Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel wprowadza 5-letnią gwarancję

Featured Replies

Napisano

> Ile trwała naprawa klimy a ile ja im czasu zabrałem

W kompetencje serwisu nie wchodzę, albo się umie zdiagnozować i naprawić albo nie. Jedziesz do jednego i wymienią Ci pół samochodu, jedziesz do dugiego i wymienią jeden przekaźnik w pięć minut.

Napisano

> W jakiej Ty rzeczywistosci zyjesz?? Jeszcze nie widzialem rzeczy bez wad - to jest zwyczajnie

> niemozlwie

mało tego.

Zrobienie czegoś bez wad jest nieopłacalne. Znacznie korzystniej jest zaprojektować coś co będzie działać w czasie gwarancji, a potem się posypie.

Napisano

> bębnów nie, jak miałem astrę to na "przeglądze" też tego nie sprawdzali

> nie chodziłem, poczekalnia jest za dużą szybą i widać co robią w samochodzie. W drugim aso, a do

> którego teraz pojadę nad halą jest balkonik i można stanąć nad samochodem i przyglądać się z

> góry

> No to ja znam inne życie, wszystko poza zakresem jest dodatkowo płatne, a czy coś samo sprawdzą czy

> nie zależy od życzliwości mechaników i speców od serwisu. Spotykałem się i życzliwością i

> arogancją

A może po prostu masz pecha hmm.gif

> co to są ZZty?

Takie silniki z wadą, która objawiała się po gwarancji - poszukaj na "skośnookich".

Napisano

> Za to aso ustawiło ceny nie zawsze podnosząc standard usług.

> Chetnie bym jeździł do aso, gdzie mechanicy są wykwalifikowani a naprawy są na najwyższym poziomie

> odpowiadającym autoryzowanej stacji. Niestety nie wszędzie jeszcze tak jest.

Nie wiem jak jest wszędzie, ale często to nie ASO ustala cenniki tylko importer.

Napisano

> Tylko że w Polsce na Ople wciąż 2 lata gwarancji

W Polsce dawałbym na samochody miesiąc gwarancji zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Szeroko rozumiana kultura techniczna w naszym kraju niestety leży i kwiczy, stąd producenci aut dają gwarancję jaką dają

Napisano

> no widzisz a mój jest z 2000r

> nie wiem gdzie on jeździ ale klocki do przodu do PII do koszt 50-70zł w ASO wymiana nie więcej jak

> 50zł więc gdzie ten 1000zł

> Jakieś 2 lata temu wymieniałem amory w przodzie koszt 50zł od strony robocizna, koszt amortyzatora

> kayaba w ASO 117zł najtańszy na necie był wtedy za 105zł bez przesyłki.

A zdradzisz mi tą tajemnice w którym ASO masz takie ceny?

Bo ostatnio zmieniałem (co prawda w pandzie) i w większości aso w mojej okolicy mieli podobne ceny do tych

283811440-Schowek01.jpg

Więc albo znalazłeś "złote" aso albo bajki nam wciskasz

Nie wspomnę że najtańszy amortyzator do pandy kosztował 198zł

post-79229-14352508253652_thumb.jpg

Napisano

> A może po prostu masz pecha

albo miałem więcej samochodów

> Takie silniki z wadą, która objawiała się po gwarancji - poszukaj na "skośnookich".

i mieli 5 lat gwarancji czy normalnie rok lub dwa?

Dotychczasowa gwarancja na dwa lata jest w pełni wystarczająca. Wady fabryczne wyjda bez problemu. Dalsze przedłużanie to tylko wyciąganie pieniędzy za złudzenia.

No chyba, że fabryka straciła rozum i chce naprawiać rzeczy ulegające normalnemu zużyciu.

Ma ktoś warunki tej pięcioletniej gwarancji?

Z tego pamiętam z opla to nawet zamontowanie żarówki do czytania w środku skutkuje utratą gwarancji i o naprawę gwarancyjną trzeba sę wykłócać w sądzie. Chyba, że ta żaróweczka będzie zamotowana w aso za "pincet" złoty.

Napisano

> Nie wiem jak jest wszędzie, ale często to nie ASO ustala cenniki tylko importer.

cennik roboczogodziny ustala importer?

Napisano

> albo miałem więcej samochodów

> i mieli 5 lat gwarancji czy normalnie rok lub dwa?

> Dotychczasowa gwarancja na dwa lata jest w pełni wystarczająca. Wady fabryczne wyjda bez problemu.

