Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmierdzi benzyną

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś tygodnia śmierdzi mi auto benzyną.

Smród jest w środku i na zewnątrz.

Robiłem próby z przestawianiem auta z miejsca na miejsce, w celu wypatrzenia gdzie kapie.

Niestety śladów żadnych nie było icon_rolleyes.gif

Jakieś pomysły gdzie szukać i ile to może kosztować ?

Tydzień temu wymieniałem w serwisie hamulce z tyłu i ciągnęli mi nowa linkę do ręcznego.

Mogli coś zepsuć ? icon_rolleyes.gif

Aha, ubytku benzyny na wskaźniku nie zauważam. Jeżdżę na LPG.

Napisano

> Od jakiegoś tygodnia śmierdzi mi auto benzyną.

> Smród jest w środku i na zewnątrz.

> Robiłem próby z przestawianiem auta z miejsca na miejsce, w celu wypatrzenia gdzie kapie.

> Niestety śladów żadnych nie było

> Jakieś pomysły gdzie szukać i ile to może kosztować ?

> Tydzień temu wymieniałem w serwisie hamulce z tyłu i ciągnęli mi nowa linkę do ręcznego.

> Mogli coś zepsuć ?

> Aha, ubytku benzyny na wskaźniku nie zauważam. Jeżdżę na LPG.

mam podobnie. Poci mi sie spod uszczelki kosza pompy paliwa

Napisano

> Od jakiegoś tygodnia śmierdzi mi auto benzyną.

> Smród jest w środku i na zewnątrz.

> Robiłem próby z przestawianiem auta z miejsca na miejsce, w celu wypatrzenia gdzie kapie.

> Niestety śladów żadnych nie było

> Jakieś pomysły gdzie szukać i ile to może kosztować ?

> Tydzień temu wymieniałem w serwisie hamulce z tyłu i ciągnęli mi nowa linkę do ręcznego.

> Mogli coś zepsuć ?

> Aha, ubytku benzyny na wskaźniku nie zauważam. Jeżdżę na LPG.

Ja w moim mialem tak że też mi smierdziało i sie okazało ze zaworek zwrotny miałem rąbniety i smierdzialo, wymienili i przeszlo

Pozdrawiam

Napisano

> Ja w moim mialem tak że też mi smierdziało i sie okazało ze zaworek zwrotny miałem rąbniety i

> smierdzialo, wymienili i przeszlo

> Pozdrawiam

A u mnie śmierdzi zawsze beznyna podczas kjs_ów czy supeoesów.

Podobno ten typ tak ma, ale czy jest na to może jakiś patent, żeby się palio nie przelewało?

Napisano

u mnie śmierdzi tylko przy pełnym baku. czyli leci z uszczelki.

Napisano

U mnie śmierdzi i też 3 mechaników go oglądało i to dość dogłębnie i nie byli w stanie stwierdzić. Mam 1.1 SPI i na pełnym baku przejeżdżam 500 km po mieście więc nie wierzę że gdzieś paliwo ucieka bo ile by niby miał palić na setkę ? Może rzeczywiście coś z koszyczkiem czy cuś- sprawdzę też (chyba mój typ też tak ma? ;P)

Napisano

> U mnie śmierdzi i też 3 mechaników go oglądało i to dość dogłębnie i nie byli w stanie stwierdzić.

> Mam 1.1 SPI i na pełnym baku przejeżdżam 500 km po mieście więc nie wierzę że gdzieś paliwo

> ucieka bo ile by niby miał palić na setkę ? Może rzeczywiście coś z koszyczkiem czy cuś-

> sprawdzę też (chyba mój typ też tak ma? ;P)

to ja tez sie dołącze mi tez capi jak odpale i w ogóle z rury mi jakies cos mokrego leci jak go odpale i jest zimny i to ani olej ani bezyna tyle ze mokre i czarne jak woda by zdupiała kajs ale nic nie ubywa a wali benzyna równo i na baku robie max 450-500 jak na 900 to za mało przynajmniej na 100 tez musze poogladac go dogłębnie

Napisano
  • Autor

> u mnie śmierdzi tylko przy pełnym baku. czyli leci z uszczelki.

OK, może napiszę dokładnie moje spostrzeżenia.

Auto śmierdzi na postoju. Śmierdzi po długim postoju też.....nawet z zewnątrz. A może nawet bardziej z zewnątrz.

W środku też śmierdzi. Dzisiaj wieczorem przejechałem kilkadziesiąt km z otwartym na maksa dachem, a i tak strasznie waliło. Wnioskuję że musi się coś wydostawać pod maską, skoro ja to czuję podczas jazdy, przy dobrym wentylowaniu kabiny.

