Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tuleja belki - co robić

Featured Replies

Napisano

Witam

Ja właśnie u siebie zauważyłem wczoraj że coś tylna belka z jednej strony od strony mocowania tulei jest mokra od jakiegoś płynu, nawet wcześniej nie wiedziałem że w tych tulejach jest olej... tongue.gif

I teraz mam pytanko, ile pojeździ na tej tulei jeszcze bo akurat na weekend mam wyjazd na wakacje no i nie wiem co robic confused.gif

jak na razie nie zauważyłem jakiś stuków, czy zwiększonych luzów w stosunku do drugiej strony.

A tak z ciekawości gdzie ten olej jest w tej tulei może mnie ktoś oświeci, mile widziana fotka

No i jeśli wymieniać to od razu dwie czy można pojedynczo?

Pozdrówka

Napisano

Wymieniasz 2 od razu. Zobacz czy guma nie jest nigdzie pęknięta. Generalnie puki nie ma stuków możesz jeździć. Ale kasę już sobie odłóż

Napisano

Dokładnie potwierdzam to co napisał kolega paweldk na razie nie jest jeszcze źle. W moim stilaku (85 kkm) miałem podobnie w ubiegłym roku w lecie zauważyłem na prawej stronie mocowania belki olej a na wiosnę już zaczęło stukać i wymiana na nówki blaszki szt.2 łącznie z materiałem (140tuleje z ASO + 160 robótka u p.Kazia)= 300 zł. spineyes.gif

stilak 1.6 16v LPG 5D 20.GIF

Napisano
  • Autor

u mnie jest w tej chwili 93tys km, a ile kolega zrobił km przez ten okres od zauważenia wycieku do pierwszych stuków?

Tak dumam ten olej jest gdzieś w środku tej gumy, rozcinał ktoś może z was te tuleje?

Napisano

> u mnie jest w tej chwili 93tys km, a ile kolega zrobił km przez ten okres od zauważenia wycieku do

> pierwszych stuków?

> Tak dumam ten olej jest gdzieś w środku tej gumy, rozcinał ktoś może z was te tuleje?

Nie rozcinałem, ale to logiczne że olej jest w środku w gumie, tłumi drgania, gdy guma pęknie to olej się wyleje wink.gif

Przy okazji podepnę się do tematu, mam u siebie dość dziwną sytuację, poprzedni właściciel twierdzi że tuleji jeszcze nigdy nie wymieniał, auto ma najechane 140k km, tuleje są idealnie suche, ale za to slychac na dziurach lekkie stuki, (amorki są nowe) także zastanawia mnie, czy to możliwe że tuleje jeszcze żyją a stuki są spowodowane twardszym zawieszeniem (kombi) czy po prostu już dawno dawno olej się wylał, a przez te tuleje nigdy nie będzie bardzo mocnych stuków ?

Pozdrawiam.

Napisano

olej sie pewnie juz wylal i teraz jest sucho u mnie jest tak samo ,co do stukow troche sie tlucze ,ale nie az tak strasznie grinser006.gifok.gif

Napisano

jedyne co ci jeszcze dopisze to NIE jechac z tym do pana kazia , bo zeby nabic poprawnie tuleje potrzebna jest tęga prasa zeby to zaprasowac. Przyslowiowy pan kazio albo ma prase albo bedzie palnikiem na cieplo operowal ale to jest dzialanie mega partyzanckie. Tuleje robione w ASO kosztuja 350 -450 zl.

Mozna z tym jezdzic. Tracisz tylko na komforcie bo kufer halasuje no i w szczegolnych przypadkach auto moze sie deczko zachowywac niestabilnie ( jakies max zapakowane, hamowanie awaryjne i tym podobne klimaty ).

Jak cie to juz mocno poirytuje i bedziesz mial nadmiar talarow to wtedy se zrobisz. Od tego sie nie umiera ok.gif

Napisano

Rzeczywiście możne tak być jak kolega SOME1 napisał, ale jest pan Kazio i inny pan Kazio co ma pojęcie i jak masz znajomka mechanika który to już robił (bo nie tylko stilaki maja belki z tulejami) i ma jakieś pojęcie to pojechać do gościa to palnika nie ma potrzeby stosować. Byłem przy demontażu przy użyciu ściągacza a do montażu użył prasy. Tak więc jak masz kasę to leć do ASO daj im zarobić bo różnica w cenie (robocizny) jest spora decyzja należy do Ciebie.

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano
  • Autor

pytałem gdzie jest ten olej włąsnie ze względu na to czy da sie jeździć chwile na sucho kosztem mniejszego komfortu, czy jeśli olej cały zleci to od razu trzeba robić bo luz zwiększa sie i od razu wybija sie ta gumowa osłona oleju.

