Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania powyżej 120 km/h

Featured Replies

Napisano

auto to audi A4 98r.

Witam wszystkich;

Mam spory problem, a mianowicie, przy prędkości przekraczającej 120km/h samochód dostaje drgań, wygląda to tak, jakby przód jechał po tarce, dodam, że posiadam nowe felgi, nowe opony i wszystko razem wyważane dwa razu u różnych wulkanizatorów. Co to może być za cholerstwo??

Napisano

> auto to audi A4 98r.

> Witam wszystkich;

> Mam spory problem, a mianowicie, przy prędkości przekraczającej 120km/h samochód dostaje drgań,

> wygląda to tak, jakby przód jechał po tarce, dodam, że posiadam nowe felgi, nowe opony i

> wszystko razem wyważane dwa razu u różnych wulkanizatorów. Co to może być za cholerstwo??

jestes pewien ze przod? Moze tyl jest na krzywych felgach, nieustawionych oponach albo zle wywazony?

Efekt wlasnie jest taki jak opisujesz. Lata buda ale kierownica nie. Tylko zeby az tak bylo to nie bedzie to roznica paru gram na feldze

Napisano
  • Autor

> Drążki?

drążki są ok, z zawieszenia to jedynie jeden górny wahacz z prawej strony się odzywa i zresztą zostanie wymieniony wkrótce, ale nie przypuszczam, żeby to było to...

Napisano
  • Autor

> jestes pewien ze przod? Moze tyl jest na krzywych felgach, nieustawionych oponach albo zle

> wywazony?

> Efekt wlasnie jest taki jak opisujesz. Lata buda ale kierownica nie. Tylko zeby az tak bylo to nie

> bedzie to roznica paru gram na feldze

felgi są wszystkie nowe, opony też, wyważane dwa razy -wszystkie, dlatego myśle, że to przód, bo czuje jak nim trzęsie.

Napisano

Amortyzatory sprawdziłeś?

Napisano

> auto to audi A4 98r.

> Witam wszystkich;

> Mam spory problem, a mianowicie, przy prędkości przekraczającej 120km/h samochód dostaje drgań,

> wygląda to tak, jakby przód jechał po tarce, dodam, że posiadam nowe felgi, nowe opony i

> wszystko razem wyważane dwa razu u różnych wulkanizatorów. Co to może być za cholerstwo??

- na postoju luzy w kierownicy są wyczuwalne?

jeśli tak to coś z kolumną

- obstawiam też przekładnie

szukaj tym tropem ok.gif

Napisano

to sie zaczelo po wymianie felg z oponami czy juz wczesniej??

Napisano

> auto to audi A4 98r.

> Co to może być za cholerstwo??

tak jak piszą pozostali: pierwszy strzał to felgi. Przymierz jakiekolwiek inne (zimówki?) i zobacz czy problem ustanie.

Opcja gumy drążków kierowniczych też jest prawdopodobna - podobnie jak reszta zawieszenia.

Jeśli mimo wszystko w/w rzeczy są ok, to sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów.

Tak na prawdę, jeżeli samochód ma 12 lat to może to być wszystko.

Jesteś pierwszym właścicielem? Równie dobrze mogą puszczać spawy po sztukowaniu ćwiartki zlosnik.gif

Napisano

> auto to audi A4 98r.

> Witam wszystkich;

czuc na kierownicy czy bardziej w srodku na fotelu kierowcy np ?

Napisano
  • Autor

> czuc na kierownicy czy bardziej w srodku na fotelu kierowcy np ?

Bardziej na fotelu kierowcy i dobrze widać to na nawigacji przyklejonej do szyby...

Napisano
  • Autor

> - na postoju luzy w kierownicy są wyczuwalne?

> jeśli tak to coś z kolumną

> - obstawiam też przekładnie

> szukaj tym tropem

luzu na kierownicy nie ma, nic nie stuka, nic nie puka od strony podłogi...

Napisano
  • Autor

> Amortyzatory sprawdziłeś?

amorki sprawdzane byly przed zimą, trzymały po 75- 78%, czyli obstawiam, ze to też odpada...

Napisano
  • Autor

> tak jak piszą pozostali: pierwszy strzał to felgi. Przymierz jakiekolwiek inne (zimówki?) i zobacz

> czy problem ustanie.

> Opcja gumy drążków kierowniczych też jest prawdopodobna - podobnie jak reszta zawieszenia.

> Jeśli mimo wszystko w/w rzeczy są ok, to sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów.

