Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile powinno stopni C' dmuchać z klimatyzacji ?

Featured Replies

Napisano

po 7 latach byłem na wymianie czynnika chłodzącego w Skodzie Fabia

powinno być 550g czynnika , po odessaniu okazało się ze mam 520g ( czyli niewiele mniej ) , po napełnieniu do 575g ( +/- tyle podaje producent jako górną granicę czynnika ) mam takie wskazanie z termometru "domowego"

1-bieg nawiewu - +4'C

2-bieg nawiewu- +5'C

3-4 bieg nawiewu +5,5-6'C

temp. na zewnątrz ok. 20'C

nie wiem jak by to było w dokładniejszym termometrze , ale temp. z wylotu środkowego wydaje się być OK ( aczkolwiek spotkałem się z opinią iż powinno być ok 2'C )

czy takie dane są OK ?

Napisano

> czy takie dane są OK ?

Zasada jest taka że na zamkniętym obiegu powinno być na wyjściu 10C mniej niż na wejściu.

Napisano
  • Autor

> Zasada jest taka że na zamkniętym obiegu powinno być na wyjściu 10C mniej niż na wejściu.

to mam więcej skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Jest

kiedyś gdzieś była tabelka że jest to też zależne od ciśnienia na zewnątrz ( tak mi się wydaje ) , ale wg mnie wynik OK

Napisano

>> czy takie dane są OK ?

gdzies czytalem ze prawidlowa tem klimy to ok 4-5 stopni wiec OK.

Napisano

> po 7 latach byłem na wymianie czynnika chłodzącego w Skodzie Fabia

> powinno być 550g czynnika , po odessaniu okazało się ze mam 520g ( czyli niewiele mniej ) , po

> napełnieniu do 575g ( +/- tyle podaje producent jako górną granicę czynnika ) mam takie

> wskazanie z termometru "domowego"

> 1-bieg nawiewu - +4'C

> 2-bieg nawiewu- +5'C

> 3-4 bieg nawiewu +5,5-6'C

> temp. na zewnątrz ok. 20'C

> nie wiem jak by to było w dokładniejszym termometrze , ale temp. z wylotu środkowego wydaje się być

> OK ( aczkolwiek spotkałem się z opinią iż powinno być ok 2'C )

> czy takie dane są OK ?

Masz ok ,jak będzie na zewnątrz 30 to i tak bedzies zmiał 5-10 z kratek waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Masz ok ,jak będzie na zewnątrz 30 to i tak bedzies zmiał 5-10 z kratek

ostatnio jak było +34-36'C wg komputera za zew. to przy nastawieniu na min i 2-3 bieg w kabinie było w miarę komfortowo , na 4 bieg nie dawałem bo już troszkę głośno było , ale po 20min jazdy żona zmieniła nawiew na 1 bieg i tak jadąc nadal było OK

Napisano

Przy takim upale to 15 było by nawet zbawieniem zlosnik.gif

Napisano

+2 do 4 na zamkniętym to bardzo dobre, grunt żeby było na + , bo u mnie leciało na - i zamarzał parownik i przestawało chłodzić- uszkodzony zawór rozprężny smile.gif

Napisano

> kiedyś gdzieś była tabelka że jest to też zależne od ciśnienia na zewnątrz ( tak mi się wydaje ) ,

> ale wg mnie wynik OK

nie od ciśnienia otoczenia , tylko od wilgotności powietrza.

pozdr

Napisano

...spada do 6-7, sprężarka wyłącza się i temp wzrasta do 11-12, sprężarka włącza się ponownie i temp spada do 6-7 - cykl się powtarza. Jakieś 20 min trzeba poczekać aż temperatura we wnętrzu auta spadnie o 5*C i więcej nie chcę od tej panującej na zewnątrz (słoneczny dzień, okna nieprzyciemniane, bo to też odgrywa znaczącą rolę wspomagającą)...

Napisano
  • Autor

> ...spada do 6-7, sprężarka wyłącza się i temp wzrasta do 11-12, sprężarka włącza się ponownie i

> temp spada do 6-7 - cykl się powtarza. Jakieś 20 min trzeba poczekać aż temperatura we wnętrzu

> auta spadnie o 5*C i więcej nie chcę od tej panującej na zewnątrz (słoneczny dzień, okna

> nieprzyciemniane, bo to też odgrywa znaczącą rolę wspomagającą)...

to ja tak nie mam na szczęście zlosnik.gif

Napisano

> ...spada do 6-7, sprężarka wyłącza się i temp wzrasta do 11-12, sprężarka włącza się ponownie i

> temp spada do 6-7 - cykl się powtarza. Jakieś 20 min trzeba poczekać aż temperatura we wnętrzu

> auta spadnie o 5*C i więcej nie chcę od tej panującej na zewnątrz (słoneczny dzień, okna

> nieprzyciemniane, bo to też odgrywa znaczącą rolę wspomagającą)...

Czyli przy temperaturze na dworze wynoszącej 30 stopni w środku masz minimalnie tylko 25? shocked.gif Może coś nie tak z klimą? Przecież to tak jakby jej wcale nie było...

Napisano

> Czyli przy temperaturze na dworze wynoszącej 30 stopni w środku masz minimalnie tylko 25? Może coś

> nie tak z klimą? Przecież to tak jakby jej wcale nie było...

To tajemnica dlaczego w japońcach dłużej sprężarki wytrzymuja niż w niemieckim aucie zlosnik.gif

Japońce w wiekszośći temp z kratek maja w okolicach 6-10 gdzie w tych samych warunkach niemieckie auto ma ok 2-5 zlosnik.gif

Napisano

> Czyli przy temperaturze na dworze wynoszącej 30 stopni w środku masz minimalnie tylko 25? Może coś

roznica jest kolosalna ze wzgledu na brak wilgoci w powietrzu. ja staram sie nie przekraczac roznicy 7 stopni w stosunku do tego co jest na zewnatrz, podobno aby nie bylo problemow ze zdrowiem nie powinno sie przekraczac 5*.

Napisano

Temp na wyjściu klimy zależy od wilgotności powietrza (przy otwartym obiegu).

Tabelka dla Lanosa, obroty 2000. Ciśnienia w tabelce, to ciśnienia wewnątrz instalacji.

281150537-Image2.gif

Napisano

> Przy takim upale to 15 było by nawet zbawieniem

nie , nie dawało by rady wychłodzić nagrzewającego się wnętrza skromny.gif

Napisano

Przy temp. zewn. 30 stopni w środku może być bez klimy i 40. 25st. to całkiem rozsądna temperatura!

Napisano

5* poniżej zewnętrznej to wzorzec (dla zdrowia), choć wolałbym żeby schodziła jeszcze o 1-2* - nie musiałbym czekać 15-20min na ochłodzenie wnętrza do minimalnego poziomu, a trwałoby to krócej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.