Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Malibu LTZ

Featured Replies

Napisano

to prawda ale ja mam jeszcze 1 spostrzeżenie:

jako 1 autko kupiłbym dziecku auto jak największe to raz

ale silnik nie mógłby być za mocny co by za bardzo nie szalał clown.gif

Napisano
  • Autor

> ale silnik nie mógłby być za mocny co by za bardzo nie szalał

Dlatego dostała wersję z krowiastym czterocylindrowcem a nie V6. Zresztą będę płacił za benzynę pewnie przez jeszcze wiele lat, więc lepiej żeby było w miarę oszczędne.

Napisano

kiedyś dużo znajomycn dostawało jako 1 auto poloneza bo to wogóle nie jeździło a blachy były pancerne hehe.gif

Napisano

> "Znawców" tu faktycznie od groma....

Noooo...i jak sie swietnie znamy wink.gif

> Auto świetne.

Jako bezpieczne wozidlo dla corki to tak...inaczej nic w nim swietnego nie widze.

Napisano

> Ja bym tak drogiego samochodu dla dziecka nie kupil.

Co prawda Marek już Ci odpowiedział, ja dodam tylko, że średnia rocznych zarobków netto w US to ~31000 USD , a w Polsce ok. 24000 PLN.

Więc porównując tylko te dane (oczywiście niesie to dość duże zakłamanie, jak każde dane statystyczne, nie uwzględnia kosztów serwisu na korzyść PL czy kosztów paliwa na korzyść US), miałbyś auto o wartości:

Code:

24[kPLN]/31[kUSD]*17[kUSD] = 13[kPLN] 

Przyznasz, że auto za 13 kPLN nie jest jakąś wielką ekstrawagancją, jeśli Cię na nie stać?

Napisano
  • Autor

> Przyznasz, że auto za 13 kPLN nie jest jakąś wielką ekstrawagancją, jeśli Cię na nie stać?

Coś w tym jest, gdybyśmy oboje z żoną pracowali w tych samych zawodach w Polsce, to mam wrażenie że wydanie 13kPLN by tak samo bolało jak wydanie $17k tutaj. Boli, trzeba parę miesięcy pooszczędzać, ale budżetu nie rujnuje.

Napisano

> Coś w tym jest, gdybyśmy oboje z żoną pracowali w tych samych zawodach w Polsce, to mam wrażenie że

> wydanie 13kPLN by tak samo bolało jak wydanie $17k tutaj. Boli, trzeba parę miesięcy

> pooszczędzać, ale budżetu nie rujnuje.

hmm.. miałem wrażenie, że te 17k USD jednak by mniej zabolało niż 13k PLN. Brałem poprawkę, że w porównaniu do średniej krajowej to zawód Twojej żony, o ile dobrze pamiętam, lepiej się plasuje w US niż w PL.

Napisano
  • Autor

> hmm.. miałem wrażenie, że te 17k USD jednak by mniej zabolało niż 13k PLN.

Bolało jakby mi trzonowego wyrwali frown.gif W końcu to $17k mniej na jakąś fajną zabawkę dla mnie - plan jest taki że za rok żona zabierze mi GS'a, SC pójdzie na sprzedaż a ja sobie kupię coś do stania w garażu. Jeszcze nie wiemy co - brany jest pod uwagę SL, 6'stka, może jakieś Maserati - ma być dwudrzwiowe coupe z sporym silnikiem. Ale chyba się troszkę oddalił po wczorajszym zakupie frown.gif

Napisano

A Corvettę kiedyś miałeś ? zlosnik.gif

Napisano

> Malibu jest na tej samej płycie, co Signum, więc teoretycznie ma sporo wspólnego z Vectrą.

Signum dzieli plyte podlogowa z Vectra kombi hehe.gif

Napisano
  • Autor

> auto jest przyzwoite ale... 50k km czy mil ?

> HanYs

36 tyś. mil.

Napisano
  • Autor

> A Corvettę kiedyś miałeś ?

Nie i nie będę miał, bo żona zabrania frown.gif Uważa że Corvette poruszają się tylko rednecki z problemami z wzwodem. Opaliłem sobie szyję i symulowałem problemy, ale nie pomogło...

Napisano

> Bolało jakby mi trzonowego wyrwali

Don't get me wrong jak mawiał mój kolega..

nie chciałem zaglądać Ci do kieszeni, po prostu odniosłem się do oburzenia, jakie to hiperdrogieauto kupiłeś córce.

> Jeszcze nie wiemy co - brany jest pod uwagę SL, 6'stka, może jakieś Maserati

> - ma być dwudrzwiowe coupe z sporym silnikiem. Ale chyba się troszkę oddalił po wczorajszym

> zakupie

Życzę Ci, żeby za bardzo się nie oddalił..

