Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

huczące opony Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, jestem na forum od niedawna. Chciałbym dowiedzieć sie, czy ktoś z Was miał problem z huczącymi oponami w nowym Lacetti. Mam takiego, nowego w wersji kombi od 3 tygodni i przy prędkości w zakresie 96-103 km/h wyraźnie słychać jak huczą opony. Wydaje się, że to tył, ale po sprawdzeniu w serwisie okazało się, że jednak przednie opony powodują taki hałas. Może nie jest on specjalnie uciążliwy, ale zachodzi akurat w zakresie prędkości, którą najczęściej można się u nas poruszać, jest zatem dla mnie irytujące. Oczywiście serwis zajął się problemem, ale wnioskuję z sugestii pracownika, że na wymianę opon raczej nie mam szans ponieważ to charakterystyka opon, a nie wada, jak mi przekazano. Oczywiście nie dam się zbyć takiemu argumentowi, ale zastanawia mnie, czy to ja trafiłem na taki egzemplarz, czy tez jest to problem Wam znany. Pozdrawiam i dziękuje z góry za informację.

Napisano

Uzupelnij profil.

A moze napiszesz po jakim przebiegu, jaki silnik i jakie opony.

Ja juz sie przyzwyczailem do tego huczenia - to jest nic innego jak efekt pozabkowanych opon.

BTW kiedy sprawdzales zbieznosc w swoim aucie?

Chyba ze to nowka z salonu na fabrycznych oponach marki Hankook K406?

Napisano
  • Autor

> Uzupelnij profil.

> A moze napiszesz po jakim przebiegu, jaki silnik i jakie opony.

> Ja juz sie przyzwyczailem do tego huczenia - to jest nic innego jak efekt pozabkowanych opon.

> BTW kiedy sprawdzales zbieznosc w swoim aucie?

> Chyba ze to nowka z salonu na fabrycznych oponach marki Hankook K406?

Faktycznie zapomniałem dodać, że to sa opony Hankook, samochód jest fabrycznie nowy, ma przebieg 1200 km, a opony huczą od samego początku. Wiesz, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale czy tak być powinno to mam wątpliwości. POzdrawiam.

Napisano

>> Chyba ze to nowka z salonu na fabrycznych oponach marki Hankook K406?

a co te opony K406 maja tendencje glosnej pracy ? smile.gif

Napisano

> a co te opony K406 maja tendencje glosnej pracy ?

Nie wiem, ale u mnie hucza i czekam tylko dnia kiedy bedzie tzreba je wymienic. Zamienie na jakies asymetryczne.

Napisano

> a co te opony K406 maja tendencje glosnej pracy ?

Sąsiad po kupnie Aveo '2004 dla żony z fabrycznymi Hankookami wściekał się na hałas. Na zimówkach było cicho. Ja kupiłem laczka '2007 niedawno i w czasie jazdy próbnej nie zwróciłem uwagi na hałas opon. Po odebraniu auta zabił mnie huk przy prędkościach pow. 70 km/h. Przypomniałem sobie, że dealer przed odbiorem miał mi wymienić opony z zimówek na letnie, oczywiście Hankooki. Nie pamiętam typu ani tych z Aveo, ani moich, ale coś jest nie tak z głosnością tych Hankooków.

W każdym razie potwierdzam fakt huczenia opon letnich Hankook w Laczku. Tyle, że moje auto ma ponad 100kkm nalatane na pierwszym komplecie opon...

Napisano

> Nie wiem, ale u mnie hucza i czekam tylko dnia kiedy bedzie tzreba je wymienic. Zamienie na jakies

> asymetryczne.

Ja mam Goodyear EfficientGrip i teraz wkurza mnie swierszcz w dmuchawie - Hankooki pewnie by jeszcze z sezon pojezdzily ale... smile.gif

Napisano

> Faktycznie zapomniałem dodać, że to sa opony Hankook, samochód jest fabrycznie nowy, ma przebieg

> 1200 km, a opony huczą od samego początku. Wiesz, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale

> czy tak być powinno to mam wątpliwości. POzdrawiam.

Może dotrą się jeszcze smile.gif

Wiesz, to tanie auto i raczej słabo wygłuszone.

Przyzwyczaisz się.

Napisano

> Wiesz, to tanie auto i raczej słabo wygłuszone.

> Przyzwyczaisz się.

Kolega nie będzie miał innego wyjścia. smile.gif Jak ucichną opony, doskwierać troszkę może szum powietrza, a przy wyższych prędkościach hałas silnika. Cóż, Bugdet Car.

Napisano

> Może dotrą się jeszcze

> Wiesz, to tanie auto i raczej słabo wygłuszone.