Sprawdziłem też czy pod kanapą ta klapa do baku nie jest poluzowana. Nie jest.

Pod autem nie ma śladu paliwa na chodniku. Sprawdzałem przestawiając auto 2x. Raz po około 4 godzinach i drugi raz po nocy.

Gdzie jest ten zaworek zwrotny ? Pod maską ?

Napisano

śmierdziało mi jak sie zbiornik paliwa" pocił" nie kapało ale na zgrzewaniu mokre i czuc było paliwo....

ale to na postoju...

Napisano

A obejrzyj no asan zbiornik. Od tyłu go widać, od boków go widać.

Najczęściej problem ten który masz, występuje jak się zgrzewy lączące obydwie połówki zbiornika rozsypią w wyniku korozji.

Napisano

Jak na postoju to też obstawiam zbiornik na zgrzewach że się poci - wyciek ciężko zlokalizować jak jest mały ale czuć będzie. Miałem tak w bąku swego czasu...

Napisano

także się podłączę

tylko u mnie występuje jeszcze jedno a mianowici przy ostrym skrecaniu w lewo ulawa się przez wlew, tylko nie wiem czy spod korka czy przez kluczyk czy może przez tą małą dziurkę

jak narazie leje do polowy i nie cieknie

Napisano

wchodze na autokacik z zamiarem pisania o smrodzie u mnie a widze ze juz poscik jest smile.gif

no wiec u mnie wali bardziej niz kiedys walilo na stacjach CPNu 270751858-jezyk.gif

wali w srodku najbardziej..... jak auto stoi z otwartymi szybami to ze srodka az czuc jak daje.... na zewnatrz raczej nie czuc jak jest pozamykany...

w tamtym tyg byl sciagany bak, na zgrzewach nie puszcza... wszystko wyglada okej....

czy mozliwe zeby to byl zawor zwrotny? chcialem zaznaczyc tez ze kiedys auto mialo jeszcze z przodu ten pochlaniacz par paliwa... po zdemontowaniu go... przewod ktory do niego wchodzil zostal luzny i zaslepiony.... czy ma on byc zaslepiony czy tez nie? i czy moze to byc wlasnie problem z tym zaworem zwrotnym?

kilka miesiecy temu robilo mi sie straszne cisnienie w baku... raz jak tankowalem to az mi wywalilo benzyne z baku chyba na jakis metr... :/

nie wiem jak sobie z tym poradzic.... heh

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> mam podobnie. Poci mi sie spod uszczelki kosza pompy paliwa

Ostatnio zapomniałem o temacie, bo przestało śmierdzieć.

Dzisiaj zatankowałem do pełna i niestety znowu jedzie sick.gif

Wniiskuję że gdzieś bak przecieka. Czy moja dedukcja jest błędna ? zlosnik.gif

Znalazłem na allegro bak paliwa do Seicento. Koleś twierdzi że pasuje do każdego SC o taki

Czy mozna kupowac w ciemno ? smile.gif

Napisano

> Ostatnio zapomniałem o temacie, bo przestało śmierdzieć.

> Dzisiaj zatankowałem do pełna i niestety znowu jedzie

> Wniiskuję że gdzieś bak przecieka. Czy moja dedukcja jest błędna ?

> Znalazłem na allegro bak paliwa do Seicento. Koleś twierdzi że pasuje do każdego SC o taki

> Czy mozna kupowac w ciemno ?

tylko oryginal kupuj

Napisano
  • Autor

> tylko oryginal kupuj

dlaczego ?

Napisano

> dlaczego ?

Bo zamiennik ma kiepska jakośc i może nie pasować.

A ja się zastanawiam, czy nie użyje kleju do zbiorników. wypełnić łączenie od środka i powinno być już na wieki

Napisano

> Bo zamiennik ma kiepska jakośc i może nie pasować.

a nawet jak pasuje, to pół roku i znowu będzie waniać wachą...

też się skusiłem raz na tanizne icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Bo zamiennik ma kiepska jakośc i może nie pasować.

Myślałem że gorszej jakości od oryginału już nie może być icon_rolleyes.gif

Napisano

> Myślałem że gorszej jakości od oryginału już nie może być

Cóż. 5 lat na zbiornik to mało, fakt.

Ale rok czy 2 na podróbce to jeszcze mniej.

Napisano

> Myślałem że gorszej jakości od oryginału już nie może być

zaminniki dużo gorsze , odrzau trzeba malować , bez malowania nie wiem czy dwa lata wytrzyma

Napisano
  • Autor

> Cóż. 5 lat na zbiornik to mało, fakt.