Napisano

> Opaliłem sobie szyję i symulowałem problemy, ale nie pomogło...

może powinieneś przeprowadzić się do Teksasu? grinser006.gif

Napisano

> Coś w tym jest, gdybyśmy oboje z żoną pracowali w tych samych zawodach w Polsce, to mam wrażenie że

> wydanie 13kPLN by tak samo bolało jak wydanie $17k tutaj. Boli, trzeba parę miesięcy

> pooszczędzać, ale budżetu nie rujnuje.

lekarzom w Poslce teraz poprawiło się.

Specjalista wyciąga 15-20kPLN miesięcznie ok.gif

Zwykły lekarz rodzinny na dzień dobry dostaje w przychodni kole 8kPLN i za bardzo chętnych za tę kasę nie ma.

Napisano

> lekarzom w Poslce teraz poprawiło się.

> Specjalista wyciąga 15-20kPLN miesięcznie

> Zwykły lekarz rodzinny na dzień dobry dostaje w przychodni kole 8kPLN i za bardzo chętnych za tę

> kasę nie ma.

to chyba w wawie? w mniejszych miastach jednak tak rozowo nie jest smile.gif

Napisano

> - OnStar z automatycznym powiadamianiem policji w razie wypadku

> - radio satelitarne

a coz to jest?

Napisano
  • Autor

> a to nie malzowiny mial byc ten GS ?

Miał, ale jakoś zaużywała SC i GS został dla mnie. Nie narzekam, bo przyspieszeniowo to niebo i ziemia.

Napisano
  • Autor

> a coz to jest?

OnStar to taki system który pojazdy GM'a mają - pozwala na różne fajne opcje - np. jest nawigacją, wykrywa wszelkie problemy z samochodem i np. wysyła emaila z informacją że trzebaby się wybrać do serwisu, potrafi wykryć odpalenie poduszek i sam zadzwonić po policję/pogotowie, umie zdalnie otworzyć samochód jak się zatrzaśnie w nim kluczyki, umie także zdalnie zlokalizować i unieruchomić ukradziony samochód. Potrafi także włączyć klakson jak nie możesz znaleźć samochodu na parkingu.

A radio satelitarne to radio z kilkuset kanałami nadawane z satelity.

Napisano

> OnStar to taki system który pojazdy GM'a mają - pozwala na różne fajne opcje - np. jest nawigacją,

> wykrywa wszelkie problemy z samochodem i np. wysyła emaila z informacją że trzebaby się wybrać

> do serwisu, potrafi wykryć odpalenie poduszek i sam zadzwonić po policję/pogotowie, umie

> zdalnie otworzyć samochód jak się zatrzaśnie w nim kluczyki, umie także zdalnie zlokalizować i

> unieruchomić ukradziony samochód. Potrafi także włączyć klakson jak nie możesz znaleźć

> samochodu na parkingu.

> A radio satelitarne to radio z kilkuset kanałami nadawane z satelity.

icon_eek.gif balszoja technika!

W kazdym razie chociaz nie jestem zwolennikiem eloektronicznych gadzetow to brzmi to jak bardzo uzyteczna opcja ok.gif

Napisano

> Jest właśnie taka różnica, że tam wielu stać na auta, na które u nas stać niewielu.

bo ich jest po prostu wiecej w tym jueseju

jakby wziac pod uwage caly kraj to nie wiem czy srednia wieku pojazdu w USA nie bylaby wyzsza niz w PL

Napisano
  • Autor

> bo ich jest po prostu wiecej w tym jueseju

> jakby wziac pod uwage caly kraj to nie wiem czy srednia wieku pojazdu w USA nie bylaby wyzsza niz w

> PL

Średni wiek samochodu w USA to 9.4 lat, w Polsce to 14.3 smile.gif

Napisano

> Średni wiek samochodu w USA to 9.4 lat, w Polsce to 14.3

Jakos mnie to nie dziwi i wbrew pozorom nie chce przez to powiedziec, ze rozbija sie to o zarobki itp.

Napisano

> OnStar to taki system który pojazdy GM'a mają - pozwala na różne fajne opcje - np. jest nawigacją,

> wykrywa wszelkie problemy z samochodem i np. wysyła emaila z informacją że trzebaby się wybrać

> do serwisu, potrafi wykryć odpalenie poduszek i sam zadzwonić po policję/pogotowie, umie

> zdalnie otworzyć samochód jak się zatrzaśnie w nim kluczyki, umie także zdalnie zlokalizować i

> unieruchomić ukradziony samochód. Potrafi także włączyć klakson jak nie możesz znaleźć

> samochodu na parkingu.

> A radio satelitarne to radio z kilkuset kanałami nadawane z satelity.

podobny system byl 10 lat temu montowany w audi wink.gif

Napisano
  • Autor

> podobny system byl 10 lat temu montowany w audi

W JuEsEju Lexus ma swój LexusLink działający podobnie (i chyba kupujący usługi od OnStar), BMW ma BMW Assist - to samo, ale inna nazwa. Mercedes ma Tele Aid.

