Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Rdzawy wyciek spod listwy na tylnej klapie

Featured Replies

Napisano

czy wam tez pojawia sie rdzawy nalot na "chromowanej" listwie klapy bagaznika? wyglada to tak jakby pod listwa rdzewialo i woda ta rdze wyplukiwala i osadzala sie na listwie a z czasem splywala po klapie

Napisano
  • Autor

> U mnie w 5 drzwiowej jest czysto.

a ktory rocznik?

Napisano

> a ktory rocznik?

Dokładnie to autko zjechało z taśmy w fabryce w Antwerpii w kwietniu 2006

Napisano

u mnie - kombi 2004, tez nic takiego nie zaobserwowalem.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

W serwisie wiedza duzo o tym smile.gif , ale nikt nie mowi glosno.

Robisz przeglady? Jak tak jedziesz i zglszasz perforacje.

Napisano

> czy wam tez pojawia sie rdzawy nalot na "chromowanej" listwie klapy bagaznika? wyglada to tak jakby

> pod listwa rdzewialo i woda ta rdze wyplukiwala i osadzala sie na listwie a z czasem splywala

> po klapie

U mnie niestety "ruda Grażyna" pod tylną listwą frown.gif

Rocznik jak w podpisie.

Napisano
  • Autor

a nie wiecie czy to jest korozja klapy czy moze listwa jest mocowana na sruby ktore koroduja? da rade to jakos rozebrac

Napisano

> W serwisie wiedza duzo o tym , ale nikt nie mowi glosno.

> Robisz przeglady? Jak tak jedziesz i zglszasz perforacje.

no nie mówcie mi Panowie że H też cierpi na przypadłości rudej, bo strach pomyśleć co będzie gdy te auta przekroczą lat 10-sięć i więcej, nie ma już świętości na tym świecie mlot.gif

brat

Napisano

Skoro już nawet ASO zna problem to tylko kwestia czasu jak zacznie wyłazić na wszystkich no.gif

Napisano

> U mnie rudej brak - 2006

wiesz, w 4 letnim aucie to była by zgroza gdyby coś wyłaziło, ale obawiam się że kolega rostex ma rację, to kwestia czasu,

łudziłem się że Opel w tym zakresie będzie się poprawiał tak jak nastąpiła znaczna poprawa A-F -> A-G, w której jest lepiej ale niestety w regulaminowych 12 latach gwarancji wyłażą znów kwiatki, sądziłem więc że znów w A-H się podciągną w zakresie zabezpieczenia i osiągną poziom aut francuskich, ale widać nie mają takiego zamiaru -szkoda sick.gif

brat

Napisano

> wiesz, w 4 letnim aucie to była by zgroza gdyby coś wyłaziło,

Zerknij na poprzednią stronę wątku do wypowiedzi kolegi Amberek

Napisano

> Zerknij na poprzednią stronę wątku do wypowiedzi kolegi Amberek

fakt, jeżeli tam nie było "naszych" a z wypowiedzi kolegów wnioskuję że nie było i niektóre egzemplarze tak mają, na pewno nie jest to pocieszająca wiadomość tym bardziej że myślałem o A-H jako kolejnym aucie, ale założyłem sobie że nie kupię kolejnego samochodu który ulega biodegradacji bo mnie to zwyczajnie wkurza,

brat

Napisano

no to ciekawe jak będzie rdzewieć ta najnowsza astra, wszyscy wiemy że robią ją w Gliwicach. A widzieliście z czego zrobiona jest ta półka na wnęce koła zapasowego ??? zapraszam do obejrzenia w salonie cfaniaczek.gif innych niedoróbek na pierwszy rzut oka nie stwierdziłem.

ale taką czarnulę to marzenie biglaugh.gif

Napisano

> nastąpiła znaczna poprawa A-F -> A-G, w której jest lepiej

Odniosłem wrażenie, że wręcz odwrotnie, ale to tylko moja subiektywna ocena skromny.gif

> ale niestety w regulaminowych 12 latach gwarancji wyłażą znów kwiatki

Sam wiesz jak działa ta gwarancja wink.gif

Napisano

> a nie wiecie czy to jest korozja klapy czy moze listwa jest mocowana na sruby ktore koroduja? da

> rade to jakos rozebrac

Winna jest ta listwa, to samo mialy Megany w 2000 roku. Z podobnych powodów zrezygnowano z listwy w kombi w AII.

