Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wolno tak parkować

Featured Replies

Napisano

87288ed88fc435e1m.jpg

jak w temacie , mam problem z kierowcami ( a właściwie z jednym typem ) parkującymi na przeciwko garaży , problem polega na tym , że ulica jest dość wąska ( typowa osiedlówka między domkami , w pobliżu są bloki i ich mieszkańcy upodobali sobie osiedle domków do parkowania bo dobrze widza auta z okien ... innego powodu nie widzę , no chyba że złośliwość / lenistwo

hitem są mistrzowie parkujący na przeciwko bramy

osiedle jest dosyć ciasne i nikt nie robi problemów gdy przystawi kogoś np. sąsiad bo wiadomo - można powiedzieć by przestawił auto - trzeba sobie radzić .

do sedna ... dziś przeszło to wszelkie pojęcie ... wjechałem sobie do garażu , zamykam go i widzę jak parkuje sobie cwaniaczek w corsie ... idę do niego i grzecznie mówię , że nie bardzo jest takie parkowanie na przeciwko garaży a on , że nie ma miejsca ... spoko pokazałem mu wolne miejsce i to blisko ... oczywiście olał temat i z tekstem do mnie bym się nie czepiał i nie składał lusterek mu , nie powiem czasem ktoś z domu w taki delikatny sposób daje do zrozumienia by nie parkować w tym miejscu ... mówię mu że łamie przepisy , a on mi żeby sobie dzwonił na straż miejską

auta są postawione tak , że zajmują cały chodnik , a wyjazd / wjazd do garażu jest utrudniony

a teraz najważniejsze

przebrała się miarka i akurat poszedł ten telefon , strażnicy stwierdzili że oni nic nie mogą i żeby sobie iść na drogą sądową hehe.gif potem bełkot , że jest to droga wewnętrzna ... nigdzie tabliczki droga wewnętrzna nie widziałem nigdy

jak dla mnie to chodzi o to że gość jakieś układy ma i tyle

proszę o opinie jak to się ma do przepisów i rady co można zrobić

Napisano

to ciemne to chodnik ??

wkopać słupki i pomalować na biało-czerwono

Napisano

Pytania:

Czy jest pozostawione 1,5m dla pieszych? Czy jest to teren prywatny? Jeśli 2x nie to muszą przyjechać ok.gif Jeśli wciąż nie chcą to poproś miłego pana z drugiej strony telefonu, o stopień, imię, nazwisko, numer służbowy oraz o nazwisko przełożonego i dodaj, że pofatygujesz się osobiście na komisariat - powinno pomóc ok.gif

Napisano
  • Autor

> to ciemne to chodnik ??

tak

> wkopać słupki i pomalować na biało-czerwono

żeby to było takie proste

Napisano

> tak

> żeby to było takie proste

a w czym jest trudne ??

kupujesz, montujesz i już

Napisano

> a w czym jest trudne ??

> kupujesz, montujesz i już

jaaasne... Nie ma prawa robić tego poza własnym terenem (a i na nim chyba trzeba mieć zezwolenie - trwałe związanie z podłożem - ale tego nie jestem pewien)

Napisano
  • Autor

> Pytania:

> Czy jest pozostawione 1,5m dla pieszych? Czy jest to teren prywatny? Jeśli 2x nie to muszą

jest pozostawione miejsca tyle że między płotem sąsiada a autem osoba o większych gabarytach nie przejdzie ... nie ma zgodnych z przpisami 1,5 metra ... może cały chodnik tyle ma

co do drogi ... chyba do miasta należy bo do kogo ... oznaczń drogi wewnątrznej nie ma , nikt z mieszkańców też nie ustalał tego by zrobić ją jednokierunkową więc chyba władz miasta droga jest ...

