Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moment dokręcenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako że na FL cisza zapytam tutaj. W Lanosie wahacz przedni jest bardzo podobny do tego na zdjęciu

C1666918.jpg

Jakim momentem (Nm) powinienem dokręcić objemkę tylnej tulei do nadwozia (chodzi oczywiście o tą z 2 otw.) ?

Napisano

> Aż się śruba przestanie kręcić

ta ja dokrecałem na siłe to gwint ujeb... na śrubie zgrzanej do karoserii no.gif

po wymianie śrub dokręciłem na wyczucie już lżej grinser006.gif

Napisano

> ta ja dokrecałem na siłe to gwint ujeb... na śrubie zgrzanej do karoserii

> po wymianie śrub dokręciłem na wyczucie już lżej

Miałem podobnie w matizie, ale siły nawet nie musiałem używać - gwint jak masło sick.gif

Napisano

> ta ja dokrecałem na siłe to gwint ujeb... na śrubie zgrzanej do karoserii

Trzeba robić to z wyczuciem i wtedy nic sie nie urwie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Trzeba robić to z wyczuciem i wtedy nic sie nie urwie

wsadziłem śrube o wytrzymałości 8.8 i teraz na bank nie urwę grinser006.gif

Napisano

> Jakim momentem (Nm) powinienem dokręcić objemkę tylnej tulei do nadwozia (chodzi oczywiście o tą z 2 otw.) ?

Jeżeli jest tam śruba M10 to 46Nm, jeżeli zaś M12 to 79Nm , przy śubach 8,8 jeżeli zastosujesz śruby o twardości 10,9 to odpowiednio 68Nm i 117Nm.

I drobny szczegół montażowy - ostateczne dociągnięcie śrub należy dokonać w położeniu "do jazdy" czyli auto stoi na kołach. W innym przypadku dochodzi do przedwczesnego zerwania tulejek gumowych.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> czyli auto stoi na kołach. W innym przypadku dochodzi do przedwczesnego zerwania tulejek

> gumowych.

Mam zamiar wymienić to na stojącym na kołach hmm.gif tylko że na kanale.

Napisano

> I drobny szczegół montażowy - ostateczne dociągnięcie śrub należy dokonać w położeniu "do jazdy"

> czyli auto stoi na kołach. W innym przypadku dochodzi do przedwczesnego zerwania tulejek

> gumowych.

> Pozdr.

dokładnie, wielu mechaników montuje i skreca wahacze na podniesionym aucie gdzie koła wiszą. Skecenie w nieodpowiedniej pozycji powoduje, ze opuszczenie auta juz mocno nadwyręża elementy gumowe wahacza. potem wystarczy tylko troche pojeżdzić i tuleja zerwana.

Napisano

> wsadziłem śrube o wytrzymałości 8.8 i teraz na bank nie urwę

Wiesz tego to niebył bym taki pewnien wink.gif bo dla przykładu sruba 8.8 ze starego poloneza a sruba kupiona w sklepie o tych samych parametrach to różnica w wytrzymałości nie do opisania facepalm.gif zastanawiam sie czy wogóle jest nad tym jakaś kontrola i czy ktos to wykonuje trzyając się jakichkolwiek norma icon_rolleyes.gif

Napisano

> dokładnie, wielu mechaników montuje i skreca wahacze na podniesionym aucie gdzie koła wiszą.

> Skecenie w nieodpowiedniej pozycji powoduje, ze opuszczenie auta juz mocno nadwyręża elementy

> gumowe wahacza. potem wystarczy tylko troche pojeżdzić i tuleja zerwana.

akurat w przypadku tulei ze zdjęcia (tylnej) nie ma to znaczenia .

Kąt przy jakim pracuje zależy od tego jak się ją wprasuje na wahacz.

W przypadku przedniej - jak najbardziej racja.\

pozdr

Napisano

ostatnio wymienialem taka tuleje u siebie w aucie,to jestem zdziwony jakie sruby wytrzymale stosowali 15 lat temu producenci 270751858-jezyk.gif zapieczone sruby przy wahaczu odkrecalem za pomoca 2 metrowej rurki i nic sie nie ukrecilo biglaugh.gif

Niestety, nie wiedzialem,ze trzeba dokrecac obejme na stojacym aucie, ale akurat tam mozna tylko dokrecic do konca (nie przekrecic) srube.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.