Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi Enzo vs. uzywane oryginaly

Featured Replies

Napisano

Zamierzam zakupic komplet felg, powod jest taki, ze dwie mam ok, a dwie niestety krzywe. Nie probowalem poki co zadnego prostowania, ale drugi komplet felg i tak jest wskazany (jedne na lato, a drugie na zime jak sie da wyprostowac). Teraz mam taka mala zagwozdke, czy kupic np. Enzo (bodajze H) czy kupic uzywane oryginaly Renault (roznica w cenie to jakies 150zl na korzysc uzywek). Od uzywek jedno mnie powstrzymuje - co bedzie jak znow sie trafia krzywe ? Dlatego tez rozwazam Enzo (wzor mi sie podoba), ale czy ktos moze cos napisac jak te felgi wypadaja jakosciowo - czy to nie jest jakis g...olit, ktory bedzie niemozliwie wywazyc i beda powodowac jakies inne problemu (jezdze delitkanie, nie szarzuje po kraweznikach wiec raczej nie pokrzywie). Acha, za rady typu: Kup felgi XXXX za 2x tyle dziekuje, ale nie skorzystam.

Napisano

> Dlatego tez rozwazam Enzo (wzor mi sie podoba), ale czy ktos moze cos napisac jak te felgi

> wypadaja jakosciowo - czy to nie jest jakis g...olit,

w Lanosie takie mialem (Enzo H), przejezdzilem dwa lata, kolejne dwa lata jezdzila zona.

Przezyly, nie pogiely, ani nie pokrzywily sie mimo, ze kilka razy zdarzylo mi sie wpasc w dziure (zonie tez pewnie nie raz sie zdarzylo). Tylko, ze to byly 14" z opona 175/60 wiec wysokosc opony pewnie troche je chronila.

> ktory bedzie niemozliwie wywazyc

z wywazeniem nie bylo problemow

> powodowac jakies inne problemu

z jednego kola uciekalo powietrze, podobno byla to wina felgi (szczegolow nie znam).

Gumiarz probowal naprawiac, ale nie udalo mu sie.

Co jakies 2 tygodnie trzeba bylo dopompowac felerne kolo.

Napisano
  • Autor

> Co jakies 2 tygodnie trzeba bylo dopompowac felerne kolo.

To moze raczej zaworek ? Doczytalem, ze te co chce kupic to Enzo 101.

Napisano

> To moze raczej zaworek ? Doczytalem, ze te co chce kupic to Enzo 101.

raczej nie, z tego co kojarze to zaworek byl wymieniany i nie pomoglo

jakis czas pozniej inny wulkanizator powiedzial, ze to ewidentnie wina felgi i zeby reklamowac

mnie wtedy nie bylo w kraju, zona nie mogla znalezc ani paragonu, ani gwarancji, wiec zdecydowalismy sie na naprawe

nie wiem co koles zrobil, ale niestety nie udalo mu sie naprawic.

Napisano

Enzo H sa w porzadku, moje maja juz 4 lata i zadnej jeszcze nie prostowalem a wpasc w konkretna dziure sie zdarzylo pare razy (np. razu pewnego opona polegla). Do Swifta kupilem za to Rial'e Milano i po 2 tyg. mialem juz jedna pogieta a nie przypominam sobie zebym w cos wpadl (nikt inny autem nie jezdzi)

Napisano

> Zamierzam zakupic komplet felg, powod jest taki, ze dwie mam ok, a dwie niestety krzywe. Nie

> probowalem poki co zadnego prostowania, ale drugi komplet felg i tak jest wskazany (jedne na

> lato, a drugie na zime jak sie da wyprostowac). Teraz mam taka mala zagwozdke, czy kupic np.

> Enzo (bodajze H) czy kupic uzywane oryginaly Renault (roznica w cenie to jakies 150zl na

> korzysc uzywek). Od uzywek jedno mnie powstrzymuje - co bedzie jak znow sie trafia krzywe ?