Tak na "chłopski rozum" to ten olej jest chyba gdzieś blisko tego trzpienia środkowego, u siebie jak patrzyłem śrubokrętem(z boku tuleji) to warstwa gumy na tym trzpieniu jest taka miękka i grubości tak na na oko około 3 mm, pewnie tam był ten olej.

I teraz pytanko ile tego oleju tam jest i jaki luz powstaje jak on sie wyleje, no i czy jest jakieś bezpośrednie połączenie z gumą w środku tulei czy tylko bokami ta cienka guma a w środku sam olej

Napisano

Ale po co ci znać konstrukcję tulejki ? Wszystko masz napisane. Jeśli nie wali tobie mocno to możesz jechać. Jak masz kasę to jedź wymieniaj i po problemie. Oleju nie nabijesz tam, a jak jest pęknięcie to już kończy się jej żywot.

Napisano
  • Autor

tak z ciekawości, bo znając konstrukcję mógłbym oszacować ile km mi to jeszcze wytrzyma wink.gif

Bo jak i niektórzy piszą auto ma 140tys. km a tuleje niezmienione, pewnie bez oleju a jakoś dają rade

Napisano

> tak z ciekawości, bo znając konstrukcję mógłbym oszacować ile km mi to jeszcze wytrzyma

> Bo jak i niektórzy piszą auto ma 140tys. km a tuleje niezmienione, pewnie bez oleju a jakoś dają

> rade

napewno ci sie to nie rozsypie w drzazgi na trasie . A jesli tak to bedziesz pierwszy wink.gif Ja u siebie robilem tuleje po jakis 6tys km odkad zauwazylem ze wypadalo by zrobic.

Napisano

Ja przejechałem na nowych tulejach od lutego i już znowu są do wymiany, obie wylały, jakies wadliwe były :/ Kupione oryginały, teraz TED_GUM chce kupić, droższe od oryginałów, ale jak wypadną to się zobaczy.

Napisano

> Ja przejechałem na nowych tulejach od lutego i już znowu są do wymiany, obie wylały, jakies wadliwe

Jakie nowe olejowe przecierz z tego co mi powiedziano w ASO nie ma już olejowych (zmiana konstrukcji) tylko sama guma. Nawet jak popatrzyć na nowe oryginały bo tylko takie są to znacząco inne od starych. Tak więc to że coś znowu puka tzn. że zostały uszkodzone albo źle zamotowane.

stilak 1.6 16V LPG 20.GIF

Napisano

Ja dostałem jeszcze tuleje z olejem. Same gumowe widziałem w TED-Gumie, z fiatowskich nie wiidziałem samych gumowych.

Napisano

> znając konstrukcję mógłbym oszacować ile km mi to jeszcze wytrzyma

Chylę czapkę z głowy, skoro mając do dyspozycji wyłącznie "znajomość budowy elementu", jesteś w stanie oszacować żywotność tulei bow.gif

Geniuszy w narodzie jednak przybywa, z czego tylko się cieszę ok.gificon_eek.gif

Napisano

Mi tuleja tylnej beliki poszła dopiero po 140 tysiach i właaśnie sie zastanawiam nad kupnem nowych ale 2 odrazu Ted-Gum czemu nie dam znać czy posiadam u mnie w robocie jeszcze tych z olejem w środku

Napisano

A co jesteś w stanie powiedziec na temat tuleji TED-GUM a oryginalnych ??

Napisano

A ktoś w ogóle z forumowiczów jeździł na tulejach TED_GUM-u??

Napisano
  • Autor

do kolegi drk..

cóż tuleja to nie komputer...guma, olej i metal

geniuszem nie jestem, ale chyba każdy "debil" by stwierdził że trzeba się spieszyć jeśli by się okazało że warstwa oleju jest duża, na dodatek jest blisko trzpienia, bez wzmocnienia gumą w środku a jedynie po bokach ...

ps. zawsze się dziwiłem po co ktoś się wtrąca do dyskusji, skoro nie ma nic do przekazania, no ale cóż takich delikwentów chyba nigdy nie zabraknie.. wrrr.gif

Na Alledrogo są orginalne, ale olejowe, czyżby jakieś stare zapasy confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

"Na Alledrogo są orginalne, ale olejowe, czyżby jakieś stare zapasy"

Ale oryginalne były i olejowe i same gumowe, bo troszkę nie zrozumiałem wypowiedzi Twojej ??

Mała polemika - dostałem odpowiedź na maila z TED-GUMU

"Tuleje wzmocnione są bez oleju sama guma odpowiedniej twardości. Gwarancja

rok czasu niestety nikt nie powie Panu ile tuleje wytrzymią (nie mamy

skończonego kursu jasnowidzenia ;-) )ale jak do tej pory reklamacji nie

było. Niestety obecnie nie są one dostępne proponuję wysłać zamówienie wtedy

dam znać na kiedy możemy je zrobić (min 2-3 tygodnie)."

