Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dyfer - POLONEZ - taki sam w 1.4 i 1.6??

Featured Replies

Napisano

Witam

Do tej pory wyczytałem i wygrzebałem, że chyba trucki miały inne dyfry tzn z innym przełożeniem i mocowaniami chyba ale mam pytanie do znwców tematu: czy dyferencjał lub cały tylny most różni się w poszczególnych silnikach POLONEZa?? Głownie pytam o 1.4 i 1.6 ale jak ktoś ma inne doświadczenia to niech się podzieli smile.gif dzieki

20.GIF

Napisano

> Witam

> Do tej pory wyczytałem i wygrzebałem, że chyba trucki miały inne dyfry tzn z innym przełożeniem i

> mocowaniami chyba ale mam pytanie do znwców tematu: czy dyferencjał lub cały tylny most różni

> się w poszczególnych silnikach POLONEZa?? Głownie pytam o 1.4 i 1.6 ale jak ktoś ma inne

> doświadczenia to niech się podzieli dzieki

ZTCW (choć mogę się mylić) polski 1.6 i 1.4 miały ten sam dyfer, co było przyczyną częstych padów tegoż w samochodach z silnikiem Rovera.

Napisano

> ZTCW (choć mogę się mylić) polski 1.6 i 1.4 miały ten sam dyfer, co było przyczyną częstych padów

> tegoż w samochodach z silnikiem Rovera.

Ja akurat kojarzę, że były różne, ale niekoniecznie w podziale na te silniki.

Może tu pomogą.

PZDR

Napisano

> Witam

> Do tej pory wyczytałem i wygrzebałem, że chyba trucki miały inne dyfry tzn z innym przełożeniem i

> mocowaniami chyba ale mam pytanie do znwców tematu: czy dyferencjał lub cały tylny most różni

> się w poszczególnych silnikach POLONEZa?? Głownie pytam o 1.4 i 1.6 ale jak ktoś ma inne

> doświadczenia to niech się podzieli dzieki

w polonezach (poza truckiem) były stosowane 4 przełożenia:

3,72 - 1,9 diesel Citroena

3,9 - 1,6 na gaźniku i część wersji na wtrysku

4,1 - wszystkie wersje 1,5 oraz część wersji 1,6 na wtrysku

4,3 - wersje z silnikiem rowera.

do tego do każdego przełożenia w moście potrzebny jest odpowiedni napęd prędkościomierza montowanego na skrzyni biegów.

pozdr

Napisano

> 4,3 - wersje z silnikiem rowera.

Jak również niektóre wersje 1.6 - głównie chodzi o model Kombi MPI w wersji VAN z lat 1999-2002. Ale nie można powiedzieć, że w silnikach 1.4 montowano z wersji 1.6 - to po prostu wersja VAN wzięła most pierwotnie przeznaczony dla Rovera (lata 1994-1998).

Napisano
  • Autor

> w polonezach (poza truckiem) były stosowane 4 przełożenia: [...]

dzięki kolego ok.gifcoś konkretnego przynajmniej mi napisałeś smile.gif powiedz mi jeszcze jeśli wiesz czy serwo hamulcowe było takie samo w 1.4 i 1.6?

20.GIF

Napisano

czy serwo

> hamulcowe było takie samo w 1.4 i 1.6?

TAK - zarówno w wersji 4-tarczowej jak i z układem Lucas.

Napisano

> czy serwo

> TAK - zarówno w wersji 4-tarczowej jak i z układem Lucas.

A czy układy hamulcowe są kompatybilne? Co trzeba wymienić żeby mieć Lucasa?

Napisano

> A czy układy hamulcowe są kompatybilne? Co trzeba wymienić żeby mieć Lucasa?

Nie są i raczej nie praktykuje się tego typu zamian. Trzeba by w zasadzie wymienić wszystko ...

Napisano

> Nie są i raczej nie praktykuje się tego typu zamian. Trzeba by w zasadzie wymienić wszystko ...

najlepsza kombinacja to serwo , pompa i przednie hamulce z wersji lucasowkiej z tyłem na tarczach.

po odpowiednim zbalansowaniu układu(regulacja korektora) hamulce niczym nie ustępują od tych montowanych w nowoczesnych autach.

no może wydolnością cieplną...

pozdr

Napisano

> po odpowiednim zbalansowaniu układu(regulacja korektora) hamulce niczym nie ustępują od tych

> montowanych w nowoczesnych autach.

> no może wydolnością cieplną...

> pozdr

i tym, że są samoróbką składaną przy piwie wink.gif

wszystko zależy od tego jak "wyjdzie"

Napisano

> > czy serwo hamulcowe było takie samo w 1.4 i 1.6?

> TAK - zarówno w wersji 4-tarczowej jak i z układem Lucas.

Nie, nie było takie same.

Napisano

> i tym, że są samoróbką składaną przy piwie

Jak ktoś ma dzisiaj wyobraźnię i trochę technicznej smykałki, to zrobi to lepiej niż wczoraj najlepsi inżynierowie Fiata, nie mówiąc o FSO grinser006.gif. Zwłaszcza w Polonezie grinser006.gif

Napisano

> i tym, że są samoróbką składaną przy piwie

nie pije piwa zeby.GIF - a wszystkie elementy były oryginalne, tylko ukompletowanie zmieniliśmy -

- tzn cały kompletny most z tarczami założyliśmy do reszty lucasowskiej.

> wszystko zależy od tego jak "wyjdzie"

jakby wyszło źle to by na drogę nie wyjechało.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie, nie było takie same.

to w końcu ustalmy bo jeden pisze TAK drugi NIE zlosnik.gif nie chodzi mi o różne wersje hamulcowe tylko silnikowe - czy z 1.4 (silnik Rovera) zamontuję serwo do 1.6??

Napisano

> Nie, nie było takie same.

Miałem na myśli, że niezależnie czy wersja 1.4 miała stary czy nowy układ hamulcowy to był on identyczny jak w wersji 1.6. Bo faktycznie pytanie było o serwo a z mojej odpowiedzi wynika, że w starym i nowym było takie samo - nie nie było.

Napisano

> to w końcu ustalmy bo jeden pisze TAK drugi NIE nie chodzi mi o różne wersje hamulcowe tylko

> silnikowe - czy z 1.4 (silnik Rovera) zamontuję serwo do 1.6??

Tak jeśli w tym 1.6 był taki sam układ jak w 1.4. W rocznikach powyżej 1995 nie ma problemu bo był tylko Lucas (z wyjątkiem Diesla - w nim montowano 4 tarcze do 1997), do 1995 Lucas był opcją dlatego może być różnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.