Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie felg aluminiowych - pomocy!!

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawie wyboru środka do mycia felg aluminiowych. Mianowicie, mam oryginalne 16" feli fordowskie, poprzedni właściciel niestety zbytnio nie dbał o felgi i dopuścił do tego że na przednich felgach osiadł na moje oko pył z klocków hamulcowych ..... wszystko to teraz jest twarde i nie do usunięcia. Jakim środkiem to usunąc? Czy ktoś miał podobny problem? Nie chciałbym ryzykować i kupowac czegoś nie sprawdzonego i nieskutecznego zarazem frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawie wyboru środka do mycia felg aluminiowych. Mianowicie, mam

> oryginalne 16" feli fordowskie, poprzedni właściciel niestety zbytnio nie dbał o felgi i

> dopuścił do tego że na przednich felgach osiadł na moje oko pył z klocków hamulcowych .....

> wszystko to teraz jest twarde i nie do usunięcia. Jakim środkiem to usunąc? Czy ktoś miał

> podobny problem? Nie chciałbym ryzykować i kupowac czegoś nie sprawdzonego i nieskutecznego

> zarazem

> Pozdrawiam

silny czysty detergent

mozesz tez (jezeli masz) myjka i cisnieniem starac sie to zdjac

Napisano

> Czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawie wyboru środka do mycia felg aluminiowych. Mianowicie, mam

> oryginalne 16" feli fordowskie, poprzedni właściciel niestety zbytnio nie dbał o felgi i

> dopuścił do tego że na przednich felgach osiadł na moje oko pył z klocków hamulcowych .....

> wszystko to teraz jest twarde i nie do usunięcia. Jakim środkiem to usunąc? Czy ktoś miał

> podobny problem? Nie chciałbym ryzykować i kupowac czegoś nie sprawdzonego i nieskutecznego

> zarazem

> Pozdrawiam

Wypolerowac Autosolem. skromny.gif

Napisano

benzyna ekstrakcyjna, pasta polerska

tylko ostrożnie bo jesli masz felgi malowane sprayem to pewnie lakier zejdzie zlosnik.gif

Napisano

> zarazem

> Pozdrawiam

Srodki myjace na bazie kwasu (specyficznie i mocno smierdza, kwas to skrot myslowy bo tak naprawde nie wiem co to jest) bez problemu ogarna temat. Przetestowane w warunkach zawodowych na kilkunastu tysiacach felg. o ile felga jest polakierowana to usuniety zostanie tylko syf i brud ok.gif

Napisano

Szukaj środka, z naklejka polecającą gazety motor ok.gif

Ktoś tu kiedyś poleci, sprawdziłem i rewelka! Za jedyne 10zł.

Kiedyś kupiłem jakiś "wynalazek" za 30zł w Norauto i straszne to było badziewie.

A ten "z motoru" czyści super, a musze dodać ,że mam białe felgi i bardzo miękie klocki DS2500!

Napisano

moje auto

miałem z tej serii do mycia silnika i felg. Bardzo skuteczne, kilkanaście sekund i spłukujesz - felgi naprawdę doczyściłem tym jak żadnym innym "szuwaksem" ok.gif Co do silnika, to umyłem od spodu michę i blok, w 10 letnim aucie z przebiegiem grubo powyżej 200 tyś. km efekt był taki, że kumple co prowadzi warsztat rzucił 2 dychy i zabrał mi specyfik wink.gif -każdy z nich w granicach 10 zł.

Zawiera w składzie kilku procentowy jakiś tam kwas.

Napisano

Moje auto ma specyficzny zapach i jednak ciut słabsze od Autolandu, który naprawdę daje rade wszystkim brudom.

Napisano

> Moje auto ma specyficzny zapach i jednak ciut słabsze od Autolandu, który naprawdę daje rade

> wszystkim brudom.

nie zaprzeczę bo nie korzystałem z autolandu, tak z ciekawości ma to takie same składniki jak to co wrzucałem, jakbys był dobry podaj link do tego konkretnego co miałes, może nastepnym razem i jego popróbuje waytogo.gif

Napisano

> Dzięki już zapuszczam się w otchłań allegro

zobacz też na środek co się zwie ALUX.

W lecie żółte przebarwienia nie do ruszenia karcherem czy gąbką usuwa w kilka sekund dosłownie, wystarczy prysnąć i spłukać.

Litr kupiłem za 14 zł jakoś. Starczy na kilka lat lekko.

Po zimie po przetarciu gąbką też jakieś 85% zeszło bez problemu.

Napisano
  • Autor

> Proszę Atack Autoland

O to jest chyba ten polecany środek - dziękuję Wam za pomoc, biegnę poszukać tego specyfiku smile.gif

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

> O to jest chyba ten polecany środek - dziękuję Wam za pomoc, biegnę poszukać tego specyfiku

> Pozdrawiam

> Piotrek

tak, bardzo dobry, rownież polecam ok.gif

Napisano

marketowe płyny z "moje auto" czy autolandu sobie odpuśc. U mnie tylko NIGRIN dawał rade, tylko ten w płaskiej butelce, w okrągłej jest tak samo nic nie warty jak reszta marketowych specyfików

Napisano

> marketowe płyny z "moje auto" czy autolandu

Rozumie, że miałeś oba

Napisano

> Rozumie, że miałeś oba

Tak i wszystkie działały podobnie słabo, dopiero ten NIRGIN mnie zaskoczył pozytywnie.

283997691-fela.jpg

przygotowanie felg po zimie do leżakowania, w górnym prawym rogu były pryskane tym NIGRINem w płaskiej butelce, co pokazał kolega kilka postów wyżej, był atam taki syf, że szkoda gadać. Przetarlem kilkar razy szczotką, spłukałem i widac jak wyglada. Skończył mi sie ten w płaskiej butelce i lewą strone spryskałem tym NIGRINem w okrąglej butelce. Pomimo czyszczenia szczotką, prawie nic nie zeszło. Podobnie działały autolandy, moje auto i inne marketowe.

post-31088-14352509046563_thumb.jpg

Napisano

a przeglądałeś chociaż podwieszony wątek??

hmm.gif

relacja nawet ze zdjęciami jest...

smirk.gif

Napisano

Tylko ostrożnie z tymi preparatami! Poradziłem kiedyś koledze wyjątkowo skuteczny( bo oparty o stężony kwas solny) preparat do czyszczenia felg. I gość popsykał a potem zapomniał zmyć. I felgi potem wyglądały jak łaciata mućka...

Napisano

> Tylko ostrożnie z tymi preparatami! Poradziłem kiedyś koledze wyjątkowo skuteczny( bo oparty o

> stężony kwas solny) preparat do czyszczenia felg. I gość popsykał a potem zapomniał zmyć. I

> felgi potem wyglądały jak łaciata mućka...

To chyba na każdym pisze zostawić na max 2-3 min nie pozostawiać aby zaschło i spłukać silnym strumieniem wody ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.