Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto ma komu ustąpić...

Featured Replies

Napisano

Dziś taką "ciekawą" sytuacje zaobserwowałem...

Sytuacja wyglądała tak:

1.

obrazek_1.jpg

Samochody A i B czekają na włączenie się do ruchu. Samochód A na drodze podporządkowanej, pojazd B na parkingu.

Dalej sytuacja wygląda tak:

2.

obrazek_2.jpg

Przejeżdżają samochody więc samochód B wjeżdża na drogę główną...

Następnie sytuacja wygląda tak:

3.

obrazek_3.jpg

Kierowca A ignoruje pojawienie się pojazdu B na drodze i próbuje wjechać...obaj gwałtownie hamują, następnie wymiana epitetów i jadą dalej...

I tak się zastanawiam, kto w takiej sytuacji miał pierwszeństwo?

Pojazd A jako, że chciał się włączyć do ruchu z drogi podporządkowanej a nie z parkingu?? Czy może pojazd B jako, że pierwszy miał możliwość włączenia się do ruchu ponieważ jemu pierwszemu "odjechały" auta, którym miał ustąpić??

Zastanawiałem się i wydaje mi się, że chyba B pojechał dobrze...

Napisano

wg mnie na pewno B pojechał prawidłowo ok.gifzlosnik.gif

Napisano

a ja właśnie oglądam sobie uwaga pirat grinser006.gif, i koles dostał 300zł i 10pkt za wyprzedzanie na skrzyżowaniu, niby 5pkt za wyprzedzanie na skrzyzowaniu, i 5pkt za wyprzedzanie na ciągłej, czy to nie jest tak ze ciągła wynika ze skrzyżowania? hmm.gifhmm.gif

Napisano

> Zastanawiałem się i wydaje mi się, że chyba B pojechał dobrze...

B jest na drodze nadrzędnej w stosunku do A

Wyjazd z parkingu dotyczy samochodów na drodze głównej a nie podrzędnej

Napisano

Kierowca B znajdował się już na drodze głównej, a więc tym samym nabył pierwszeństwo zlosnik.gif

Napisano

> a ja właśnie oglądam sobie uwaga pirat , i koles dostał 300zł i 10pkt za wyprzedzanie na

> skrzyżowaniu, niby 5pkt za wyprzedzanie na skrzyzowaniu, i 5pkt za wyprzedzanie na ciągłej,

> czy to nie jest tak ze ciągła wynika ze skrzyżowania?

Przekroczenie lini ciągłej nie musi oznaczać wyprzedzania i odwrotnie, tak więc to są dwa wykroczenia niezależne od siebie, które jednak mozna popełnić podczas jednego manewru. Gdyby wyprzedzał na skrzyżowaniu ale nie przekroczył ciagłej, to taniej by go to kosztowało.

Napisano

> Dziś taką "ciekawą" sytuacje zaobserwowałem...

> Sytuacja wyglądała tak:

> 1.

> Samochody A i B czekają na włączenie się do ruchu. Samochód A na drodze podporządkowanej, pojazd B

> na parkingu.

> Dalej sytuacja wygląda tak:

> 2.

> Przejeżdżają samochody więc samochód B wjeżdża na drogę główną...

> Następnie sytuacja wygląda tak:

> 3.

> Kierowca A ignoruje pojawienie się pojazdu B na drodze i próbuje wjechać...obaj gwałtownie hamują,

> następnie wymiana epitetów i jadą dalej...

> I tak się zastanawiam, kto w takiej sytuacji miał pierwszeństwo?

> Pojazd A jako, że chciał się włączyć do ruchu z drogi podporządkowanej a nie z parkingu?? Czy może

> pojazd B jako, że pierwszy miał możliwość włączenia się do ruchu ponieważ jemu pierwszemu

> "odjechały" auta, którym miał ustąpić??

> Zastanawiałem się i wydaje mi się, że chyba B pojechał dobrze...

