Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekodrajwing mejd izi

Featured Replies

Napisano

nawet jazda

> dieslem powinna odbywać się od 2000 wzwyż, bo jak schodzisz poniżej 2000 to zazwyczaj wypadasz

> z max momentu i turbodziura.

Czyli jadąc równiutko 70 km/h mam jechac na 3-ce ? zlosnik.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Pochwal się kolego swoimi osiągnięciami w takim razie. Ja się pochwalę swoimi i sprawdzimy kto ma

> rację. Co Ty na to?

Pytanie ile z tych Twoich "pochwalę się" jest prawdą a ile marzeniami które sa nie do osiągnięcia w normalnych warunkach* zlosnik.gif

*Dla mnie normalne warunki to duże miasto, bardzo dużo korków i średnie spalanie TD na poziomie minimum 6,5/100 km.

Napisano

> Zrobiłem dzisiaj test.............

Ano tak to jest jak się te metody eco stosuje bez patrzenia na charakterystykę silnika frown.gif

Napisano

> Prosty przykład, wsiądźcie na rower i spróbujcie ruszyć (mały tryb z przodu, duży z tyłu) a potem

> (duży z przodu, mały z tyłu). Przy tej drugiej konfiguracji nogi sobie połamiesz, siódme poty

> wypocisz, a turlać się będziesz praktycznie bez rozpędzania

Bardzo dobry przykład claps.gif

Ja dodam od siebie, że jeżdżę swoim PII do max 3000rpm po mieście, rozpędzanie 1-2-3 bardzo szybkie zmiany i szybkie rozpędzanie się, później 4-5 i turlanie się,

zawalidroga nie jestem, spod świateł nie zawszę ale w większości startuję 1 palacz.gif spalanie do 5,7l/100km spokojnie się mieszczę.

Ostatnio jeździłem z kolegą z pracy co ma Toyotę Avensis 2.0 D4D bodajże 140KM, po mieście komputer pokazywał mu 5,3l/100km(w Mysłowicach),

na co ja mu mówię: mało Ci to pali a on do mnie: ee te 5,3 to sporo normalnie to 4,7-4,8L bierze icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif - ale on jeździ bardzo spokojnie, bez gwałtownego przyspieszania i hamowania,

czasem wydawało mi się, że za szybko bieg wrzuca ale to nie moje auta tongue.gif

Napisano

> nawet jazda

> Czyli jadąc równiutko 70 km/h mam jechac na 3-ce ?

przy 70 jedziesz na 5 palacz.gif

Napisano

Jak mówimy o teście to też kilkanaście razy robiłem zlosnik.gif

Ostatnia jazda cały czas w palnik na trasie ponad 300km auto zeżarło 6,5l/100km (w 2 osoby bez bagażu) zlosnik.gif

Ta sama trasa podobne godziny jazdy, jazda delikatna(szybkie rozpędzanie a następnie utrzymywanie stałej prędkości 11-120km/h), hamowanie silnikiem, przewidywanie sytuacji np. ktoś skręca przed tobą to nie trzymasz mu się na zderzaku aby ponownie się rozpędzać tylko robisz lukę i jedziesz ze stałą prędkością it...

spalanie 4,7l/100km zlosnik.gif

Wszystko się da zlosnik.gif, różnica w czasie przejazdu niewielka myślałem, że będzie 2x większa wink.gif

Napisano

> nawet jazda

> Czyli jadąc równiutko 70 km/h mam jechac na 3-ce ?

Jeśłi obroty są w min 80% momentu max to możesz i na 5

Napisano

> To wiadomo ale benzyniaki raczej rowno ciagna i 1000obr przy 50km/h to chyba niemozliwe

mam cos kolo 1300 przy 50/h zlosnik.gif

ostatni wynik

190km / 10,5 l noPb grinser006.gif

1.4 75km trasa 80%

Napisano

> efektownie to na ręcznym

> do wszystkich:

> jaki jest próg zmiany biegu na wyższy?

> żyłem w przeświadczeniu że kolo 3-3,5krpm,

> a na filmie że 2-,25krpm

brednie zlosnik.gif

poprzednim autkiem zrobilem 60kkm

testy na spalanie wychodzily

najmniej palil kulajac sie przy 2krpm

a zmiana na + zawsze w okoliicy 3.5/4 krpm

spalanie wychodzilo mi mniejsze niz podawala fabryka

aktualnym autkiem

juz cos kolo 50kkm

jezdze tak samo i spalanie mam ponizej tego co podaje fabryka zlosnik.gif (miasto 8.5/trasa 7 )

post wyzej masz napisane ile mi spalil grinser006.gif

Napisano

> no dobra, czysto hipotetycznie, jak wg Ciebie osiągnąć w szybki sposób te przytoczone 100 km/h bez

Ja osiągam setkę bez przekraczania 1700rpm. DYNAMICZNIE (oczywiście do pełnej dynamiki jeszcze bardzo daleko, ale większość aut i tak zostaje w tyle) Jak już tu padło auta są różnie zestopniowane, mają różne silniki.

W najnowszej trójce 163KM ED osiągnięto średnie spalanie 4,1 l/100 km. Auto zaprojektowano tak, by jeździć jeśli to możliwe z obrotami w okolicach tysiąca na minutę. Silniki od dawna są przystosowane do takich prędkości problemem były drgania. Wprowadzono więc coś w rodzaju koła trójmasowego do eliminacji drgań poniżej 1000 rpm, tak by jazda była bardziej komfortowa. Pomijam sensowność tego rozwiązania, ale technicznie jak widać nie ma przeszkód. Przynajmniej w niektórych autach.

