Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto 3 miesiące po okresie gwarancji i 6 raz ta sama usterka

Featured Replies

Napisano

Witam.

W moim aucie po raz chyba 5 czy 6 wystąpiła ta sama usterka ( odgłosy i haczenia podczas wciskania i puszczania pedału sprzęgła po nagrzaniu auta ). Ostatni raz była naprawiana kilka dni przed końcem gwarancji ( podobno ostatecznie angryfire.gif )Po naprawie przez 3 miesiące było ok.gif i teraz znowu się zaczęło sciana.gifczerwona.gif Podobno po upływie gwarancji obowiązuje 3 miesieczna rękojmia i to wszystko...

Mam się z nimi szarpać, czy nie mam szans i muszę to naprawiać we własnym zakresie yikes.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> W moim aucie po raz chyba 5 czy 6 wystąpiła ta sama usterka ( odgłosy i haczenia podczas wciskania

> i puszczania pedału sprzęgła po nagrzaniu auta ). Ostatni raz była naprawiana kilka dni przed

> końcem gwarancji ( podobno ostatecznie )Po naprawie przez 3 miesiące było i teraz znowu

> się zaczęło Podobno po upływie gwarancji obowiązuje 3 miesieczna rękojmia i to wszystko...

> Mam się z nimi szarpać, czy nie mam szans i muszę to naprawiać we własnym zakresie

> Pozdrawiam.

imho naprawiona część ma gwarancję liczoną od daty naprawy więc będzie to 12 miesiecy

Napisano

Auto na firmę, czy prywatne? Jeśli prywatne, to IMO możesz ubiegać się naprawy z tytułu niezgodności towaru z umową, które to biegnie na nowo po wymianie towaru na nowy (tutaj towarem będzie część)

Napisano
  • Autor

> Mam się z nimi szarpać, czy nie mam szans i muszę to naprawiać we własnym zakresie

Zbierz dokumentację tych napraw i idź z tym do ASO, żądając darmowej i tym razem skutecznej naprawy. Jeśli odmówią, to ślij list do producenta. Moim zdaniem do załatwienia.

Napisano

> Witam.

> W moim aucie po raz chyba 5 czy 6 wystąpiła ta sama usterka ( odgłosy i haczenia podczas wciskania

> i puszczania pedału sprzęgła po nagrzaniu auta ). Ostatni raz była naprawiana kilka dni przed

> końcem gwarancji ( podobno ostatecznie )Po naprawie przez 3 miesiące było i teraz znowu

> się zaczęło Podobno po upływie gwarancji obowiązuje 3 miesieczna rękojmia i to wszystko...

> Pozdrawiam.

Skoro cos naprawiałes jeszcze w okresie gwarancyjnym i bylo to 3 mies temu , to wydaje mi sie ze chociazby masz gwarancje na sama naprawe , ale niech napiszą Inni , ktorzy mieli podobne przypadki

Napisano

> imho naprawiona część ma gwarancję liczoną od daty naprawy więc będzie to 12 miesiecy

dodaj gwarancję z tytułu niezgodności towaru z umową...

Napisano

> dodaj gwarancję z tytułu niezgodności towaru z umową...

Niekoniecznie. Gwarant ma również obowiązki wynikające z kodeksu cywilnego (zdaje się, że akt nadrzędny wobec gwarancji)

Quote:

Art. 581. (181) § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

Tylko nie wiem czy dobrze interpretuję (:D) - naprawa gwarancyjna poprzez wymianę elementu skutkuje rozpoczęciem liczenia od nowa gwarancji na ten element.

Napisano

Zgadza się, ale cały czas mówimy o gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową - czyli tej zawartej w prawie konsumenckim. W gwarancji producenckiej mogą być zawarte właściwie dowolne sformułowania, bo jest ona niezależna od gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową.

Napisano

> Zgadza się, ale cały czas mówimy o gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową - czyli tej

> zawartej w prawie konsumenckim. W gwarancji producenckiej mogą być zawarte właściwie dowolne

> sformułowania, bo jest ona niezależna od gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową.

