Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford f-150 test

Featured Replies

Napisano

Wiem ze to niezbyt popularne auto w Polsce ale mimo to zamieszcze moj maly test/

Niecale dwa tygodnie temu zakupilem Forda F-150 XLT 4X4 5.4l z 2009 roku.

Dlaczego akurat taki a nie inny model?

Przy wyborze kierowalismy sie nastepujacymi kryteriami...auto ma spokojnie ciagnac na lawecie mojego jeepa na szlaki oraz ma miec wystarczajaco miejsca na rodzine 2+1...ma miescic bez problemu wozek i inne graty zwiazane z bobasem i na koniec ma byc wykozystane do przewaozenia roznosci podczas powolnego remontu domu w ciagu najblizszych paru lat.

Padlo na forda z rocznika 2009 z silnikiem 5.4l z kabina SupeCrew bo wsrod konkurencji ma najwiecej miejsca i przedwszystkim moze uciagnac najwiekszy ciezar - troche ponad 5100kg.

Wsrod pickupow tej klasy podobaja mi sie tylko fordy i dodge...dodge niestety odpadl ze wzgledu na wnetrze i mniejszy uciag.

Oto moja bryka:

070im.jpg

119em.jpg

Wewnatrz miejsca baaardo duzo...zarowno z przodu jak i z tylu:

103eso.jpg

027vcs.jpg

Po zlozeniu podlokietnika z przodu pojawia sie miejsce dla kolejnego pasazera:

006zgb.jpg

Z tylu miejsca dosc nawet dla bardzo wymagajacych:

028jh.jpg

024vx.jpg

Po zlozeniu tynych foteli powstaje spora przestrzen ladunkowa( co moim zdaniem wazne podloga nie ma zadnych przetloczen co ulatwia zaladunek):

031xq.jpg

Wieszaki ulatwiajace transport zakupow:

016vq.jpg

Po zlozeniu 2/3 foteli z tylu spokojnie miesci sie wozek a na pozostalej czesci foteli jest miejsce na fotelik dla dziecka:

001acs.jpg

013vv.jpg

Wnetrze oczywiscie jak to w amerykanach bywa plastik fantastik..ale widac postep w porownaniu do poprzednich modeli forda. Plastiki wydaja sie nawet lepszej jakosci niz te ktore mialem w Subaru

Schowki:

007gme.jpg

008tx.jpg

065vf.jpg

069sv.jpg

W drzwiach sporo miejsca na rozne pierdoly:

010ycp.jpg

017djm.jpg

Oczywiscie wszystko elektrycznie sterowane:

046gx.jpg

045wy.jpg

043lp.jpg

Lacznie z reduktorem:

062don.jpg

Deska:

Srodek konsoli to tradycyjnie radio/CD, sterowanie klimy i ogrzewania, popielniczka i zapalniczka:

061jl.jpg

Dosc przydatny gadzet..dodatkowe gniazdo 12v do podlaczenia gps, ladowarki czy innych sprzetow:

064dp.jpg

Wyswietlacz pokazuje stacje radiowa lub tytul utworu z CD, temperature zewnetrzana i kierunek jazdy:

020uo.jpg

Zegary:

131sq.jpg

Centralny wyswietlacz mozan ustawic tak zeby pokazywal srednie spalanie dystans do pustego baku badz dystans przejechany od odstatniego resetu licznika:

048zn.jpg

051fl.jpg

Oprocz tego na wyswietlacz moze pokazac diagnostyke:

059r.jpg

057sq.jpg

Zmiana biegow jak to w amerykanach..w kierownicy:

060cs.jpg

Wrazenia z jazdy:

Przejechalem do tej pory troche ponad 1400 mil. W aucie jest cicho, fotele duze i wygodne..siedzi sie wysoko i wiocznosc jest bardzo dobra...widac co sie dzieje na drodze przed osobowkami ktore jada przed fordem waytogo.gif

Silnik 5.4l bardzo przyjemnie rozpedza auto a szesciobiegowa skrzynia plynnie zmienia biegi. Auto przyspiesza wyraznie lepiej niz moje subaru Legacy....przy wyprzedzaniu po wcisnieciu gazu auto wyrywa sie do przodu.

