Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerobka skrzyni biegow

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnosnie przekladania elementow ze skrzyni. Co trzeba dokladnie zmienic / przelozyc aby zmienic np. piaty bieg z jednej skrzyni do drugiej. Czy taka operacje mozna wykonac w kazdej skrzyni 514 czy sa jakies ograniczenia.

Pytam bo chcialbym zamienic 5 bieg z swojej skrzyni

punto 2 60/80km mpi

1-3,909

2-2,158

3-1,480

4-1,121

5-0,897

r-3,818

glownie3,438(16/55)

na piaty bieg od skrzyni z " s " ki

dla przypomnienia

Skrzynia c.514.5 (montowana w S z podciaganym wstecznym)

1->3.909

2->2.158

3->1.345

4->0.974

5->0.766

R->3.818

Przelozenie glowne 3.562(16/57)

stosujac ten zabieg bede mial 5 tke jeszcze dluzsza niz w skrzyni es ?

jakby ktos przy okazji mial link do strony gdzie wpisywalo sie przelozenia skrzyni oraz obroty silnika a wynikowa byla przedkosc bardzo prosze o podanie go.

Napisano

> Mam pytanie odnosnie przekladania elementow ze skrzyni. Co trzeba dokladnie zmienic / przelozyc aby

> zmienic np. piaty bieg z jednej skrzyni do drugiej.

Musisz przełozyc obie zebatki z 5 biegu,moga byc rozne synchronizatory wtedy je tez musisz przełozyc

Czy taka operacje mozna wykonac w kazdej

> skrzyni 514 czy sa jakies ograniczenia.

Rozebrałem juz kilka 514 i wykonywałem taka operacje z zamienianiem 5 biegu i obyło sie bez problemów za kazdym razem.

Mozna to zrobic na aucie bez wyciagania skrzyni.

Napisano
  • Autor

> Musisz przełozyc obie zebatki z 5 biegu,moga byc rozne synchronizatory wtedy je tez musisz

> przełozyc

> Czy taka operacje mozna wykonac w kazdej

> Rozebrałem juz kilka 514 i wykonywałem taka operacje z zamienianiem 5 biegu i obyło sie bez

> problemów za kazdym razem.

> Mozna to zrobic na aucie bez wyciagania skrzyni.

czyli wystarczy ze zdemontuje ten dekiel oslaniajacy 5 ty bieg ?

Napisano

> Rozebrałem juz kilka 514 i wykonywałem taka operacje z zamienianiem 5 biegu i obyło sie bez

> problemów za kazdym razem.

> Mozna to zrobic na aucie bez wyciagania skrzyni.

czasami może trafić się problem bo "stare" c514 są na łożyskach ślizgowych a "nowe" na igiełkach? zeby.GIF

Napisano

> Mam pytanie odnosnie przekladania elementow ze skrzyni.

A ja spytam skad masz kolka z tej skrzynki? Albo kto ma z vanny V bieg?Bo ja to z kolei chetnie wlozylbym do swojej skrzyni:

lancia y 1.2 16v mpi 85km 97r

1-3,909

2-2,158

3-1,480

4-1,121

5-0,897

r-3,818

glowne 3,733 (15/56)

Napisano
  • Autor

> A ja spytam skad masz kolka z tej skrzynki?

kupilem niby eske ale wyszla taka

Albo kto ma z vanny V bieg?Bo ja to z kolei chetnie

> wlozylbym do swojej skrzyni:

> lancia y 1.2 16v mpi 85km 97r

> 1-3,909

> 2-2,158

> 3-1,480

> 4-1,121

> 5-0,897

> r-3,818

> glowne 3,733 (15/56)

powiedz czy ty nie miales kiedys na stronie przelicznika predkosci jak sie podalo przelozenia skrzyni i obroty silnika ?

Napisano

> kupilem niby eske ale wyszla taka

> Albo kto ma z vanny V bieg?Bo ja to z kolei chetnie

> powiedz czy ty nie miales kiedys na stronie przelicznika predkosci jak sie podalo przelozenia

> skrzyni i obroty silnika ?

Cichy mial mi podrzucic engine do przeliczania tych wartosci, ale nie zrobik tego, a na jego stronie nie dziala, bo tam to bylo. Kontakt z nim mam, wiec jesli tylko gdzies to ma zachwoane to zrobie na swojej stronie.

EDIT:

To jednak nei ten Cichy.

Napisano

> czyli wystarczy ze zdemontuje ten dekiel oslaniajacy 5 ty bieg ?

dokładnie ok.gif

Napisano

> Albo kto ma z vanny V bieg?

ale w vanach były inne skrzynie i bebechy do 514 nie beda pasowac.

Napisano
  • Autor

> ale w vanach były inne skrzynie i bebechy do 514 nie beda pasowac.

to vanny nei mialy ekowych skrzyn ?

Napisano

> ale w vanach były inne skrzynie i bebechy do 514 nie beda pasowac.

pierwsze vany mialy skrzynie z 900tki, pozniej juz byly z normalnym podciagana Ska

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> dokładnie

Ktore zebatki musze przelozyc ?? grinser006.gif jakby ktos mogl zaznaczyc

Czy wystarczy, ze przechyle samochod na lewarku aby olej w skrzyni sie nie wylal czy to nie wystarczy i lepiej go spuscic ?