> Przyzwyczaisz się.

Raczej sie nie dotra, bo po paru tysiacach dojdzie do tego zabkowanie i dopiero wtedy sie zacznie. Ja po 50kkm mam juz tylne pozabkowane.

Napisano

Jakoś nie zwróciłem uwagi na huczenie opon w lacetti, ale może jest to związane z tym, że miejsca pomiędzy nadkolem a oponą jest bardzo dużo. W lacetti kombi profil 55 jest moim zdaniem za niski i trochę śmiesznie wygląda ta przestrzeń. Następne jakie założę będą szersze i wyższe ok. 205/65/15

Napisano

> Raczej sie nie dotra, bo po paru tysiacach dojdzie do tego zabkowanie i dopiero wtedy sie zacznie.

> Ja po 50kkm mam juz tylne pozabkowane.

Wystarczy często zmieniać przód-tył i ząbkowanie ustępuje.

Napisano

Jeśli auto jest nowe na oponach Hankook K406 to opony się dotrą. U mnie też tak było, że koło 90-100km/h huczały.

Po paru kkm przeszło.

Napisano

Witam,

w moim ezgemplarzu nie występuje jakiś nadmierny hałas pochodzący od opon. Po przejechaniu 5 kkm nie stwierdzam różnicy. Może masz źle ustawioną geometrię/zbieżność, przejedź się jakimś pojazdem z salonu i porównaj, albo wręcz niech zostanie zmierzony poziom hałasu. Sprawdź, czy opony są rzeczywiście nowe i czy nie są poząbkowane !

Pzdr.

Napisano

> Raczej sie nie dotra, bo po paru tysiacach dojdzie do tego zabkowanie i dopiero wtedy sie zacznie.

> Ja po 50kkm mam juz tylne pozabkowane.

po 50kkm to ile masz jeszcze na nich bieżnika???

Napisano

> po 50kkm to ile masz jeszcze na nich bieżnika???

pewnie sporo, jeśli używa ich na zmianę z zimówkami

ja mam 62kkm na liczniku i opony z całkiem wysokim bieżnikiem, na tyle, że w zeszłym sezonie wyząbkowały się

na szczęście po przekładce przód-tył dotarły się ok.gif

Napisano
  • Autor

>Witam, dziękuje za uwagi. Zgłosiłem problem w serwisie. Tutaj potwierdzono,że hałas to wina opon, ale o dziwo przednich, a nie tylnych skąd dochodzi hałas. Na razie serwis zastanawia sie, co z tym zrobic, ale otrzymałem sygestie, że raczej na wymiane opon nie mam co liczyć. Dziwne to, bo skoro to wina opon to powinny podlegać wymianie w ramach gwarancji tym bardziej,że ujawniłem to zaraz po kupnie samochodu. A swoja droga to szkoda,że w polskich salonach nie można przejechać się konkretnym nowym samochodem, który właśnie ma sie zamiar kupić. Potem wychodzą takie świerszcze dziwne, ja tracę czas, serwis ma robotę.

A z tą taniością samochodu, to bez przesady, widziałem i jeździłem dużo tańszymi samochodami, a naprawdę miałem ich wiele- w samym ostatnim roku, aż 3 i powiedziałem dość używanych. Ten naprawdę jest dobrze wykonany wg mnie i jest naprawdę OK.

Napisano

> pewnie sporo, jeśli używa ich na zmianę z zimówkami

> ja mam 62kkm na liczniku i opony z całkiem wysokim bieżnikiem, na tyle, że w zeszłym sezonie

> wyząbkowały się

> na szczęście po przekładce przód-tył dotarły się

Tak jest. Jest jeszcze sporo.

Napisano
  • Autor

> Witam wszystkich ponownie. Wracając do wątku huczacych opon chciałbym wszystkich poinformować,że właśnie jestem po wymianie opon. Bezpłatnej wymiany w ramach gwarancji dokonał serwis chevroleta, a więc firma wykazała troskę o klienta-przy okazji podziękowania dla dealera i serwisu firmy. Oczywiście nie obyło się bez pisma do Chevrolet Poland, ale tak szybkiej reakcji i pozytywnej dla mnie odpowiedzi nie spodziewałem się-4 dni od wysłania pisma do telefonicznej informacji o pozytywnym ustosunkowaniu się do mojej prośby o wymianę opon. Po dalszych 3 dniach mam już nowe opony w samochodzie. Miałem możliwość ich wyboru ( wprawdzie z 2 marek opon, ale jednak ) , aktualnie mam Fuldy 195/60/15. Wybrałem trochę wyższy profil. Co najważniejsze huczenie ustało, a śmiem twierdzić, że te opony pracują znacznie ciszej. Jeszcze nie jeździłem gdzieś dalej, ale i tak czuć znacznie różnice. I jak tu nie twierdzić,że firma chevrolet dba o klienta???? Zastanawiam się nad drugim samochodem dla zony, oczywiście mniejszym, jak myślicie co wybiorę wobec takiego podejścia do klienta?? To tak w skrócie o sposobie zakończenia sprawy. Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

> (...) firma wykazała troskę o klienta-przy okazji podziękowania dla dealera i

serwisu firmy. (...)

