Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Leon 1,6 16 v -zakup

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastawiam się nad zakupem Leona(2001-2002r) z silnikiem 1,6 16v czy jest to silnik godny polecenia? No i czy są jakieś poważniejsze problemy z tym samochodem?Czy części są drogie? No i jeśli nie ten silnik to który? Nigdy nie miałem Seata stad tyle pytań

Z góry dziękuje za odp

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Zastawiam się nad zakupem Leona(2001-2002r) z silnikiem 1,6 16v czy jest to silnik godny polecenia?

> No i czy są jakieś poważniejsze problemy z tym samochodem?Czy części są drogie? No i jeśli nie

> ten silnik to który? Nigdy nie miałem Seata stad tyle pytań

> Z góry dziękuje za odp

> Pozdrawiam

zdecydowanie lepszym wyborem bedzie 1.6 8v 100KM - tanszy w eksploatacji, z lepszym dolem

na temat mankamentow silnika 1.6 16V poczytaj na forum skoda szczegolnie watki dot. skody rumster 1.6 16V

mojej serce.giftoledo II z silnikiem 1.6 8v ma 150kkm z czego blisko pola na LPG i nigdy nie blo zadnych problemow. auto pali 7-11L LPG, wymiana rozrzadu co 80kkm to max 350PLN z robot

Napisano

mam golfa 1.6 16 V nalatane 82 kkm i jestem zadowolony. Z usterek to zmianiałem 2 cewki (jest ich 4 ) koszt to około 100 zł/szt, rozrząd z wymianą (z pompą wody) w salonie VW 1200 - 1300 zł natomiast w zaprzyjaźnionym serwisie 600 zł. Spalanie w mieście raczej nie przekracza mi 9 litrów (tzn teraz jak były mrozy to coś koło 9,5 wyszło) cykl mieszany 50/50 - 7,5 litra.Są to dane z normalniej ekspluatacji.

Napisano

Z tego co pamietam to jest tam problem ze skrzyniami biegow wink.gif Sypia sie niemilosiernie.

Napisano
  • Autor

problem ze skrzynią jest tylko przy tych silnikach czy w całym leonie?

bo zastawiam się jeszcze na 1,4 leonem albo 1,2 ibizą

Napisano

> Z tego co pamietam to jest tam problem ze skrzyniami biegow Sypia sie niemilosiernie.

to dotyczylo aut 1.6 8v do '99 po tym roczniku auta mialy juz poprawione skrzynie - absulotnie bezawaryjne

Napisano

> mam golfa 1.6 16 V nalatane 82 kkm i jestem zadowolony. rozrząd z wymianą (z pompą wody) > natomiast w zaprzyjaźnionym serwisie 600 zł.

silnik 1,6 16V ma rozrząd na 2 paskach z 5cioma rolkami i pompą wody ciekawe jakich cześci trzeba uzyc zeby zmiescic sie z robocizną w 6ciu stówkach?

Napisano

> problem ze skrzynią jest tylko przy tych silnikach czy w całym leonie?

> bo zastawiam się jeszcze na 1,4 leonem albo 1,2 ibizą

Też miałem podobne dylematy czy 1.6 czy 1.4 16V

1.6 wiadomo, lepsza dynamika, czytałem też o tych sławnych skrzyniach, ale w chwili zakupu trafił mi się serwisowany leon 1.4 16V.

Zrobiłem tym autem dopiero 13 kkm, jestem drugim właścicielem.

Z faktur jakie mam za serwisy i naprawy ASO robione przez porzedniego właściciela, nie było poważnych rzeczy. Jakieś elementy zawieszenia itp. rzeczy.

Te 13 kkm to u mnie LPG. Auto jeździ na STAG 4 i magic jet, jak na razie bez usterek.

Co do samej jazdy to auto jest mało dynamiczne. Ja osobiście lubię dynamiczną jazdę więc nie ma czym zaszaleć. Auto pali przy mojej ciężkiej nodze 10 l LPG. W trasie typu wakacje w Polsce, zszedłem do 8,5 l na 100.

Jeżdżąc jeszcze na benzynie, przy mega emeryckiej jeździe to 6 l i takiej normalnej ok 7,5-8

Jak masz jeszcze jakieś pytanie to pytaj, może coś sobie przypomnę.

Dolewki oleju to jakiś 0,7 l przy 15 kkm, a i klekot tego silnika to podobno norma, nie wiem jak w 1.6. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też miałem podobne dylematy czy 1.6 czy 1.4 16V

> 1.6 wiadomo, lepsza dynamika, czytałem też o tych sławnych skrzyniach, ale w chwili zakupu trafił

> mi się serwisowany leon 1.4 16V.