Zachowanie na drodze - auto jedzie jak po szynach...zawieszenie wydaje mi sie zaskakujaco miekkie jak na pickupa z resorami z tylu. Prowadzi sie pewnie...nie myszkuje po drodze. Wspomaganie kierownicy pracuje bardzo lekko ale mimo to dobrze czuc auto na drodze.

Krotki filmik z przyspieszania 0-100km:

Spalanie:

Komputer pokazuje srednia miedzy 18 a 19 mil na galonie..czyli 12-13l na 100km...wszystko w ruchu 70% autostrada 30% miasto z non stop wlaczaona klimatyzacja.

podsumowojac:

Plusy:

miejsce wewnatrz, wygoda, ladownosc, uciag i osiagi na drodze, widocznosc i wielkie lusterka boczne.

Minusy:

Brak schowkow w burtach paki, brak fabrycznego przykrycia paki, Promien skretu( choc nie wiem czy tu mozna nazekac... taki urok pickupow)

Pare fotek na koniec:

080r.jpg

1202f.jpg

1242g.jpg

011bsy.jpg

Napisano

fajne miejskie toczydełko smile.gif A poważnie, to gratuluje zakupu.

Co to za wskaźnik na prawo od poziomu paliwa?

Napisano
  • Autor

> fajne miejskie toczydełko A poważnie, to gratuluje zakupu.

Dzieki!

> Co to za wskaźnik na prawo od poziomu paliwa?

Temperatura oleju w skrzyni biegow.

Napisano

> Dzieki!

> Temperatura oleju w skrzyni biegow.

Świetne autko. Szkoda że nie nadaje się na warunki EU.

Zamierzasz osłonić gołe blachy na pace ?

Napisano

> Dosc przydatny gadzet..dodatkowe gniazdo 12v do podlaczenia gps, ladowarki czy innych sprzetow:

no gadżet jak nie wiem, żadne inne auto tego nie ma hehe.gif

Ogólnie auto w środku lipne no.gif ale miejsca jednak jest dużo ok.gif

A i uważaj aby Cię tył nie wyprzedził na łuku w deszczu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no gadżet jak nie wiem, żadne inne auto tego nie ma

nie powiedzialem ze zadne inne auto tego nie ma... Ale faktem jest ze ani

subaru legacy ani jeep tego nie posiadaja a jest to gadzet dosc uzyteczny.

> Ogólnie auto w środku lipne ale miejsca jednak jest dużo

> A i uważaj aby Cię tył nie wyprzedził na łuku w deszczu

spoko jak mnie w jeepie z blokada z tylu nie wyprzrdzil to i z fordem dam sobie rade

Napisano
  • Autor

> Zamierzasz osłonić gołe blachy na pace ?

Tak...zamierzam je pomalowac specjalna farba do pak z granullami gumy zeby ladunek sie nie przesuwal. Do tego dojdzie albo plaska pokrywa albo zabudowa do wysokoaci dachu. Na poczatku planowalem to drugie rozwiazanie ale coraz bardziej przejonuje sie do plaskiej pokrywy w tym stylu:

298101_lg.jpg

Napisano

Witam.

Fajne toczydełko. W sobotę miałem okazje nieco lepiej przyjrzeć się autku podobnej klasy, czyli Dodge Ram 3500 5.7 Hemi serduszka.gif Dźwięk silnika bez porównania z R4, podobnie jak spalanie w trasie na poziomie 25l zlosnik.gif Auto przeogromne, rejestrowane w PL jako ciężarówka, tz. trzeba mieć C aby tym powozić frown.gif Gdyby nie ceny paliwa... ech... pomarzyć można hehe.gif

Napisano

> nie powiedzialem ze zadne inne auto tego nie ma... Ale faktem jest ze ani

> subaru legacy ani jeep tego nie posiadaja a jest to gadzet dosc uzyteczny.

chociaż coś czego w Stanach nie ma w nadmiarze grinser006.gif W swoim aucie gniazdo mam z przodu, z tyłu i w bagażniku zlosnik.gifok.gif

A auto fajne, lubię duże samochody ok.gif

Napisano

> chociaż coś czego w Stanach nie ma w nadmiarze W swoim aucie gniazdo mam z przodu, z tyłu i w

> bagażniku

Mam dwa z przodu i sobie chwalę - jest gdzie podłączyć nawigację i lodówkę ok.gif

> A auto fajne, lubię duże samochody

Przestrzeń w środku to podstawa - ja lubię się rozsiąść i rozeprzeć łokciami ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Fantazja z jaką zaprojektowano i wykonano deskę rozdzielczą powala. Ale to auto nie ma być ładne

> tylko funkcjonalne.