> Tak na prawdę, jeżeli samochód ma 12 lat to może to być wszystko.

> Jesteś pierwszym właścicielem? Równie dobrze mogą puszczać spawy po sztukowaniu ćwiartki

cały zawias był sprawdzany tydzień temu, lekki luz się pojawił na jednym z górnych wahaczy i wkrótce go wyminie, ale szczerze mówiąc, nie chce mi się wierzyć, żeby powodował on takie "jaja"... poza wahaczem wszystko gra, poduszki, są ok, żadna nie zerwana- wszystkie wyglądają dobrze, a co do rozchodzenia się spawów to nie widać, żeby się rozciągał 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Skoro wykluczasz wszysko, to moze opona ma wade?

Ja bym byl za tym - ostatnio strasznie ciezko trafic naprawde dobra opone oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro wykluczasz wszysko, to moze opona ma wade?

no właśnie pojade dzisiaj jeszcze raz do wulkanizacji (innej) niech sprawdzą wyważenie i przyjrzą się felgą i oponom .

Jest jeszcze jedna opcja, którą usłyszałem, a mianowicie, że może to być wina przegubów, ew. półośki??

Napisano

> auto to audi A4 98r.

> Witam wszystkich;

Postaraj sie zalozyc inny kpl. kół i wtedy zobaczysz czy objawy ustsapiły , ew. pozamieniaj koła miejscami .

Czy przed wyymiana felg / opon bylo wszystko OK ??

Glupie pytanie , ale na wszelki wypadek zadam - masz felgi dedykowane do audi ? bo jak nie , to moze np. srednica otworu centrujacego w feldzie moze byc inna i tez miec na to wplyw

Napisano

> no właśnie pojade dzisiaj jeszcze raz do wulkanizacji (innej) niech sprawdzą wyważenie i przyjrzą

> się felgą i oponom .

> Jest jeszcze jedna opcja, którą usłyszałem, a mianowicie, że może to być wina przegubów, ew.

> półośki??

Raczej nie. Ja bym obstawial luz na drazku kierowniczym ale skoro sprawdzales i jest zawieszeniowo wszytsko OK to jedyny problem widze w felgach/oponach. Jak jzu beda sie przygladac to kaz zamienic osiami te kola.

Napisano

> Postaraj sie zalozyc inny kpl. kół i wtedy zobaczysz czy objawy ustsapiły , ew. pozamieniaj koła

> miejscami .

> Czy przed wyymiana felg / opon bylo wszystko OK ??

> Glupie pytanie , ale na wszelki wypadek zadam - masz felgi dedykowane do audi ? bo jak nie , to

> moze np. srednica otworu centrujacego w feldzie moze byc inna i tez miec na to wplyw

Wiesz co mialem wywalona koncowke drozka. Na zimowkach nie bilo a na letnich bilo :/

Napisano
  • Autor

> Postaraj sie zalozyc inny kpl. kół i wtedy zobaczysz czy objawy ustsapiły , ew. pozamieniaj koła

> miejscami .

> Czy przed wyymiana felg / opon bylo wszystko OK ??

> Glupie pytanie , ale na wszelki wypadek zadam - masz felgi dedykowane do audi ? bo jak nie , to

> moze np. srednica otworu centrujacego w feldzie moze byc inna i tez miec na to wplyw

felgi mam Enzo (czyli nie seryjne) ale niby dedykowane do audi (dystanse mam plastikowe)...

czy przed wymianą felg było ok?? jezdzilem na zimowkach i wydaje mi sie, ze mialem tylko dragania kierownicy, ale to mozliwe, bo tamte stalowki byly kiepsko wywazone, niestety w zime nie rozwijalem duzych predkości wiec nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, ale takie czegoś to raczej nie było....

Napisano

Raczej pierscienie centrujace , a nie dystanse .

Sprobuj jeszcze zamienic koła miejscami

Napisano
  • Autor

> Raczej pierscienie centrujace , a nie dystanse .

> Sprobuj jeszcze zamienic koła miejscami

tak, miałem na myśli pierścienie centrujące... jeżeli chodzi o koła to mogę tylko zamienić przód z tyłem, bo są kierunkowe...