> Zrobiłem tym autem dopiero 13 kkm, jestem drugim właścicielem.

> Z faktur jakie mam za serwisy i naprawy ASO robione przez porzedniego właściciela, nie było

> poważnych rzeczy. Jakieś elementy zawieszenia itp. rzeczy.

> Te 13 kkm to u mnie LPG. Auto jeździ na STAG 4 i magic jet, jak na razie bez usterek.

> Co do samej jazdy to auto jest mało dynamiczne. Ja osobiście lubię dynamiczną jazdę więc nie ma

> czym zaszaleć. Auto pali przy mojej ciężkiej nodze 10 l LPG. W trasie typu wakacje w Polsce,

> zszedłem do 8,5 l na 100.

> Jeżdżąc jeszcze na benzynie, przy mega emeryckiej jeździe to 6 l i takiej normalnej ok 7,5-8

> Jak masz jeszcze jakieś pytanie to pytaj, może coś sobie przypomnę.

> Dolewki oleju to jakiś 0,7 l przy 15 kkm, a i klekot tego silnika to podobno norma, nie wiem jak w

> 1.6.

a Ten klekot silnika to tylko na zimnym czy cały czas bo od razu przypomniał mi się mój fiat bravo 1,4 12v który kiedyś miałem angryfire.gif na szczęście to już przeszłość.

Jest coś szczególnego na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie seata?

pozdrawiam

Napisano

> silnik 1,6 16V ma rozrząd na 2 paskach z 5cioma rolkami i pompą wody ciekawe jakich cześci trzeba

> uzyc zeby zmiescic sie z robocizną w 6ciu stówkach?

Same części tyle będą kosztowały wink.gif

Napisano

> a Ten klekot silnika to tylko na zimnym czy cały czas bo od razu przypomniał mi się mój fiat bravo

> 1,4 12v który kiedyś miałem na szczęście to już przeszłość.

> Jest coś szczególnego na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie seata?

> pozdrawiam

to niedotyczy 1.6

Napisano

> a Ten klekot silnika to tylko na zimnym czy cały czas bo od razu przypomniał mi się mój fiat bravo

> 1,4 12v który kiedyś miałem na szczęście to już przeszłość.

> Jest coś szczególnego na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie seata?

> pozdrawiam

U mnie jest to słyszalne tylko na zimnym silniku, po rozgrzaniu, wszystko wraca do normy.

Co do jakichś szczegółów przy zakupie, to myślę że trzeba przejrzeć to co w każdym samochodzie.

Ja swojego oglądałem w ASO seata przed zakupem.

Napisano

> a Ten klekot silnika to tylko na zimnym ...

Klekot jest cały czas. Klekoczą tłoki angryfire.gif

Zamarza odma. Rozsypuje się mechanizm różnicowy. Poza tym same plusy zlosnik.gif

Po 2001 roku mechanizm może się nie rozsypie bo jest na śrubach a nie nitowany, ale kto wie....

Ja klekoczącym przejeździłem już 60 kkm i jak klekotał tak klekocze. Mimo, że wali tłok na 1 cylindrze to oleju nie bierze w jakichś ilościach ponad miarę. Przy spokojnej jeździe nie trzeba dolewać, na autostradzie na pewno trochę łyknie.

Skrzynię mam już zrobioną a odmę przed zimą czyszczę.

A 1.6 też bym sobie darował (skrzynie są te same i jest to wystarczający powód).

Napisano

> Klekot jest cały czas. Klekoczą tłoki

> Zamarza odma. Rozsypuje się mechanizm różnicowy. Poza tym same plusy

> Po 2001 roku mechanizm może się nie rozsypie bo jest na śrubach a nie nitowany, ale kto wie....

> Ja klekoczącym przejeździłem już 60 kkm i jak klekotał tak klekocze. Mimo, że wali tłok na 1

> cylindrze to oleju nie bierze w jakichś ilościach ponad miarę. Przy spokojnej jeździe nie

> trzeba dolewać, na autostradzie na pewno trochę łyknie.

> Skrzynię mam już zrobioną a odmę przed zimą czyszczę.

> A 1.6 też bym sobie darował (skrzynie są te same i jest to wystarczający powód).