Mówisz jakbys VW nigdy nie widział wink.gif

Napisano

> no gadżet jak nie wiem, żadne inne auto tego nie ma

> Ogólnie auto w środku lipne ale miejsca jednak jest dużo

> A i uważaj aby Cię tył nie wyprzedził na łuku w deszczu

Faktycznie wszystkie auta które masz poniżej wymienione (SC, Uno, Stilo) mają napewno dodatkowe gniazdka 12V hehe.gif

Napisano

Co mi się podoba to

1. Wskaźnik temp skrzyni biegów (dobra rzecz żeby nie zabić skrzyni jak holujesz coś konkretnego).

2. Jak mi się wydaje skrzynia ma specjalny tryb do holowania (przełącznik tow/haul na dźwigni) - mam rację ?

Napisano

każde auto ma gniazdo 12V w przedziale pasażerskim nie potrzeba dodatkowego hehe.gif bo na fotce nie widze dwóch gniazd z przodu zlosnik.gif

A w Stilo mam dodatkowe - ale w bagażniku zlosnik.gif

Więc zanim zaczniesz brechtać - upewnij się że nie strzelisz gafy z_lol1.gif

Napisano

> Do tego dojdzie albo plaska pokrywa albo zabudowa do wysokoaci dachu. Na poczatku

> planowalem to drugie rozwiazanie ale coraz bardziej przejonuje sie do plaskiej pokrywy

W mniejszym aucie (L200) miałem najpierw jedno, potem drugie - zabudowa była przeszklona, a pokrywa to była aluminiowa roleta odsuwana w kierunku kabiny. Pomijając to, z czego jest wykonana taka roleta, to drugie rozwiązanie w praktyce jest chyba sensowniejsze. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

>każde auto ma gniazdo 12V w przedziale pasażerskim nie >potrzeba dodatkowego bo na fotce nie widze dwóch gniazd z >przodu

>A w Stilo mam dodatkowe - ale w bagażniku

>Więc zanim zaczniesz brechtać - upewnij się że nie strzelisz gafy

Jeśli nic nie używasz to i to jedno jest Ci nie potrzebne zeby.GIF ale jeśli masz sporo rzeczy do podłączenia...to już sporo zmienia i to jedno gniazdko może nie wystarczyc i musisz ciągle cos przepinać.

Co do gafy...skoro kolega napisał że to gniazdko dodatkowe czyli logicznie myśląc nie jedyne zeby.GIF i znów musze sie z Cie bie brechtac hehehe zeby.GIFwink.gifhehe.gif

PS.popatrz na zdjęcie konsoli środkowej i na samym dole masz zapalniczke smile.gif

PS.zapomniałeś sie jeszcze pochwalic gdzie dodatkowe gniazdka znajduja sie w SC i Uno? wink.gif

Napisano

> Jeśli nic nie używasz to i to jedno jest Ci nie potrzebne ale jeśli masz sporo rzeczy do

> podłączenia...to już sporo zmienia i to jedno gniazdko może nie wystarczyc i musisz ciągle cos

> przepinać.

panic.gif

idę do sklepu i kupuje "złodziejkę" za 10zł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I tak samo nieproporcjonalnie się składa przy zderzeniu

Pokazales forda z modelu 1997

Od tego czasu wiele sie zmienilo...miedzy innymi usztywniono rame.

Oto testy modelu 2009:

Napisano
  • Autor

> 2. Jak mi się wydaje skrzynia ma specjalny tryb do holowania (przełącznik tow/haul na dźwigni) -

> mam rację ?

Tak masz racje waytogo.gif

Napisano

> Padlo na forda z rocznika 2009 z silnikiem 5.4l z kabina SupeCrew bo wsrod konkurencji ma

> najwiecej miejsca

W RAMie z KingCab jest mniej miejsca?

Napisano

> 2. Jak mi się wydaje skrzynia ma specjalny tryb do holowania (przełącznik tow/haul na dźwigni) -

> mam rację ?

"odcina" ostatni lub 2 ostatnie biegi

Napisano
  • Autor

> W RAMie z KingCab jest mniej miejsca?