> Dlatego tez rozwazam Enzo (wzor mi sie podoba), ale czy ktos moze cos napisac jak te felgi

> wypadaja jakosciowo - czy to nie jest jakis g...olit, ktory bedzie niemozliwie wywazyc i beda

> powodowac jakies inne problemu (jezdze delitkanie, nie szarzuje po kraweznikach wiec raczej

> nie pokrzywie). Acha, za rady typu: Kup felgi XXXX za 2x tyle dziekuje, ale nie skorzystam.

Jak juz pisalem milion razy i napisze milion-pierwszy: felgi OEM sa DUUUUZO lepsze od aftermarketow z niskiej i sredniej polki cenowej. Takie po prostu sa fakty, sprawdzone osobiscie.

Napisano
  • Autor

> Jak juz pisalem milion razy i napisze milion-pierwszy: felgi OEM sa DUUUUZO lepsze od aftermarketow

> z niskiej i sredniej polki cenowej. Takie po prostu sa fakty, sprawdzone osobiscie.

To jeszcze mi powiedz, ktore to sa OEM, a ktore aftermarkety.

Napisano

> To jeszcze mi powiedz, ktore to sa OEM, a ktore aftermarkety.

OEM'y - to sprzęt dorzucany do samochodu przez producenta tegoż pojazdu, Original Equipment Manufacturer,

Aftermarket - to sprzęt zakupiony w jakikolwiek inny sposób, który nie jest wyrobem sygnowanym logo producenta pojazdu, jest kopią oryginalnego wzoru, etc. etc.

clown.gif

Napisano
  • Autor

> OEM'y - to sprzęt dorzucany do samochodu przez producenta tegoż pojazdu, Original Equipment

> Manufacturer,

> Aftermarket - to sprzęt zakupiony w jakikolwiek inny sposób, który nie jest wyrobem sygnowanym logo

> producenta pojazdu, jest kopią oryginalnego wzoru, etc. etc.

Tak, tylko majac do wyboru nowe aftermarkety vs. uzywane OEM (bez gwarancji, o nieznanej przeszlosci) to tak srednio jestem ufny w te lepsza jakosc OEM. Nowe OEM to co innego, tylko, ze nawet nie wiem ile nowe felgi Renault kosztuja (pewnie jakis kosmos).

Napisano

> Tak, tylko majac do wyboru nowe aftermarkety vs. uzywane OEM (bez gwarancji, o nieznanej

> przeszlosci) to tak srednio jestem ufny w te lepsza jakosc OEM. Nowe OEM to co innego, tylko,

> ze nawet nie wiem ile nowe felgi Renault kosztuja (pewnie jakis kosmos).

Przeszlosc felg ciezko ukryc wiec jak obejrzysz to zobaczysz. Zwlaszcza, ze patrzysz w takim segmencie cenowym, w ktorym picowanie (swoja droga, kto picuje OEM felgi jesli nie sa one z jakiegos Porsche albo nie sa niezwykle rzadkie i oryginalne) sie zwyczajnie nie oplaca. Jesli wiec sa proste i niezbyt porysowane (a mozna takie dostac, nieraz sam kupowalem) to nie ma ryzyka.

Napisano

to co powiesz na to że np. ENZO 101 robimy w tej samej fabryce co GM na 1 montaż OEM-we

Napisano

> to co powiesz na to że np. ENZO 101 robimy w tej samej fabryce co GM na 1 montaż OEM-we

Nic nie powiem bo to nic nie znaczy.

Tak samo sprzegla do np. japonskich Hond sa robione przez Exedy. Tyle tylko, ze jakims cudem te OEM sa lepszej jakosci niz zamiennik OEM Exedy (ta sama fabryka, teoretycznie identyk). Podobnie gwintowane zawieszenia firmy krzak i firmy uznanej sa czesto robione w tej samej fabryce...to jest normalne, tylko jakims dziwnym cudem te firmy krzak lubia sie szybciutko rozpasc.

Napisano

to może weź OEMOWą felgę ja wezmę ENZO z magazynu i zrobimy teścik ?