Napisano

> tak, miałem na myśli pierścienie centrujące... jeżeli chodzi o koła to mogę tylko zamienić przód z

> tyłem, bo są kierunkowe...

jasne

Napisano

nowe felgi ? napisz mi dokładnie jakie audi i numer katalogowy Enzo, sprawdzę Ci czy zostały dobrze dobrane

Napisano

> Bardziej na fotelu kierowcy i dobrze widać to na nawigacji przyklejonej do szyby...

tulejki na belce tylnej, u mnie po wymiane jak reka odjal ok.gif

Napisano
  • Autor

> nowe felgi ? napisz mi dokładnie jakie audi i numer katalogowy Enzo, sprawdzę Ci czy zostały dobrze

> dobrane

felgi to na 90% (dokładnie sprawdze, jak wróce do domu): ENZO H - 16"x 6,5" ( 5x100 ET 38 ), wystarczy taka informacja, czy podać numer??

auto to: audi A4 1.9 TDI kombi (Avant) 98 r.

Napisano
  • Autor

> tulejki na belce tylnej, u mnie po wymiane jak reka odjal

miałeś taki sam objaw?? wybite tulejki belki tylnej dają takie wibracje???

Napisano

> miałeś taki sam objaw?? wybite tulejki belki tylnej dają takie wibracje???

mialem drzenie, wymienilem caly zawias z przodu i tulejki z tylu bo auto plywalo i teraz juz jest gicior ok.gif

Napisano
  • Autor

> model b5 ? na pewno 5x100 masz a nie 5x112 ?

tak, model B5, a co do felg to faktycznie mój błąd- 5x112

Byłem dziś po raz 3ci na wyważaniu- wyważyłem tylko przód i wg. fachowca lewa był niedoważona o 10g, a prawa o 15g...(uważcie, że jest to dużo?) niestety nie miałem gdzie go przetestować, rozpędziłem się tylko do 120 i wydaje się być w miarę ok... stwierdził jeszcze, ze prawa felga jest troszke krzywa (jeżli miała by to być prawda to wychodzi na to, ze wyprodukowali krzywą) ponieważ kupiłem je (w sklepie) w kwietniu, a nigdzie nie przypierniczyłem...

Napisano

> tak, model B5, a co do felg to faktycznie mój błąd- 5x112

> Byłem dziś po raz 3ci na wyważaniu- wyważyłem tylko przód i wg. fachowca lewa był niedoważona o

> 10g, a prawa o 15g...(uważcie, że jest to dużo?) niestety nie miałem gdzie go przetestować,

> rozpędziłem się tylko do 120 i wydaje się być w miarę ok... stwierdził jeszcze, ze prawa felga

> jest troszke krzywa (jeżli miała by to być prawda to wychodzi na to, ze wyprodukowali krzywą)

> ponieważ kupiłem je (w sklepie) w kwietniu, a nigdzie nie przypierniczyłem...

skoro kupowales nowki i jedna jest krzywa to od razu reklamuj ok.gif

Napisano
  • Autor

> reklamuj tam gdzie kupowałes jeżeli jest krzywa

macie racje, musze to jakoś ogarnąć, tylko jest kłopocik smile.gif bo nie zostawie auta na kołku pod blokiem na miesiąc (bo tyle może to trwać) mlot.gif

Napisano
  • Autor

> gdzie kupowałes felgi ?

w Warszawie na Kobielskiej.

Napisano

u Kamila. kurde na urlopie jest, a mógłbys podjechać autem do mnie do Piaseczna do siedziby firmy ?

Napisano
  • Autor

Jestem po sprawdzeniu "podejrzanej" felgi, okazało się, że ma wadę i została wymieniona smile.gif niestety jeszcze nie miałem okazji przetestować jazdy z prędkością wyższą niż 90km/h, ale jakby nie było to koła są do wykluczenia wink.gif

mcken- wielkie dzięki za pomoc, gdyby nie Ty, to musiałbym zostawiać auto na cegłach na miesiąc 20.GIF

Napisano

Czytam i widzę, że mam podobny problem. U mnie jednak pewnie podgięta jest felga lub zgubiłem ciężarek na dziurwie, którą zaliczyłem...

Objawy mam podobne. Buda lekko drży powyżej 100kmph. Przy 120-125kmph drży mocniej. Powyżej tej prędkości drżenie już się nie powiększa (test do 140kmph mniej więcej).

I teraz mam kilka pytań:

1. Czy sam jestem w stanie zdiagnozować podgięcie i jak to zrobić?

2. Czy prostować felgę i gdzie w Wawie można to zrobić (f-mę felgus znam)?

3. Czy może lepiej poszukać używanej felgi (jest to oryginał)?

PZDR

Napisano
  • Autor

> Czytam i widzę, że mam podobny problem. U mnie jednak pewnie podgięta jest felga lub zgubiłem

> ciężarek na dziurwie, którą zaliczyłem...

