 175/50 przy serii i przy glebie -40/-40 - nic nie tarlo.

Ja też miałem 5j ale z wyższymi jakimiś oponkami i też nic nie tarło.

Napisano
  • Autor

> Ja też miałem 5j ale z wyższymi jakimiś oponkami i też nic nie tarło.

Może coś z moim zawieszeniem nie tak hmm.gif Albo z felgą jedną. Bo tylko jedna zahacza o zacisk, druga jest ok.gif

Jutro dla sprawdzenia zamienię prawą z lewą stroną.

Napisano

> Może coś z moim zawieszeniem nie tak Albo z felgą jedną. Bo tylko jedna zahacza o zacisk, druga

> jest

> Jutro dla sprawdzenia zamienię prawą z lewą stroną.

może z jednej strony są mniej zużyte klocki 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Panowie podepne sie pod temat rekinkow, czy powiekszacie otwor centrujacy?? Bo u mnie z tylu nawet

> wchodza a z przodu juz nie bardzo. Poradzcie cos, 5,5J szerokie.

ja tam nic nie centrowałem ani w jednym komplecie i (włażą) bez zadnego problemu waytogo.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

Odświeżając troche temat jako że mam okazje takie fele kupić małe pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem: wszyscy piszą tylko o oponach na jakiś niskich profilach, a jak jest z zestawem alurekin 5,5 cala i opona 155/65/13 na dosyć sporej glebie (-60 chyba) nie obdziera nic? i nic nie zmieniło się w ciągu miesiąca: rekiny 5,5 wchodzą bez dystansów, bez szlifowania wahaczy i innych takich tam?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.