No to mam chyba jakiś bardziej udany motor, bo jak się rozgrzeje to klekotu nie ma, ponadto nic mi nie zamarza, a olej weźmie i owszem ale ja intensywnie używam obrotomierza na trasie zlosnik.gif

Mam LPG więc i tak i tak mi wtryskiwacze klekoczą więc się już przyzwyczaiłem biglaugh.gif

1.4 bym odradzał ze względu na samą dynamikę tego, bo żeby tym się w miarę szybko poruszać czy wyprzedzać to trzeba go niemiłosiernie męczyć.

Napisano

> Same części tyle będą kosztowały

Ja za wymiane płace 100 a części dobrej jakości spokojnie za 500 kupisz, z tego co zauważyłem to ceny części duzo niższe niż np w 2008 roku, wtedy jak mi cewka padła to najtańszą mozna było dostać za 100 zł a w tym roku za cewke beru płaciłem chyba 108 zł .

Napisano
  • Autor

a jeśli miałbym brać np ibize (2002-2003) z silnikiem 1,2 odpycha się to jakoś ,duża różnica jest z 1,4?

Napisano

> a jeśli miałbym brać np ibize (2002-2003) z silnikiem 1,2 odpycha się to jakoś ,duża różnica jest z

> 1,4?

hmm trudno powiedzieć

1.2 l to zdaje się 3 cylindrowa 12 zaworowa jednostka 65 KM więc jak po mieście się tym będziesz bujał to jakoś to będzie może

1.4 ma 4 cylindry 16 zaworów, nie wypowiem się jaką dynamikę ma 1.2

Napisano

> No to mam chyba jakiś bardziej udany motor, bo jak się rozgrzeje to klekotu nie ma,

Mam tak samo. Jak się rozgrzeje to klekot znacząco cichnie choć dalej terkocze

> ponadto nic mi

> nie zamarza,

jak wspomnaiłem mi też nie, ale to nie znaczy, że w pewnych okolicznościach może (krótkie przebiegi, duzy mróz).

Od pewnego roku (?) odma jest podgrzewana

> 1.4 bym odradzał ze względu na samą dynamikę tego, <ciach>

IMHO nie ma tragedii.

Napisano

> a jeśli miałbym brać np ibize (2002-2003) z silnikiem 1,2 odpycha się to jakoś ,duża różnica jest z

> 1,4?

A co lepsze kiła czy dżuma??? zlosnik.gif

Serio to bierz 1.4

W tych rocznikach wiele już poprawiono. ok.gif

Mój 1.4 w Golfie ma 218kkm i dopiero do niego hak założyłem cfaniaczek.gif Zamierzam go zabić. skromny.gif

Napisano

> to dotyczylo aut 1.6 8v do '99 po tym roczniku auta mialy juz poprawione skrzynie - absulotnie

> bezawaryjne

To dlaczego w leonach po 99r też się sypie?

Napisano

> To dlaczego w leonach po 99r też się sypie?

Poprawka była bodajże w 2001 roku.

Prawdopodobnie te skrzynie są wadliwe:

DUU, DLP, DUW, DUS, DRT, DUX, DUT, EAY,BMX

Napisano
  • Autor

> Poprawka była bodajże w 2001 roku.

> Prawdopodobnie te skrzynie są wadliwe:

> DUU, DLP, DUW, DUS, DRT, DUX, DUT, EAY,BMX

A jak dojść jaka jest skrzynia w danym samochodzie ? Tylko po nr VIN?

Czy VW , Skoda,Seat, t są te same silniki i skrzynie?

Napisano

> A jak dojść jaka jest skrzynia w danym samochodzie ? Tylko po nr VIN?

> Czy VW , Skoda,Seat, t są te same silniki i skrzynie?

są te same, a najłatwiej dojść po VIN uważam, ewentualnie jeszcze powinien być wyklepany symbol na skrzyni

Napisano
  • Autor

Tzn są czy były wadliwe? Bo ta liczna trochę przeraża

Ciężko będzie znaleźć coś. A czy jest jakiś program poza serwisem gdzie można odczytać VIN?

pozdrawiam

Napisano

> A jak dojść jaka jest skrzynia w danym samochodzie ? Tylko po nr VIN?

KLIK KLIK - trochę wskazówek.

Napisano

> A czy jest jakiś program poza serwisem gdzie można odczytać VIN?

Odczytać do można z dokumentów albo z podszybia zlosnik.gif

A zdekodować można go np. za pomocą programu ETKA.