Jakim sposobem najlepiej odblokowac wbite kliny ( wgniecenia) na nakretkach ?

283799908-DSC01380.JPG

post-72170-14352508226356_thumb.jpg

Napisano

> Ktore zebatki musze przelozyc ?? jakby ktos mogl zaznaczyc

> Czy wystarczy, ze przechyle samochod na lewarku aby olej w skrzyni sie nie wylal czy to nie

> wystarczy i lepiej go spuscic ?

> Jakim sposobem najlepiej odblokowac wbite kliny ( wgniecenia) na nakretkach ?

aby zabezpieczenie odgiac bierzesz odpowiedni srubokret wkladasz w wyciete miejsce w walku i walisz mlotkiem aby zabezpieczenie sie odgielo. Musi cale odejsc bo bedziesz mial taki problem jak ja ze nie moglem tego rozkrecic. Potem blokujesz kola i mocno odkrecasz. Potem sciagasz to duze i male kolo wraz z synchronizatorem i przekladasz na wlasciwe

Napisano
  • Autor

dzieki

wlasnie najwiekszy problem to przekrecic te nakretki choc troche, mysle czy nie potraktowac ich katowka w miejscu zabezpieczen.

Napisano

> dzieki

> wlasnie najwiekszy problem to przekrecic te nakretki choc troche, mysle czy nie potraktowac ich

> katowka w miejscu zabezpieczen.

tez mialem taki problem. I myslalem, ze dobrze te zabezpieczenie odgialem, ale sie mylilem. Mozna to spolowac na rozno szlifierka, wtedy powinno sie odlamac wink.gif

Napisano

> tez mialem taki problem. I myslalem, ze dobrze te zabezpieczenie odgialem, ale sie mylilem. Mozna

> to spolowac na rozno szlifierka, wtedy powinno sie odlamac

najlepiej jest zblokować skrzynie ja tak robie (ale na wyciągnietej z auta ale i da sie na aucie) zapinam najpierw 3 bieg a nastepnie odkrecam te ramie (prowadnice) od piątego biegu i wciskam palcami ten pierścień żeby zapieła sie 5-tka i nie ma siły żeby cokolwiek sie ruszyło dobra nasadka klucz i kawałek rury i po lekkim odgięciu zabezpieczeń idzie aż miło

Napisano

zrób taj ka zmijes mówi do odkręcenia i skręcenia skrzyni wbij 2 biegi na raz. dzięki temu będzie ona zblokowana i bez problemu będziesz odkręcał i przykręcał te 2 duże śruby. A co do przekładki to musisz przełożyć to wszystko co widzisz na tym zdjęciu czyli 2 zębatki, tuleję przesuwną, synchronizator i te widełki do wybierania biegu.

Napisano

A to ja jeszcze raz zapytam skad wziac te kolka V biegu? Nie ma nikt na zbyciu? niewiem.gif

Napisano

> A to ja jeszcze raz zapytam skad wziac te kolka V biegu? Nie ma nikt na zbyciu?

Pytać po ludziach. Dać ogłoszenie na AK, na pewno komuś się wala po piwnicy.

Napisano

> A to ja jeszcze raz zapytam skad wziac te kolka V biegu? Nie ma nikt na zbyciu?

ja mam kółka 5 biegu ale od palio grinser006.gif

Napisano

> ja mam kółka 5 biegu ale od palio

A co masz jeszcze po skrzyni palio i na jakim łożyskowaniu :> ?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dzieki ok.gif ide do piwnicy i tez bede z tym walczyl, sie zobaczy czy dam rade przelozyc to do Palio tymi sposobami wink.gif

Napisano

Masakra, nie moge tych srub odkrecic, probowalem z przedluzka ni huhuh sick.gif jest ktos z okolicy kto juz to robil i pomoglby? mam dwie skrzynie luzem, tyle co przelozyc 5 bieg... niestety ten problem z odkreceniem oslabiony.gif

Napisano

> Masakra, nie moge tych srub odkrecic, probowalem z przedluzka ni huhuh jest ktos z okolicy kto

> juz to robil i pomoglby? mam dwie skrzynie luzem, tyle co przelozyc 5 bieg... niestety ten

> problem z odkreceniem

tez mialem ten sam problem. Nie dopatrzylem i zle mialem zabezpieczenia nakretek odgiete. Musisz idealnie to odgiac i pojdzie wtedy prosto. Nie rob nic na sile bo polamiesz zeby

Napisano

ok, jutro pomecze temat. niestety te zabezpieczenia juz nie beda sie do niczego nadawaly jak je spiluje sick.gif

dostane takie nakretki gdzies w chorzowie? tj. na klucz 30.

Napisano

> ok, jutro pomecze temat. niestety te zabezpieczenia juz nie beda sie do niczego nadawaly jak je

> spiluje

> dostane takie nakretki gdzies w chorzowie? tj. na klucz 30.

jesli dobrze patrze to 6,62zl w aso

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.