> Dalsze przedłużanie to tylko wyciąganie pieniędzy za złudzenia.

> No chyba, że fabryka straciła rozum i chce naprawiać rzeczy ulegające normalnemu zużyciu.

> Ma ktoś warunki tej pięcioletniej gwarancji?

> Z tego pamiętam z opla to nawet zamontowanie żarówki do czytania w środku skutkuje utratą gwarancji

> i o naprawę gwarancyjną trzeba sę wykłócać w sądzie. Chyba, że ta żaróweczka będzie zamotowana

> w aso za "pincet" złoty.

Zwykła gwarancja. Poszukaj na skośnookich - nie chce mi się pisać n-ty raz.

Napisano

Oczywiście waytogo.gif

Na forum ten adres pojawiał się już multum razy, zadzwoń i się zapytaj po ile mają waytogo.gif

Oczywiście na stronie Fiata Auto Poland występują jako autoryzowana stacja.

Przedsiębiorstwo Prywatne Carstol A.d.feć Spółka Jawna

Miasto: Chrzanów

Ulica: Trzebińska 52

Kod pocztowy: 32-500

Województwo: Małopolskie

Powiat: Chrzanowski

Telefon: (32) 623-23-28

Napisano

> Zwykła gwarancja. Poszukaj na skośnookich - nie chce mi się pisać n-ty raz.

o zwykłej gwarancji napisałem wyżej

Napisano

> Oczywiście

> Na forum ten adres pojawiał się już multum razy, zadzwoń i się zapytaj po ile mają

> Oczywiście na stronie Fiata Auto Poland występują jako autoryzowana stacja.

> Przedsiębiorstwo Prywatne Carstol A.d.feć Spółka Jawna

> Miasto: Chrzanów

> Ulica: Trzebińska 52

> Kod pocztowy: 32-500

> Województwo: Małopolskie

> Powiat: Chrzanowski

> Telefon: (32) 623-23-28

dziękuje, jak będę robił przegląd zadzwonie do nich na ile wycenią przegląd padliny po 80tys km waytogo.gif20.GIF

Napisano

> dziękuje, jak będę robił przegląd zadzwonie do nich na ile wycenią przegląd padliny po 80tys km

zadzwoń dzisiaj i się popytaj o części i napisz czy na + czy na - ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Od dzisiaj Opel wprowadza 5-letnią gwarancję na nowe samochody osobowe - wszystkie modele!

I proszę- konkurencja działa. Od 1 lipca Ford wprowadził 5 letnią gwarancję na Focusy ok.gif

(w Szwecji)

Napisano

> Nie daj się zmanierować

> Gwarancja to konieczność robienia drogich przeglądów w aso, a odpowiedzialność gwearancyjna taka

> sobie nijaka.

> Spóbuj coś w ramach gwarancji naprawić ...

W Fiacie bez problemu, w Suzuki duże problemy. Tyle z mojego doświadczenia.

Napisano

> Dotychczasowa gwarancja na dwa lata jest w pełni wystarczająca. Wady fabryczne wyjda bez problemu.

> No chyba, że fabryka straciła rozum i chce naprawiać rzeczy ulegające normalnemu zużyciu.

Ja sobie cenię dłuższą gwarancję. Chevrolet daje w Polsce 3 letnią i korzystałem z niej kilkakrotnie. W pierwszym roku eksploatacji padł uszczelniacz półosi, w drugim regulator napięcia alternatora w sumie pierdoły. Za to w trzecim roku gwarancja się przydała:

czujnik ABS

klamka klapy bagażnika

półoś kompletna prawa

swożnie wachaczy (nasze drogi)

Jakbym miał standardową 2 letnią gwarancję to w 3-cim roku trochę z kasy bym wyskoczył. Moim zdaniem gwarancji nigdy nie za dużo.

Napisano

dziś się zapisywałem z GP... kwota 1000 zł, jak powiedziałem, że chce z hamulcowym i chłodniczym to najpierw się dowiedziałem, że to bez sensu, no ale jak chce to ponad 1000 zł... sama robocizna około 500 zł... rewelacyjnie tanio hehe.gif gdybym nie miał trzeciego roku gwarancji, to bym zrobił to w ASO wg cennika za poszczególne elementy przeglądu taniej rotfl.gif

Do tego to Fiat a nie jakiś porządne auto zlosnik.gif

Napisano

> dziękuje, jak będę robił przegląd zadzwonie do nich na ile wycenią przegląd pandliny po 80tys km

teraz lepiej zlosnik.gif

Napisano

> chyba żartujesz.