Napisano

Mam na sprzedaż leosia 1.6 8v 101 km - zrobiłem nim 55000 km teraz ma 134 000 km kupiony w salonie w PL org przebieg i napisze tak: silnik dosc elastyczny ze skrzynią zero problemów- mimo słabej opinii.. mógłby mniej palic. Poza eksploatacyjnymi czesciami posypalo sie łozysko w lewym przednim kole, łaczniki i gumy stabliziatora, chłodnica ( poszły mocowania i latała luzem) rurka do przepustniczy zrobiła sie dziurka i tyle..od nowosci

Leos bezawaryjny bezproblemowy tyle ze zachcialo mi sie szybszego i nabyłem volvo s40 t5 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mam na sprzedaż leosia 1.6 8v 101 km - zrobiłem nim 55000 km teraz ma 134 000 km kupiony w salonie

> w PL org przebieg i napisze tak: silnik dosc elastyczny ze skrzynią zero problemów- mimo

> słabej opinii.. mógłby mniej palic. Poza eksploatacyjnymi czesciami posypalo sie łozysko w

> lewym przednim kole, łaczniki i gumy stabliziatora, chłodnica ( poszły mocowania i latała

> luzem) rurka do przepustniczy zrobiła sie dziurka i tyle..od nowosci

> Leos bezawaryjny bezproblemowy tyle ze zachcialo mi sie szybszego i nabyłem volvo s40 t5

Dzięki ,ale potrzebuje samochodu w Norwegii smile.gif

Napisano

> Dzięki ,ale potrzebuje samochodu w Norwegii

heh smile.gif zawsze chciałem ppojezdzic po norwegii to przyjade i zostawie wink.gif

a tak powaznie to jesli miałbym wybierac z tych najsłabszych to 1.4 16v nawet w Polo nie jedzie i jest problematyczny, 1.6 16v skomplikowany .. a 1.6 8 v sporo chla ale jest prosty i baardzo trwały

Napisano
  • Autor

> heh zawsze chciałem ppojezdzic po norwegii to przyjade i zostawie

> a tak powaznie to jesli miałbym wybierac z tych najsłabszych to 1.4 16v nawet w Polo nie jedzie i

> jest problematyczny, 1.6 16v skomplikowany .. a 1.6 8 v sporo chla ale jest prosty i baardzo

> trwały

Bardzo chętnie ale muszę niestety mieć norweskie blachy smile.gif

Jeden Leon który miałem upatrzony to był właśnie 1,6 16v 2002r 165000 km ,ale juz poszedł

Mam nie dużo czasu a muszę niestety coś kupić

Trochę rozglądam się za skodą bardziej fabią jest jakoś większy wybór od 2001-2003 .Więcej jest 1,4 MPI no i pare 1,2 HTP

Moze wkleję parę stronek i chętnie poznam waszą opinie

http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=21560272

serwisowany, komplet opon zimowych i letnich,hak,klimatyzacja,podgrzewane siedzenia,kontrola trakcji,ABS,centralny zamek,wspomaganie kierownicy,immobilizer,komputer,poduszki powietrzne

No właściwie to jak na razie tylko ten ,więcej jest 1,4 z 2000r

Jeśli nie będziecie mieć nic przeciwko to podeśle jeszcze inne jak znajdę i sorki za mała zmianę tematu

PS.Nie przeraźcie się ceną ,bo trochę drogie są samochody tutaj

Cenę dzielić na pół i wyjdzie zł pln

pozdrawiam

Napisano

co to za ceny?? jakas masakra...2 razy drozsze .. a jak bys chciał z Polski przerejestrowac to jakies zaporowe koszty mają? Tak z czystej ciekawości

Co do skody trudno mi sie wypowiadać...silnik 1.2 HTp to taka sieczkarnia..ani to mocne ani to ciche moze jakis włascicel skódki sie wypowie

Napisano
  • Autor

> co to za ceny?? jakas masakra...2 razy drozsze .. a jak bys chciał z Polski przerejestrowac to

> jakies zaporowe koszty mają? Tak z czystej ciekawości

Cło wyniesie tyle mniej więcej tyle co wartość samochodu smile.gif

Napisano

> co to za ceny?? jakas masakra...2 razy drozsze .. a jak bys chciał z Polski przerejestrowac to

> jakies zaporowe koszty mają? Tak z czystej ciekawości

> Co do skody trudno mi sie wypowiadać...silnik 1.2 HTp to taka sieczkarnia..ani to mocne ani to

> ciche moze jakis włascicel skódki sie wypowie

To taka kosiarka, mało nie paliła, nie jedzie w ogóle tu zaznaczam bo jeździłem takim autem wielokrotnie.

Co do hałasu to jeszcze ujdzie, tragedii nie ma. Nie polecałbym tego, no chyba ze chcesz auto do miasta.

