Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy SKP ma obowiązek wydać wydruki przy badaniu?

Featured Replies

Napisano

Byłem na stacji kontroli pojazdów zrobić przegląd. I mimo moich wielokrotnych próśb nie dostałem wydruków z kontroli ani amorków, ani hamulców. Spalin nawet w ogóle nie badano.

Więc mam pytanie - czy SKP ma obowiązek zrobić wydruk z badania, ew. na moją prośbę ma obowiązek mi je wydać?

Wkurzyłem się, bo na każdą prośbę odpowiedź była "po co to panu?"

- po g* lubie wydruki z drukarek igłowych zakręt mać! angryfire.gif Wzorcowy wyjnik badania, auto 3 lata i 90kkm, wynik jak nówencja, byłoby czym się pochwalić przy sprzedaży, ale komuś żal na papier angryfire.gif

Napisano

Ja przekonalem sie ze nasze SKP to wielka lipa i sciema.

Kolega przyjechal z Austrii mercedesem bo tam przed przegladem dali mu wydruk co ma naprawic aby przeszedl tam przeglad.

Stwierdil, ze zrobi to u nas taniej ale niestety zapomniale tej kartki.

Pojechalismy na stacje, auto wjechalo posprawdzali a Pan mowi ze wszystko jest we wzorowym stanie i nie ma nic do zrobienia.

Wiec teraz sie zastanawiam jak to samo auto sprawdzane bylo tam i u nas.

Napisano
  • Autor

> Ja przekonalem sie ze nasze SKP to wielka lipa i sciema.

a to niestety prawda i to smutna... a najgorsze jest to, że nikt nie widzi problemu i wszystko jest niby ok - nie są przedsięwzięte żadne kroki, żeby zwiększyć kontrolę SKP i samych aut przechodzących przeglądy...

Napisano

> Ja przekonalem sie ze nasze SKP to wielka lipa i sciema.

> Kolega przyjechal z Austrii mercedesem bo tam przed przegladem dali mu wydruk co ma naprawic aby

> przeszedl tam przeglad.

> Stwierdil, ze zrobi to u nas taniej ale niestety zapomniale tej kartki.

> Pojechalismy na stacje, auto wjechalo posprawdzali a Pan mowi ze wszystko jest we wzorowym stanie i

> nie ma nic do zrobienia.

> Wiec teraz sie zastanawiam jak to samo auto sprawdzane bylo tam i u nas.

Skoro takie badanie trwa max 10 minut to jak moze byc dobrze zrobione sick.gif

Z reszta spojrz ile zlomu jezdzi po ulicach zlosnik.gif

Nie ma mozliwosci, zeby przeszly uczciwy przeglad hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro takie badanie trwa max 10 minut to jak moze byc dobrze zrobione

> Z reszta spojrz ile zlomu jezdzi po ulicach

> Nie ma mozliwosci, zeby przeszly uczciwy przeglad

fajnie, tylko że ja chcę wydruk z mojego badania, a nie dostałem angryfire.gif

Napisano

> Kolega przyjechal z Austrii mercedesem bo tam przed przegladem dali mu wydruk co ma naprawic aby

> przeszedl tam przeglad. <ciach>

Chcieli go tam naciągnąć old.gif

Napisano

> fajnie, tylko że ja chcę wydruk z mojego badania, a nie dostałem

No ale co z tego, ze Ty chcesz? zlosnik.gif

Oni nie maja zadnego obowiazku Ci go wydac i tyle w tym temacie zlosnik.gif

Poza tym samochod jest dla mnie i jakos nie chce mi sie zawracac glowy zbieraniem makulatury dla potencjalnego nabywcy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No ale co z tego, ze Ty chcesz?

> Oni nie maja zadnego obowiazku Ci go wydac i tyle w tym temacie

No właśnie się pytam, czy mają obowiązek czy nie. W każdej poprzedniej SKP zawsze mi bez problemu dawali wszystkie wydruki, zarówno z wydrukiem analizy spalin.

> Poza tym samochod jest dla mnie i jakos nie chce mi sie zawracac glowy zbieraniem makulatury dla

> potencjalnego nabywcy

No to ty nie chcesz, a ja lubię zbierać.

