Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niebezpieczny abs

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni dramatycznie daj o sobie znać abs. Nie jest ślisko i nie ma parzcież warunków do włączania się abs.

Problem polega na tym że jak hamuje załącza się abs, chrobocze strasznie, odbijam, hamowanie wówczas staje się skuteczne choć cały czas wali abs po pedale hamulca. Mam wrażenie iż podczas hamownia, jak koło zrobi pełny obrót właśnie wtedy załącza się abs.

Zauważyłem również iż podczas jezdny słyszę takie abesowe chrobotanie w lewy przednim kole, nie trwa to długo ale się pojawia a nie powinno.

Na odczycie kompa kody błędów pokazały się 45 i 24. Nie przypuszczam aby czujnik przebytej drogi; brak impulsów byłby za to odpowiedzialny.

Dziś zrzuciłem dwa koła, i wyczyściłem czujniki abs, były nieźle zabrudzone a znajdujące się na nich dwa styki ( po wyczyszczeniu srebrne smile.gif) praktycznie były nie widoczne.

Hamowanie znacznie się polepszyło jednak nadal załącza się abs, dodam iż nie świeci mi się kontrolka abs. Mam jeszcze jeden pomysł aby wyczyścić te zębatki które stykają się prawie z czujnikami a kręcą się razem z piastą.

I pomysły się wyczerpały, nie wiem czy to uszkodzone czujniki abs czy tylko sporo zabrudzone po tej pięknej zimie. Dodam jeszcze iż jestem świeżo po wymianie tarcz i klocków.

Nie ukrywam iż staje się to bardzo niebezpieczne, droga hamowania się znacznie wydłuża a gapiów podczas mojego hamownia jest bez liku. Byłbym bardzo wdzięczny za rady co jeszcze można zrobić aby ten problem rozwiązać. pozdrawiam

Napisano

auto oddaj do porządnego majstra.

paskudne uczucie kiedy potrzebujesz się gwałtownie zatrzymać, a fura sunie - pozostaje się pomodlić wtedy tylko.

pozdrawiam

Napisano

Musisz podłączyć autko pod diagnoskop i podczas jazdy obserwować wskazania czujników przy kołach.

Napisano
  • Autor

ile może kosztować takie podłączenie i ewentualny pomiar? Kto robi takie pomiary, stacje diagnostyczne, nie ukrywam że nie wiem gdzie szukać

Napisano

Szukaj po warsztatach lub w lokalnej gazecie z ogloszeniami wszelakimi (typu Anonse ), zawsze mozna znalezc w nich oferty diagnostyki komputerowej...Wazne jest, aby ktos wiedzial, jak poslugiwac sie programem diagnostycznym, a nie tylko odczytywac i kasowac bledy.

Koszty rozne: od 50 do 100 PLN.

Pozdrawiam

Napisano

Warsztaty mają odpowiednie urządzenia. Niektórzy kącikowicze też.

Napisano

> ile może kosztować takie podłączenie i ewentualny pomiar? Kto robi takie pomiary, stacje

> diagnostyczne, nie ukrywam że nie wiem gdzie szukać

myślę, że Kolega 51cent podłączyłby się którymś ze swoich fejsów

jesteście z tego samego miasta ok.gif

Napisano
  • Autor

u 51centa podłączałem się pod kompa, dosłownie 3-4 tygodnie temu i komp nie pokazywał nam aktualnych błędów. Wykasowaliśmy zapamiętane w pamięci i było git. Wytłumaczcie mi jedno, czy jak się podłącze na kompa u 51 cent-a to nam wyjdzie co jest nie tak przecież diagnoskop to jest inne urządzenie, no chyba że program 51 centa ma tą możliwość ( nie znam się, nie orientuje się, zarobiony jestem...)

Napisano

Nie chodzi o odczytanie błędów (to każdy głupi potrafi). Chodzi o podpięcie się pod ABS i odczytanie obrotów kół przy różnych prędkościach. Jeśli któreś będzie odbiegało od normy to trzeba się nim zainteresować.

Napisano

> no chyba że program 51 centa ma tą możliwość ( nie znam się, nie

> orientuje się, zarobiony jestem...)

z mojego stanu wiedzy na temat jego stanu posiadania: ma możliwość odczytu prędkości z poszczególnych kół ok.gif

Napisano

Najczesciej w takich przypadkach nawala jeden lub wiecej czujnikow ABS (odczyt predkosci zaczyna sie np: od 10km/h na jednym lub wiecej czujnikow). Mialem przypadek, ze jeden czujnik raz odczytywal predkosc od zera, a za chwile od 10km/h i bylo to powodem zalaczania sie ABS w bardzo roznych sytuacjach, zupelnie nie pasujacych do warunkow zadzialania sprawnego ukladu ABS. Wiec, jak zreszta Orochimaru napisal, tylko podpiecie diagnoskopu lub laptopa z odpowiednim oprogramowaniem diagnostycznym i jazda z bierzacym odczytem predkosci ze wszystkich czujnikow ABS na pewno pomoze zlokalizowac usterke.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ponownie zaczynam się uśmiechać się do 51centa,mam nadzieję że mnie nie przeklnie. Dzięki bardzo, jestem mądrzejszy w temacie

Napisano

> ile może kosztować takie podłączenie i ewentualny pomiar? Kto robi takie pomiary, stacje

> diagnostyczne, nie ukrywam że nie wiem gdzie szukać

Zapraszam do mnie oblukamy. Mam to samo u żony na tapecie.

U niej strzeliła koronka na przegubie i abs głupieje a błedu nie ma.

natomiast wida na wykresach, że prawe przednie koło co chwila ma spadek odczytu.