Napisano
  • Autor

> To taka kosiarka, mało nie paliła, nie jedzie w ogóle tu zaznaczam bo jeździłem takim autem

> wielokrotnie.

> Co do hałasu to jeszcze ujdzie, tragedii nie ma. Nie polecałbym tego, no chyba ze chcesz auto do

> miasta.

O kurcze ciężko z tym samochodem ,co tu wybrać?

może będzie trzeba sięgnąć wyżej.

A VW Bora 1,6 bo też przezwaja te wersje silnikowe

Ewentualnie Passat 2000r 1,8 albo 1,6 najechane przeważnie ok 150000 km

Radźcie smile.gif

Napisano

> O kurcze ciężko z tym samochodem ,co tu wybrać?

> może będzie trzeba sięgnąć wyżej.

> A VW Bora 1,6 bo też przezwaja te wersje silnikowe

> Ewentualnie Passat 2000r 1,8 albo 1,6 najechane przeważnie ok 150000 km

> Radźcie

Na co ty liczysz. Ze kupisz q10 letnie auto z przebiegiem ponizej 150 000 takie rzeczy to tylko w ERZE lub u uczicwego Hanldarza rotfl.gif

W Benzynie nie sprawdzisz przebiegu z kompa dlatego nie patrz na przebieg tylko na stan auta.

Napisano

> ze skrzynią zero problemów- mimo

> słabej opinii..

Opinie są słabe jak się pourywają nity w różnicowym (a dzieje sie to nagle 893goodvibes.gif) w innym wypadku skrzynie są OK zlosnik.gif

A w temacie to szukałbym czegoś 1.8T lub 2.0.

IMHO w benzynowych to chyba najrozsądniejsze wyjście.

Napisano
  • Autor

> Na co ty liczysz. Ze kupisz q10 letnie auto z przebiegiem ponizej 150 000 takie rzeczy to tylko w

> ERZE lub u uczicwego Hanldarza

> W Benzynie nie sprawdzisz przebiegu z kompa dlatego nie patrz na przebieg tylko na stan auta

Wiadomo że nie będzie mieć przebiegu 50000 km,ale zawsze zastanawia człowieka dlaczego ktoś go sprzedaje.Np słyszałem że Laguny są w miarę do 120 tys a później już rożnie bywa ale tylko słyszałem od paru użytkowników ,stąd moje obawy.Plusem jest to że zdecydowana większość jest serwisowana i Norwedzy nie bawią się w przekręcanie liczników.Raczej nie kupiłbym u pakistanów bo to kombinatorzy.

A wspomniałem wcześniej o Leonie 1,6 16 v który wpadł mi w oko ale już został sprzedany i chyba dobrze bo za dwa dni nowy właściciel wystawił go już w niższej cenie,może to przypadek smile.gif

Pierwszy właściciel

http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=21695942

Drugi właściciel

http://www.finn.no/finn/car/used/object?finnkode=21845487

pozdrawiam

Napisano

> Cło wyniesie tyle mniej więcej tyle co wartość samochodu

a to na Seata będzie cło w Norwegii? To dla mnie nowina. wink.gif

VAT i akcyza ewentualnie, ale cło nie..

Napisano
  • Autor

> a to na Seata będzie cło w Norwegii? To dla mnie nowina.

> VAT i akcyza ewentualnie, ale cło nie..

A ma to jakieś większe znaczenie? Czy cło czy akcyza?

Zwykły błąd w nazewnictwie

A jeśli akcyza to zapłacisz połowę mniej? hehe.gif

Napisano

> A ma to jakieś większe znaczenie? Czy cło czy akcyza?

> Zwykły błąd w nazewnictwie

> A jeśli akcyza to zapłacisz połowę mniej?

no ba, że ma.. akcyzę płacisz równo, czy kupisz na miejscu czy sprowadzisz.. pytanie, jaka jest różnica w cenie, ale znając norweskie ceny, to może wyjściowo być ogromna wink.gif

Napisano
  • Autor

> no ba, że ma.. akcyzę płacisz równo, czy kupisz na miejscu czy sprowadzisz.. pytanie, jaka jest

> różnica w cenie, ale znając norweskie ceny, to może wyjściowo być ogromna

no dla ciebe może mieć ,ale jeśli osoba mieszkająca w Norwegii chce sprowadzić samochód to oblicza na kalkulatorze toll ile będzie musiała zapłacić a wtedy niema to większego znaczenia czy to będzie akcyza,cło czy podatek rolny wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.