Nie ma King Cab w wersji Ram 1500. Szukalismy auta wsrod mniejszych pickupow bo nic wiekszego nie jest nam potrzebne w tej chwili.

Dodge 1500 ma CrewCab ktory jest mniejszy od opowiednika w fordzie, ma mniejsze trzecie siedzenie z tylu i przetloczenie na podlodze...do tego moze mniej holowac wiec odpadl z rywalizacji.

Napisano

dziwne, że nie ma żadnego wyłożenia paki - w np. Navarach jest taki plastik nałożony na nią - nie rysuje się lakier, tylko plastix.

Napisano
  • Autor

> dziwne, że nie ma żadnego wyłożenia paki - w np. Navarach jest taki plastik nałożony na nią - nie

> rysuje się lakier, tylko plastix.

Norma..z ogladanych pickupow zaden nie mial fabrycznie nakladek na pake..a ogladalismy i jezdzilismy dodgeami, toyotami i nisanem.

Za to od wyboru dedykowanych wkladek moze glowa rozbolec.....sa gotowe plastiki, natryskowe powloki, materialowe wykladziny i sto innych cudow na kiju.

Napisano

> Nie ma King Cab w wersji Ram 1500. Szukalismy auta wsrod mniejszych pickupow bo nic wiekszego nie

> jest nam potrzebne w tej chwili.

> Dodge 1500 ma CrewCab ktory jest mniejszy od opowiednika w fordzie, ma mniejsze trzecie siedzenie

> z tylu i przetloczenie na podlodze...do tego moze mniej holowac wiec odpadl z rywalizacji.

pomylilem z megacab

http://images.dealerrevs.com/pictures/3368846.jpg

http://www.classyauto.com/image_large.php?image_id=332001

http://carsmedia.ign.com/cars/image/article/769/769615/2007-dodge-ram-1500-laramie-mega-cab-

z tym ze to model z 2008 a nie wiem czy na dzis ta kabina jest dostepna. W czym problem zeby kupic rama 2500 lub f 250? gabaryty maja identyczne a roznica wlasnie w masie ladunku i holu

Napisano

> dziwne, że nie ma żadnego wyłożenia paki - w np. Navarach jest taki plastik nałożony na nią

To nie jest wyposażenie fabryczne - montuje to albo importer, albo dealerzy, w aucie wychodzącym z fabryki skrzynia świeci gołą blachą. zlosnik.gif

Napisano

Piękny amerykański krążownik.... Robi wrażenie, kolos. Zaskakująco dużo miejsca na tylnej kanapie...

Zazdraszczam. grinser006.gif

A żona mówiła 4 lata temu - Jedziemy.... frown.gif

Napisano

> Szukalismy auta wsrod mniejszych pickupow bo nic wiekszego nie jest nam potrzebne w tej chwili.

uwielbiam amerykańskie podejście do rozmiarów grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> rama 2500 lub f 250? gabaryty maja identyczne a roznica wlasnie w masie ladunku i holu

I cenie... Za cene "golasa" f250 mam nienajgorzej wyposazona f150 plus zostala mi kasa na uzbrojenie paki.

W najnowszyc modelach dodgea nie ma mega cab w wersji 1500.

Napisano

> Pokazales forda z modelu 1997

> Od tego czasu wiele sie zmienilo...miedzy innymi usztywniono rame.

> Oto testy modelu 2009:

>

>

IIHS prowadzi testy wg podobnych norm jak EuroNCAP czy też ANCAP. ok.gif

NHTSA delikatniej traktuje auta.

Napisano

> I cenie... Za cene "golasa" f250 mam nienajgorzej wyposazona f150 plus zostala mi kasa na

> uzbrojenie paki.

ceny nie bralem pod uwage bo tam wszystko macie tanio wink.gif

> W najnowszyc modelach dodgea nie ma mega cab w wersji 1500.

tak myslalem wiec nie ma w tym przypadku alternatywy

Napisano

> Tak masz racje

I objawia się to... ?

Napisano
  • Autor

> I objawia się to... ?

Zmieniaja sie punkty w ktorych skrzynia zniemia bieg. Skrzynia zmieina bieg na wyzszy przy wyzszych obrotach i rowniez szybciej zmieina bieg w dol. Przydatne zarowno podczas rozpdzania auta jak i przy hamowaniu silnikiem. Generalnie urzymywane sa wyzsze obroty silnika.