Jest to zawsze jakaś dokumentacja historii auta. Zawsze dzięki pełnej i bogatej dokumentacji dostawałem za sprzedawane auta cenę dużo wyższą niż rynkowa.

Napisano
  • Autor

> Wydruków Ci nie dali, ale badanie amorków gratis zrobili?

jaki gratis? całe życie procedura była - spaliny (tego nie zrobili...), amory, hamulce, a potem na szarpaki, oględziny podwozia. na koniec światła i do widzenia.

Napisano
  • Autor

> No ale co z tego, ze Ty chcesz?

to z tego że ja chcę:

Dz U 155 Dział II par 4 p 8.

Na wniosek właściciela, posiadzcza pojazdu wydaje sie wydruk z urzadzenia potwierdzający wyniki pomiarów lub podaje sie je w zaswiadczeniu określonym w zał. nr 2 do rozporządzenia.

Napisano

> to z tego że ja chcę:

> Dz U 155 Dział II par 4 p 8.

> Na wniosek właściciela, posiadzcza pojazdu wydaje sie wydruk z urzadzenia potwierdzający wyniki

> pomiarów lub podaje sie je w zaswiadczeniu określonym w zał. nr 2 do rozporządzenia.

No to sobie to wydrukuj nastepnym razem jak bedziesz jechal i sie domagaj zlosnik.gif

BTW: Ja nigdy nie dostalem zadnego wydruku

Napisano

> jaki gratis?

Bo w przypadku zwykłego przeglądu samochodu zarejestrowanego w Polsce badanie skuteczności tłumienia amortyzatorów nie jest częścią corocznego przeglądu i nawet jesli jego wynik będzie fatalny to i tak nie ma podstaw do kwestionowania stanu technicznego pojazdu. Zastrzeżenia można mieć natomiast do mechanicznych uszkodzeń amortyzatorów, wycieków, itd.

Napisano
  • Autor

> Bo w przypadku zwykłego przeglądu samochodu zarejestrowanego w Polsce badanie skuteczności

> tłumienia amortyzatorów nie jest częścią corocznego przeglądu i nawet jesli jego wynik będzie

> fatalny to i tak nie ma podstaw do kwestionowania stanu technicznego pojazdu. Zastrzeżenia

> można mieć natomiast do mechanicznych uszkodzeń amortyzatorów, wycieków, itd.

no proszę, nie wiedzialem

Napisano

> no proszę, nie wiedzialem

a jak będziesz robił przeglad w mrozy to amorki ladnie wyjda a terz wez pojedz przy +30 st. to niezle jaja beda

Napisano
  • Autor

> a jak będziesz robił przeglad w mrozy to amorki ladnie wyjda a terz wez pojedz przy +30 st. to

> niezle jaja beda

wyszły po 75%

Napisano

> Bo w przypadku zwykłego przeglądu samochodu zarejestrowanego w Polsce badanie skuteczności

> tłumienia amortyzatorów nie jest częścią corocznego przeglądu i nawet jesli jego wynik będzie

> fatalny to i tak nie ma podstaw do kwestionowania stanu technicznego pojazdu. Zastrzeżenia

a to dziwne bo u mnie robią badania skuteczności tłumienia zawieszenia a analize spalin juz nie.

Napisano

Możesz podeprzeć to jakimś paragrafem?

Napisano

u nas w stacji każdy otrzymuje wydruki bez zbędnych pytań czy to przegląd rej

czy okresowy ( na gwarancji każde auto przechodzi linie i szarpaki ) ok.gif ASO Fiat

Napisano

Rozp. Ministra Transportu i Budownictwa. Dz.U. Nr 40 z 2006. Rozdział 7:

" Stanowisko kontrolne w okręgowej stacji kontroli pojazdów POWINNO być wyposażone.... urządzenie do kontroli skuteczności tłumienia drgań zawieszenia pojazdu o DMC do 3.5t"

Używanie Wujka Googla nie boli, naprawdę ok.gif

A więc wcale nie muszą badać sprawności, ważne aby nie ciekły ok.gif

Napisano

Możesz rozwinąć ? Mam wrażenie, że "rozgrzane" amorki lepiej dają radę w ciężkich warunkach. Nie chodzi mi tu o twardość, a raczej efektywność ich działania ok.gif

Napisano

> Możesz podeprzeć to jakimś paragrafem?