Taką odpowiedź dostałem na maila - czyli wychodzi na to, że nie mają one w sobie ani grama oleju, są dobre, i reklamacji nie było (tutaj to może sobie facet pogadać do woli, ale i też nikt z nas o nich nie słyszał więc nie wiadomo co i jak z tymi zwrotami). Tak mi się wydaje, że zawieszenie może być jedynie twardsze z tyłu i nic poza tym, a tak gładko powinno jeździć się na tych tulejach.

Napisano

> ps. zawsze się dziwiłem po co ktoś się wtrąca do dyskusji, skoro nie ma nic do przekazania, no ale

> cóż takich delikwentów chyba nigdy nie zabraknie..

A ja zawsze dziwię się ludziom, którzy wypisują brednie, a później się dziwią i są zbulwersowani, że im ktoś to wytyka.

Skoro już wiesz, jak jest zbudowana tuleja i wiadomo że olej wyciekł, to na ile jeszcze szacujesz "żywotność" takiej zużytej tulei?? 5, 10, 15kkm, czy może jednak więcej hmm.gif

Napisano

> "Na Alledrogo są orginalne, ale olejowe, czyżby jakieś stare zapasy"

> Ale oryginalne były i olejowe i same gumowe, bo troszkę nie zrozumiałem wypowiedzi Twojej ??

mogły być pierwotnie olejowe, potem gumowe, teraz grzebałem w eperze i nr katalogowy zmieniał się chyba ze 3 razy.

Napisano

A który numer z epera myślisz był olejowy a który gumowy ?? Dasz radę mniej więcej ustalić ?:)

Napisano
  • Autor

>"Skoro już wiesz, jak jest zbudowana tuleja i wiadomo że olej wyciekł, to na ile jeszcze szacujesz "żywotność" takiej zużytej tulei?? 5, 10, 15kkm, czy może jednak więce" -

no niestety kolego jak byś czytał uważniej to byś zauważył że nikt nie napisał jak jest zbudowana - a jedynie z jakiego materiału a to różnica

>"Ale oryginalne były i olejowe i same gumowe, bo troszkę nie zrozumiałem wypowiedzi Twojej ??"

Napisałem tak bo wcześniej ktoś pisał że teraz to tylko w serwisie bez oleju sa dostępne

Napisano

> A który numer z epera myślisz był olejowy a który gumowy ?? Dasz radę mniej więcej ustalić ?:)

nie, odnośników powodu zmiany nie ma, ostatni nr z końcówką 600 jest taki sam jak w bravo

Napisano

Czyli pozazmianowy - trzeba by się zapytać na kąciku bravo jak to jest z tą tuleją z końcówką 600.

Napisano

> nie, odnośników powodu zmiany nie ma, ostatni nr z końcówką 600 jest taki sam jak w bravo

zwykly kros numerow z zwiekszeniem zastosowania produktu wink.gif

Napisano

Więc powiedź mi Kolego co myślisz o ych samych metalowo gumowych bez oleju ??

Napisano

> Więc powiedź mi Kolego co myślisz o ych samych metalowo gumowych bez oleju ??

kup oryginal, teksty gw 12mcy i nie bylo reklamacji mozna sobie w buty wlozyc, jednymi slowy sprzedali tego tak malo ze sami nie wiedza jaka jest trwalosc tego elementu, gw 12mcy byle jaka firma wytrzyma a gdy by nawet przyszlo Ci je reklamowac w tym czasie to masz male szanse ze zostanie ona uznana..

Napisano

Opti oryginał nie wytrzymał mi od lutego do czerwca tego roku, więc trwałość trwałością, a nie zawsze to co oryginalne jest dobre, myślałem jeszcze o lemforderze.

Napisano

> Opti oryginał nie wytrzymał mi od lutego do czerwca tego roku, więc trwałość trwałością, a nie

> zawsze to co oryginalne jest dobre, myślałem jeszcze o lemforderze.

to bym sie tutaj raczej doszukiwal bladu podczas montazu tuleji, normalna trwalosc tych tuleji idzie w xxx tys km

a co tam ciekawego z lemfordera jest? pyknij linka

Napisano

W katalogu Intercarsu znalazłem są tuleje Lemfordera za cene 100 zł zserii hydropodstawa (ale co to oznacza nie wiem).

Napisano

> hydropodstawa (ale co to oznacza nie wiem).

oznacza tłumienie olejowe

Napisano

> partyzanckie. Tuleje robione w ASO kosztuja 350 -450 zl.