> Wymiana oleju, wkręcenie filtra i popatrzenie w koła 450zł to nienajgorzej?

> To czyste zdzierstwo

amen, ja się niedługo na taką rewelacyjną usługę wybieram i ciekawe czego co powinni jeszcze nie zrobią hehe.gif

Napisano

> To nie ASO

> ustanowiło sobie czynności podczas przeglądów tylko fabryka.

ale cena za przegląd to już dzieło ASO zlosnik.gif

Napisano

> A stempelek w książce działa cuda, przy

> sprzedaży się przyda.

większość sprowadzonych aut też ma komplet stempelków zlosnik.gif

Napisano

> Od dzisiaj Opel wprowadza 5-letnią gwarancję na nowe samochody osobowe - wszystkie modele!

> To w Szwecji, a w Niemczech jest aż 6 lat gwarancji dla klientów indywidualnych

> (2 producenta i 4 dodatkowe poprzez ubezpieczalnię)

a Toyota po ostatnich "wstydach" zlosnik.gif wprowadzila 5 lat lub 160ooo km w UK, kiedy od lat Hyundai oferuje 5 lat bez limitu kilometrow z 5-letnim assistance zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście

> jeśli coś ma walnąć to zwykle psucje się w pierwszym roku-dwóch i na ten okres jeżdżę do aso. Potem

> robię taniej

No nie wiem, nie wiem.

Patrząc na moje "nijakie" doświadczenie, to równia pochyła zaczyna się od 3-go roku eksploatacji..

tzw "model skarbonka" :-)

Napisano

> Nie masz czego żałować - dowiedziałbyś się na ten przykład, że po wymianie alternatora nie można

> zimą po odpaleniu właczac odbiorników prądu przed 5 minut.

Można szerzej ?

Napisano

> no widzisz a mój jest z 2000r

> nie wiem gdzie on jeździ ale klocki do przodu do PII do koszt 50-70zł w ASO wymiana nie więcej jak

> 50zł więc gdzie ten 1000zł

To misiu nie p..opowiadaj, że serwisujesz na oryginałach, bo to właśnie sugerowałeś.

Jak lejesz olej z bidronki i jedziesz na zamienniku mejd in czajna, to nie porównuj tego z kosztami robienia przeglądu 100% by-the-book, a o tym mówią inni.

To, że coś zostało KUPIONE w ASO to bynajmniej nie znaczy, że jest to oryginalna część.

Napisano

> Rozumiem, że Ty wiesz jak wygląda przegląd w Toyocie skoro porównujesz go do przeglądu na SKP?

No wiesz - tu przegląd, tam przegląd - toż to to samo, nie ?! ;-)

Napisano

> to widze sam nawet nie zdejmując kół

Technologia Toyoty przewiduje w ramach przeglądu rozebranie całego zacisku, jego kontrolę, czyszczenie, przesmarowanie prowadnic i złożenie tego wszystkiego do kupy.

Już spieszę z wyjaśnieniem po co to -> ano po to, żebyś nie płakał, tak jak w niektórych markach, że zacisk się zapiekł, klocki poszły w pikuty wraż z tarczami, a do tego doszła kasa za reperaturkę zacisku (o ile istnieje w ogóle taka opcja).

Jak rozumiem jest to dla Ciebie tożsame z popatrzeniem przez dziurki wentylacyjne w obręczach.

Gratuluję.

> nie, widziałem za to inne, których nie widziałem w aso

> w cenie czy płatne dodatkowo?

W programie przeglądu jest kontrola i ewentualna regulacja świateł.

> ale to się właśnie nazywa przegląd

To TY nazywasz przeglądem.

> Zgadza się, jest to jednak warunkiem skorzystania z gwarancji, mimo, że tak na prawdę te przeglądy

> nie mają kompletnie wpływu na uszkodzenia elementów wynikające z wad fabrycznych.

Gratuluję wiedzy technicznej.

Dalej już nie ma co komentować.

Napisano

> Spytaj się posiadaczy ZZ'ów czy żałują tego, że jeździli na przeglądy do ASO.

Nie wiem czy żałują, ale to pewnie debile.

I dalej do tego aso jeżdżą i dają się okradać.

Kretyni normalnie :-)

Napisano

> i mieli 5 lat gwarancji czy normalnie rok lub dwa?

Miałem 3 lata/100 kkm standardowej gwarancji.

Ahaaaaaaa....

No popatrz.