Napisano

> Jak mówimy o teście to też kilkanaście razy robiłem

> Ostatnia jazda cały czas w palnik na trasie ponad 300km auto zeżarło 6,5l/100km (w 2 osoby bez

> bagażu)

> Ta sama trasa podobne godziny jazdy, jazda delikatna(szybkie rozpędzanie a następnie utrzymywanie

> stałej prędkości 11-120km/h), hamowanie silnikiem, przewidywanie sytuacji np. ktoś skręca

> przed tobą to nie trzymasz mu się na zderzaku aby ponownie się rozpędzać tylko robisz lukę i

> jedziesz ze stałą prędkością it...

> spalanie 4,7l/100km

> Wszystko się da , różnica w czasie przejazdu niewielka myślałem, że będzie 2x większa

Ale ja własnie o tym pisze wyzej hehe.gif

nie ma jednej zasady ze przy 50tce zapinac 5tke, kazde auto ma inna charakterystyke pracy, dla kazdego ta predkosc bedzie inna, naezy stos po prostu pewne zasady nic wiecej ok.gif

Napisano

> W najnowszej trójce 163KM ED osiągnięto średnie spalanie 4,1 l/100 km. Auto zaprojektowano tak, by

> jeździć jeśli to możliwe z obrotami w okolicach tysiąca na minutę. Silniki od dawna są

> przystosowane do takich prędkości problemem były drgania. Wprowadzono więc coś w rodzaju koła

> trójmasowego do eliminacji drgań poniżej 1000 rpm, tak by jazda była bardziej komfortowa.

> Pomijam sensowność tego rozwiązania, ale technicznie jak widać nie ma przeszkód. Przynajmniej

> w niektórych autach.

rozumiem, że piszesz o jakimś dieslu i aucie osobowym ??? jeśli tak to widocznie dochodzimy do silników o charakterystyce zbliżonej do tej z samochodów ciężarowych, które kręcą się max do 2500 obr. zlosnik.gif

Napisano

Dokładnie tak jest, np. ja silnikiem 8V spokojnie jadę 20-30km/h na 3, jak wezmę od brata 16V to ten samochód się dławi grinser006.gif

Nie znasz charakterystyki auta to nie osiągniesz eco ok.gif

Napisano

> brednie

> poprzednim autkiem zrobilem 60kkm

> testy na spalanie wychodzily

> najmniej palil kulajac sie przy 2krpm

> a zmiana na + zawsze w okoliicy 3.5/4 krpm

> spalanie wychodzilo mi mniejsze niz podawala fabryka

> aktualnym autkiem

> juz cos kolo 50kkm

> jezdze tak samo i spalanie mam ponizej tego co podaje fabryka (miasto 8.5/trasa 7 )

> post wyzej masz napisane ile mi spalil

właśnie mi się wydawało że niektóre teorie są przesadzone w tym filmiku,o ile nie wspomniana bzdura, ale wolałem skonfrontować swe poglądy ok.gif

Napisano

> rozumiem, że piszesz o jakimś dieslu i aucie osobowym ??? jeśli tak to widocznie dochodzimy do

> silników o charakterystyce zbliżonej do tej z samochodów ciężarowych, które kręcą się max do

> 2500 obr.

przy hamowaniu silnikiem max 2200 o ile pamietam zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie tak jest, np. ja silnikiem 8V spokojnie jadę 20-30km/h na 3, jak wezmę od brata 16V to

> ten samochód się dławi

> Nie znasz charakterystyki auta to nie osiągniesz eco

z tym dławienie się to trochę przesadzone, jeżdżę 1.0 12v przy 20-30 km/h na 3 biegu, ma kolo 1krpm. w momencie butowania fakt jest mu ciężko mu, ale delikatnie przyspieszając nic się nie dzieje zlosnik.gif i nie dławi i nie przyspiesza, rozpędza się cool.gif silnik nie wydaje nawet charakterystycznego buczenia ( oczywiście po płaskim)

Napisano

> rozumiem, że piszesz o jakimś dieslu i aucie osobowym ??? jeśli tak to widocznie dochodzimy do

> silników o charakterystyce zbliżonej do tej z samochodów ciężarowych, które kręcą się max do

> 2500 obr.

tak, diesel w aucie osobowym (ważącym 1,5 tony). Silnik się kręci do 5 tys rpm. Natomiast wiele współczesnych t.beznyzniaków również doskonale, a może nawet lepiej radzi sobie w zakresie do 2 tys rpm. Wiele ma max moment w okolicach 1500 rpm, a niektóre nawet przy 1200 rpm.

Napisano

> tak, diesel w aucie osobowym (ważącym 1,5 tony). Silnik się kręci do 5 tys rpm. Natomiast wiele

> współczesnych t.beznyzniaków również doskonale, a może nawet lepiej radzi sobie w zakresie do

> 2 tys rpm. Wiele ma max moment w okolicach 1500 rpm, a niektóre nawet przy 1200 rpm.

wobec tego przy turbobenzynie wywalmy z obrotomierza zakres od 2500-3000 obr wzwyż hehe.gif

Napisano

> wobec tego przy turbobenzynie wywalmy z obrotomierza zakres od 2500-3000 obr wzwyż

A to niby dlaczego? To jest zakres do dynamicznego, ostrego przyspieszania (raczej nawet powyżej 4 tys). Niektórzy chyba nie bardzo rozumieją do czego służy skrzynia biegów i obroty w silniku.

Napisano

> A to niby dlaczego? To jest zakres do dynamicznego, ostrego przyspieszania (raczej nawet powyżej 4

> tys). Niektórzy chyba nie bardzo rozumieją do czego służy skrzynia biegów i obroty w silniku.

no więc właśnie tak to odczytałem z Twojego posta biglaugh.gif

Napisano

> no więc właśnie tak to odczytałem z Twojego posta

jakbyś jeszcze odczytał temat wątku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.