Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaślepienie sprawnego EGR

Featured Replies

Napisano

Witam,

tytułem wstępu: stilo jtd 1.9, 2003r, 150 kkm. Od jakiegoś czasu turbosprężarka było słyszalna, zrobiła się znacznie głośniejsza - klasyczny świst. Odwiedziłem zaprzyjaźniony warsztat samochodowy i po krótkich oględzinach padło stwierdzenie, że powoli kończą się dni turbiny. Zaakceptowałem i jeździłem dalej.

Jednakże 3 dni temu samochód stracił moc, po przekroczeniu obrotów włączających turbinę była jedna wielka dziura. Skoczyłem do ASO no i na pierwszy strzał poszło EGR (stilo ostro kopcił). Serwisant zaproponował mi dwie drogi, wymiana EGR lub zaślepienie. Wybrałem drugą opcję. Niby ok ale po testowej jeździe okazało się, że problem jest gdzie indziej - strzelił kanał doprowadzający powietrze (ten dłuższy - wchodzący do silnika). Od tego momentu turbiny nie słychać - podejrzewam, że hałas był wynikiem albo dziury w kanale dolotowym albo złego ciśnienia) i auto szybciej reaguje na pedał gazu na niskich biegach.

Uff, teraz pytanie. W załączniku jest metoda zaślepienia EGR. Czy aby nie pachnie to za dużą prowizorką? Czy skoro mam sprawny, ,,czysty'' EGR to zaślepka powinna zostać? Na moje pytanie co z EGR mechanik rzekł: można zostawić, można wyciągnąć nie robi to różnicy.

Czy aby na pewno nie robi to różnicy?

post-108564-14352508341878_thumb.jpg

Napisano

robi!

i to sporo

Jedyna wada to dluzsze rozgrzewanie silnika zima.

Zalet sporo

I zmien to aso bo zamiast poprawic cybant na rurze rozgrzebali by pol auta i pol twojej kieszeni.

Napisano

Pewnie przecierała się już rura od nadkola ...

Napisano
  • Autor

> Pewnie przecierała się już rura od nadkola ...

Strzeliła na odcinku 10 cm od strony przeciwnej niż silnik.

Napisano

> Strzeliła na odcinku 10 cm od strony przeciwnej niż silnik.

Tak jest to niestety wada Stilaczka JTD - nalezy nadciąć nadkole. Jeśli nowa rura została założona i nie nadcięte zostało plastykowe nadkole to tylko kwestia czasu kiedy znowyu padnie...

Napisano

Czy ma ktoś zdjęcie tego miejsca w którym rura pęka i co należy zrobić z tym nadkolem bo też zaczynam słyszeć syczenie turbiny.

Napisano

tez chetnie bym to miejsce zobaczy jesli ktos ma jakies zdjecia...

Napisano

> to tylko kwestia czasu kiedy znowyu padnie...

nie było przypadkiem jakiejś akcji serwisowej na te rury?

Napisano

> nie było przypadkiem jakiejś akcji serwisowej na te rury?

akcji nie bylo ale nowe rury maja inny ksztalt kolanka i NIBY juz sie nie przeciera... co nie zmienia faktu ze lepiej dla swietego spokoju ciachnac kawalek nadkola - bo naprawde nie duzo potrzeba a nowy rurociag ~250 zl albo i lepiej... przynajmniej ja tyle placilem 50 tys km temu

Napisano

210zl kosztuje, 3 miesiace temu kupowalem smile.gif

Napisano

> tez chetnie bym to miejsce zobaczy jesli ktos ma jakies zdjecia...

Jesli nikt nie wstawi, to jutro dam foto smile.gif

Napisano

> ~250 zl

suuuper icon_rolleyes.gif chyba najpierw ją zdemontuję i przetestuję w wannie :>

Napisano

> Tak jest to niestety wada Stilaczka JTD - nalezy nadciąć nadkole. Jeśli nowa rura została założona

> i nie nadcięte zostało plastykowe nadkole to tylko kwestia czasu kiedy znowyu padnie...

Panowie czy ta przypadłość dotyczy również silnika M-jet? Coś ostatnio u mnie też "pośfistuje".

Napisano

> Panowie czy ta przypadłość dotyczy również silnika M-jet? Coś ostatnio u mnie też "pośfistuje".

Niestety też. U mnie już gdzieś jest duża dziura, bo śwista jak cholera. Rurę przecierającą się o nadkole poratowaliśmy na przeglądzie dwa lata temu, więć podejżewam, że gdzieś indziej wciąga powietrze.

Napisano

> Niestety też. U mnie już gdzieś jest duża dziura, bo śwista jak cholera. Rurę przecierającą się o

> nadkole poratowaliśmy na przeglądzie dwa lata temu, więć podejżewam, że gdzieś indziej wciąga

> powietrze.

a u mnie jest coś dziwnego ... na zimno tzn do okolo 75 stopni jest tak jakby dziwny miałczący swist tzn turbo swiszczy normalnie ale tak jakby wraz ze wzrostem cisnienia miałczenie tez wzrasta jezdzi normalnie a tam przy nadkolu wsio wyglada ok ... poza tym nie słychac zadnych innych niepokojących odgłosów ... na ciepło jest absolutna cisza jedynie ładny swist sprezarki ...

spotkał sie ktoś z czyms podobnym ? a i na zimno lubi se pokopcic zeby.GIF ale mysle ze bez przesady smile.gif

Napisano

> Jesli nikt nie wstawi, to jutro dam foto

i co z tym zdjeciem zlosnik.gif

Napisano

> i co z tym zdjeciem

na szybko Masz takie, pada jak jasna cholera więc skręciłem tylko koła, osłona już podcięta tak aby nie cięła rury, na fragmencie rury widać coś niby zółtawego to miejsce gdzie osłona podcina rurę

283843699-rura.JPG

post-7259-14352508417911_thumb.jpg

Napisano

> ...mechanik rzekł: można zostawić, można wyciągnąć nie robi to różnicy.

> Czy aby na pewno nie robi to różnicy?

Nie wiem czy to ma związek z EGR, ale przed kilkoma dniami przeczyściłem skurczybyka aby pozbyć się upierdliwej kontrolki błędu (syf był taki, że powinien to robić kominiarz hehe.gif) i pierwsza różnica jaką zauważyłem to spalanie.

Na trasie było 5,6 teraz 4,7

W mieście mój rekord to 6.0 pokazuje teraz 5,5 brawo.gif

Dodaję, że nie jeżdżę jak emeryt.

Trudno w to uwierzyć ale jestem hapy jak cholera.

Jeżeli to dzięki EGR'owi nie ma mowy abym wsadzał tam teraz jakąś zaślepkę.

Napisano

> Jeżeli to dzięki EGR'owi nie ma mowy abym wsadzał tam teraz jakąś zaślepkę.

No wreszcie nie jestem osamotniony hehe.gifok.gif

Pełnej zaślepki i tak nie możesz tam wsadzić bez zmiany programu więc ok.gif

Dbajmy o nasze EGR-y hehe.gif

Napisano

> No wreszcie nie jestem osamotniony

> Pełnej zaślepki i tak nie możesz tam wsadzić bez zmiany programu więc

> Dbajmy o nasze EGR-y

ja tam zaslepilem z jednej strony egr i silnik to znaczy tam gdzie rorka wchodzila od egra i odlaczylem go w piz...u zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.