Napisano
  • Autor

> Jesli

> wiec sa proste i niezbyt porysowane (a mozna takie dostac, nieraz sam kupowalem) to nie ma

> ryzyka.

Jesli - slowo klucz. Kupujac na allegro czy nawet widzac je na wlasne oczy (ale bez wywazarki) nie jestem w stanie stwierdzic, ze sa proste. Jedna z moich optycznie jest bez zarzutu, a ma bicie boczne i osiowe powyzej dopuszczalnych norm. Kwestia ryzyka, raczej sie jednak sklaniam ku tym Enzo, jak bedzie cos z nimi ewidentnie nie tak to zawsze jest gwarancja.

Napisano

> Jak juz pisalem milion razy i napisze milion-pierwszy: felgi OEM sa DUUUUZO lepsze od aftermarketow

> z niskiej i sredniej polki cenowej. Takie po prostu sa fakty, sprawdzone osobiscie.

i tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić

kumpel miał właśnie w Renault (Lalunia II) ori felgi, które były miękkie jak z ciasta, o czym sam się raz przekonałem jadąc jego autem

Napisano

> to może weź OEMOWą felgę ja wezmę ENZO z magazynu i zrobimy teścik ?

Nie sadze by Enzo robilo felgi dla Hondy grinser006.gif Felg OEM GM niestety nie posiadam frown.gif

Napisano

> i tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić

> kumpel miał właśnie w Renault (Lalunia II) ori felgi, które były miękkie jak z ciasta, o czym sam

> się raz przekonałem jadąc jego autem

To chyba nigdy nie jezdziles na felgach polki Ronala grinser006.gif

Ale w sumie zawsze moga byc wyjatki - moje doswiadczenia sa takie, ze OEM felgi nie idzie przebic aftermarketem w cenie ponizej 3kPLN/komplet.

Napisano

> Jesli - slowo klucz. Kupujac na allegro czy nawet widzac je na wlasne oczy (ale bez wywazarki) nie

> jestem w stanie stwierdzic, ze sa proste. Jedna z moich optycznie jest bez zarzutu, a ma bicie

> boczne i osiowe powyzej dopuszczalnych norm. Kwestia ryzyka, raczej sie jednak sklaniam ku tym

> Enzo, jak bedzie cos z nimi ewidentnie nie tak to zawsze jest gwarancja.

Dlatego tez nigdy nie kupilem felg z allegro nie widzac ich na oczy i nie wsadzajac ich na wywazarke. Poza tym ja tylko mowie moje zdanie poparte moimi doswiadczeniami (fakt faktem z innymi markami). Nie twierdze, ze jest to zdanie jedynie sluszne ale miewalem juz w zyciu tanie felgi aftermarket i nic dobrego niestety nie mam o nich do powiedzenia.

Napisano

> a Hondowskie miekkie sa, przetestowane

Znajdz twardszy aftermarket niz komplet Enkei od CTRa do zgarniecia za 1200-1400PLN na allegro. Tudziez cos lepszego w 16" niz Enkei z S2000, do zgarniecia za 1000PLN. Nie ma takiej opcji, jakikolwiek aftermarket w tej cenie (a nawet cenie 2x wiekszej) bedzie totalnym scierwem.

A generalnie to odpowiednio traktowane na polskich drogach to nawet kute rajdowe beda za miekkie smile.gif

Napisano

a gdzyby nie to że felgi to u mnie polityczna sprawa mocno bym się zastanowił nad felgami z tej strony

Napisano

Ja kupiłem w tym roku 2 komplety Enzo 101. Nie narzekam - dobrze się wyważyły, nic nie bije. Dużo km nie zrobiłem, ale jestem zadowolony, tym bardziej, że cena zachęcająca. Mam 14' i 16'. Polecam

Napisano

> wypadaja jakosciowo - czy to nie jest jakis g...olit, ktory bedzie niemozliwie wywazyc i beda

> powodowac jakies inne problemu

Mam Enzo H z zimówkami - przez 1,5 zimowego sezonu nie stwierdziłem żadnych problemów.