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach. W którymś z załączników jest szczegółowy wykaz czynności. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz rozwinąć ? Mam wrażenie, że "rozgrzane" amorki lepiej dają radę w ciężkich warunkach. Nie

> chodzi mi tu o twardość, a raczej efektywność ich działania

no ale to właśnie twardość jest mierzona - jak jest zimniej, masz bardziej gęsty olej. 100% skuteczności miałbyś jakbyś zamiast amorków miał kawał klocka drewnianego, co w ogóle sie nie poddaje.

Napisano

> no ale to właśnie twardość jest mierzona - jak jest zimniej, masz bardziej gęsty olej. 100%

> skuteczności miałbyś jakbyś zamiast amorków miał kawał klocka drewnianego, co w ogóle sie nie

> poddaje.

No właśnie nie wiem. Widziałem sztrucla, który amorów praktycznie nie miał - a przeszedł badanie wzorowo po spuszczeniu części powietrza z opon. Ale widziałem też zupełnie nowe auto dobrej marki przetestowane "dla zabawy" i test sprawności amortyzatorów oblało hahaha.gif

Napisano

> no ale to właśnie twardość jest mierzona - jak jest zimniej, masz bardziej gęsty olej. 100%

> skuteczności miałbyś jakbyś zamiast amorków miał kawał klocka drewnianego, co w ogóle sie nie

> poddaje.

Coś w tym mrozie siedzi na rzeczy. Mi przegląd wypada w połowie lutego, zawsze mam takie szczęście, że akurat prawdziwa zima przychodzi (mróz). Auto ma 10lat, przebieg przeszło 200kkm, amortyzatory jeszcze fabryczne i wynik zawsze od lat w granicy przód 70% tył 60%

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Takie coś by się przydało, co ?

niby taka praosta sprawa, a lata świetlne nam do tego oslabiony.gif

Napisano

> niby taka praosta sprawa, a lata świetlne nam do tego

czemu lata świetlne ?

Od 10lat z każdego badania dostaję wydruk i to bez proszenia, ba nawet przebieg wpisują jak ktoś ma takie życzenie.

Kwestia SKP i ludzi po prostu.

Napisano

> niby taka praosta sprawa, a lata świetlne nam do tego

Wydruk super sprawa...

Caly przeglad tez niezly - bo dzieki niemu nie ma az tak wiele zlomow na drogach.

Ale organizacja tego wszyskie - masakra.

Kupilem sobie samochod (za granica) i sprowadzilem do Irlandii.

Po zarejestrowaniu mam zrobic przeglad, mimo ze auto ma wazny przeglad z kraju gdzie byl wczesniej zarejestrowany.

Co wiecej, bez waznego przegladu jezdzic mi nie wolno, takze teoretycznie od chwili rejestracji nie mam prawa jezdzic po drogach publicznych tym autem dopuki nie zrobie przegladu.

I teraz haczyk - dzwonie do centrum rezerwacji i tam mi mila pani mowi, ze nie ma zadnego wolnego terminu w okresie najblizszych 6 miesiecy.

Moim zdadniem to sa jaja.

Jak mnie gdzies policja na drodze zatrzyma to pozostaje mi tylko strzlic im mily usmiech i tlumaczyc, ze nie mam przegladu z tego samego powodu co inni - bo sie go nie da zrobic.

Napisano

> Moim zdadniem to sa jaja.

> Jak mnie gdzies policja na drodze zatrzyma to pozostaje mi tylko strzlic im mily usmiech i

> tlumaczyc, ze nie mam przegladu z tego samego powodu co inni - bo sie go nie da zrobic.

Moim zdaniem też są to jaja ok.gif , ale tak naprawdę chodzi o to kto wygrał przetarg na kolejne 10 lat, a udało się to firmie która nie ma zielonego pojęcia o tym co robią. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się iż firma będzie musiała ów lukratywny kontrakt oddać komuś innemu lub płacić potężne kary finansowe ok.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.