> Objawy mam podobne. Buda lekko drży powyżej 100kmph. Przy 120-125kmph drży mocniej. Powyżej tej

> prędkości drżenie już się nie powiększa (test do 140kmph mniej więcej).

> I teraz mam kilka pytań:

> 1. Czy sam jestem w stanie zdiagnozować podgięcie i jak to zrobić?

> 2. Czy prostować felgę i gdzie w Wawie można to zrobić (f-mę felgus znam)?

> 3. Czy może lepiej poszukać używanej felgi (jest to oryginał)?

> PZDR

1. Samemu nie zdiagnozujesz, czy felga jest krzywa, czy tylko niedoważona, najlepiej pojedz do wulkanizacji- bez większego trudu powinni sprawdzić.

2. co do prostowania to niech wypowiedzą się forumowicze, którzy korzystali już z takich usług...

3. z używanymi felgami też jest różnie- możesz trafić, na "pourazową" czyli prostowaną, albo na taką, jaką masz (chyba, że dostaniesz gwarancję chociaż tzw.rozruchową i odrazu ją sprawdzisz)

Napisano
  • Autor

> jakie felgi, jakie opony? (chodzi mi o modele i marki)

_jedrek_ pytasz o moje felgi i opony, czy kolegi "borbet-a" ?

Napisano

> _jedrek_ pytasz o moje felgi i opony, czy kolegi "borbet-a" ?

odp na twoj post. Pytam Ciebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> odp na twoj post. Pytam Ciebie

ja mam felgi ENZO "H" 16'' (EM28)

a opony TOYO

Napisano

> ja mam felgi ENZO "H" 16'' (EM28)

> a opony TOYO

podam przypadek z zycia wziety

gosciu kupil u mnie w sklepie felgi + opony wszystko nowka. Zalozyli wywazyli sru na auto (P206). Po 3 dniach gosciu wraca, ze przy ok 120 caly tyl podskakuje no to jeszcze raz wywazenie nadal to samo. Okazalo sie, ze dwie felgi (wlasnie ENZO H) mialy wade takze opony (Fulda ecocontrol) tez mialy delikatne bicie wymienili na nowe zalozyli. Po tym zabiegu jak reka odjal.

Takze udaj sie do goscia u ktorego kupiles i niech mysla ok.gif

Napisano
  • Autor

> podam przypadek z zycia wziety

> gosciu kupil u mnie w sklepie felgi + opony wszystko nowka. Zalozyli wywazyli sru na auto (P206).

> Po 3 dniach gosciu wraca, ze przy ok 120 caly tyl podskakuje no to jeszcze raz wywazenie nadal

> to samo. Okazalo sie, ze dwie felgi (wlasnie ENZO H) mialy wade takze opony (Fulda ecocontrol)

> tez mialy delikatne bicie wymienili na nowe zalozyli. Po tym zabiegu jak reka odjal.

> Takze udaj sie do goscia u ktorego kupiles i niech mysla

tak, jak napisałem we wcześniejszym poście, dziś wymieniłem jedną trefną felgę...

Napisano

> 1. Samemu nie zdiagnozujesz, czy felga jest krzywa, czy tylko niedoważona, najlepiej pojedz do

> wulkanizacji- bez większego trudu powinni sprawdzić.

Duże zagięcie powinienem zauważyć. hmm.gif

> 2. co do prostowania to niech wypowiedzą się forumowicze, którzy korzystali już z takich usług...

Sam kiedyś oddawałem do prostowania i na tym jeździłem, ale koła sprzedałem, bo przy kolejnym razie pogięły się 2 felgi.

> 3. z używanymi felgami też jest różnie- możesz trafić, na "pourazową" czyli prostowaną, albo na

> taką, jaką masz (chyba, że dostaniesz gwarancję chociaż tzw.rozruchową i odrazu ją sprawdzisz)

Jak moja jest tylko w innym województwie. W pobliżu ciężko.

PZDR

Napisano
  • Autor

Jak jest duże zagięcie (widziane gołym okiem) to jasna sprawa, ja myślałem o takim raczej "zwichrowaniu"

Jeżeli nie masz takiej samej felgi nigdzie w pobliżu to ja bym chyba nie ryzykował tylko oddal starą do wyprostowania (forumowicze napewno polecą jakiś dobry zakład).

Napisano

> tak, jak napisałem we wcześniejszym poście, dziś wymieniłem jedną trefną felgę...

ustalo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.