No właśnie nie - cytowany paragraf jest z działu "Gwarancja jakości". Więc IMO odnosi się do gwarancji producenckiej

Szerszy kawałek wygląda tak

Quote:

DZIAŁ III. GWARANCJA JAKOŚCI(219)

Art. 577. § 1. (220) W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.

§ 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Art. 578. (221) Jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.

Art. 579. (222) Kupujący może wykonywać uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, niezależnie od uprawnień wynikających z gwarancji.

Art. 580. (223) § 1. Kto wykonuje uprawnienia wynikające z gwarancji, powinien dostarczyć rzecz na koszt gwaranta do miejsca wskazanego w gwarancji lub do miejsca, w którym rzecz została wydana przy udzieleniu gwarancji, chyba że z okoliczności wynika, iż wada powinna być usunięta w miejscu, w którym rzecz znajdowała się w chwili ujawnienia wady.

§ 2. Gwarant jest obowiązany wykonać obowiązki wynikające z gwarancji w odpowiednim terminie i dostarczyć uprawnionemu z gwarancji rzecz na swój koszt do miejsca wskazanego w paragrafie poprzedzającym.

§ 3. Niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy w czasie od wydania jej gwarantowi do jej odebrania przez uprawnionego z gwarancji ponosi gwarant.

Art. 581. (224) § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

Art. 582. (225) (skreślony).

Nie wykluczam mojej błednej interpretacji zeby.GIF

Napisano

jaki to jest akt prawny?

Poza tym obawiam się, że ta część:

Quote:

Art. 577. § 1. (220) W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się
w ciągu terminu określonego w gwarancji.

wystarczy do odmowy realizacji naprawy - bo w gwarancji jest zapis, że udziela się jej na 2 lata na całe auto, a na wymienione części kończy się 3 miesiące po wygaśnięciu gwarancji "podstawowej". Ale masz rację - te paragrafy dotyczą gwarancji producenckiej ok.gif

Napisano

> jaki to jest akt prawny?

http://lex.pl/serwis/kodeksy/akty/64.16.93.htm

Dziennik Ustaw - ustawa - IMO nadrzędne wobec gwaracji (nie wiem tylko co w wypadku gdy gwarancja nie była wystawiana w Polsce)

> Poza tym obawiam się, że ta część: Quote:

> Art. 577. § 1. (220) W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do

> jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant)

> jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad,

> jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.

> wystarczy do odmowy realizacji naprawy - bo w gwarancji jest zapis, że udziela się jej na 2 lata

> na całe auto, a na wymienione części kończy się 3 miesiące po wygaśnięciu gwarancji

> "podstawowej". Ale masz rację - te paragrafy dotyczą gwarancji producenckiej

Wydaje mi się, że nie - własnie po to jest ten paragraf o rozpoczęciu od nowa liczenia okresu gwarancyjnego (wracamy do nadrzędności ustawy nad dokumentem gwarancyjnym).

Napisano

> http://lex.pl/serwis/kodeksy/akty/64.16.93.htm

dzięki

> Dziennik Ustaw - ustawa - IMO nadrzędne wobec gwaracji

oczywiście, że nadrzędna ok.gif

> (nie wiem tylko co w wypadku gdy gwarancja

> nie była wystawiana w Polsce)

też tego nie wiem...

> Wydaje mi się, że nie - własnie po to jest ten paragraf o rozpoczęciu od nowa liczenia okresu

> gwarancyjnego (wracamy do nadrzędności ustawy nad dokumentem gwarancyjnym).

No i z tego, co pamiętam, to idzie na nowo, ale nie dłużej niż 3 miesiące po wygaśnięciu gwarancji na cały pojazd... zlosnik.gif Ot, taki haczyk - pytanie tylko, czy jest to klauzula niedozwolona? No moim zdaniem wszystkie zapisy są spełnione, więc nie jest niedozwolona - stąd IMO z tego paragrafu gwarant jest nie do ruszenia - ale o tym raczej powinien się jakiś prawnik wypowiedzieć, np. Liwek biglaugh.gif

Napisano

> Zgadza się, ale cały czas mówimy o gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową - czyli tej

> zawartej w prawie konsumenckim. W gwarancji producenckiej mogą być zawarte właściwie dowolne

> sformułowania, bo jest ona niezależna od gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową.

ale gdzie jest ta niezgodnosc? znajdziesz zapis w specyfikacji towaru, ze sprzeglo nie haczy? wypną sie ze TTTM...

jedynie co moze uderzac, to gwarancja na nową część wstawioną podczas wymiany ostatniej... ta sie liczy od zera - od wymiany.

