Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie ogarniam już tych Amerykanów - Toyoty jednak OK?

Featured Replies

Napisano

> Pedały gazu w Toyotach - epizod kolejny

> O co w końcu w tej całej aferze przyspieszającej chodzi

Jasna sprawa jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jasna sprawa jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase

Tym bardziej w kraju prawników, ale jako że forum motoryzacyjne a nie ekonomiczne, bardziej interesuje mnie co w końcu z tymi Toyotami niż aspekt ekonomiczny tego całego szumu medialnego w sprawie...

Napisano

moje domysły są takie:

był kryzys w US&A, dobry Barack wpompował grube miliony w gałąź moto, żeby się rynek poruszył. Ale nie wziął pod uwagę, że samochody są produkowane na stock, bo przecież ludzie nadal nie mają pieniędzy na zakup aut. Trzeba było poruszyć jakoś rynek i zakombinowano w takiej formie wink.gif

Nawet chodziły pogłoski, że za rezygnację z zakupu Toyki na rzecz amerykana przewidywany jest rabat ok.gif

Poza tym bardzo wiele jest niejasności. w momencie jak mi się auto rozpędza to w manualu wyrzucam na luz i hamuję. W automacie, trudno, wyrzucam na neutral niech się krzynka i silnik rozleci ale ratuję siebie. Oczywiście do tego wieszam się na hamulcu ok.gif

Napisano

Quote:

Oznacza to, że kierowcy
wciskali pedał gazu, myląc go z pedałem hamulca
- podsumowuje "WSJ".

widać dwa pedały (politycznie poprawnie homoseksualiści biglaugh.gifhehe.gif) - gaz i hamulec - to dla niektórych za dużo... icon_eek.gif dobrze, że nie mają powszechnie pedału sprzęgła spineyes.gifhahaha.gif

Napisano

Pierwszą ofiarą pomyłek pedału hamulca i gazu w USA - padło Audi około 30 lat temu. Podobnie jak dzisiaj, skutkiem było wycofanie ze sprzedaży w USA niektórych modeli Audi, mimo że jak później wykazano - nie było tych autach żadnego (!) błędu konstrukcyjnego który mógł spowodować problemy z tzw. "niekontrolowanym przyspieszeniem".

Podobne problemy z pedałami (a raczej z bezbrzeżną głupotą zwykłego Amerykanina) miały m.in. Jeep i Dodge

- ale o tym było ciszej, bo w przypadku Toyoty sprawę rozdmuchano medialnie, aby dać oddech amerykańskim koncernom które nie dawały sobie rady na rynku z japońsko-koreańską konkurencją.

Owszem były pojedyncze przypadki, że dywaniki blokowały pedał gazu (co może zdarzyć się praktycznie w każdym aucie), ale wrzawa medialna spowodowała że właściciele Toyot będący sprawcami wypadków zaczęli masowo zwalać swoją winę na te auta.

W takiej sytuacji rozwiązaniem jest oczywiście wrzucenie luzu (N w automacie) albo nawet zduszenie auta hamulcem (robiono testy pod tym względem - hamulec da radę zatrzymać auto mimo gazu wciśniętego do oporu) - w Europie nie zanotowano ani jednego (!) wypadku Toyoty spowodowanej zablokowaniem się pedału gazu - w zanotowanych nielicznych przypadkach zablokowania gazu, kierowcy po prostu wrzucali luz i poprawiali dywaniki zlosnik.gif

Co ciekawe amerykański dostawca tych "feralnych" pedałów gazu dostarcza je do niemal wszystkich fabryk samochodów na terenie USA.

Cała to zamieszanie przypomina skecz kabaretowy w którym okradziony zgłasza się do policjanta, a ten próbuje go aresztować mówiąc: "ja nie wiem czy panu ukradli, czy pan ukradł, ja wiem że pan jest zamieszany w kradzież" zlosnik.gif

Napisano

zawsze mówiłem, że nasz chłop ze wsi jest bardziej kumaty niż uczony inteligent z usa...

i od początku całej afery mówiłem również, że to sztuczna nagonka w celu udupienia toyoty i poruszenia rodzimej produkcji aut

teraz już wiadomo dlaczego w usa tak popularne są "automaty", trzech pedałów to 99% ludzi by nie ogarnęło

Napisano

> i od początku całej afery mówiłem również, że to sztuczna nagonka w celu udupienia toyoty i

> poruszenia rodzimej produkcji aut

Tak to z pozoru wygląda, tyle że teraz dla nich rodzima produkcja aut to właśnie toyoty i inne azjatyckie marki. Firmy z USA wolą produkować w tańszym Meksyku smile.gif

Napisano

> zawsze mówiłem, że nasz chłop ze wsi jest bardziej kumaty niż uczony inteligent z usa...

> i od początku całej afery mówiłem również, że to sztuczna nagonka w celu udupienia toyoty i

> poruszenia rodzimej produkcji aut

> teraz już wiadomo dlaczego w usa tak popularne są "automaty", trzech pedałów to 99% ludzi by nie

> ogarnęło

Fakt skoro amerykanie sa takimi tępakami ze nie wiedza gdzie lezy Australia i np Polska to nie wiem co ich w szkolach ucza sciana.gif.

Później nie ma co się dziwić ze nawet pedały mylą.

Napisano

Z blokowaniem na rzeczy coś było ale to blokowanie o dywanik i u ojca w yarisie nowym było tak dwa razy ale nie pozywalismy producenta o to ...

Cały czas mówiłem że to po to było żeby rozruszac rynek aut produkowanych w usa

Napisano

O sprzedaż amerykańskich aut w czasie kryzysu ok.gif

Napisano

> O sprzedaż amerykańskich aut w czasie kryzysu

Działa - chciałem kupić córce Camry, ale żona uznała ze nie będzie ryzykować życia dziecka w samochodzie który sam przyspiesza. I kupiliśmy Malibu.

Napisano

> Działa - chciałem kupić córce Camry, ale żona uznała ze nie będzie ryzykować życia dziecka w

> samochodzie który sam przyspiesza. I kupiliśmy Malibu.

Możesz się ubiegać o obywatelstwo zlosnik.gif

Napisano

> Działa - chciałem kupić córce Camry, ale żona uznała ze nie będzie ryzykować życia dziecka w

> samochodzie który sam przyspiesza. I kupiliśmy Malibu.

Bo lud jest ociemniały i łyka wszystko co sprzedają mu media.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.