> Ale rok czy 2 na podróbce to jeszcze mniej.

Mój wytrzymał 9 lat. Chyba powinienem być zadowolony zlosnik.gif

Poszukam oryginału. Orientujesz się ile kosztuje ori w ASO ?

Napisano

> zaminniki dużo gorsze , odrzau trzeba malować , bez malowania nie wiem czy dwa lata wytrzyma

Wewnątrz malować?

Napisano

> na zewnątrz

To bez sensu. Ruda idzie od wnętrza, na zgrzewach połówek.

Napisano

> Mój wytrzymał 9 lat. Chyba powinienem być zadowolony

I to bardzo!

> Poszukam oryginału. Orientujesz się ile kosztuje ori w ASO ?

A pewnie ze 400

Choć eper podaje od 240 do 370 pln

Napisano

> To bez sensu. Ruda idzie od wnętrza, na zgrzewach połówek.

na zgrzewie oczywiście , ale czy od wewnątrz to nie wiem , jak wyjmowałem bak ricambi to ruda brała właśnie zgrzew ale nazewnątrz , starą farbe zdarłem pomalowałem antykorozyjną farbą na wieszk baranek i chodziło jeszcze długo

Napisano
  • Autor

> A pewnie ze 400

> Choć eper podaje od 240 do 370 pln

Czyli wróżenie z fusów oslabiony.gif

Pojadę jutro na serwis i się umówię na wymianę.

Mam nadzieję że mi paliwo zleją zlosnik.gif

Napisano

Ja w 700tce LPG miałem owiniętą rurę od baku taśmą he he, to było czuć paliwo. Takiego kupiłem

Napisano

W starym od zewnątrz nie było prawie śladów, za to od środka... facepalm.gif

W tym to nie wiem, sprawdzę w przyszłym tygodniu i albo uszczelnię klejem, albo będę szukał nowego.

Napisano
  • Autor

> I to bardzo!

> A pewnie ze 400

> Choć eper podaje od 240 do 370 pln

Byłem w ASO. Zbiornik 490PLN faint.gif

To jednak wezmę zamiennik z allegro ok.gif

Napisano

> Byłem w ASO. Zbiornik 490PLN

> To jednak wezmę zamiennik z allegro

Jak wymieniałem swój, kupiłem używke z pewnego źródła.ok.gifWyszło taniej niż zamiennik, i działał bez problemu kolejne 5 lat

Napisano
  • Autor

> Jak wymieniałem swój, kupiłem używke z pewnego źródła.Wyszło taniej niż zamiennik, i działał bez

> problemu kolejne 5 lat

To jest dobra opcja. Jednak ja nie mam pewnego źródła na zbiornik. A kupować używkę z allegro, to równie dobrze można kupić nówkę zamiennik icon_rolleyes.gif

Napisano

poszukaj na alletanio bo ostatnio widzialem po 240 orginaly

pozdrawiam

Napisano

A nie macie jakiegoś patentu na wylewające i śmierdzące paliwo na ostrych lewych zakrętach???

To żeby nie wlewać więcej niż pół baku już wiem, ale chciałbym się tego pozbyć raz na zawsze... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A nie macie jakiegoś patentu na wylewające i śmierdzące paliwo na ostrych lewych zakrętach???

Jak ostrych ? Chyba jeżdze za wolno, bo nigdy tego objawu nie miałem icon_rolleyes.gif

Napisano

> A nie macie jakiegoś patentu na wylewające i śmierdzące paliwo na ostrych lewych zakrętach???

> To żeby nie wlewać więcej niż pół baku już wiem, ale chciałbym się tego pozbyć raz na zawsze...

sruba w odpowietrznik przy baku...

Napisano

> sruba w odpowietrznik przy baku...

Czyli ten przezroczysty przewód który wisi koło wlewu od strony wewnętrznej nadkola??

Napisano

> Czyli ten przezroczysty przewód który wisi koło wlewu od strony wewnętrznej nadkola??

przy wlewie taki luny przewód jest i nim wylatuje pb

Napisano

> przy wlewie taki luny przewód jest i nim wylatuje pb

Zrobiłem tak jak mówisz, ale zrobiłem także print screen-a więc jak coś się zepsuje to pociągnę Cię do odpowiedzialności... zlosnik.gif

Napisano

> Zrobiłem tak jak mówisz, ale zrobiłem także print screen-a więc jak coś się zepsuje to pociągnę Cię

> do odpowiedzialności...

spoko. Ja to na gsmp robilem na szybcika i teraz musze to poprawic ale paliwo przestało leciec na slicka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.