Napisano

> imho naprawiona część ma gwarancję liczoną od daty naprawy więc będzie to 12 miesiecy

mylisz sie.

Napisano

> mylisz sie.

wątpię, ale wysłucham dlaczego tak piszesz ok.gif

Napisano

> Witam.

> Pozdrawiam.

Jesli w okresie gwarancji na samochod przy naprawie korzystales z gwarancji na samochod to czas jej trwania scisle okrelony jest datami tej gwarancji. Inaczej mowiac, jesli naprawy uszkodzonej czesci dokonales korzystajac z gwarancji na samochod w ostatnim dniu jej trwania, to gwarancje na ta czesc masz do czasu jej zakonczenia, czyli jeden dzien.

Jesli zas w okresie gwarancji na saochod dokonasz naprawy odplatnie, to gwarancje na ta naprawe masz 24 miesiace.

Jesli ktos by mial watpliwosci czy tak jest, to odsylam do Hondy. Kazdy klient akceptuje warunki gwarancji (i chyba nei tylko Hondy, ale rowniez kazdej innej marki, dlatego trzeba czytac co sie w niej znajduje).

Napisano

> jaki to jest akt prawny?

> Poza tym obawiam się, że ta część: Quote:

> Art. 577. § 1. (220) W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do

> jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant)

> jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad,

> wystarczy do odmowy realizacji naprawy - bo w gwarancji jest zapis, że udziela się jej na 2 lata

> na całe auto, a na wymienione części kończy się 3 miesiące po wygaśnięciu gwarancji

> "podstawowej". Ale masz rację - te paragrafy dotyczą gwarancji producenckiej

Wez pod uwage ze gdy wymieniano czesc gwarancja biegnie od nowa wiec imo jest gwarancja i nie widze podstawy do odmowy naprawy auta.

Napisano

w fiacie miałęm podobne przejścia.

w aso stwierdzili że koniec gwarancji. po wcześniejszych przejściach nawet nie dyskutowałem bo szkoda czasu. wyszedłem z ASO i od razu telefon do bielsko białej. jakaś paniusia "specjalistka od reklamacji" stwierdziła że już po gwarancji więc stwierdziłem że nie chcę korzystać z gwarancji ale z niezgodności towaru z umową i skoro nie minęło 6 miesięcy to przyjmujemy że wada istniała w chwili wydania czyli ostatnia naprawa (jeszcze na gwarancji) została nieskutecznie wykonana. coś tam jeszcze pogadała ale przyjęła zgłoszenie i zanim dojechałem do domu miałem już telefon z ASO żebym podjechał na naprawę.

na początku gwarancji musiałem się użerać w ASO po czym stwierdziłem że szkoda czasu i jak coś im nie pasuje to telefon do FAPu i chwila moment załatwione i tylko telefoniki czy jestem już zadowolony.

Napisano

> No właśnie nie - cytowany paragraf jest z działu "Gwarancja jakości". Więc IMO odnosi się do

> gwarancji producenckiej

> Szerszy kawałek wygląda tak

> Quote:

> DZIAŁ III. GWARANCJA JAKOŚCI(219)

> § 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia,

> kiedy rzecz została kupującemu wydana.

> Art. 578. (221) Jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji

> obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.

> Art. 579. (222) Kupujący może wykonywać uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy,

> niezależnie od uprawnień wynikających z gwarancji.

> Art. 580. (223) § 1. Kto wykonuje uprawnienia wynikające z gwarancji, powinien dostarczyć rzecz na

> koszt gwaranta do miejsca wskazanego w gwarancji lub do miejsca, w którym rzecz została wydana

> przy udzieleniu gwarancji, chyba że z okoliczności wynika, iż wada powinna być usunięta w

> miejscu, w którym rzecz znajdowała się w chwili ujawnienia wady.