A co, miał B poczekać, aż A będzie mógł jechać? Jasne, że B miał pierwszeństwo przed A, nawet nie ma się nad czym zastanawiać.

Napisano

Quote:

Jasne, że B miał pierwszeństwo przed A

...tak - kierowca z A nie zna przepisów ... pewnie długo czekał i postanowił wymusić pierwszeństwo ...

... a gdyby ten wyjazd z parkingu pod sklepem był niewidoczny dla kierowcy z A to też by się rzucał do kierowcy B, że ma pierwszeństwo ??

Napisano

coraz częściej dochodzę do wniosku, ze PJ powinno być odnawiane co 5 lat, bez jazd, same testy i badania lekarskie.

Napisano

> coraz częściej dochodzę do wniosku, ze PJ powinno być odnawiane co 5 lat, bez jazd, same testy i

> badania lekarskie.

Jestem jak najbardziej za ok.gif A po 60 co 2 lata.

Napisano

Witam.

Zdecydowanie B. Kto pierwszy, ten lepszy zlosnik.gif A z tego co narysowałeś, B był pierwszy na głównej.

Napisano

a czym się różni pojazd B od pojazdu przed nim yikes.gif że uważa że A ma pierwszeństwo hehe.gif

Napisano

> Jestem jak najbardziej za A po 60 co 2 lata.

A przed 25 co rok ok.gif Z tego co obserwuję tutaj multum kierowców w wieku 18-25 lat ma problemy z banalnym określeniem pierwszeństwa...

Napisano
  • Autor

> a czym się różni pojazd B od pojazdu przed nim że uważa że ma pierwszeństwo

czyli wg Ciebie to A miał pierwszeństwo?

Napisano
  • Autor

> A przed 25 co rok Z tego co obserwuję tutaj multum kierowców w wieku 18-25 lat ma problemy z

> banalnym określeniem pierwszeństwa...

No, ale chyba lepiej zapytać? czy to też źle?

Napisano

> A przed 25 co rok Z tego co obserwuję tutaj multum kierowców w wieku 18-25 lat ma problemy z

> banalnym określeniem pierwszeństwa...

to akurat jest wynikiem bzdurnego szkolenia i braku doświadczenia na drodze.

Ludzie uczą się na egzamin, a nie do jazdy samochodem.

Przeglądałem pytania z testów i w wielu przypadkach mają się nijak do praktycznych sytuacji drogowych. Do tego sama ustawa jest napisana tak, że jedna sytuacja na drodze jest opisana w trzech paragrafach i żeby zdać egzamin trzeba kombinować zamiast szybko zastosować jedną regułę.

Napisano

> to akurat jest wynikiem bzdurnego szkolenia i braku doświadczenia na drodze.

> Ludzie uczą się na egzamin, a nie do jazdy samochodem.

I tak mam wrażenie, że, przynajmniej teoretycznie, jest lepiej bo więcej czasu jest poświęcane na jazdę po mieście.

Prawo jazdy robiłem pod koniec lat 90tych i wtedy priorytetem był plac manewrowy. Na drogę wyjechałem praktycznie zielony i tam uczyłem się życia kierowcy. zlosnik.gif

Jeśli chodzi o przygotowanie teoretyczne to obstawiam, że dziś jest równie kiepsko jak wtedy - na wykłady prawie nikt nie chodził, egzamin wewnętrzny to był śmiech na sali, testów i tak wszyscy uczyli się na pamięć bez zrozumienia.

> Przeglądałem pytania z testów i w wielu przypadkach mają się nijak do praktycznych sytuacji

> drogowych. Do tego sama ustawa jest napisana tak, że jedna sytuacja na drodze jest opisana w

> trzech paragrafach i żeby zdać egzamin trzeba kombinować zamiast szybko zastosować jedną

> regułę.

Gdyby to wszystko było w ustawie to byłoby ok. zlosnik.gif Ale znaczna część teorii potrzebnej kierowcy znajduje się w rozporządzeniu w sprawie sygnałów i znaków drogowych. zlosnik.gif

Napisano

> wykłady prawie nikt nie chodził, egzamin wewnętrzny to był śmiech na sali, testów i tak

> wszyscy uczyli się na pamięć bez zrozumienia.