Taki jesteś miszczu i teraz zobacz, jak Cię zgaszę.

Wymieniono mi silnik (blok krótki + pełna regeneracja głowicy + pełen komplet uszczelek + komplet wszelkich płynów od A do Z, a także po przebiegu 2 kkm wymieniono mi gratis olej - nie zapłaciłem ANI ZŁOTÓWKI) i teraz patrz, jaki się robisz malusi -> zrobili to w PIĄTYM ROKU EKSPLOATACJI.

2 (DWA) lata po ustaniu WSZELKICH roszczeń gwarancyjnych.

Życzysz sobie osobiście do wglądu książkę gwarancyjną z akdekwatnymi wpsiami + okazanie organoleptyczne bloku z nowymi numerami + wpisów w KP ?

Jeśli będziesz brnął w tą uliczkę uprzedzam - NIE CHCE mi się nic skanować - zapraszam osobiście.

Zrobię Ci nawet fotę i ją tu zarzucę - mina tusta "fahóry" jak zobaczy takie kwity - BEZCENNA.

A teraz idź, posyp swój "doświadczony łepek, co to tyyyyyle aut miał" popiołem i wpełznij z powrotem do swojej jamki.

> Ma ktoś warunki tej pięcioletniej gwarancji?

W Toyocie ?

Matka miała rozszerzoną gwarancję 5 lat /160 kkm - dawali taką w roczniku 1999.

Pełna (PEŁNA!!!!!) gwarancja producencka bez ABSOLUTNIE ŻADNYCH WYŁĄCZEŃ.

Znowu - życzysz sobie organoleptycznie zmacać kwity ?

> Z tego pamiętam z opla to nawet zamontowanie żarówki do czytania w środku skutkuje utratą gwarancji

> i o naprawę gwarancyjną trzeba sę wykłócać w sądzie. Chyba, że ta żaróweczka będzie zamotowana

> w aso za "pincet" złoty.

Źle pamiętasz, fahóro.

No ale Ty wiesz swoje...

Napisano

> ale cena za przegląd to już dzieło ASO

IYO powinni dokładać do interesu ?!

Napisano

> cennik roboczogodziny ustala importer?

Ustala minima cenowe.

W interesie importera jest posiadanie stacji, które nie przymierają głodem.

Wbrew pozorom frukty są na serwisie, a nie na wydawalni nowych samochodów - tam to jest na sól do śledzia.

Doprowadzenie do wolnej amerykanki, gdzie serwisy jednej marki pójdą na wojnę cenową będzie ze stratą dla tej marki.

Napisano

> Wiesz ... wymiana przekaźnika za 3zł to żadna naprawa.

1. pokaż mi przekaźnik za 3 złote.

2. ale zauważyłeś, ile czasu zajęła diagnostyka ?

3. Taaak, wiem, pan mieciu zaszedłby z tyłu, powąchał zapach spalin, wyjąłby bagnet, na język popróbował anomalie w oleju silnikowym i OD RAZU by wiedział...

> Myslałem, że miałeś na mysli poważne

> ustarki. U mnie w astrze jak powiedziałem, że się klima rozszczelniła to odpowiedzieli, że na

> pewno w coś uderzyłem

Yhy.

Podobnie miałem w pewnej marce, która też waliła w kulki.

Jak się okazało, że z tego rocznika WSZYSTKIE auta po kolei mają tą samą wadę, to już tak głośno nie śpiewali.

Jak się okazałem koślawym siusiakiem i wypiąłem się na ich gudłile dla zasady i za jeszcze mniej niż dotowana naprawa zrobiłem w aftermarkecie na dokładkę bez czekania na graty jakichś chorych terminów + pociągnąłem za sobą 3/4 floty z Warszawy i okolic, to nagle zmiętkli.

No ale ja się nie znam... I się nie da z aso gadać

TYLKO Mnieciu.

Napisano

> To w Szwecji, a w Niemczech jest aż 6 lat gwarancji dla klientów indywidualnych

> (2 producenta i 4 dodatkowe poprzez ubezpieczalnię)

Czyli 2 lata gwarancji + 4 lata jakiegoś cusia.

Nie nazywajmy szamba perfumerią.

Napisano

> Nie wiem czy żałują, ale to pewnie debile.

> I dalej do tego aso jeżdżą i dają się okradać.

> Kretyni normalnie :-)

Trudno co robić ......

Nie wytłumaczysz, przegląd na SKP kosztuje 98 + CEPiK a w Toyocie ...... i robią to samo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.