> przyjechać Jeśli wciąż nie chcą to poproś miłego pana z drugiej strony telefonu, o stopień,

> imię, nazwisko, numer służbowy oraz o nazwisko przełożonego i dodaj, że pofatygujesz się

> osobiście na komisariat - powinno pomóc

Napisano

ten co tam parkuje też nie powinien a jednak parkuje i nic mu nie robią, myślisz że będą biegać i pytać czy jest na to pozwolenie

Napisano

> ten co tam parkuje też nie powinien a jednak parkuje i nic mu nie robią, myślisz że będą biegać i

> pytać czy jest na to pozwolenie

Obawiam się, że jeśli ktoś będzie złośliwy, to tak... A słupek trudniej usunąć bez śladu niż samochód 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jaaasne... Nie ma prawa robić tego poza własnym terenem (a i na nim chyba trzeba mieć zezwolenie -

> trwałe związanie z podłożem - ale tego nie jestem pewien)

pewnie by były cyrki , to jest praktycznie centrum miasta

jak by to była moja droga i chodnik to raz dwa by się poradziło na takich

ale słupki nie wchodzą w grę bo tak jak mówię osiedle jest ciasne i mieszkańcy sami najeżdżają często na chodnik by wjechać na plac czy do garażu

Napisano

> Obawiam się, że jeśli ktoś będzie złośliwy, to tak... A słupek trudniej usunąć bez śladu niż

> samochód

nie wydaje mi się a po za tym kolega napisał że chodnik jest wąski i nie zostaje przepisowa szerokość

Napisano

> nie wydaje mi się a po za tym kolega napisał że chodnik jest wąski i nie zostaje przepisowa

> szerokość

no i dlatego należy wezwać straż, później jeszcze raz i kolejny... Słupki to zdecydowanie zły pomysł w takiej sytuacji, bo podkładasz się w oczywisty sposób.

Napisano
  • Autor

> Wjezdzaj tyłem do garazu Tak jest latwiej

spoko ja jeżdżę wszystkim co ma koła, bez różnicy na markę i gabaryt .. się robiło na serwisie , a teraz w garażu też coś się dlubie po godzinach ( nie tu gdzie opisana jest sytuacja ) ale nei wszyscy domownicy sobie radzą z takimi wygibasami ...

ale serio mówiąc to ciężko by było większym autem wjechać , serio jest ciasno i większym autem jazda po osiedlu jest praktycznie na gazate jak sie poustawiają różni fachowcy ...

z resztą nie rozwiązuje to sprawy

chodzi o przepisy i fakty jakie są

Napisano
  • Autor

> dowiedz się do kogo należy droga lub jaki jest jej status (publiczna czy wewnętrzna) i wtedy będzie

> łatwiej doradzić...

> coś takiego znalazłem

> http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/362-drogi-wewnetrzne-karac-czy-nie-karac.html

dzięki za linka

czytając wypowiedzi można dojść do wniosku , że nawet na wewnętrznęj łamiąc przepisy można zostać ukaranym

tu najbardziej bym się czepił zajęcia chodnika ...

o drogę to się , dowiem , nie wiem kiedy bo jutro to nic sie nie załatwi , ale się dowiem , nie popuszczę , miarka się przebrała

jak nic nie pomoże to gość się dowie jak mleczko pachnie bo przegiął cwaniak z tym pyszczeniem

Napisano

> dzięki za linka

> czytając wypowiedzi można dojść do wniosku , że nawet na wewnętrznęj łamiąc przepisy można zostać

> ukaranym

to raczej logiczne

> tu najbardziej bym się czepił zajęcia chodnika ...

> o drogę to się , dowiem , nie wiem kiedy bo jutro to nic sie nie załatwi , ale się dowiem , nie

> popuszczę , miarka się przebrała

> jak nic nie pomoże to gość się dowie jak mleczko pachnie bo przegiął cwaniak z tym pyszczeniem

nie przesadzaj-wyjechac nie mozesz? co taki msciwy jestes?

zwroc sie do zarzadcy, zeby znak b36 lacznie z chodnikiem zastosowali a jak nie pomoze to siakies slupki postawili/wydali zgode na ustawienie i po klopocie, a nie bedziesz sie wygrazal jak jakis dzieciak

Napisano
  • Autor

> to raczej logiczne

> nie przesadzaj-wyjechac nie mozesz? co taki msciwy jestes?