Napisano

> no to ciekawe jak będzie rdzewieć ta najnowsza astra, wszyscy wiemy że robią ją w Gliwicach. A

> widzieliście z czego zrobiona jest ta półka na wnęce koła zapasowego ??? zapraszam do

> obejrzenia w salonie innych niedoróbek na pierwszy rzut oka nie stwierdziłem.

> ale taką czarnulę to marzenie

Zaklad w Gliwicach ma najlepsze noty w jakosci i ma najmniesze problemy wynikajace z sposobu montazu samochodu.

Napisano

> Odniosłem wrażenie, że wręcz odwrotnie, ale to tylko moja subiektywna ocena

eee no nie mów, dwustronny ocynk, inna technologia niż w przypadku F-ki, a że to jest "niemiecki" ocynk to już inna sprawa, bo jak postawisz polskie wiadro ocynkowane na podwórku na 10 lat to nic go nie ruszy, a tutaj wystarczy spojrzeć na starsze egzemplarze G,

> Sam wiesz jak działa ta gwarancja

dobrze działa ale trzeba robić coroczne przeglądy powłoki lakierniczej... wink.gif

brat

Napisano

> no to ciekawe jak będzie rdzewieć ta najnowsza astra, wszyscy wiemy że robią ją w Gliwicach.

nie przesadzajmy, Zafira B jest produkowana tylko w Gliwicach, to nie kwestia zakładu produkcyjnego tylko odgórnych decyzji,

ciekawostka, Astry G przedclassicowe cierpią lub będą cierpieć na przypadłość rdzewiejącej wnęki wlewu paliwa a w G Classic został ten problem rozwiązany icon_eek.gif

A

> widzieliście z czego zrobiona jest ta półka na wnęce koła zapasowego ??? zapraszam do

> obejrzenia w salonie innych niedoróbek na pierwszy rzut oka nie stwierdziłem.

> ale taką czarnulę to marzenie

nie macałem jeszcze na żywo nowego astrolota oslabiony.gif

brat

Napisano

> wystarczy spojrzeć na starsze egzemplarze G

No właśnie, niektóre ruda żre szybciej niż Polonezy.

> dobrze działa ale trzeba robić coroczne przeglądy powłoki lakierniczej...

Bynajmniej nie darmowe...

Napisano

> no nie mówcie mi Panowie że H też cierpi na przypadłości rudej, bo strach pomyśleć co będzie gdy te

> auta przekroczą lat 10-sięć i więcej, nie ma już świętości na tym świecie

Ople maja w numerze VIN wpisane: "korozja-wyposazenie obowiazkowe", tylko nie pamietam, na ktorej pozycji... spineyes.gif

Gdybym kiedys upadl na glowe i zakupil nowego Opla, niemal natychmiast dokonalbym sekcji i zabezpieczyl po swojemu olewajac gwarancje...

Pozdrawiam

Napisano

To prawda Opla trzeba na dzien dobry zabezpieczyc we wszelkich mozliwych miejscach woskami, barankami itp jesli chce sie nim dluzej jezdzic. Swoja droga mialem kiedys malucha z 1992 roku i do 2004 (wtedy go sprzedalem) mozna powiedziec, ze nie mial ani grama korozji (poza odplywami pod uszczelka przedniej szyby, ale tez na czas to zabezpieczylem). Podloga i progi byly idealne, a wszystko wlasnie za sprawa konserwacji podwozia, progow itp zaraz po wyjezdzie z salonu grinser006.gif

Gdybym w mojej astrze zrobil taka konserwacje w 2004 mimo, ze miala juz wtedy 11 lat to mysle, ze do dzisiaj by nie wychodzila rdza z progow i nadkoli.