Napisano

> ponownie zaczynam się uśmiechać się do 51centa,mam nadzieję że mnie nie przeklnie.

Zapraszam

Napisano

Mialem podobną akcję w Audi. Abs terkotał przy każdym hamowaniu a powyżej 140 km/h włączała się kontrolka na desce. Winowajcą było łożysko koła które zużywając się popuściło troche smaru a koronkę ABSu która była zalepiona czarną mazią. Po wymianie i czyszczeniu problem zniknął

Napisano

> która była zalepiona czarną mazią. Po wymianie i czyszczeniu problem zniknął

Dziwne nie, zwłaszcza że to czujnik magnetyczny...

Napisano

> Mialem podobną akcję w Audi. Abs terkotał przy każdym hamowaniu a powyżej 140 km/h włączała się

> kontrolka na desce.

Tez mielismy identyczny problem z Audi A4. Przyczyna byla zla odleglosc czujnika od impulsatora (za duza). Po korekcie wszystko wrocilo do normy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Sprawa się wyjaśniła ( prawdopodobnie). Otwórz zrzuciłem prawe koło i zauważyłem iż na półosi jest zębatka która współpracuje z czujnikiem abs ( zębatka abs).

Zębatka w pewnym memencie jest złamana ( pęknięta). Prawdopodobnie to jest problemem.

Pytanie moje jest następujące, czy jest możliwość wymiany tylko tej zębatki, czy ona jest tylko z półosią, może jakiś manual. Czy jak się do tego zabiorę to potrzebuje odpowiedniego ściągacza?? dzięki za radę

Napisano

Koło impulsowe można wymienić. Trzeba tylko kupić takie samo nowe, a nie jest to takie łatwe. Stare możesz rozciąć, albo ściągnąć. Nowe jest na wcisk. Można włożyć przegub do zamrażarki, a pierścień nagrzać w oleju. Wtedy łatwiej jest go zamontować.

PS. zębatka to koło zębate o nieskończonym promieniu - listwa zębata, jak w bramach przesuwnych skromny.gif

Napisano
  • Autor

łoj, a wydawało mi sie trochę łatwiejsze, cóż trochę powalcze. Obawiam się jedynie,że się poddam i oby to się nie skończyło zakupem pół osi crazy.gif, dzięki bardzo

Napisano

> łoj, a wydawało mi sie trochę łatwiejsze, cóż trochę powalcze. Obawiam się jedynie,że się poddam i

> oby to się nie skończyło zakupem pół osi , dzięki bardzo

Zębatkę powinieneś bez problemu zakupić u

Paweł.Warszawa 04-232 ul. Rezedowa 15

tel.0-22 613-32-58kom.0-607-957-938

Przed kontaktem najlepiej policz ile zębów ma stara zębatka ok.gif

Napisano

> Zębatkę powinieneś bez problemu zakupić u

> Paweł.Warszawa 04-232 ul. Rezedowa 15

> tel.0-22 613-32-58kom.0-607-957-938

> Przed kontaktem najlepiej policz ile zębów ma stara zębatka

Warto połączyć tematy

Napisano

Mam pytanie: czy jakieś oprogramowanie używane przez kolegów z forum,które posiada funkcję analizowania sygnałów z poszczególnych czujników ABS w astrze F ?

Oczywiście oprócz Tech 2.

Opel-scaner nawet się nie łączy z ABS w F.

Podejrzewam że jedyna możliwość sprawdzenia czujników to przejażdżka z podłączonym oscyloskopem - lub rejestratorem

No chyba że się mylę ? hmm.gif

pozdrawiam

Napisano

> Mam pytanie: czy jakieś oprogramowanie używane przez kolegów z forum,które posiada funkcję

> analizowania sygnałów z poszczególnych czujników ABS w astrze F ?

Op-comem trzeba by spróbować.

Napisano

> Mam pytanie: czy jakieś oprogramowanie używane przez kolegów z forum,które posiada funkcję

> analizowania sygnałów z poszczególnych czujników ABS w astrze F ?

> Oczywiście oprócz Tech 2.

> Opel-scaner nawet się nie łączy z ABS w F.

> Podejrzewam że jedyna możliwość sprawdzenia czujników to przejażdżka z podłączonym oscyloskopem -

> lub rejestratorem

> No chyba że się mylę ?

> pozdrawiam

Jak się opel scaner nie łączy z ABS w F icon_eek.gif

Ja mam i się łaczy nawet wykresy rysuje. palacz.gif

Napisano

518b150eb4662ffdmed.jpg

207f42557e8b1f29med.jpg

Jak widać na fotkach moja wersja nie ma ABS do modelu F nawet z 2000r

posiadam interfejs na RS-232 i oprogramowanie w wersji 1.0.1.65

chyba z 2007-2008r

A Ty jaki soft posiadasz? i czy też na RS czy już na USB?

pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/518b150eb4662ffd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/207f42557e8b1f29.html

Napisano

> Ja mam 1.0.1.69 na usb i mam ABS 2E

No właśnie szukałem w necie i znalazłem że od Twojej wersji była już diagnostyka ABS w F, jednak niestety nowsza wersja softu nie współgra z moim interfejsem, wiec nie mogę skorzystać crazy.gif

pozdrawiam

Napisano

A czy jest jakaś metoda na "wymruganie" kodów błędów lampką ABS?

Napisano

> A czy jest jakaś metoda na "wymruganie" kodów błędów lampką ABS?

Na pewno dawało się to zrobić w aucie z 10 pinowym gniazdem diagnostycznym, z 16 pinowym nie próbowałem.

Robię to programowo.

pozdrawiam

Napisano

> Robię to programowo.

Niestety mój OS nie obsługuje ABS buu.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.