Napisano

> Zmieniaja sie punkty w ktorych skrzynia zniemia bieg. Skrzynia zmieina bieg na wyzszy przy wyzszych

> obrotach i rowniez szybciej zmieina bieg w dol. Przydatne zarowno podczas rozpdzania auta jak

> i przy hamowaniu silnikiem. Generalnie urzymywane sa wyzsze obroty silnika.

Hmmm...

W sumie całkiem logiczne.

Napisano
  • Autor

> chociaż coś czego w Stanach nie ma w nadmiarze W swoim aucie gniazdo mam z przodu, z tyłu i w

> bagażniku

> A auto fajne, lubię duże samochody

Spoko...trzeci gniazdo z tylu tez jest...brak tylko jednego na pace zlosnik.gif

069sv.jpg

Napisano

A mi się ten Ford podoba. Bo nie jest pozerem. Zbudowany jest w konkretnym celu i wszystko (począwszy od kabiny, poprzez zawieszenie, przeniesienie napędu a skończywszy na silniku) jest zaprojektowane pod ten konkretny cel. A przy okazji jest ładny i (wbrew temu co niektórzy piszą) wnętrze ma bardzo przyjemne i wcale nie takie plastikowe.

F-150 jest najlepiej sprzedającym się samochodem w USA od wielu lat i trudno się dziwić widząc jak dużo samochodu można za stosunkowo przyzwoite pieniądze dostać.

Napisano

> dziwne, że nie ma żadnego wyłożenia paki - w np. Navarach jest taki plastik nałożony na nią - nie

> rysuje się lakier, tylko plastix.

Można kupić za nieduże pieniądze taką wkładkę z plastiku albo pojechać i dać sobie takie coś natrysnąć.

Napisano

> uwielbiam amerykańskie podejście do rozmiarów

To wcale nie jest duży samochód.

Napisano

> To wcale nie jest duży samochód.

...w Stanach wink.gif

Napisano

> ...w Stanach

Bez przesady - w EU produkuje się Mercedesa S czy BMW 7 czy Audi A8 które są podobnych rozmiarów i masy.

Napisano

> Ile $$$ za takie roczne toczydelko?

Model 2010, wersja najuboższa zaczyna się od $20K, ale silnik mniejszy (4.6L), napęd tylko na tył a skrzynia biegów 4'ro biegowa.

Maksymalnie wyposażony 4x4 z 5.4L, 6'scio biegowym automatem i wszelkimi opcjami przekracza $40K, ale w cenie masz skórę, 19" felgi, nawigację, kamery, grzane i chłodzone siedzenia, elektrycznie składane lusterka i milion innych bajerów.

Napisano

> Model 2010, wersja najuboższa zaczyna się od $20K, ale silnik mniejszy (4.6L), napęd tylko na tył a

> skrzynia biegów 4'ro biegowa.

> Maksymalnie wyposażony 4x4 z 5.4L, 6'scio biegowym automatem i wszelkimi opcjami przekracza $40K,

> ale w cenie masz skórę, 19" felgi, nawigację, kamery, grzane i chłodzone siedzenia,

> elektrycznie składane lusterka i milion innych bajerów.

ale Ty chyba o nowkach piszesz?

ciekawi mnie ile kolega musial za uzywke zaplacic

Napisano

> ale Ty chyba o nowkach piszesz?

> ciekawi mnie ile kolega musial za uzywke zaplacic

Myślę że kupił nowy, tylko z resztek rocznika 2009 smile.gif Zwykle jest kilka tys. USD zniżki a masz nowy samochód z pełną gwarancją. A że wersja 2010 się praktycznie nie różni od 2009, to nielogiczne byłoby kupowanie 2010 jak jest 2009.

P.S. Szkoda że nie kupił tego:

http://www.edmunds.com/ford/f150/2010/testdrive.html

Napisano

> Myślę że kupił nowy,

ja tam nie za bardzo wiem co to znaczy myslec, ale spojrzalem na licznik i widze ponad 31k wink.gif

Napisano

> ja tam nie za bardzo wiem co to znaczy myslec, ale spojrzalem na licznik i widze ponad 31k

To już nie myślę że kupił nowy smile.gif Załóż że roczny z takim przebiegiem to jakieś 60-70% ceny nowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.