Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie kloszy reflektorów - silikon ?? jaki ??

Featured Replies

Napisano

Pytanie do praktyków - którym klejem w tubie mogę uszczelnić miejsce łączenia klosza z obudową ?? Obydwa plastikowe...

Silikon klasyczny ?? taki łazienkowy ??

Napisano

> jakiś tekst

"Zakres temp. w których szczeliwo nie

traci właściwości od -20C do +80C."

A nie będzie za ciepło?

Napisano

poszukaj silikonu szklarskiego ok.gif robiłem nim obie lampy i zdaje egzamin zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie do praktyków - którym klejem w tubie mogę uszczelnić miejsce łączenia klosza z obudową ??

> Obydwa plastikowe...

> Silikon klasyczny ?? taki łazienkowy ??

Gorącym klejem z pistoletu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Gorącym klejem z pistoletu

-- żartujesz ? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> "Zakres temp. w których szczeliwo nie

> traci właściwości od -20C do +80C."

> A nie będzie za ciepło?

-- też mnie to zastanowiło. Co prawda grzeją sie raczej cokoły żarówek, do "szkła" jest trochę dalej, ale te 80 st trochę mnie niepokoi ,,,

Napisano

> Pytanie do praktyków - którym klejem w tubie mogę uszczelnić miejsce łączenia klosza z obudową ??

> Obydwa plastikowe...

Wszelkie silikony i kleje mają jedną wadę. Jak już zastygnie to na zawsze. zlosnik.gif

Ja się radziłem znajomego mechanika w sprawie rozbiórki lamp (musiałem zregenerować odbłyśniki) i załatwił mi specjalne szczeliwo firmy Wurth. Taka czarna smoła w postaci grubej taśmy. Podobno używane też do wklejania szyb i do prac tapicerskich. Pewnie to samo jest również w wersji w tubach (pokazywane już w tym wątku).

W normalnej temperaturze jest twarde, ale plastyczne, po pogrzaniu ponownie bez problemu rozebrałem lampę jak się okazało że źle złożyłem.

Napisano

> Obydwa plastikowe...

Orginalnie przednie lampy skladane sa na mase butylowa, przynajmniej w moim nissanie tak bylo i opelkach, takie ciemno szare cosik plastyczne po podgrzaniu opalarka,

Napisano

> Obydwa plastikowe...

Ja uszczelniałem tym.Polecił mi znajomy blacharz -lakiernik.

Kleiłem tym lampy, które przyciemniałem.

Ja polecam.

http://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=136

Napisano

> "Zakres temp. w których szczeliwo nie

> traci właściwości od -20C do +80C."

> A nie będzie za ciepło?

szyba na styku z karoserią bardziej się nagrzewa od słońca niż sam klosz lampy. Dotknij klosza tam gdzie jest uszczelniony to ciekawe czy odskoczysz jak oparzony

Napisano

> -- też mnie to zastanowiło. Co prawda grzeją sie raczej cokoły żarówek, do "szkła" jest trochę

> dalej, ale te 80 st trochę mnie niepokoi ,,,

są i silikony do 300 St i więcej. Pytanie tylko po co? Przyłożyłeś kiedyś rękę do długo świecącego klosza? Zarówno od strony silnika jak i z przodu? To jest właśnie te szczeliwo. W ASO Opla właśnie te szczeliwa polecają

Napisano

> -- żartujesz ?

Widziałem efekt - nie tu nic do żartów ok.gif

Napisano

> Widziałem efekt - nie tu nic do żartów

tyle, że jak coś pójdzie nie tak, nawet mikro szczelina i reflektory parują to jak je odkleisz aby poprawić? smirk.gif

Napisano

> tyle, że jak coś pójdzie nie tak, nawet mikro szczelina i reflektory parują to jak je odkleisz aby

> poprawić?

Mowa o uszczelnieniu a nie klejeniu klosza do obudowy. Niedawno klientowi uszczelniałem tak lampę w Murano i jest ok.gif

Napisano

> Widziałem efekt - nie tu nic do żartów

uszczelnianie tak, klejenie nie, koleszka z klubu kleil nim lampy , upaly w te wakacje + temperatura przegonionego silnika, nie nadazla lapac kloszy tak splywaly hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mowa o uszczelnieniu a nie klejeniu klosza do obudowy. Niedawno klientowi uszczelniałem tak lampę w

> Murano i jest

icon_eek.gif po zrobieniu na pewno tak, ale ciekawe na jak długo to wystarczy icon_eek.gif

Napisano

> po zrobieniu na pewno tak, ale ciekawe na jak długo to wystarczy

Klej wepchnięty w szczelinę między korpus lampy a rant klosza więc nic go stamtąd nie ruszy. Nawet Karcher bo spoina jest schowana za błotnikiem.

Napisano

> Obydwa plastikowe...

Użyj uszczelniacza dekarskiego. Dostępne są w różnych kolorach, nawet w szarym - takim jak są oryginalnie uszczelniane w fabryce. Dodatkowo ma to zalety: jest elastyczny, zarówno w zimie i w lecie. W razie potrzeby rozgrzewasz suszarką do włosów i otwierasz lampę (opalarki nie sugeruję tak jak niektórzy - można zniszczyć lampę).

Napisano

> Nie.

To jest do DUPY rozwiązanie, bo jak jest gorąco to spływa.

Nie uszczelnia należycie lampy.

Można to zastosować jako szybką ostateczność. Silikon jest lepszy ok.gif

PS Tak, jestem praktykiem, zrobiłem to w swojej lampie i odradzam no.gif

Napisano

> To jest do DUPY rozwiązanie, bo jak jest gorąco to spływa.

> Nie uszczelnia należycie lampy.

> Można to zastosować jako szybką ostateczność. Silikon jest lepszy

> PS Tak, jestem praktykiem, zrobiłem to w swojej lampie i odradzam

Jakieś bzdury gadasz, klej z pistoletu rozpuszcza się w 200st C. a silikon odpadnie po miesiącu.

Napisano

Ja dałem reflektor do szklarza i zamontował mi nowy klosz takim silikonem używanym do klejenie akwariów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.