> § 2. Gwarant jest obowiązany wykonać obowiązki wynikające z gwarancji w odpowiednim terminie i

> dostarczyć uprawnionemu z gwarancji rzecz na swój koszt do miejsca wskazanego w paragrafie

> poprzedzającym.

> § 3. Niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy w czasie od wydania jej

> gwarantowi do jej odebrania przez uprawnionego z gwarancji ponosi gwarant.

> Art. 581. (224) § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z

> gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy

> objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od

> wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy

> stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

> § 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady

> rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

> Art. 582. (225) (skreślony).

> Nie wykluczam mojej błednej interpretacji

Tylko nie zacytowałeś początku Ustawy:

,,Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176) Przepisy prawne - ogólne 2005-05-24 14:25:36

Rozdział 1

Sprzedaż konsumencka

Art. 1.

1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

2. Ustawy nie stosuje się do sprzedaży energii elektrycznej, jak również do gazu i wody, chyba że są sprzedawane w ograniczonej ilości lub w określonej objętości.

3. Ustawy nie stosuje się do sprzedaży egzekucyjnej oraz sprzedaży dokonywanej w postępowaniu upadłościowym albo innym postępowaniu sądowym.

4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy..."

A w tym wypadku była to sprzedaż konsumencka a nie dla firmy i art. 581 nie możesz się podeprzeć.

Napisano

> Wez pod uwage ze gdy wymieniano czesc gwarancja biegnie od nowa wiec imo jest gwarancja i nie widze

> podstawy do odmowy naprawy auta.

A czesc wymieniono korzystajac z czego? Platnie, czy z gwarancji na samochod okreslonej scisle data poczatkowa i koncowa?

Napisano

> A czesc wymieniono korzystajac z czego? Platnie, czy z gwarancji na samochod okreslonej scisle data

> poczatkowa i koncowa?

nie ma to znaczenia, w myśl ustawy gwarancja biegnie od początku

Napisano

> nie ma to znaczenia, w myśl ustawy gwarancja biegnie od początku

Ma, bo link

Napisano

> nie ma to znaczenia, w myśl ustawy gwarancja biegnie od początku

Której Ustawy?

Napisano

> Której Ustawy?

ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Napisano

> A gdzie jest taki zapis w ustawie?

Jeśli piszesz o ,,Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej", to poczytaj moją wcześniejszą odpowiedź. Chyba że masz na myśli inną Ustawę, to daj paragraf na potwierdzenie swoich słów.

Napisano

> ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Nie dotyczy sprzedaży konsumenckiej. Pisałem wcześniej.

Napisano

> wątpię, ale wysłucham dlaczego tak piszesz

gwarancja udzielana jest na 12m lub do zakonczenia gwarancji glownej.

Przerabialem ten temat z kilkoma ASO roznych marek, wszedzie uslyszalem to samo.

Napisano

> Nie dotyczy sprzedaży konsumenckiej. Pisałem wcześniej.

to dla kogo jest ta ustawa?

Napisano

> to dla kogo jest ta ustawa?

Oprócz tego ,,4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy", to dla wszystkich. zlosnik.gif Pytaj tych, co ją stworzyli.

Napisano

> Tylko nie zacytowałeś początku Ustawy:

(...)

> 4. Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy..."

> A w tym wypadku była to sprzedaż konsumencka a nie dla firmy i art. 581 nie możesz się podeprzeć.

O w mordeczkę. Faktycznie - wstyd przyznać, ale poczatku tej ustawy nigdy nie czytałem - zwłaszcza tego punktu 4 (za dużo numerków ;P)

Napisano
  • Autor

... mam jechać do ASO z jakimiś sensownymi argumentami, czy raczej jest juz po ptakach confused.gif

Napisano

> ... mam jechać do ASO z jakimiś sensownymi argumentami, czy raczej jest juz po ptakach

oczywiście, że jechać ok.gif na początek spokojnie porozmawiać, pojechac z kwitami, że diwajs był już 6 razy wymieniany i znowu padł, może zdecydują się na polubowne załatwienie sprawy. Jeśli nie - to reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową (mają 14dni kalendarzowych na odpowiedź, jeśli nie zdążą, to oznacza to automatyczne uznanie Twoich roszczeń). Powodzenia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.