Może warto w tej sytuacji zrobić reklamę temu dealerowi i serwisowi.

Pzdr.

Napisano

I jak te matoly mogly Ci polecic opony o wyzszym profilu pad.gif Dobrze, ze chociaz wymienili.

Napisano

> I jak te matoly mogly Ci polecic opony o wyzszym profilu Dobrze, ze chociaz wymienili.

Ja zrozumialem, ze on sam wybral takie i na dodatek z premedytacja.

Swoja droga ja nastepne tez wsadze takie, albo pojde jeszcze dalej i 195/65/15 wcisne jak wejda, bo teraz na 195/50/15 autko mi jakos smiesznie wyglada z duzymi szparami wokol kola i za niskie jest na dziurawe drogi.

Napisano

> I jak te matoly mogly Ci polecic opony o wyzszym profilu Dobrze, ze chociaz wymienili.

A czemu nie? Jak kupowałem od ASO lacetti to dostałem zimówki o wyższym profilu i jest zdecydowanie lepiej. Aktualne hankooki pojeżdżą do jesieni, a od wiosny kupuję min. 205/60/15. Lacek potrzebuje szerszych i wyższych opon. Wtedy będzie idealnie. Co do ryzyka, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania, to obaw nie mam. Sprawdziłem w mojej firmie (firma leasingowa), czy kiedykolwiek był przypadek, żeby ubezpieczyciel przy wypłacie odszkodowania sprawdzał rozmiary opon, ewentualnie miał do nich uwagi i okazało się, że nie. Sprawdzali tylko stan opon, czy nie były łyse.

Napisano

Co do ryzyka, że ubezpieczyciel

> odmówi wypłaty odszkodowania, to obaw nie mam. Sprawdziłem w mojej firmie (firma leasingowa),

> czy kiedykolwiek był przypadek, żeby ubezpieczyciel przy wypłacie odszkodowania sprawdzał

> rozmiary opon, ewentualnie miał do nich uwagi i okazało się, że nie. Sprawdzali tylko stan

> opon, czy nie były łyse.

No cóż to tak na dwa razy, mi ostatnio przy małej obcierce pan wycena sprawdzał oprócz wysokości bieżnika czy zgadzają się z homologacją jaka widnieje dla laczka.

Napisano

> Ja zrozumialem, ze on sam wybral takie i na dodatek z premedytacja.

> Swoja droga ja nastepne tez wsadze takie, albo pojde jeszcze dalej i 195/65/15 wcisne jak wejda, bo

> teraz na 195/50/15 autko mi jakos smiesznie wyglada z duzymi szparami wokol kola i za niskie

> jest na dziurawe drogi.

Lacetti w pl ma tylko homologowany jeden rozmiar. Po co swiadomie pogarszac trakcje? I przeklamania na liczniku tez beda. Ja bym wlozyl 16tkiok.gif jak juz.

Napisano

> A czemu nie? Jak kupowałem od ASO lacetti to dostałem zimówki o wyższym profilu i jest zdecydowanie

> lepiej. Aktualne hankooki pojeżdżą do jesieni, a od wiosny kupuję min. 205/60/15. Lacek

> potrzebuje szerszych i wyższych opon. Wtedy będzie idealnie. Co do ryzyka, że ubezpieczyciel

> odmówi wypłaty odszkodowania, to obaw nie mam. Sprawdziłem w mojej firmie (firma leasingowa),

> czy kiedykolwiek był przypadek, żeby ubezpieczyciel przy wypłacie odszkodowania sprawdzał

> rozmiary opon, ewentualnie miał do nich uwagi i okazało się, że nie. Sprawdzali tylko stan

> opon, czy nie były łyse.

Ja bym swiadomie wyzszego profilu nie dawal bo i po co?

Napisano

> na 60 ładniej wygląda

No nie zartuj hehe.gif

Napisano

> tak, jak kolega pisał - duże nadkola Lacetti domagają się większych balonów, jeśli nie większych

> felg

To juz jakies ladne 16tki lepiej wlozyc grinser006.gif Ja ostatnio przygladalem sie moim 14 w Aveo i jakies takie male sa w porowaniu do ceeda hehe.gif Tez ma dosc duze nadkola.