Napisano

> balszoja technika!

> W kazdym razie chociaz nie jestem zwolennikiem eloektronicznych gadzetow to brzmi to jak bardzo

> uzyteczna opcja

jak po pijaku wjedziesz do rowu i odpalą poduchi to odzywa się miły głos "How can I help you? "

a Ty odpowiadasz ..."aaaaalllleee o sssso Ci k.....a choziiiiii" hahaha.gifwink.gif

a busted.gifpolicial.gif już jadą zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> Ja bym tak drogiego samochodu dla dziecka nie kupil.

Kupiłbyś!

gdyby byłoby Cię stać... zlosnik.gif

Napisano

> Zwykły lekarz rodzinny na dzień dobry dostaje w przychodni kole 8kPLN i za bardzo chętnych za tę

> kasę nie ma.

Jak, na przykład w UK, dostają docelowo 5 razy tyle? tongue.gif

Napisano

> Jak, na przykład w UK, dostają docelowo 5 razy tyle?

Przesadziles - zwykly rodzinny ma okolo 2.5-3 razy tyle smile.gif.

Napisano

> Przesadziles - zwykly rodzinny ma okolo 2.5-3 razy tyle .

albo i mniej

Napisano

> albo i mniej

jak ma mniej to ci... pierdola biglaugh.gif. ~60k rocznie maja lekarze orzecznicy bez specjalizacji grinser006.gif. Jak sie ma GP, to za mniej niz 70k funtow sie nie oplaca z domu wychodzic hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie

> ma GP, to za mniej niz 70k funtow sie nie oplaca z domu wychodzic

Czyli trochę mniej niż połowa tego co lekarz pierwszego kontaktu zarabia w USA. O specjalistach nie wspomnę bo zarobki $1M i więcej rocznie to nic dziwnego.

Napisano

> Przesadziles - zwykly rodzinny ma okolo 2.5-3 razy tyle .

cholera, jeśli te 8ooo zł, to netto, to masz rację, bo myślałem o 100ooo funtów brutto, jak wyczytałem kiedyś

Napisano

Przyjalem obie pensje brutto, przy 1GBP=4.5PLN biglaugh.gif.

A zupelnie serio - w Liverpoolu i okolicy, na 100k+ (brutto) moze liczyc wlasciciel/wspolwlasciciel praktyki. Mowie o przecietnej praktyce, tak jak mowa byla o przecietnym polskim lekarzu pierwszego kontaktu. Normalnie GP maja cos miedzy 60-80k+.

Zapewne lepsze praktyki radza sobie lepiej, i zapewne zarobki w takim Ladku beda odpowiednio wyzsze ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak na szybko:

- samochód ma ten sam rozstaw osi i tą samą długość co Lexus GS - jak stawiam je w garażu to są identyczne na długość, wysokość i szerokość. Także ilość miejsca z tyłu jest podobna. I tak się zastanawiam po co ja tyle zapłaciłem za GS'a kiedy można mieć coś o podobnych rozmiarach (i lepszym bezpieczeństwie!) za 1/3 ceny???? Wiem, wiem, pewnych opcji brakuje, plastiki są gorsze a skóra brzydsza. Ale 3x większa cena za takie drobiazgi??? (abstrahuję od silnika mającego prawie 200 KM mniej i o połowę mniej cylindrów oraz od napędu na przód).

- zużycie paliwa przy spokojnej, miejskiej jeździe znacząco większe niż w Lexusie (ponad litr na setkę)! Pomimo że oba ważą tyle samo. I pomimo że podobno V8 ma palić więcej niż R4 i że napęd na tylne koła ma być mniej ekonomiczny.

- cisza w środku rewelacyjna, nic nie skrzypi na żadnych wybojach, samochód się pięknie trzyma drogi, nie przechyla na zakrętach i wzbudza zaufanie kierowcy. Niestety brakuje bardzo mocy pod pedałem gazu - 169 KM pomimo sześciobiegowego automatu ma problemy z rozpędzeniem tego pojazdu - setka w 10 sekund frown.gif

- hamulce rewelacyjne, system pomagania przy panicznym hamowaniu daje się wyczuć, jeździć "sportowawo" się nie daje bo gwałtowne wciśnięcie hamulca uważane jest przez samochód za sytuację awaryjną i skutkuje ryciem w miejscu.

- znalazłem pierwszy problem, ale okazuje się że GM już o nim wie i jest TSB na ten temat = muszę wybrać się do dealera i muszą mi nowe oprogramowanie komputera wgrać. Problem jest głupi - po wyłączeniu silnika samochód zapomina sparowanych telefonów.

- cofanie wymaga szóstego zmysłu bo widoczność do tyłu jest zerowa. Zamówiłem już kamerę do cofania i będę instalował w weekend zanim któreś z nas przywali w coś/kogoś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.