Napisano

> No właśnie, niektóre ruda żre szybciej niż Polonezy.

niestety racja,

> Bynajmniej nie darmowe...

ale też bez przesady, ZTCP to koszt był rzędu 40zl ale komu się chce to robić...

brat

Napisano

> Ople maja w numerze VIN wpisane: "korozja-wyposazenie obowiazkowe", tylko nie pamietam, na ktorej

> pozycji...

zdaje się kodowane to jest na początku -> W0L.... hahaha.gif

> Gdybym kiedys upadl na glowe i zakupil nowego Opla, niemal natychmiast dokonalbym sekcji i

> zabezpieczyl po swojemu olewajac gwarancje...

kiedyś - o naiwności - sądziłem że skoro weszły modele produkowane w technologii typu: dwustronny pełny ocynk, 12lat gw. na perforację to 'te' metody można odpuścić, tymczasem to właśnie może być skuteczne rozwiązanie problemu mlot.gif

brat

Napisano

> kiedyś - o naiwności - sądziłem że skoro weszły modele produkowane w technologii typu: dwustronny

Dodatkowa konserwacje mozna bylo sobie odpuscic przy Audi B3/B4...Mamy w "zasobie"klientow kilka egzemplarzy tych wozow, jedna B3 z rocznika 87, nie bita...korozja jej nie skazila...Te samochody moge spokojnie uznac za wzor zaqbezpieczenia antykorozyjnego....Nie moge wskazac obecnie zadnego nowego samochodu, ktory przetrzyma tyle, co wyzej wymienione modele...

Pozdrawiam

Napisano

> Dodatkowa konserwacje mozna bylo sobie odpuscic przy Audi B3/B4...Mamy w "zasobie"klientow kilka

> egzemplarzy tych wozow, jedna B3 z rocznika 87, nie bita...korozja jej nie skazila...Te

> samochody moge spokojnie uznac za wzor zaqbezpieczenia antykorozyjnego....Nie moge wskazac

> obecnie zadnego nowego samochodu, ktory przetrzyma tyle, co wyzej wymienione modele...

> Pozdrawiam

owszem to prawda, ale przyznać też trzeba że z obecnie produkowanych chyba fancuskie marki są dobre pod tym względem, oglądałem kiedyś nawet R19 tkę z początku lat 90tych która była w stanie igła, mam wrażenie że 406tki, Laguny I itd są na prawdę dobre pod tym względem,

chyba zacznę myśleć o P307SW hmm.gif

brat

Napisano

> owszem to prawda, ale przyznać też trzeba że z obecnie produkowanych chyba fancuskie marki są dobre

> pod tym względem

Poniewaz unikamy obslugi wozów fancuskich i tych, no...Fiatów (rozwiazania techniczne...), nie staram sie nawet na ustosunkowanie sie do zabezpieczenia antykorozyjnego wspomnianych francuskich....Podobno dobre, ale mnie nigdy nie interesowaly...

Pozdrawiam

Napisano

> Troche z innej polki cenowej i tez rdzewieje - Mercedes klasy E

Mercedesy gniją wszystkie, od literki A do S, ale to ponoć efekt mariażu z Chryslerem, teraz odczepili się od Chryslera i ponoć poprawiają ale ja póki co nie wierzę wink.gif Zobacz np. na nowe! Sprintery,

brat

Napisano

> chyba zacznę myśleć o P307SW

Chyba lepiej jak zapomnisz o tym modelu, usterkowość elektroniki i silników HDI w 307 "przerosła oczekiwania".

Parę lat temu mój ojciec miał Astrę F montowaną na Żeraniu. Nauczony doświadczeniami po poprzedniej eFce (min. wpadający podnośnik w podłogę) zabezpieczył progi i wnęki wylewając je jakimś specyfikiem antykorozyjnym. Śmierdziało to przez dłuższy czas okrutnie, ale cieszył się, bo mu rdza progów nie zjadła.

Jak na złość "wylazła" z tyłu na dachu i na rancie przedniej maski sick.gif

Napisano

> owszem to prawda, ale przyznać też trzeba że z obecnie produkowanych chyba fancuskie marki są dobre

> pod tym względem, oglądałem kiedyś nawet R19 tkę z początku lat 90tych która była w stanie

> igła, mam wrażenie że 406tki, Laguny I itd są na prawdę dobre pod tym względem,

U Reni raczej też kiepsko wink.gif

R19, Laguna I koroduje również. Nie wspomnę o Megane Ph1 - tragedia na maxa.