Napisano

> To chyba nigdy nie jezdziles na felgach polki Ronala

> Ale w sumie zawsze moga byc wyjatki - moje doswiadczenia sa takie, ze OEM felgi nie idzie przebic

> aftermarketem w cenie ponizej 3kPLN/komplet.

Ja Cię przebijam - OZ F1 15" vs OEM Renault

Napisano

Hmm.. a ja mam inne doświadczenia. Moja żona miała w poprzednim clio oryginalne felgi renault. I kwalifikowały się do prostowania co kilka miesięcy.. (czasem rzeczywiście w dziury wpadała.. ale bez przesady)..

Potem jedna uległa poważniejszemu uszkodzeniu, więc sprzedałem 3 sztuki i kupiłem 4 ATT.. Problem z pokrzywionymi felgami zniknął... Ale może po prostu zaczęła jeździć ostrożniej? (nie mogę tego w 100% wykluczyć)...

Napisano
  • Autor

Czy zmiana ET z 52 na 43 moze pociagnac za soba jakies dodatkowe "atrakcje" ?

Napisano

> Czy zmiana ET z 52 na 43 moze pociagnac za soba jakies dodatkowe "atrakcje" ?

jeśli tylko zmieszczą Ci się bez problemu w nadkola, to żadnych konsekwencji być nie powinno

Napisano
  • Autor

> jeśli tylko zmieszczą Ci się bez problemu w nadkola, to żadnych konsekwencji być nie powinno

zmiescic to sie powinny bez problemu, bardziej chodzi mi o jakies ujemne skutki na prowadzenie sie auta lub zuzycie elementow zawieszenia/ukladu kierowniczego (watpie, ale wole zapytac).

Napisano

> zmiescic to sie powinny bez problemu, bardziej chodzi mi o jakies ujemne skutki na prowadzenie sie

> auta lub zuzycie elementow zawieszenia/ukladu kierowniczego (watpie, ale wole zapytac).

a szerokość felg taka sama?

w sensie tych z ET43 i tych z ET52 ?

Napisano
  • Autor

> a szerokość felg taka sama?

> w sensie tych z ET43 i tych z ET52 ?

Tak.

Napisano

> Czy zmiana ET z 52 na 43 moze pociagnac za soba jakies dodatkowe "atrakcje" ?

Skoro zmienia sie tylko ET a szerokosc felgi pozostaje taka sama to po takim zabiegu nowa felga bedzie o 9mm bardziej wystawac na zewnatrz. Zmiescic w nadkole to sie zmiesci, bardziej zastanowilbym sie czy przy full zaladunku nie bedzie obcierac przy dobijaniu zawieszenia. A tak poza tym moim zdaniem roznica bedzie nieodczuwalna w jezdzie.

Napisano

> Skoro zmienia sie tylko ET a szerokosc felgi pozostaje taka sama to po takim zabiegu nowa felga

> bedzie o 9mm bardziej wystawac na zewnatrz. Zmiescic w nadkole to sie zmiesci, bardziej

> zastanowilbym sie czy przy full zaladunku nie bedzie obcierac przy dobijaniu zawieszenia. A

> tak poza tym moim zdaniem roznica bedzie nieodczuwalna w jezdzie.

Bez przesady z tym dobijaniem, to jest raptem 9mm.

Nie sądzę, aby nie był zachowany przez producenta taki margines dla szerokości koła. waytogo.gif

Napisano

> Bez przesady z tym dobijaniem, to jest raptem 9mm.

> Nie sądzę, aby nie był zachowany przez producenta taki margines dla szerokości koła.

Zalezy od producenta auta. U mnie w Lanosie przy takiej samej srednicy i szerokosci a po zmianie et z fabrycznego 49 do 38 (czyli 11mm) jak byl zaladowany to obcieral przy dobijaniu zlosnik.gif Aaaa... Autko z deka obnizone hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.