Zależy od ASO, ja zapłaciłem prawie 700 frown.gif

Napisano

> W katalogu Intercarsu znalazłem są tuleje Lemfordera za cene 100 zł zserii hydropodstawa (ale co to

> oznacza nie wiem).

wczoraj kupilem Lemfordera za 79 zl tez olejowe podobne lepsze od orginalu hmm.gif

Napisano

> A co jesteś w stanie powiedziec na temat tuleji TED-GUM a oryginalnych ??

znam troszke tą firmę i musze powiedzieć że dużo nam tej firmy schodzi towaru i co ciekawe niema żadnych zwrotów typu uszkodzone tuleje itp:oczywiście są zwroty ale tylko wtedy jak ktoś zamówi za dużo albo dany klient który zamówi a nie odbieże ze sklepu oryginał hmmm przyznam że nic nie powiem na ten temat ponieważ pracuje w branży zamienników

---------------------------------------------------------------------------

stilo 1,2 16V

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ponieważ ktoś sie mnie pytał o tuleje z TED-GUMA jak byłem na urlopie nie mogłem sprawdzić.Dzisiaj już byłem w robocie wiec moge powiedzieć że sprawdziłem ta tuleje nr. to 00210167 jak ten ktos przeczyta to niech napisze do mnie na priva ponieważ skasowałem jego wiadomość.Pozdrawiam wszystkich Stilomaniaków

---------------------------------------------------------

Stilo 1,2 16V 2002r 5d

Napisano

ja jestem wlasnie po wymianie tuleji i teraz mam pytanko ,co mozna spier grinser006.gifgrinser006.gif c podczas tej wymiany bo tlucze mi sie bardziej jak przed wymiana tylko mam jakis taki mechaniczny dzwiek jakby metal o metal , ktos z Was moze tak mial hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> ja jestem wlasnie po wymianie tuleji i teraz mam pytanko ,co

> jakby metal o metal , ktos z Was moze tak mial

ja miałem podobnie. w moim przypadku mechanik nie włożył podkładki pod śrubę z jednej strony i tłukło niemiłosiernie.

Najgorzej na kostce brukowej było.

Napisano

> Tak, TTTM.

angryfire.gif dzieki dziwne ze na postoju jest ok a podczas jazdy z wiekszym obciazeniem sie tlucze hmm.gif

Napisano

> dzieki dziwne ze na postoju jest ok a podczas jazdy z wiekszym obciazeniem sie tlucze

Sprawdź na szarpakach, czy mimo wymiany nie ma luzów na tulejach - ale jeśli nie ma, to obawiam się, że dużo nie zrobisz. Sam wypróbowałem wszystkie warianty z wymianą kompletnej tylnej belki włącznie (2.5 kzł zlosnik.gif - ale miałem nadzieje, że może kompletna belka z fabrycznie zamontowanymi tulejami i uchwytami przykręcanymi do nadwozia będzie cicha) i wygląda to tak, że po demontażu tego, co było zamontowane fabrycznie o cichej pracy tylnego zawieszenia można zapomnieć na zawsze.

Korespondowałem nawet na ten temat z FAP przez dłuższy czas i w końcu (nie bez oporów) przyznali, że dokładnie tych części, które idą na pierwszy montaż, nie kupi się nigdzie - dotyczy to nawet tego, co zamówisz w ASO wg ePER.

Napisano

> Sprawdź na szarpakach, czy mimo wymiany nie ma luzów na tulejach -

sprawdzalem wszystko ok ok.gif

Napisano

> sprawdzalem wszystko ok

i znalazlem winnego yay.gif pan mechanik nie dokrecil jednej tulei angryfire.gif za co oni biora kase hmm.gif

Napisano

MI dzis mechanik tez wymieniał tuleje . Lewa wylała ,przebieg to 80 tys km . Kupiłem tuleje z Lemfordera. Mam nadzieje ze będą dosc wytrzymałe. Na razie cisza i spokój smile.gif Tylko w portfelu pustka oslabiony.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

a ile kolega zrobił km od "wylania"?, bo mi wylała jedna w okolicach czerwca 2010 roku, od tego czasu zrobiłem około 12 tys. km i "odpukać" nic sie nie dzieje, choć stan druk masakryczny i dołek na dołku, stan wizualny bez zmiany, stuków brak, także na razie nie zmieniam.. tongue.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

No u mnie po około 1,5 roku i przejechaniu 20 tys. km pojawiła sie luz wzdłużny na tylnych kołach, stuku jeszcze nie słychać, choć jak koło wpadnie w dołek to mam wrażenie ze "zostaje z tyłu" smile.gif

Kupie pewnie tuleje Lemfora (chyba ze zaproponujecie inne) za około 80zł szt. mechanik za robotę powiedział mi około 70zł za jedną strone, ile wy płaciliście ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.