I tak niestety jest do teraz. W zeszłym roku siostra kumpeli przygotowywała się do egzaminu. Ćwiczyła testy na komputerze. Na moje pytania co do niektórych pytań testowych, dlaczego akurat tą odpowiedz zaznaczyła, wprost powiedziała, że tak ma być, tak jest w odpowiedziach sciana.gif No i teraz wyobraźmy sobie sytuacje z życia kierowcy, która w zestawie pytań nie była uwzględniona pad.gif Druga sprawa, że zakuwając bez zrozumienia, nawet sytuacje testowe i odpowiednie zachowania "wyfruną z głowy" góra po 2 miesiącach frown.gif

Napisano

> I tak niestety jest do teraz. W zeszłym roku siostra kumpeli przygotowywała się do egzaminu.

> Ćwiczyła testy na komputerze.

Parę lat temu robilem sobie A mając od wielu lat i wielu setek kkm B... i instruktor wprost mówił że on nie uczy jeździć tylko zdać egzamin...

Napisano

Tylko musiały by się zmienić przepisy, aby egzekwować rozumienie przepisów, a nie zakuwanie tych samych 300 pytań w kółko... Nie obrażając nikogo, ale dzisiejsza młodzież ma spory problem policzyć na szybko ile jest 3pier9 bez kalkulatora sciana.gif

Napisano

> Tylko musiały by się zmienić przepisy, aby egzekwować rozumienie przepisów, a nie zakuwanie tych

> samych 300 pytań w kółko... Nie obrażając nikogo, ale dzisiejsza młodzież ma spory problem

> policzyć na szybko ile jest 3pier9 bez kalkulatora

starsi chyba też bo nie ma pierwiastka trzeciego stopnia z 9 zakrecony.gif

Napisano

> starsi chyba też bo nie ma pierwiastka trzeciego stopnia z 9

Mam wrażenie, że wiesz o co mi chodziło... zlosnik.gif

ps. 3*pier9 ok.gif

Napisano
Oczywiście kwadrat "B" miał pierszeństwo - nadczym się tutaj zastanawiać.
Napisano

> Oczywiście kwadrat "B" miał pierszeństwo - nadczym się tutaj zastanawiać.

nad pomysłami niektórych "kierowców"

Napisano

> nad pomysłami niektórych "kierowców"

Dlatego jest jeszcze niepisana zasada ograniczonego zaufania - niezły rym zeby.GIF

Napisano

> Dziś taką "ciekawą" sytuacje zaobserwowałem...

> I tak się zastanawiam, kto w takiej sytuacji miał pierwszeństwo?

> Pojazd A jako, że chciał się włączyć do ruchu z drogi podporządkowanej a nie z parkingu??

Wszystko ladnie ale...

Pojazd A juz byl w ruchu, zmienia tylko kierunek jazdy.

Pojazd B wlacza sie do ruchu zgodnie z art. 17 KD.

Napisano

> Pojazd B wlacza sie do ruchu zgodnie z art. 17 KD.

Owszem, włączał się kilka/naście/dziesiąt/set metrów wcześniej. W miejscu przecięcia już jedzie drogą z pierwszeństwem przejazdu.

Ile wcześniej musi się włączyć, żeby "nabyć prawa" pojazdu poruszającego się drogą z pierwszeństwem?

Napisano

> Owszem, włączał się kilka/naście/dziesiąt/set metrów wcześniej. W miejscu przecięcia już jedzie

> drogą z pierwszeństwem przejazdu.

> Ile wcześniej musi się włączyć, żeby "nabyć prawa" pojazdu poruszającego się drogą z

> pierwszeństwem?

Alez mi chodzi tylko o tekst autora watku.

Skrecajac na skrzyzowaniu nie wlaczasz sie do ruchu jak to zostalo napisane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.