Napisano

> Lacetti w pl ma tylko homologowany jeden rozmiar. Po co swiadomie pogarszac trakcje? I przeklamania

> na liczniku tez beda. Ja bym wlozyl 16tki jak juz.

Male nieporozumienie, ja potrzebuje balona do jazdy, a nie przejscia na niskoprofilowe 16.

Nie moja to wina, ze drogi, po ktorych mi przyszlo jezdzic nie odpowiadaja homologacji samochodu.

Jezeli jezdzisz glownie po miescie i asfaltach to ok, mozesz se przejsc nawet na zyletki, ja jezdze tam gdzie sie ludzie buduja wiec wskazane wydaje mi sie wwiecej gumy.

Co do samej homologacji, jezeli moj Lacek jest "Belgiem z pochodzenia" to w PL obowiazuje go polska czy belgijska homologacja (choc w ichniejszej ksiazce obslugi tez tylko 1 rozmiar wystepuje) hmm.gif

Napisano

> Male nieporozumienie, ja potrzebuje balona do jazdy, a nie przejscia na niskoprofilowe 16.

> Nie moja to wina, ze drogi, po ktorych mi przyszlo jezdzic nie odpowiadaja homologacji samochodu.

> Jezeli jezdzisz glownie po miescie i asfaltach to ok, mozesz se przejsc nawet na zyletki, ja jezdze

> tam gdzie sie ludzie buduja wiec wskazane wydaje mi sie wwiecej gumy.

> Co do samej homologacji, jezeli moj Lacek jest "Belgiem z pochodzenia" to w PL obowiazuje go polska

> czy belgijska homologacja (choc w ichniejszej ksiazce obslugi tez tylko 1 rozmiar wystepuje)

55 to nie jest niski profil idea.gif

Napisano

> 55 to nie jest niski profil

To jest juz indywidualne odczucie i zalezy od warunkow uzytkowania. Teraz mam profil 50, a uwazam, ze do mojej jazdy najlepszy bylby 60 lub 65.

Dla mnie 55 jest za za malym profilem, bo jezdze po dziurawych jak sito drogach, a bardzo czesto po polnych czy lesnych, wiec nie tlumacz mi swoich czy innych lanserskich ludzi odczuc (mi nie chodzi o wyglad a praktyke i uzytecznosc).

Skode mam na zyletkach 165/70/14 i to jest profil w sam raz dla mnie.

Napisano
  • Autor

Ma ktoś rację proponując reklamę dla dealera, gdzie zakupiłem auto. To salon Chevroleta w Krupnikach k. Białegostoku. Przy okazji duże podziękowania dla serwisu za sprawność wymiany i wymiany w ogóle.

Zauważyłem, że pojawił się w tym wątku watek profilu opon. Otóż owszem z premedytacja wybrałem opony o profilu 60 i samochód prowadzi się zdecydowanie lepiej, bardziej komfortowo, prawdopodobnie to tez zasługa opon Fulda. Ponadto jeżdżę do pracy po niezbyt dobrej drodze, w tym szutrowej więc większy profil uzasadniał to. A na nasze dziurawe drogi wyższy profil to zbawienie. Wyższy profil to rzadsze usterki zawieszenia bo cześć dziur w drodze odbiera opona, a nie elementy zawieszenia. Zatem przy wyborze kierowałem się komfortem i doświadczeniem, a inna rzecz że wyższa opona zdecydowanie lepiej wygląda w nadkolu samochodu. Pozdrawiam.

Napisano

> Ma ktoś rację proponując reklamę dla dealera, gdzie zakupiłem auto. To salon Chevroleta w

> Krupnikach k. Białegostoku.

nie chwal tego serwisu przed zachodem słońca smile.gif mam nadazieje ze nigdy nie bedziesz musial sie z niego korzystac a szczegolnie miec z nimi problemy

Napisano

Pany ja mam u siebie koreańskie oponki 205 i jak zmieniam na "super" goodyear zimowe, które kosztowały fortunę to hałas jest straszny i całą zime jestem zły więc chyba te koreańce nie sa takie złe

chociaż z drugiej strony ostatnio SzmelcVagen zakłada je do swoich aut więc faktycznie może być to badziew...

Napisano

> A wiesz panie czym sie roznia zimowe ?

Składem mieszanki ?? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie chwal tego serwisu przed zachodem słońca mam nadazieje ze nigdy nie bedziesz musial sie z

> niego korzystac a szczegolnie miec z nimi problemy

Chwalę serwis za konkretne działanie, a nie za całokształt. A oczywistym jest,że dobrze byłoby gdybym spotykał się z nim tylko na przeglądach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.