> zwroc sie do zarzadcy, zeby znak b36 lacznie z chodnikiem zastosowali a jak nie pomoze to siakies

> slupki postawili/wydali zgode na ustawienie i po klopocie, a nie bedziesz sie wygrazal jak

> jakis dzieciak

jest ciasno i ciężko się wyjeżdża / wjeżdża , chodzi mi o zasady i przepisy - ze względu na zachowanie straży miejskiej , przypuszczam że koleś z tej corsy ma jakieś układy bo za bardzo cwaniaczył i pyszczył a ja takich osób nie lubie i mu nie odpuszczę , by się zachował normalnie to spoko , nie ma sprawy , niech pan nie parkuje i z głowy

niech spada pod blok parkować , dość , że człowiek sprząta po psach mieszkańców bloków to jeszcze będzie się użerał z kierowcami od siedmiu boleści ...

co do znaków to najlepiej by było zakaz parkowania za wyjątkiem mieszkańców z danej ulicy

Napisano

> dzięki za linka

> czytając wypowiedzi można dojść do wniosku , że nawet na wewnętrznęj łamiąc przepisy można zostać

> ukaranym

> tu najbardziej bym się czepił zajęcia chodnika ...

Oprócz zajęcia chodnika jest jeszcze taki zapis w przepisach:

"art. 49

2. Zabrania się postoju:

w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;"

Napisano

> proszę o opinie jak to się ma do przepisów i rady co można zrobić

U mnie pod blokiem stanął znak z podobnym napisem tylko ze znakiem zakaz postoju

28139.3.jpg

o cos podobnego

5462.3.jpg

Do tego kazdy z mieszkańców ma identyfikator za szyba.Tylko jak to wyglada jak zaparkuje ktos nie zamieszkały?Jak to ugryźć?

Moze tu cos znajdziesz

http://wspolnoty.net.pl/viewtopic.php?t=2924

http://wspolnoty.net.pl/viewtopic.php?t=2924

Napisano

(...)

> przebrała się miarka i akurat poszedł ten telefon , strażnicy stwierdzili że oni nic nie mogą i

> żeby sobie iść na drogą sądową potem bełkot , że jest to droga wewnętrzna ... nigdzie

> tabliczki droga wewnętrzna nie widziałem nigdy

(...)

a co to ma do rzeczy?

na drodze wewnętrznej parkowanie może odbywać się tylko w miejscach do tego wyznaczonych

zgłoś reklamację na SM i dzwoń na policje

Napisano

> (...)

> (...)

> a co to ma do rzeczy?

> na drodze wewnętrznej parkowanie może odbywać się tylko w miejscach do tego wyznaczonych

> zgłoś reklamację na SM i dzwoń na policje

Jakos nie widac zeby ktos to stosowal w miastach ,przed blokami , ani policja ani straz miejska nigdy tez z tego powodu nie widzialem zeby karala bo kazdy wie ze nie ma miejsc parkingowych i jak parkujacy nie zastawia wjazdu badz nie utrudnia ruchu,czy nie ma zakazu to sie tego nie czepiaja

Napisano
  • Autor

> Jakos nie widac zeby ktos to stosowal w miastach ,przed blokami , ani policja ani straz miejska

> nigdy tez z tego powodu nie widzialem zeby karala bo kazdy wie ze nie ma miejsc parkingowych i

> jak parkujacy nie zastawia wjazdu badz nie utrudnia ruchu,czy nie ma zakazu to sie tego nie

> czepiaja

no właśnie o to chodzi

jak pisałem wcześniej jest ciasno i do czasu gdy ktoś nie parkuje złośliwie to nie robi się z tego powodu afery

najlepiej jak by ustawiono zakaz parkowania i tabliczke nie dotyczy mieszkańców ulicy xxxx

bez jakiś identyfikatorów czy czegoś - tak jak jest na wielu blokowiskach

stanie taki osioł to będzie miał ciepło jak się zadzwoni , a jak stanie gdzieś ktoś normalny z bloków , nie utrudniając komuś życia to nic się nie dzieje i nikt uprzejmie donosił nie będzie

jeden się już oduczył tutaj parkować jak go śmieciarka przetarła ...

podkreślę jeszcze raz , nie ma problemów z parkującymi sąsiadami tylko mieszkańcy pobliskiego blokowiska upatrzyli sobie osiedle domków do wygodnego prostego parkowania , do tego jeszcze się cieszą bo mają podgląd z okien na swoje auta ...