Fakt - 406 nie widziałem spruchniałej brawo.gif

Napisano

> Chyba lepiej jak zapomnisz o tym modelu, usterkowość elektroniki i silników HDI w 307 "przerosła

> oczekiwania".

eee tam HDI, jak kupować to tylko 2.0L benzynę wink.gif

> Parę lat temu mój ojciec miał Astrę F montowaną na Żeraniu. Nauczony doświadczeniami po poprzedniej

> eFce (min. wpadający podnośnik w podłogę) zabezpieczył progi i wnęki wylewając je jakimś

> specyfikiem antykorozyjnym. Śmierdziało to przez dłuższy czas okrutnie, ale cieszył się, bo mu

> rdza progów nie zjadła.

> Jak na złość "wylazła" z tyłu na dachu i na rancie przedniej maski

niestety, z F-kami Classic były duże problemy, była m.in. seria F Classicow w kolorze granatowym bazowym z fabryczną wadą powłoki lakierniczej, zrobili z tego taką tajemnicę, że nawet sprzedawcom nie mówili co jest tylko zabronili sprzedawać auta w tym kolorze ;-) tylko że myśmy mieli własne źródła informacji hehe.gif i dowiedzieliśmy się o co biega,

brat

Napisano

> U Reni raczej też kiepsko

> R19, Laguna I koroduje również. Nie wspomnę o Megane Ph1 - tragedia na maxa.

hmm, wydawało mi się że Renówki jeżeli nie było tam "naszych" też nie gniją,

> Fakt - 406 nie widziałem spruchniałej

czyżby PSA się starał?

brat

Napisano

> hmm, wydawało mi się że Renówki jeżeli nie było tam "naszych" też nie gniją,

> czyżby PSA się starał?

Na to wygląda, ogólnie P406 to bardzo udane auto ok.gif

Napisano

> Na to wygląda, ogólnie P406 to bardzo udane auto

a ciekawe jak z P407? z tego co widziałem jakieś specjalistyczne pismo motoryzacyjne to m.in. jest tam dość nowatorskie rozwiązanie zawieszenia przedniego ze sprężyną o bardzo małym skoku i elementach przenoszenia obciążeń pracującymi tylko w jednej osi hmm.gif

brat

Napisano
  • Autor

Nie smiac sie ale fiaty sa dobrze zabezpieczone, brava którą jeżdżę ma prawie 11 lat i nigdzie rdzy nie widac, progi , blotniki wsio ok a stoi cały czas pod chmurka

Napisano

> Nie smiac sie ale fiaty sa dobrze zabezpieczone, brava którą jeżdżę ma prawie 11 lat i nigdzie rdzy

> nie widac, progi , blotniki wsio ok a stoi cały czas pod chmurka

Fiat jako koncern poszedł mocno do przodu w filozofii tworzenia auto po zapaści w latach 90-tych,

natomiast myślę że Tosh mówił głównie o mechanice która... "ma swoją" filozofię i jeżeli ktoś robi z samochodami niemieckimi czy japońskimi a dostanie do roboty później Fiata czy coś francuskiego to zastanawia się nad sensem istnienia (w jednej z firm w której pracowałem legendą owiana była operacja wymiany sprzęgła w Marei chyba? 2.4JTD),

brat

Napisano

> czy wam tez pojawia sie rdzawy nalot na "chromowanej" listwie klapy bagaznika? wyglada to tak jakby

> pod listwa rdzewialo i woda ta rdze wyplukiwala i osadzala sie na listwie a z czasem splywala

> po klapie

Tez tak mam ... przy okazji wymiany klamki klapy tylnej odkrylemze zarowno przy mocowaniu jak i same sruby jak i tez normalnie pod listwa robi sie ruda ...dodatkowo po odpryskach przy szybie od kamieni pojawia sie ruda (stara Fka mimo wgniecen itp tak nie koroduje sick.gif ) ... przyjdzie pogoda to sprobuje odpryski zamalowac itp

Napisano

U mnie też coś zaczyna się dziać przy lewym lusteru

i pęcherzyk na klapie od 3lat

A H rok 2005

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.