Napisano

> na drodze wewnętrznej parkowanie może odbywać się tylko w miejscach do tego wyznaczonych

pewnie chodziło ci o to:

PoRD

Art. 49.

2. Zabrania się postoju:

4. w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;

a to nie to samo, co droga wewnętrzna... hmm.gif

Napisano

> jak nic nie pomoże to gość się dowie jak mleczko pachnie bo przegiął cwaniak z tym pyszczeniem

albo olejem po szybie......też się ucieszy......

Napisano

> U mnie pod blokiem stanął znak z podobnym napisem tylko ze znakiem zakaz postoju

... znak ,,zakaz wjazdu '' z jakąkolwiek tabliczką zezwalającą typu ,, nie dotyczy ...'' nie ma sensu

... to tak jakby niektórzy mogli jeździć drogą jednokierunkową pod prąd ... wyobrazacie to sobie ???

... rozwiązaniem tego problemu jest tylko i wyłącznie dzwonienie na policję i straż miejską ...

... zabronione jest parkowanie na chodniku - w pewnych okolicznościach można - jest to napisane wyraźnie - max 2,5 T DMC, 1,5 m chodnika dla pieszych...

... zabronione jest też parkowanie ,,pod prąd'' czyli po drugiej stronie jezdni ... pozdro ...

Napisano

> ... zabronione jest też parkowanie ,,pod prąd'' czyli po drugiej stronie jezdni ...

poważnie? hmm.gif to ja poproszę o podstawę prawną waytogo.gif

Napisano

> ... zabronione jest też parkowanie ,,pod prąd'' czyli po drugiej stronie jezdni ... pozdro ...

od kiedy? Z tego co wiem taki parkowanie jest zabronione jedynie przy drogach o dużych natężeniach ruchu.

Napisano

> ... zabronione jest też parkowanie ,,pod prąd'' czyli po drugiej stronie jezdni ...

Trochę Cię poniosło w tej wyliczance.

Napisano

> od kiedy? Z tego co wiem taki parkowanie jest zabronione jedynie przy drogach o dużych natężeniach

> ruchu.

Właśnie ostatnio miałem dyskusję z przedstawicielem władzy na ten

temat. Skończyła się po mojej prośbie o wskazanie paragrafu definiującego

to duże natężenie.

Napisano

> Właśnie ostatnio miałem dyskusję z przedstawicielem władzy na ten

> temat. Skończyła się po mojej prośbie o wskazanie paragrafu definiującego

> to duże natężenie.

No cóż... zależy od interpretacji, ale taki zapis jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

No cóż... zależy od interpretacji, ale taki zapis jest

... oczywiście, że jest ...art 49/1/7 czytać !!!

... interpretacja i definicja drogi o małym natężeniu ruchu nie jest tematem tej dyskusji, ale moje zdanie jest -> przy obecnym,,ruchu'' jego natężenie jest duże a na pewno nie małe ... 270751858-jezyk.gif pozdro ...

P.S. Za stary jestem aby mnie ,,nosiło'' ... 20.GIF

Napisano

> ... oczywiście, że jest ...art 49/1/7 czytać !!!

Delikatnie namawiasz do czytania nas, czy mundurowych?

Napisano

> No cóż... zależy od interpretacji, ale taki zapis jest

> ... oczywiście, że jest ...art 49/1/7 czytać !!!

no ja wiem, że jest taki przepis i nigdy nie twierdziłem inaczej.

> ... interpretacja i definicja drogi o małym natężeniu ruchu nie jest tematem tej dyskusji, ale moje

> zdanie jest -

> P.S. Za stary jestem aby mnie ,,nosiło'' ...

Nie rozumiem?

Napisano

namawiasz do czytania nas, czy mundurowych?

... niedowiarków ... smile.gif

Nie rozumiem?

... wcześniej zbig sugerował, że mnie ,,poniosło'' - jak widać nie ,,poniosło'' smile.gifsmile.gif przepis jest ale z jego przestrzeganiem jest różnie ... pozdro ... 20.GIF

... jeszcze możemy rozwinąć temat tych i podobnych znaków (na fotkach wcześniej)stawianych na osiedlach - jesli chcecie ... pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.